De wet van oorzaak en gevolg & hoe het je leven beïnvloedt

De universele wet van oorzaak en gevolg betekent, in principe, dat iedere actie een gelijke en tegenovergestelde reactie heeft. Dit wordt vaak gezien als het concept van Karma: wie goed doet, goed ontmoet, maar wie de bal kaatst kan hem terugverwachten. Deze notie gaat echter nog veel dieper dan dat. Als je echt begrijpt hoe dit werkt, kan het een significant effect hebben op elke beslissing die je in je leven zult maken en op waar deze beslissingen je toe leiden.

Wie de bal kaatst…

De wet van oorzaak en gevolg beweert dat elke oorzaak een effect heeft en dat elk effect weer de oorzaak is van iets anders. Dit suggereert dat het universum constant in beweging is en bestaat uit een continue voortschrijding van een reeks gebeurtenissen. Het betekent ook dat niets in het leven ‘gewoon gebeurt’, maar dat alles een reden heeft, zelfs al is die reden lastig te onderscheiden of te begrijpen – met name wanneer we het moeilijker hebben.

Elke actie die je neemt heeft een gevolg; niet per sé een ‘goed’ of ‘slecht’ gevolg, want dat is maar een kwestie van hoe je het bekijkt. Als je bijvoorbeeld een besluit neemt en overmatig drinkt op een doordeweekse avond, dan is het gevolg een vreselijke kater en waarschijnlijk een verschrikkelijke werkdag de volgende dag. Heb je overgewicht? Dat kan het gevolg zijn van een slecht dieet en gebrek aan beweging. Heb je enorme schulden? De oorzaak kan liggen in overmatige uitgaven met je creditcard.

Snap je? Zoals het gezegde luid: ‘zoals men zaait zo zal men oogsten’.

Laat de wet van oorzaak en gevolg voor je werken

Hopelijk snap je ondertussen wat de wet van oorzaak en gevolg inhoudt. Hoe kunnen we deze kennis in ons voordeel gebruiken en het voor ons laten werken?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Met een begrip van deze wet zul je voortaan twee keer nadenken voordat je iets doet… Een paar voorbeelden: het kan je uitdagen om op een andere manier te reageren op je partner bij onenigheid, als je al weet dat bepaalde dingen je partner zal kwetsen. Misschien probeer je voortaan een andere aanpak om je punt duidelijk te maken of misschien zeg je wel helemaal niets. Misschien neem je een ander pad op een route die je graag loopt en leidt het je naar een speciale verbintenis. Als je jezelf in de schulden hebt gewerkt om een auto te kopen, besluit je misschien om een extra dienst te nemen. Het komt allemaal neer op het besef dat alles wat je doet iets anders veroorzaakt.

Deze wet kan ons goed van pas komen als we onszelf proberen te verbeteren, door te kijken naar de handelingen van mensen waar we naar opkijken of als succesvol zien, misschien op het gebied van relaties, carrière, avontuur, enzovoort. Wij kunnen dezelfde oorzaken uitoefenen als mensen die succes hebben gehad in wat wij ook willen bereiken. Je kunt in feite hun handelingen nadoen. Stel jezelf daarvoor de volgende vragen:

 • Wat voor boeken lezen ze?
 • Welke vakken hebben ze gestudeerd?
 • Wie zijn hun rolmodellen?
 • Wat is hun geloofssysteem?
 • Wat is hun dieet?
 • Welke acties hebben ze genomen?
 • Hoe besteden ze hun vrije tijd?
 • Hoe geven ze hun geld uit?
 • Waar hebben ze passie voor?
 • Hebben ze een ochtendritueel?
 • Bewegen ze regelmatig?

Het is namelijk zo dat, door dezelfde oorzaken toe te passen als je rolmodellen, je volgens de wet hetzelfde gevolg zult bereiken. Dat gevolg is misschien niet precies hetzelfde of zoals je je het had voorgesteld, omdat we nooit precies hetzelfde als een ander doen, maar we kunnen er wel achter komen wat werkt voor ons.

Je kunt nu meteen beginnen

Hoor je jezelf weleens zeggen: dit gebeurt mij nou altijd? Zo ja, perfect! Dat is een mooie kans om te onderzoeken wat je huidige oorzaken zijn en uit te vinden hoe ze je op deze manier beïnvloeden. Immers: ‘Waanzin is steeds hetzelfde doen en een andere uitkomst verwachten.’ Als iets wat je normaal gesproken doet, niet voor je werkt, verander het dan. Als je weet dat iets voor iemand anders werkte, probeer het dan! Dit vereist dan misschien wel enorme inzet van jou, maar ik beloof je dat het het waard zal zijn.

Doen alsof tot je er bent?

Ik las een blog over dit concept en kwam het volgende verhaal tegen, dat ik de moeite waard vond om te delen.

Jaren geleden sprak een goede vriend van me met Dr. Wayne Dyer†. Toentertijd wilde mijn vriend een internationale, inspirerende spreker worden, dus vroeg hij Dr. Dyer de volgende vraag…

‘Ik wil een internationale, inspirerende spreker worden, maar dat ben ik niet. Wat kan ik doen om het te worden?’

Dr. Dyer zei: ‘Zeg mensen dat je een internationale, inspirerende spreker bent.’

Mijn vriend zei: ‘Nee, nee, ik geloof dat u het niet goed begrijpt. Ik ben geen internationale, inspirerende spreker, ik WIL er een worden, wat moet ik daarvoor doen?’

Dr. Dyer zei: “Zeg mensen dat je een internationale, inspirerende spreker bent.’

Weer antwoorde mijn vriend: ‘Nee, nee, nee, ik ben geen internationale, inspirerende spreker, ik WIL er één worden. Als ik mensen zeg dat ik er één ben terwijl ik dat niet ben, dan ben ik een leugenaar. Wat kan ik wel doen?’

Dr. Dyer zei: ‘Nee, je bent GEEN leugenaar, je bent een profeet!’

En op dat moment VIEL HET KWARTJE!

Mijn vriend begon mensen dus te vertellen dat hij een internationale, inspirerende spreker was… en raad eens? Vandaag de dag IS hij een internationale, inspirerende spreker!

Sterker nog, hij heeft een kleine rol in de succesvolle film The Secret

Soms betekent ‘actie ondernemen’ dat je gelooft in wat je kan Zijn, Doen en Hebben wat je hart begeert!

Zelfs als je moet doen alsof je het gelooft tot je het uiteindelijk echt kunt geloven!

Je kunt de wet van oorzaak en gevolg voor je laten werken, alleen al door te begrijpen hoe het werkt. Ik hoop dat dit artikel je wat inzicht en waarde heeft geboden. Heb je hier zelf al mee geëxperimenteerd en heb je een verhaal om te delen? Voel je vrij het in een reactie hieronder te plaatsen, dan brengen we een gesprek op gang!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. goede vraag, maar dat kun je denk ik niet zo stellen omdat je niet weet wat iemand voelt en gevoel hierin het belangrijkst is. En je overtuigingen willen ook nog wel een duit in het zakje doen

 2. Ik ken iemand die door anderen ( en hemzelf) wordt geclassificeerd als egoïstisch. Na een suksesvolke periode ging het hem plotseling slecht en alle glans om hem heen verdween, toen hij bijna alles kwijt was, vertelde hij mij, dat hij visualiseerde dat hij over een jaar in een exclusieve sportwagen ( een twee-zitter, oftewel een ego-patser bak) zou rondrijden. Na dat jaar was hij alles kwijt en had ook geen auto meer. Ik vraag mij af hoe zijn leven ( en dat van zijn gezinsleden) eruit zou hebben gezien als hij gevisualiseerd zou hebben dat hij over een jaar een gezellige, liefdevolle schulden- en probleemvrije dag met zijn gezin zou mogen meemaken.

 3. Wat ik nog toe wil voegen aan mijn bovenstaand bericht is dat misschien wel een deel van zijn groei daar ligt dat hij zich naar een bepaalde positie toe heeft gebluft om er uiteindelijk achter te komen dat hij daar ook niet echt gelukkig van wordt en daar ook niet het geluk ligt behalve kortstondige vreugde over zijn succes. Echte vreugde ligt niet in succes, maar in iets anders, wat niet betekent dat je niet succesvol kunt zijn én gelukkig. Spiritueel narcisme komt echter ook veel voor en diegenen kunnen zéér succesvol zijn.

 4. Wat me tegenstaat hierin is de hebzucht en het ego wat een grote rol kan spelen hierin en denken alles maar op bestelling te kunnen krijgen. Zo zit het leven niet in elkaar. Als energetisch therapeut krijg ik informatie vanuit vele lagen van de cliënt. We zijn hier om te leren en om te groeien en je krijgt niet alles wat je met je bewustzijn wenst. In hetgeen je tegenkomt in je leven en hoe je daarmee omgaat ligt de groei. En bewustwording en inzicht krijgen is hierin belangrijk. Groeien in liefde is van belang. En liefde is een groeiproces, want wat vaak voor liefde wordt aangezien is geen liefde.
  Natuurlijk kun je door je anders voor te doen en dit maar vol te houden mensen dingen doen laten geloven en hiermee dingen creëren, lijkt me niet onlogisch, maar wat zegt dat nou? Dat hij zich naar een positie en rol heeft gebluft! Wat werkelijk van belang is heeft niets te maken met hebzucht en bewijsdrang, maar met innerlijke groei en groeien in liefde.

