DELEN
sense8

Sense8 gaat over een groep van 8 mensen die door een virtuele geboorte elkaar intuïtief kunnen gaan waarnemen. Dat terwijl ze totaal niet van elkaars bestaan weten. Zelftwijfel, angst om gek te worden, niet te plaatsen emoties, wonderbaarlijke ervaringen, ultieme liefde, levensbedreigende situaties en synchroniciteit brengen de 8 steeds dichter bij elkaar.

Geboorte van de Groepsziel

Gaandeweg leren de 8 zichzelf te verplaatsen in de ander, zodat de ander geholpen kan worden met vaardigheden die ze niet eigen zijn.  Zo merkt een van de hoofdpersonen, terwijl hij in het nauw is gebracht door een bende, dat hij beschikt over karate technieken waar hij voorheen slechts over kon dromen. Een ander lid van het team had zijn hulpvraag begrepen en nam als het ware zijn lichaam voor een korte tijd over.

De hoofdpersonen gaan elkaar voelen op afstand en hebben vaak dezelfde emotie of gemoedstoestand waar ook de anderen in verkeren, de afstemming of samenwerking wordt steeds beter en krachten worden gebundeld om zo de invloeden van buitenaf te kunnen weerstaan.

Universele waarheid

Met deze serie hebben de Wachowskis een nieuwe hit en velen zullen zich de Matrix nog wel herinneren die ook uit hun koker kwam. Misschien zonder dat ze het zelf weten hebben beiden series een universele waarheid indien door de regels heen gelezen of gekeken wordt.

Sense8 gaat in essentie over het samenwerken met elkaar waarbij een hoger doel wordt nagestreefd die buiten de eigen persoonlijkheid ligt. Jezelf inzetten voor de ander zonder fysiek aanwezig te zijn en zonder daarbij eigen voordeel te hebben, oordeelloos handelen en je eigen persoonlijkheid op de achtergrond plaatsen. En zoals altijd is er een keuzemogelijkheid om te gaan voor jezelf als kleine ik of te gaan voor het grotere doel.

Wakker worden

De overgang van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk is reeds duidelijk merkbaar en deze nieuwe tijd zorgt niet alleen voor mensen die zich maar moeilijk terug zien in deze oude maatschappij maar zorgt tevens voor nieuwe werkwijzen die passen in dit tijdperk.

De tijd van individualisatie is over zijn hoogtepunt heen en de beweging naar het groepsgebeuren is op vele gebieden zichtbaar in de maatschappij waarbij belangeloosheid een steeds groter goed aan het worden is. Niet meer alleen met je eigen welzijn bezig zijn maar zien dat dit gerelateerd is aan het welzijn van een grotere groep waar je direct of indirect mee verbonden bent en waar je niet buiten kan. Steeds meer mensen worden zich bewust in deze tijd en zetten zichzelf in om het vorm te geven.

Zo onder zo boven

De groepsziel is te vergelijken met het lichaam dat uit verschillende onderdelen bestaat die allen autonoom functioneren maar zich belangeloos inzetten voor het hoge doel, JIJ als inwonende god of bewustzijn. De lever bijvoorbeeld is een hoog ontwikkelt orgaan dat zorgt voor het ontgiften van het bloed, elke dag maar weer is het druk bezig om afvalstoffen te verwijderen zodat het lichaam gezond kan blijven en het bewustzijn zich kan manifesteren in deze wereld.

Alle onderdelen of organen werken samen en zijn niet bezig met hun eigen persoonlijkheid of ego maar zetten zich in voor het hoge doel. De indirecte beloning is dat zolang jij als inwonend bewustzijn kan groeien en zich kan ontwikkelen het lichaam mee ontwikkelt en zo ook hoger komt in trilling. Maar ook de lever bestaat weer uit onderdelen die ervoor zorgen dat de lever goed functioneert en zo kunnen we steeds verdere inzoomen of uitzoomen waaruit volgt dat wij als mens ook onderdeel van een groter geheel zijn.

Waar staat jouw wieg

Voor jou als persoonlijkheid is de eerste groep waarin je functioneert het gezin dat onderdeel is van een straat of buurt en zoomen we uit dan zien we achtereenvolgens het dorp of de stad, de provincie, het land, etc. Elke groep heeft zijn eigen dynamiek en groei en hoe dicht groepen ook op elkaar wonen de verschillen zijn significant.

Zoals de lever totaal niet lijkt op de maag of darmen zo verschillen Nederlanders van Belgen of Duitsers en niet alleen in gedrag maar ook vaak in fysieke kenmerken, zo is de gemiddelde Nederlander een stuk langer dan zijn buren.

Nemen we het gezin dan is nog wel voor te stellen dat de energie binnen deze groep bepaalt wordt door de mensen die dit gezin vormen en ook voor een straat of buurt kunnen we dit voorstellen maar hoe zien we een volk of een werelddeel en hoe zien we ons als mensheid en hoe kunnen we daar bewust aan werken.

Groei en ontwikkeling

Deze tijd vraagt dus om een ander bewustzijn, van individu naar groepsbewustzijn en een eerste stap hierin is de groepsziel. Door gerichte samenwerking op geestelijk vlak en hierbij de persoonlijkheid naar de achtergrond te verplaatsen wordt de groepsziel gestimuleerd en zo de eigen groei en ontwikkeling.

Van ik naar wij en van ego naar transpersoonlijkheid zijn de nieuwe waterman begrippen. Sense8 is zo gek nog niet als serie en laat ons zien dat indien we de krachten bundelen en ons inzetten voor het hoge doel wij bezig zijn met onze eigen weg naar zelfrealisatie en iets mooiers is er niet.

Nog wat leuke weetjes

Op 23 december verscheen er een kerstspecial en vanaf mei is  het tweede seizoen van Sense8 te zien op Netflix. Onze eigen hoofdstad Amsterdam zal voor een deel het decor zijn van het tweede seizoen :). Hier kun je er meer over lezen: http://www.netflix-nederland.nl/?s=sense8

https://youtu.be/2BwiqwMPXww

3 REACTIES

  1. Goeie serie, vooral om stoned te bekijken (dat geeft een soort van diepere immersie bij dit onderwerp). Stukken beter dan die nogal soortelijke serie Falling Water. The OA is ook wel goed trouwens, zit ook zo'n beetje in hetzelfde genre.

  2. Leuk artikel! Ik ben een groot series/film fan. Deze serie stond op een verlanglijstje. Ga deze nu naar voren schuiven.

    Er zijn talloze films die in mijn ogen gebasseerd zijn op waarheden. Gemaakt zijn door mensen die spiritueel ontwikkeld zijn. Lord of the Rings wordt gezien als een groot fictie verhaal. In mijn ogen is dit gebasseerd op waarheden. De dualiteit van het leven. Negatieve krachten die wel degelijk hier op aarde zijn. Bijvoorbeeld "the Greenmile", toen ik als klein jongetje deze film zag, wist ik dat dit geen fictie was. Maar ik wist ook dat er veel mensen waren die het niet op die manier zagen..

    Bedankt voor het artikel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in