ademhaling

Volgens traditionele yogakennis verkrijgen we onze levenskracht, onze Prana, oftewel onze levensadem, van de Pranayama techniek. Met deze techniek leer je je ademhaling beheersen. De wetenschap onderschrijft nu eindelijk de oeroude kennis van de Vedas, de Yoga Sutra’s, van Patanjali en van andere traditionele kennis.

Er wordt al ruim 5000 jaar op aarde gemediteerd en eindelijk begint ook de wetenschap langzamerhand te erkennen en begrijpen welke grote voordelen dit heeft op het menselijk lichaam. Die voordelen kunnen worden gemeten en waargenomen terwijl iemand zit te mediteren maar zijn ook terug te vinden in het dagelijkse leven van mensen die regelmatig mediteren.

Zo belangrijk is het reguleren van je ademhaling

De gemiddelde persoon haalt ongeveer 20000 keer adem per dag. Maar over hoeveel ademteugen denken we bewust na? Het mooie van je ademhaling is dat het of een vrijwillig, of een onvrijwillig proces is. Als we niet nadenken over het ademhalen dan doen we het toch. Als we er wel over nadenken dan kunnen we beslissen wat we ermee doen. Je kunt er bewust voor kiezen om je ademhaling te vertragen, of je past een ademtechniek toe die je ademhaling controleert. Dit laatste heeft uiteindelijk ook effect op je onvrijwillige ademhalingsproces.

Je ademhaling zorgt voor de zuurstofvoorziening in je lichaam. Dat is letterlijk je levensbron. Je zult niet overleven zonder zuurstof. Maar je adem kan nog veel meer. Het helpt je spijsvertering, je hersenen, alle lichaamscellen, je immuunsysteem enzovoort. Je kunt de voordelen van je adem optimaliseren als je een gecontroleerde ademhaling toepast tijdens meditatie of door het veranderen van je ademtechniek.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Veel mensen nemen aan dat ademhalen gewoon ademhalen is. Maar je kunt verschillende patronen kiezen die direct voordelen opleveren voor je gezondheid. Hoewel er in een breed scala aan onderzoeken wordt gesuggereerd dat een normale ademhaling door je mond niet ideaal is en dat we in plaats daarvan door onze neus moeten ademen, is het belangrijk om te erkennen dat veel meditaties en ademtechnieken waarbij je door je mond ademt juist uitstekend zijn voor je gezondheid.

Hieronder valt bijvoorbeeld de Wim Hof methode en het Trans formatieve ademen. Het is echter af te raden om altijd door je mond te ademen. Een video met Patrick McKeown, een van de beste leraren van de Buteyko Methode, bediscussieert de potentieel negatieve effecten van een mondademhaling en een disfunctionele ademhalingsmethode die wordt geassocieerd met astma, hooikoorts en slaapstoornissen zoals slaapapneu.

Gecontroleerd ademhalen geeft een ontspanningsreactie

Herbert Benson, M.D. van de medische hogeschool van Harvard, schreef een boek met de titel Ontspannende reactie. Hierin schrijft hij over de vele wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen  van meditatie. De ontspanningsreactie is eigenlijk de tegenovergestelde reactie van de vecht of vlucht reactie. Het kan omschreven worden als een diepe ontspanning die het parasympatische zenuwstelsel ondersteunt. Dit staat ook wel bekend als meditatie.

Volgens Dr. Benson kan de ontspanningsreactie fysieke veranderingen als gevolg van stress tegengaan. Denk aan spierspanning, hoofdpijn, maagproblemen, versnelde hartslag en een hijgende ademhaling of hyperventilatie.  Als het lichaam te vaak reageert met een vecht of vluchtreactie, of welke andere stressreactie dan ook, bewaart het lichaam hoge hoeveelheden stresshormonen. Dit heeft een groot scala aan stressreacties tot gevolg, zoals hart en vaatziekten, spijsverteringsproblemen, bijnieruitputting enzovoort.

