je trekt aan wat je bent

Samengevat: De ‘wet van de aantrekkingskracht’ is een populair concept over het manifesteren van wat je wilt. Het is populairder geworden naarmate meer mensen een diepere invloed willen uitoefenen op hun levens. Wat is het verschil tussen wat je verstand/ego wil en wat je hart wil? De wensen van je ziel komen van de echte jij, terwijl die van je verstand veelal uit de maatschappij en media komen. Kun jij ze onderscheiden?

Een paar weken geleden keek ik een documentaire getiteld ‘The Shift, Ambition To Meaning’ (‘De verschuiving van ambitie tot betekenis’), met de geliefde auteur en spirituele leraar Dr. Wayne Dyer. De film stelt een vraag over de wet van de aantrekkingskracht en hoe deze werkt. Dr. Dyer gaf een simpel antwoord, dat als volgt luidde: ‘je trekt niet aan wat je wilt, je trekt aan wat je bent.’ Dat is me bijgebleven en heeft me sindsdien erg geholpen.

Toen ik me alle dingen bedacht die ik wilde in het leven, en dat vergeleek met waar ik nu ben, hoe ik me nu gedraag en wat ik dagelijks doe, werd het me volstrekt duidelijk waarom de dingen anders verliepen dan ik graag zou willen. Je moet letterlijk zijn wat je wil worden; toen ik dat citaat van Dr. Dyer hoorde, was het alsof iemand een licht aandeed in mijn hoofd. Ik realiseerde me dat, om dat te bereiken waarvan ik in mijn hart weet dat ik het voor mezelf wil, ik datgene moet zíjn en die waarheid moet leven waar het maar kan.

Het is één ding om te zeggen ‘ik wil een partner die voldoet aan de criteria x, y en z. Voldoe je zelf wel aan die criteria? Wellicht wil je gezond en vrij van ziekte zijn, maar heb je nog niet de nodige stappen gedaan om voor je gezondheid te zorgen? Als je slank en gespierd wil zijn, werk je er dan ook aan om dat te bereiken? Dit lijkt nogal vanzelfsprekend, maar het is wonderbaarlijk hoe vaak we iets willen en toch niets doen om er naartoe te werken. Dat is een van de dingen waar de standaardleer over de wet van de aantrekkingskracht geen oog voor heeft. Het is niet zo gemakkelijk als ‘dit is wat ik wil, ik ga hier al mijn energie en aandacht op focussen tot ik het heb’. Dat zal niet werken. In plaats daarvan moeten we onze energie, intentie en aandacht richten op het zijn van wat we willen. Het maakt ook een groot verschil of het gaat om je ware hartsverlangen en niet gewoon om iets dat we willen omdat het tegenwoordig helemaal in is.

Ja, ook dit valt onder de categorie van de wet van oorzaak en gevolg, waarover je hier meer kunt lezen. Soms helpt het te denken aan de notie ‘fake it till you make it’ (doe alsof tot je het echt bent), zelfs als we slechts kunnen dromen om de persoon te zijn die we altijd al wilden zijn. Maar hoe kun je doen alsof, als je niet hebt wat je hart begeert? Hoe verander je je perspectief zo, dat je inziet dat je alles al hebt wat je nodig hebt, daar dankbaar voor bent en begint te leven alsof je alles al hebt wat je hart begeert?Ik kan goed voelen, als ik niet nadenk

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dank betuigen aan het Universum voor wat je hebt komt niet per sé neer op ‘Oké, dit is wat ik heb en dat is genoeg’. Je zegt eerder dat je weet dat er voor je gezorgd wordt en dat je bereid bent dat te onderhouden en naar het volgende niveau te gaan. Goed, dus je bent geen eersteklas pianist; hoe kun je die droom imiteren? Kun je je inbeelden dat je speelt voor een enorm publiek? Of in het geval van een droomhuis dat je altijd al hebt gewild: kun je dankbaar zijn voor het huis dat je wel hebt en je voorstellen dat het huis waar je in woont die droom is? Als je vrienden langskomen, kun je die dan op dezelfde manier door je huis leiden als je in je droomhuis zou doen? Dit klinkt misschien onzinnig, maar nogmaals, ‘je trekt niet aan wat je wilt, je trekt aan wat je bent’.

Een andere positieve oefening

Dit deed me denken aan een les van een van mijn andere favoriete auteurs, Dr. Joe Dispenza. Met betrekking tot de wet van de aantrekkingskracht gelooft hij dat, wanneer je je in je geest inbeeldt wat je wil hebben, je dit niet moet benaderen vanuit een plek van gebrek of het niet hebben van iets, en zelfs niet moet denken hoe graag je het wil hebben. Door dat te doen stuur je het Universum het bericht dat je het niet hebt.

