Je darmgezondheid optimaliseren gaat vaak gepaard met de juiste dingen eten. En dat is ook zeker een goed startpunt, maar een gezond darmstelsel leunt ook op andere belangrijke facetten.

Het maag- en darmstelsel, ofwel het maag-darmkanaal, het spijsverteringsstelsel, of gewoon ‘je darmen’, bestaat uit een groep organen: de mond, slokdarm, maag, alvleesklier, lever, galblaas, dunne darm, dikke darm en rectum. De laatste jaren leggen we de nadruk vooral op het belang van onze darmgezondheid, maar experts onthullen steeds vaker dat het maag- en darmstelsel meer doet dan alleen het opnemen van voedingsstoffen: het is ook een communicatiecentrum dat berichten stuurt naar en ontvangt van de hersenen. Daarnaast functioneert het als een hoofdkwartier van het lichaam voor het bestrijden van ziektes, en men verwijst er zelfs naar als ‘het tweede brein’.

Om te zorgen dat onze darmen gezond blijven, moeten we zorgen voor onze ‘rust en vertering’, parasympathische staat van ons zenuwstelsel. Ken je dat gevoel van paniek als er iets misgaat? Als je gestrest of angstig bent? Je schuldig voelt? Je denkt dat je in gevaar bent? Dat gevoel schakelt alle functies uit die je nodig hebt om te overleven, waaronder het spijsverteringsstelsel.

Als die functies zijn uitgeschakeld, kunnen helende voedingsstoffen en de juiste energie hun weg niet vinden door het spijsverteringsstelsel. Dat verklaart waarom mensen vaak een tekort hebben aan Vitamine D en B, Zink, Magnesium , en IJzer, ondanks het nemen van aanvullende pillen.

Het is zeker belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van wat je spijsvertering schaadt, of het nu slechte dieetkeuzes zijn of hoge niveaus van stress, maar het is ook van groot belang om tegelijkertijd te kijken naar andere manieren om je spijsvertering te optimaliseren, zoals via je neus of je huid.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Aangezien ons reukzintuig deel is van ons oerbrein, en het een enorm effect kan hebben op je gedachten, emoties, stemming, geheugen en gedrag, is het logisch dat het ruiken van eten het brein kan triggeren om de zogeheten ‘zwervende zenuw’ te activeren. Daarmee activeer je ook alle parasympatische reacties, zoals de meervoudige spijsvertering. Ademhalen, rechtop zitten aan tafel, en langzaam en bewust eten zijn allemaal manieren om de paraympatische reactie te activeren tijdens een maaltijd, maar als er emotionele issues in de weg zitten, dan kan het lastig zijn om je volledig te ontspannen.

Essentiële oliën zijn daarbij ook behulpzaam. Eén van hun effecten is het stimuleren van de parasympatische ‘rust en verteer’-staat, doordat ze via nasale luchtwegen het binnenste van je brein bereiken en daar de zenuwuiteinden in je huid stimuleren, die weer in verbinding staan met het parasympatische zenuwstelsel. Sterker nog, uit een onderzoek blijkt dat componenten van lavendelolie binnen 20 minuten meetbaar in het bloed zat en daar tot wel 90 minuten bleef als het op de juiste plekken werd aangebracht.

Eén zo’n juiste plek waar de olie een positief effect op je vertering heeft, is achter je oorlel, op het zogeheten mastoïd. Dit is de beste plek op de menselijke huid om het parasympatische systeem te bereiken.

Aromatherapie kan ook ontzettend voordelig zijn voor je algehele gezondheid. Hoewel je het niet moet zien als vervanging van een gezonde levensstijl, zoals gezonde voeding en beweging, is het een fantastische toevoeging. Ook geeft het je een achteringang om je spijsverteringstelsel te bereiken als deze niet goed werkt door veel stress of angst, waar zo veel van ons tegenwoordig dagelijks last van hebben.

Lees ook:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap