De waarde van tijd

Beleef jij soms momenten waarvan je beseft dat ze voor geen geld van de wereld te koop zijn? Denk aan tijd die je samen doorbrengt met je gezin, familie of beste vrienden. Denk aan de gelukkige momenten samen met je geliefden. Kan jij enkele van die speciale momenten oproepen?

Kostbare momenten

Het is onmogelijk om die speciale momenten een geldwaarde te geven. Voor mij zijn die momenten van onschatbare waarde. De liefde en vriendschap die je elke dag mag ervaren, is zo enorm kostbaar. Je kan het voor geen geld kopen. De anderen geven het jou recht vanuit hun hart. Kan jij deze geschenken moeiteloos ontvangen? Ben jij dankbaar voor deze kostbare cadeaus?

Hardwerkende ouders

Velen ervaren in onze huidige maatschappij enorm veel druk. Het leven is niet goedkoop, waardoor de meeste mensen hard werken om hun rekeningen te betalen. Het gevolg hiervan is dat mensen over het algemeen minder tijd hebben voor hun gezin. Ouders gaan vaak beiden werken, kinderen gaan voor en/of na school naar de opvang. Ze worden door een van de ouders opgehaald na het werk. Thuis snel koken, samen eten, huiswerk voor de kinderen en dan is het voor hen bijna bedtijd.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Druk van de maatschappij

Als de ouders een zware werkdag achter de rug hebben, voelen ze vaak frustratie en verliezen ze sneller hun geduld als de kinderen niet meteen meewerken. Dit brengt vaak schuldgevoelens met zich mee, omdat ze helemaal niet op die manier willen reageren. De druk van de maatschappij eist zijn tol op je gezinsleven en relatie. Is dit herkenbaar voor je? Hoe ga jij hiermee om?

Luxe of standaard

De vraag is of de meesten gaan werken om comfortabel te kunnen leven, of om luxe te betalen. Met luxe bedoel ik alles wat we niet echt nodig hebben om gelukkig te zijn. Denk eens aan een TV. Je hebt de keuze uit tientallen modellen. Kies jij de grootste en duurste, met de nieuwste technologie (waarvan je meer dan de helft nooit gebruikt)? Of ben jij tevreden met een standaardmodel dat gewoon doet wat je nodig hebt?

Tijd of geld

Die extra luxe kost vaak veel geld. Wat is het je waard om het beste te hebben? Stel je voor dat je tevreden bent met minder luxe. Je hebt minder geld nodig en kan kiezen om wat minder te werken. De financiële druk ligt dan niet zo hoog meer. Die uren dat je minder werkt, zou je kunnen spenderen aan je gezin, je partner, vrienden of familie. Want zijn het niet deze mensen die je die prachtige momenten bezorgen? Hoe kostbaar is voor jou samen zijn met de mensen waar je van houdt?

Kies bewust

Je kan steeds weer meer werken en meer geld verdienen. Je tijd die voorbij is, komt echter nooit meer terug. Die kan je niet meer bijmaken of zelfs niet kopen. Maak bewust de keuze wat voor jou prioriteit is. Je kan elke dag opnieuw beslissen om de situatie te veranderen. Durf je leven in eigen handen te nemen. Enkel jij kan zorgen voor je geluk.

Geluk is persoonlijk

Het is voor iedereen anders wat hen gelukkig maakt. Volg hierbij je eigen gevoel. Iemand anders kan niet voor jou bepalen wat belangrijk is in jouw leven. Neem af en toe eens tijd om stil te staan bij wat je precies nodig hebt om echt gelukkig te zijn. Durf objectief te kijken wat je hebt, maar eigenlijk (bijna) niet gebruikt. Heb je veel dingen nodig om je gelukkig te voelen? Wie of wat komt bij jou op de eerste plaats?

Bewaak je tijd

Als je weet wat belangrijk is voor jou, weet je ook waar je je tijd aan wil besteden. Bewaak je eigen tijd, het leven is te kort om je tijd te verspillen aan iets wat je eigenlijk niet echt wil. Kies om te doen wat je geluk brengt, niet enkel waarvan je denkt dat het anderen gelukkig maakt. Het is jouw leven en jouw tijd. Vul jij je tijd in zoals jij dat zelf wil? Durf jij bewuste keuzes te maken?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Beste Dorien
  Ik kan me in veel wat je schrijft inleven maar in dit geval
  is het niet zo zwart/wit. Soms raak je door leerprocessen in situaties waarin je geld ‘moet’ gaan verdienen om het hoofd boven water houden en dan heb je soms geen keuze om te gaan doen wat je leuk vind en zelf te bepalen hoeverl je wilt werkrn dat heeft dan niet te maken met geluk of meer materiaal. Juist deze mensen zitten met de schuldgevoelens mbt aandacht en tijd t.o. hun kinderen. Tijd hebben, maken en doen wat je leuk vind gaat in sommige leerprocessen niet op.
  Met vriendelijke groet,
  Miranda

  • Dat is exact wat er door mij heen ging tijdens het lezen van het artikel. Een grote groep mensen ploeteren voor hun eerste levensbehoeften en juist deze mensen kampen met schuldgevoelens zoals Miranda ook aangeeft. Het zijn juist deze mensen die tips kunnen gebruiken.

  • Beste Miranda en Purple, iedereen heeft geld nodig om te overleven. Uiteraard dien je aan basisbehoeften te voldoen. De vraag is dan hoe je omgaat met de (beperkte) tijd die je hebt. Maak je oprecht tijd voor je gezin, of gaat de drukte door? Maken jullie het beste van de tijd die je samen hebt, door kleine dingen? Dat is de vraag die je steeds kan stellen. Zo maak je met kleine stapjes elke dag veel aangenamer. Wil je tips, download gratis mijn e-book “4 stappen naar een gelukkiger leven”. Het kost je niets om dat te implementeren, het kost je geen extra tijd (enkel om het e-book te lezen), toepassen doe je tijdens de dag, door je kijk op de dingen te veranderen. Hier de link: https://www.dorienlambrechts.com/gratis-e-book/

   Veel succes!

 2. Beste,

  Wat een mooi artikel! Zelf voel ik het ook helemaal zo aan! Reeds 18 jaar werk ik daarom halftijds. Daardoor kan ik ok aan vrijwilligerswerk doen, wat dan ook weer zo deugddoend is!
  Het leven is kort, maar we kunnen het zo mooi maken…
  Als hoogsensitief persoon beleef ik alles nog heel intenser…
  Veel succes! En…dank!
  Mvg, Ingrid

  • Dankjewel voor je leuke reactie, Ingrid! Het doet me plezier dat je er jezelf in kan vinden. We kunnen het leven inderdaad zo mooi maken, dat is ook weer een keuze 🙂 Dankjewel en veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in