Dr. Dispenza raadt ons aan om, bij het inbeelden van onze hoop en dromen, niet alleen een beeld te vormen waarin we onze dromen vervullen, maar om ook een gevoel van dankbaarheid in ons hart te nemen voor het hebben en vervullen van deze droom. Het gaat dus in wezen niet om wat je wil, met je verstand, en je dit in te beelden, met je verstand. Je moet het ook VOELEN, echt voelen en geloven met heel je hart dat je droom al verwezenlijkt is, en vervolgens die dankbaarheid imiteren met een grote glimlach op je gezicht.

Wat is echt in jouw belang?

Het is ook belangrijk te begrijpen dat de ziel krijgt wat het nodig heeft. Dus als je verstand/ego een rode Ferrari wil, terwijl dat de evolutie en ziel van je ziel niet dient, dan blijft die Ferrari misschien wel uit. Dit begrip kan de start zijn van een lange zelfondervraging waarin je uitvogelt wat je echt wil in het leven. Als je nu niet gelukkig bent, is het dan materieel bezit wat je tekortkomt? Het Universum staat ALTIJD achter je, dus als je kunt bepalen wat je ziel echt verlangt, dan zal het je altijd helpen met de volgende stap richting je doel en potentie. Er is dus geen enkele reden dat je je droom niet zou kunnen bereiken. Je moet gewoon geloven dat je er al bent en vertrouwen op het proces. Het leven werkt je niet tegen, hoezeer dat nog zo mag lijken – vooral in moeilijke tijden.

Twijfel wegnemen

Makkelijker gezegd dan gedaan. Flitste die gedachte zojuist voorbij? Een hele normale reactie, zeker als je dit benadert vanuit je verstand. Maar, ongeacht de uitkomst van het experiment, wat heb je te verliezen? Je riskeert niets door het Universum je dank te betuigen. Zelfs als dat alles is wat je hiermee bereikt, dan heb je jezelf tenminste nog in een staat van dankbaarheid gebracht.

Voor mij persoonlijk begonnen er deuren open te gaan op het moment dat ik me meer gedroeg zoals ik zelf wilde worden; deuren die eerst niet eens leken te bestaan. Ik botste van obstakel op obstakel, omdat ik niet leefde volgens mijn hoogste waarheid, of ook maar in de buurt kwam van mijn potentie. Als eerste stap reflecteerde ik op mijn gedrag – ik verkoos ontsnappen aan mijn gevoelens van onbekwaamheid, twijfel en de slachtofferrol boven deze onder ogen te komen, ze te zien voor wat ze zijn, ze te voelen en ze los te laten – vervolgens werkte ik aan wat ik wel wilde, liet ik de dingen los die niet werkten, en toen begon er al snel van alles te veranderen.

Wat wil je? Wie wil je zijn? Waar heb je belang bij? ‘Je trekt niet aan wat je wilt, je trekt aan wat je bent.’

Bewaar voor later op Pinterest

De wet van de aantrekkingskracht

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

18 REACTIES

 1. de schrijfster van dit artikel heeft het niet echt goed begrepen volgens mij. ze wil toch maar per se dat al die wensen uitkomen die je maar visualiseert en vraagt aan het universum. in het leven gaat het echt niet om dit soort zaken en ook niet dat je maar volop kan genieten (ja dat willen we ook allemaal!). de kunst is je pijnen en ‘valse’ overtuigingen (overtuigingen die je van buitenaf opgelegd hebt gekregen door je vader, moeder, tante, juf op school of weet ik wie) aan te kijken, te voelen en de durven doorleven. Transformeren dus. de bedoeling is dat je JEZELF wordt. je echte zelf, zonder al die camouflage van buitenaf. dan pas, komt eindelijk wat je toekomt! het klinkt door en door saai, maar thats the way it is!
  happy living!

 2. Misschien ook goed om jezelf lichamelijk holistisch te laten doormeten. Bijv bij raymedie in Eindhoven kan dat. Want als je bijv b12 tekort hebt of teveel toxines omdat je lever geblokkeerd is kan je geheugenverlies krijgen. Succes!

 3. Hou van jezelf zoals je bent met al je gebreken en tekortkomingen. Ik denk dat een mens niet overal invloed op heeft, behalve hoe je erop reageert. Het lijkt dat je in een angsmodus komt als je erover na gaat denken? Klopt dat? Hoe het zal zijn als je je geheugen verliest. Denken daarovwr kan goed zijn voor als je vast maatregelen wilt nemen als je straks inderdaad dement bent. Maar niet goed als het je in een angst energie brengt. Ik realiseer me haal goed dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar zodra je bewust wordt dat je angst ervaart door het denken erover kun je je angsten wellicht makkelijker loslaten. Of begin met mediteren? Veel sterkte & hou van jezelf, no matter what.