 5. Ik vind dit allemaal.erg simplistisch weergegeven in dit artikel. De.wet van oorzaak en gevolg gaat veel meer om wat.mensen onbewust denken en geloven en hoe ze op deze manier bepaalde resultaten krijgen in het leven. De law of attraction gaat veel meer om de onbewuste geest en wat die denkt en gelooft en waaruit je bepaalde gevolgen teweeg brengt. In sir aetikel worden alleen de meest voot de handliggende dingen besproken die elk mens kan bedenken. Het gaat hier meer om de ditecte ‘!als ik A doe gebeurt er B’

 6. Het is heel simpel omdat de wet van oorzaak en gevolg de wet van zaaien en oogsten is, vanwege het bijbelse gezegde want wat een mens zaait zal hij of zij ook oogsten. En dat is nu waar het precies im draait. De bedoeling hiervan is dat jij en ik door ervaring van deze werking van deze wet ervaringen opdoet om je leven zodanig te wijzigen dat je tot een hoger bewustzijn komt. En het is ook rechtvaardig dat je zelf terugkrijgt wat je de ander hebt gegeven. Van stress tot liefde. Daar heb ik talloze columns al over geschreven die ik gaarne zal willen delen als daarvoor interesse bestaat. evenals een Psychologisch Wetboek dat ik als Causale Psychologie zou kunnen introduceren.

 7. Als inspirerende en transformerende life coach werk ik met mijn klanten met de universele wetten van aantrekking.
  Eén van de universele wetten is inderdaad de wet van oorzaak en gevolg. Wat je vraagt zal je krijgen. Je kan natuurlijk vragen wat je wil en je zal het krijgen…
  De kunst is deze wet bewust te gaan gebruiken voor alles wat je wenst. Daarmee bedoel ik dat je je bewust gaat afvragen wat je echt wil zodat het resultaat van wat je wenst én voelt naar je toe kan komen.
  Het moto : ‘vraag en het wordt gegeven’ werkt en dat kunnen mijn klanten ook beamen.
  Het vragen gaat ook gepaard met het gevoel, energie, vibratie die je meegeeft met je vraag. Is je vraag positief? vanuit je hart? welk gevoel geeft het je en wat is het gevoel dat je wil ervaren en waarom wil je het? al deze factoren beinvloeden het resultaat. Hoe preciezer je bent, hoe makkelijker wat je wenst naar je toe kan komen.
  Een andere wet die hiermee gekoppeld is, is de wet van toelaten. Hoezeer staat jouw hart open om wat je vraagt toe te laten. Geloof je dat het kan of geloof je er niet in.
  Eens je weet hoe je met deze wet en andere wetten aan de slag kan, dan gaat jouw wereld open, jouw wereld die jijzelf kan vorm geven met alles wat je zelf wenst.

  Het is simpel als je de eenvoud van de wetten begrijpt en erin gelooft dat jij de creator bent van jouw leven.

  Soms zeggen mensen me: “maar dit is te simpel om waar te zijn… ”
  Dan zeg ik : “maak het je niet te moeilijk, volg de stem van jouw hart, durf te dromen, neem actie en geloof dat de universele wetten magie brengen in je leven. Ik leer je graag hoe je hiermee aan de slag kan gaan.”

  Ingrid

 8. Het lot, het leven kun je niet altijd beïnvloeden. Zowel laten we dan met zijn allen doen alsof het dierenleed niet meer bestaat, zodat het verdwijnt (afslachtingen en megastallen enzovoort). Doen alsof we bestuurd worden door mensen met een hart en ziel en dat er respect en waardigheid is voor iedereen. Maar waarschijnlijk gaan mensen met dit voorbeeld voor eigen gewin. En dat is nu precies de verkeerde rixhting voor het voortbestaan van onze nieuwe wereld. Want succesvol heeft een hele andere betekenis in de nieuwe wereld. Succes hoeft niet altijd zichtbaar te zijn..geld op te leveren of eer te behalen. Je rolmodel bestuderen en evenaren zodat je ook succesvol zult zijn? Okay dan > Bestudeer allemaal Rumi en Nelson Mandela. Als je hen goed bekijkt komt het volledig uit hun hart..betekent dus dat jij ook diep in je hart/onderbewustzijn moet gaan zien

 9. Zou je me wat vd complexiteit willen uitleggen? Ik dacht nl ook; lijkt zo simpel… Dank alvast

 10. Hier zijn zeker dingen van waar maar wel een beetje erg kort door de bocht het ligt wel een beetje complexer en er is veel meer over te schrijven.