De ware duisternis –dark force

Begin dit jaar begon ik contact met haar te maken. Tijdens een duisternis retreat – negen dagen in een volledig verduisterde boerderij ergens op het platteland. Ze was krachtig, en totaal oncontroleerbaar, en ik noemde haar de Dark Force. Ze bleek de vrouwelijke kracht van creatie en vernietiging. Een kracht die momenteel in het collectieve energieveld haar weg zoekt.

Voor aanvang had ik me bij die retraite van alles voorgesteld, maar in de duisternis gebeurde er weinig. Mijn derde oog was op vakantie – ik zag niks – ik had geen spirituele ervaringen of uittredingen, sliep vooral en verveelde me soms. Complete stilstand. Ik moest het doen met rust en genieten van de ruimte voor mezelf, niet afgeleid door gezin en werk. Alleen af en toe, ergens in de uithoeken van mijn wezen, roerde zich wat. Een naderend bewustzijn. En ik begon mezelf in haar richting te keren; haar uit te nodigen in mijn innerlijke universum.

Creatie en vernietiging

Het werd de aanzet voor transformatie. Inzichten, loslaten, rouw, uitbreiding… ze wisselen elkaar sinds ik het daglicht weer instapte in hoog tempo af. Zekerheden, patronen en rollen verdwijnen. Een diepe angst voor verlies komt ermee omhoog, en toch: de controle die voorheen alles op zijn plek hield, is eraf. Ik laat de Dark Force begaan.

De Dark Force ontspringt dus uit de duisternis. Zij is ongemanifesteerde potentie. De kracht van creatie, die vernietiging in zich draagt. Ze maakt het oneindige mogelijk en tegelijkertijd kan ze korte metten maken met het bestaande. Alles wat in de weg staat van een grotere creatie laat ze sneuvelen.

In de maand die volgde op de retraite begon ze zich vaker te tonen. Opeens zag ik haar ook in andere vrouwen, zogenaamde ‘geleiders’ van die kracht. Zielen die hun lichaam openstellen; een poort laten zijn voor nieuwe energieën, zodat die de aarde kunnen bereiken. Wat het ze zal brengen is uiterst onzeker, en toch durven ze, voorzichtig, af te dalen in hun eigen innerlijke duisternis, en ruimte te bieden aan iets dat groter is dan hun eigen bestaan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het lichaam is belangrijk

Als het om de Dark Force gaat, is het lichaam belangrijk. De vrouwelijke kracht komt namelijk binnen via het onderlijf; de poort bevindt zich bij de baarmoeder (of de prostaat als je een man bent). En vanuit persoonlijk perspectief maakt dat haar bedreigend. Ze activeert trauma’s, die voornamelijk zijn opgeslagen en bevroren in de onderste chakra’s. Ze zet het overlevingsmechanisme (vechten, bevriezen, vluchten) op scherp.

Bekijk je haar vanuit zielsperspectief dan wordt met haar komst de balans hersteld tussen licht en duister, het manlijke en vrouwelijke. Want de vrouwelijke Dark Force staat aan de basis van – maakt de geboorte mogelijk – van het manlijke licht, het goddelijke wonder. De snelle, hoge trilling van het licht kan alleen maar aarden, echt vorm krijgen, in de langzame, lage trilling van de duisternis.dark force-duisternis

En precies daar zit de pijn, en de belemmering. De vrouwelijke kracht is in de afgelopen eeuwen uitgevlakt, onzichtbaar gemaakt, en veroordeeld; gemaakt tot iets wat ze niet is. De duisternis is gelijkgesteld aan het kwaad. Een religieuze verbanning die leidde tot de dominantie van het manlijke, die in afwezigheid van het vrouwelijke bovendien behoorlijk uit balans raakte. Maar een volgende cyclus is begonnen, waarbij vrouwen beginnen te ervaren wat het betekent om het vrouwelijke daadwerkelijk te dragen.

Zo ga je om met de Dark Force

Wat doe je als de Dark Force zich heeft aangediend? Breng jezelf allereerst in lijn met je intentie; dat alles wat gebeurt, mag gebeuren voor je ‘highest good’. Wees je ervan bewust dat ze je beweegt naar jouw unieke plek in het kosmische grid, waar je authentiek bent, en tegelijkertijd met de creatie verbonden; de plek waar je aardse en kosmische rollen samenvallen.

En wees vervolgens moedig, want het is een kracht die niet valt te controleren. Ze doet je framewerk uit elkaar barsten, blaast oude conditioneringen weg, om straks plaats te bieden aan een groter bouwwerk, maar vooralsnog is dat er niet. In de tussentijd voelt het behoorlijk wiebelig; je zit in het niets, het donker, en bent je innerlijke duisternis (afscheiding) aan het transformeren. Voor mij brengt het eenzaamheid, kwetsbaarheid, doodsangst. Je met haar inlaten betekent bereid zijn om diep te voelen, om te verliezen en tegelijkertijd: volledig te leven.

Erken je grootsheidDe ware duisternis – van chaos naar liefde

Vervolgens word van je gevraagd om in je potentie te stappen – om de ruimte die ontstaat in te vullen met je authentieke energie. Je kosmische rol te gaan erkennen. Blijf je verbinden met je schoonheid, liefde, wijsheid, grootsheid en zorg dat je ze in je lijf voelt. Door te dansen, vrijen, zingen, masseren, rennen, mediteren. Deze tijd vraagt meer dan ooit om belichaming; van het duister en het licht.