 4. De enige energie die iets kan veranderen op onze planeet aarde is de liefdesenergie.
  Door eerst en vooral jezelf lief te hebben en voor jezelf goed te zorgen, kan je aan anderen de liefde en de zorg doorgeven. Alleen al door de energie die deze handelingen en gedragingen oplevert maak je de wereld “a better place to be”. Want de energie die uitgaat vanuit jouw zijn en vanuit jouw omgeving brengt positieve energie in de universele energie, want alles is met alles verbonden.
  Ja, we hebben zelf ons draaiboek voor dit leven geschreven, om die ervaringen te hebben die we wenste te hebben. De vraag is altijd “hoe ga ik er zo positief mogelijk mee om”. Niet altijd gemakkelijk! Maar hierdoor verruimen we ons bewustzijn en “hervormen” of “herschrijven” we ons vooropgestelde draaiboek. En zo veranderen de mogelijkheden en situaties dan toch in ons leven!
  Heel veel liefs.

 5. ik ben al 13 jaar ziek, ernstig ziek en er blijven maar dingen bijkomen. ik ben een heel optimistisch mens. en blijf ondanks dat het soms moeilijk is de focus leggen op wat wel gaat. Zie ook wat de ziekte(s) me gebracht hebben, dichterbij mezelf. Maar nu hangt er iets boven mijn hoofd waar ik erg bang van wordt. Mijn geheugen verliezen lijkt me het ergste wat me kan gebeuren. Ik ben nog jong (44). Natuurlijk vraag ik me af, wat betekend dit, wat wil dit me vertellen? wat doe ik fout?
  Ik zie mezelf zoals ik denk wie ik eigenlijk ben, ik visualiseer dat en probeer er zoveel mogelijk naar te leven. Maar dat ziekte proces dat precies eerder toeneemt dan af, daar stel ik me vragen bij…

 6. Begrijp dat je Confused bent. Sommige gebeurtenissen kunnen we niet altijd verklaren. Maar ik begrijp dat al die pech voor jouw wellicht een reden achter noet zitten en je er niet bij kan komen. Kan het zijn dat je op dat moment – voor of /van van de koop – niet goed naar je intuïtie had geluisterd om je spaargeld etc…allemaal in deze auto te stoppen? Dar er een andere investering door je hoofd spookte -wellicht een andere auto- of studie bv.. en je toch de keuze voor een of deze auto hebt gemaakt. En dat de andere keuze voor jouw hoogste goed beter was geweest, afgestemd op jou? Ik noem maar iets hoor. Komt in me op.

 7. In jou geval is het dus “
  dat jij aan trekt wat je bent en niet dat dingen jou aan trekken en dat jou maakt ! En alleen maar genieten is ook wat simpel gezecht je heb ook zeker en reden van aan weezich zijn hier op aarden en daar en bijdragen aan te leveren ! In welk opzicht dan ook anders zou het erg zai en doelloos mischien wel zinloos zijn om te bestaan

 8. Heeft het zin om een artikel te plaatsen als je 66% van dat wat de wet van de aantrekkingskracht is gewoon weg laat? Zoals bij veel zaken is het handig als je naar het geheel kijkt i.p.v. dat je ergens een onderdeel uit pakt en daar dan mee aan de slag gaat. Het is een beetje zoals je iemand in een film zou zien die slechts een deel van een toverspreuk steelt. De onwetende is niet op de hoogte van de rest van de spreuk en gaat hem uitvoeren om er vervolgens achter te komen dat het niet helemaal goed gaat.

  Er bestaan drie kosmische universele oneindige natuurwetten. Deze gelden voor iedereen, zonder uitzonderingen. Dus ook voor degene die nu zegt: “Die bestaan niet voor mij!”.

  Dr. Wayne Dyer zit al weer een tijdje in een andere dimensie, maar hij was, net zoals iedereen, continue op weg. Wij gaan echter nergens heen. Ons ‘doel’ van ons ‘zijn’ hier op aarde, in deze dimensie en tijdlijn is om te genieten. Te genieten van al je ervaringen en je ‘reis’
  ‘Je trekt niet aan wat je wilt, je trekt aan wat je bent.’ is een leuke, maar voor de meeste mensen geeft de volgende uitspraak hoogstwaarschijnlijk net wat meer verheldering: “Je krijgt waar je aan denkt of je dat nu wil of niet!”. De meeste mensen kunnen of willen namelijk niet ‘zijn’. Dat komt omdat de meeste mensen niet weten WAT zij ‘zijn’. De meeste denken te weten WIE ze ‘zijn’, maar dan leef en creëer je vanuit onwetendheid.