En tot slot: gebruik je intuïtie en voel wat inderdaad moet sterven, en wat bij je hoort. Want wat bij je hoort verdwijnt niet, verandert hooguit. In mijn geval zorgt het ervoor dat ik me niet alleen kwetsbaar voel, maar tegelijkertijd vertrouw en veel verdieping ervaar in het proces. Ik leg de Dark Force zo min mogelijk in de weg. Laat me door haar bewegen in de richting van een andere rol, diepere liefde, meer verbinding en grotere autonomie en vrijheid. Sinds de retreat weet ik het zeker: de duisternis zet diepgaande transformatieprocessen in gang. Zonder dat je er iets voor doet, en zonder dat je er zicht op hebt. En er is geen andere keus dan meebewegen.

Leestip

Clarissa Pinkola Estés – De ontembare vrouw

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

15 REACTIES

 1. Ten eerste ben ik blij dat ik hier niet alleen in sta ,het gevoel om groter te willen groeien in wijsheid ,vooraf gegaan van diepe eenzaamheid ,,en zelfs de weerzin van het ochtendopstaan overwinnen het leven weer te voelen stromen ,een gevoel van verandering en blijheid en licht vinden in de meditatie ,dit is mijn ervaring ,dank je voor het artikel …..Nella….

 2. Mooi geschreven! Remember : 'van donker komt licht en van licht komt donker' deze voorfase is op collectief niveau een enorm grote zuivering om inderdaad tot onze ware potentie te komen. Wij zijn de generatie die onszelf en daarmee onze ancestors helen. Helen & manifesteren Bedankt voor je mooie artikel!

 3. Ik zou zeggen : als deze energie niet liefdevol aanvoelt, vraag ik me af of je je daar wel mee in moet laten. In mijn ervaring is alles wat van buiten jezelf komt en jou komt helpen, liefdevol aanvoelt. En die zullen ook niet het gras voor je voeten wegmaaien (ook vanuit liefde).

 4. Prachtig! Zit in precies in die fase. Oude traumas komen omhoog waarvan ik eerst dacht dat het geen rol meer speelde. Nu zie ik hoe belangrijk het is en dat het alleen maar is voor het goede. Kan errlijk gezegd niet wachten!

 5. Ik begrijp het artikel niet echt misschien heb ik te weinig ervaring om dit stuk goed te kunnen begrijpen.

 6. Wow Wow Hermelijn! Dit is een goed stuk heel inzichtelijk en helder beschrijf je wat er op een diep energetisch niveau gebeurd Als Kali. In de heftige en bijzondere Ayuhuasca ervaring die ik vorig jaar had (waar ik toen ook over schreef) heb ik deze kracht voor t eerst gevoeld. Ik heb de hele nacht geschreeuwd en gehuild en deze kracht voorbij zien komen. Het oude mannelijke, de vrouwelijke kracht, de donkere kracht die alle ego vernietigd en het licht dient. Ik had ook angst. Ik zei steeds ik ben bang ik ben bang. De Ayuguasca begeleider kon het vrij goed duiden wat me hielp. Maar de angst niet helemaal. Kan t nu duiden. Zeker in het licht van alle gebeurtenissen en ontwikkelingen op aarde. Dank Hermelijn van der Meijden
  De Dark Force – Opeens zag ik haar ook in andere vrouwen, zogenaamde ‘geleiders’ van die kracht. Zielen die hun lichaam openstellen; een poort laten zijn voor nieuwe energieën, zodat die de aarde kunnen bereiken. Wat het ze zal brengen is uiterst onzeker, en toch durven ze, voorzichtig, af te dalen in hun eigen innerlijke duisternis, en ruimte te bieden aan iets dat groter is dan hun eigen bestaan.

 7. Dank je! Geeft verheldering van de rollercoaster waarop ik beland ben sinds maanden. Heel veel eenzaamheid en verdriet gevoeld, andere dagen zoooo veel energie.
  Fijn te lezen dat we dit als vrouwen samen beleven.
  Ik wens jullie allen heeeeeel veel zelfliefde en zelfzorg toe!

 8. Precies raak, echt "perfect timing", bedankt!
  Dit artikel her-innert me, het voelt juist.

  Hoe blijf je in die flow? Ik heb zo fases en dan voel ik me opeens afgeleid… Dat blijven door doorbreken van die illusionaire ego's en gefocust blijven vraagt veel energie, of das dan een illusie die ik nog heb haha..

  De kracht door me heen voelen stromen is het beste gevoel dat ik ken,
  de flow heeft zijn ritme en mss maken die ups and downs daar deel van uit.

  Nogmaals bedankt voor dit artikel!

 9. Mensen…., dit is zo herkenbaar. De energie suist door mijn lijf van mijn stuitje tot mijn kruin. Het voelt alsof ik een trillende snaar ben en geeft enorm veel hitte. Ik kom dingen in mezelf tegen die ik niet kende, vaak is het echt schokkend. Het is goed dat ik de laatste jaren veel bezig was met het ontwikkelen van liefde voor mezelf, want dat valt nu niet mee. Wat ik lichamelijk ervaar is heftig, het enigste wat ik kan doen is me er volledig aan overgeven en er voor kiezen nieuwsgierig te zijn in plaats van angstig.
  Het is fijn te weten dat ik dit niet alleen meemaak maar samen met vele anderen.

 10. Zo herkenbaar
  Bizar /Bijzonder tegelijk
  Dank je wel
  Alle vrouwen moeten nu hun krachten verenigingen
  Op wat voor manier dan ook
  Lieve groet Marjolijn

 11. Wow, dit gevoel is zo waar.
  Het is voor mij letterlijk heel zwaar en ziekmakend. Ik bid om de kracht eruit op te stijgen als een Phoenix.
  Het voelt alsof ik lichamelijk en psychisch helemaal verscheurd wordt vanaf mijn staartbeen tot mijn kruin.
  Dit is de verklaring waar ik al maanden naar op zoek ben.
  dank je wel