  Als iemand rijk wilt zijn, hoe ga je dat zijn zonder dat je dat ooit bent geweest?
  Als iemand verliefd wilt zijn, hoe ga je dat zijn als je dat nog nooit bent geweest?
  Als je gezond wilt zijn, maar je bent vergeten hoe het voelt om gezond te zijn, hoe ga je dat dan zijn?

  Bovendien werkt de wet van de aantrekkingskracht maar voor 33% als je alleen maar de wet van de aantrekkingskracht ‘gebruikt’. Je ‘gebruikt’ namelijk maar een derde van de ’toverspreuk’ en ook al lijkt het te werken voor sommige mensen, vanuit mijn ervaring kan ik je vertellen, dat die mensen er vroeg of laat achter komen dat (bijvoorbeeld) dat mooie huis wat ze hebben ‘aangetrokken’ op drijfzand is gebouwd.

 9. Onbewuste bestaat niet. Dat zou betekenen dat er ergens ‘iets’ in je staat van ‘zijn’ een vorm van controle heeft over je staat van ‘zijn’. Dat klinkt niet alleen belachelijk, het is ook belachelijk, maar goed dat wordt ons nou eenmaal geleerd, dus niet zo vreemd dat je er zo tegen aankijkt. Iedereen is de creator van zijn/haar eigen leven. Alles heb je controle over, het is je alleen niet geleerd. Je bent per defintie een bewust wezen, maar je kan bewust zijn of onwetend, mensen die bewust onwetend willen zijn die vallen meestal in de categorie van puur dom zijn
  We ‘zijn’ hier om te genieten, te genieten, te genieten en te genieten. Daar hebben we geen minder fijne ervaringen voor nodig. De meeste mensen denken vanuit het aangeleerde idee van goed en kwaad en daardoor denkt men dat je ook minder fijne ervaringen MOET hebben/ervaren om fijne ervaringen te kunnen ervaren. Kijk naar een hond. Die is gewoon in het hier & nu. Die geniet als dat op dat moment kan en als er iets gebeurt wat niet fijn is dan accepteert hij dat en klaar. Ligt er dan een koekje of een speeltje dan gaat die hond niet eerst lopen denken aan die niet zo fijne ervaring om dan pas te kunnen genieten van dat koekje of speeltje.

  Het leven dient je niks aan. Jij creëert jouw leven, niet andersom. Je kan bewust je leven creëren of vanuit onwetendheid dat accepteren wat anderen je aandienen. Dat is jouw keuze.

 10. De wet van aantrekkingskracht.

  Ik heb daar een vraag over. Het is geen ziels missie of van levensbelang, maar voor mij iets dat door mijn hoofd blijft malen. Elke tip of advies op mijn vraag is welkom.

  6 jaar geleden kocht ik een auto, stak er een gedeelte erfenis en spaargeld in. Ook ruilde ik er een auto op in.

  Geen mega lux merk, geen sport auto, wel groot en zag er goed uit. ‘Zag’ dus!

  Binnen 2 weken reed er iemand tegen mijn auto. Deze persoon dacht de bocht wel te kunnen halen. Uiteindelijk netjes opgelost.
  Vlak daarna een mega (sleutel) kras over de lengte van mijn auto. ( het was een appart straatje waar ik woonde )

  1, 5 jaar later verhuisde ik naar de andere kant van het land.

  Van alle auto’s die er geparkeerd staan, zit die van mij altijd van voor tot achter onder de vogelpoep. En ja, andere hebben ook een poepje er op, maar bij die van mij is het dan meer poep dan auto.

  Vervolgens onder de oude (sleutel) kras en mega nieuwe ( sleutel) kras.

  Ik liet het los en op de vogelpoep en een enkele mysterieuze krasjes en deukjes na, ging het redelijk.

  Tijd terug andere kant van de auto, 2 lange krassen onder elkaar.

  Al jaren probeer ik om deze reden een garage box te krijgen, op het moment dat ik eindelijk bovenaan de wachtlijst stond werd deze opgeheven en was het wie het eerst reageert krijgt de garage. Steeds ben ik te laat.

  Nu probeer ik hem te verkopen, maar nog geen enkele reactie.

  Ik maak met niemand problemen. Ben een sociale einzelganger, maak een gezellig praatje maar bemoei me verder met niemand.

  Waar komt dit vandaan?

  Iemand een idee of tip?

 11. Ik heb het boek van Dispenza gelezen. Zelf ervaar ik dat we weinig tot geen invloed hebben op onze levens. Ik geloof in de wet van aantrekking, alleen niet als iets dat we kunnen gebruiken voor onze eigen doeleinden. Iedereen is zoals hij is, met zijn eigen levenservaring, blinde vlekken, onbewuste en bewuste patronen. Van daaruit denk ik dat we ervaringen en mensen naar ons toe trekken. Vaak onbewust. Ik geloof dat onze enige taak is om te onszelf te onderzoeken, te aanschouwen, geen oordelen en te ontdekken wie we zijn, laag voor laag. En daarvoor hebben we fijne en minder fijne ervaringen voor nodig. Op deze wijze over te geven aan het leven zoals het aandient, in dankbaarheid of niet. Want het niet voelen van dankbaarheid, maar boosheid of teleurstelling is ook wat de waarheid op dat moment voor jou is, die gezien wil worden.

 12. Voor mezelf lukt het aardig. Maar ik begrijp helemaal wat Hoopvol bedoelt! Ik bid elke avond voor de dieren. Geen slachthuizen meer, geen dierenleed meer, het is te afschuwelijk. En natuurlijk begint vrede bij jezelf. Maar al ben je zelf in vrede. Je leeft in een wereld waar alles energie is en alles verbonden dus de pijn van bijvoorbeeld de dieren, (1600 slachtingen per minuut!!! alleen in ons land!) werkt weer door in het leven van de mens. ik geef HOOPVOL helemaal gelijk! Als we met zijn allen hieraan gaan werken, kan het beter worden in de wereld. Maar goed, je moet het eerst zelf kunnen, vertrouwen en in contact zijn met je ziel. Maar als we dat kunnen dan is het zeker raadzaam om ons gezamenlijk voor het goede in te zetten.

 13. Ja zo leef ik al al jaren en het komt allemaal uit mijn dromen en visioenen en tekens zijn geen toevallig heden. En nu wil ik graag nog 1 keertje een derde gezin en ik ga het krijgen links of rechts om. En misschien toch die Tweeling die ik al wil van af mijn 14 jaar. De wens bestaat al 30 jaar en alleen die is niet uit gekomen.

 14. Je ervaart JOUW versie van eenheid. En hoe meer jij ECHT van jezelf houdt, hoe meer je snapt dat alles al in harmonie is. Dat beeld dat we allemaal in vrede en liefde met elkaar moeten leven is een programmering van New Age. Als iemand zo’n groot doel wordt voorgelegd gaat de ziel al snel in staking, daarom is het helemaal niet verkeerd of raar dat je zelf liefde op nummer 1 zet. En ja, ik snap dat het lastig is in een wereld met allemaal mensen die nog helemaal niet wakker zijn, en voor het materiele kiezen. Maar zij weten nog niet beter, jij wel. Leef door jezelf als voorbeeld te geven aan alle mensen die je tegenkomt, meer kan je niet doen.

 15. Maar wat als jij óók voor anderen dingen wilt? Niet perse direct stoffelijke dingen, maar dingen als wereldvrede, gelijkheid, meer toleratie en eenheid voor elke aardbewoner, geluk en liefde voor iedereen, en bv. geen lijden meer… Ik merk steeds dat ik moeite heb met de wet vd aantrekkingskracht en met de gegeven tips om te manifesteren/visualiseren, omdat bijna iedereen dit dan alleen op zichzelf gaat betrekken omdat dit ook zo gebracht wordt (met nadruk op materialisme en niet verder kijken dan jezelf) . Het helpt het eenheidsgevoel niet, het mededogen met anderen.
  Is het niet veel zinvoller en zeker ook veel krachtiger om eerst, of in de eerste plaats heel bewust voor elkaar, en met z’n allen tegelijk te visualiseren en manifesteren? Misschien moet dat wel eerst of in elk geval ‘samen mét’ plaatsvinden, voordat de wet vd aantrekkingskracht voor jou als individu gaat werken. Wat vind ik nou belangrijker: mijzelf, of anderen met mij daar uiteindelijk ook bij? Helpen we niet onszelf eerder en veel verdergaand als we dit breder opvatten en aanpakken, en ons voorstellingsvermogen bundelen? Wat zou er gebeuren, als hele volksstammen tegelijkertijd (op afgesproken momenten en op eenzelfde manier) zouden gaan visualiseren op bv. wereldvrede en saamhorigheid? We zijn tenslotte één!