Om stress tegen te gaan en de ontspanningsreactie te vergroten kun je een progressieve spierontspanning gebruiken, energie-healingen volgen, acupunctuur, massage, ademtechnieken, tai chi, visualisatie en/of yoga.

Een onderzoek van Harvard ontdekte dat meditatie de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan verzachten en de gezondheid van je spijsvertering kan verbeteren. Het onderzoek toont aan dat, door het toepassen van de ontspanningsreactie deelnemers aan het onderzoek minder PDS klachten vertoonden en tegelijkertijd minder angst voelden. Hun algehele levenskwaliteit verbeterde.

Meditatie verbetert je gezondheid op celniveau. Het verbetert je hersencapaciteit en nog veel meer

Een onderzoek dat is uitgevoerd door het Chopra Centrum voor Welbevinden vergeleek groepen die mediteerden met groepen die dat niet deden. Ze ontdekten dat mediteren voordelen heeft op de langere termijn. Onder andere verbeterde de mentale gezondheid en de gezondheid van lichaamscellen.

Een andere studie toonde aan dat meditatie en gecontroleerde ademhaling de telomeren beschermt en verlengt. Deze bevinden zich op de uiteinden van je chromosomen. Als je chromosomen gezond zijn, zijn je cellen gezond, wat weer een extra bewijs is hoe meditatie op celniveau meehelpt aan je gezondheid. Er is nog meer informatie over de voordelen van meditatie, bijvoorbeeld over hoe meditatie het risico op kanker kan verminderen.

Een studie die werd uitgevoerd door Harvard aan het Massachusetts General Hospital (MGH) bepaalde dat meditatie letterlijk de grijze stof in je hersenen heropbouwt. Dit wordt geassocieerd met geheugen, je zelfbeeld, inlevingsvermogen en stress. Deelnemers aan het onderzoek beoefenden dagelijks 27 minuten mindfulness-oefeningen. Ze ondervonden na twee maanden een opmerkelijke verbetering. Dit is een van de eerste onderzoeken die aantoonde dat meditatie je hersenen echt verandert.

In aanvulling op de fysiologische voordelen kan meditatie ook emotionele en psychische veranderingen teweeg brengen. Dit onderzoek bewees dat ervaren meditatiebeoefenaars meer melatonine produceren. Deze mensen waren gevolgd na deelname aan ofwel een Transcendente Meditatie-Siddhi of yoga. Bij beide groepen  werden hogere waarden melatonine gevonden.

Volgens Ellen L. Idler, Ph.D., Professor aan het Emory College, maken mensen die spirituele modaliteiten beoefenen, waaronder meditatie, vaker gezonde en positieve keuzes. Idler legt uit dat we met behulp van meditatie chronische stress kunnen verminderen en de kans op ziektes kunnen verkleinen.

Tot slot

Meditatie, gecontroleerde ademhalingstechnieken en andere mindfulness-oefeningen hebben een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Ik heb de vele gezondheidsvoordelen persoonlijk ervaren. Ik kan je dan ook van harte aanbevelen  om meditatie en een gecontroleerde ademtechniek uit te proberen.

Het mooie van Pranayama is dat je het altijd beoefent. Je ademhaling is je levenskracht, je levensonderhoud. Er is geen betere manier om je ademhaling te bedanken, dan door je lichaam te trainen in een optimale ademhaling.

 

1 REACTIE

  1. Zonder tegen ademhalingsoefeningen te zijn, wil ik benadrukken dat het lichaam weet hoe het moet ademhalen. Als je ontspant dan wordt je ademhaling vanzelf rustiger en dieper (vooral tijdens meditatie). Als je inspanning verricht, past de ademhaling zich vanzelf aan. Het lichaam weet. Hoe minder we ons met dit soort zaken bemoeien hoe beter. Juist door angst, onzekerheid, weerstand, emoties e.d. wordt het natuurlijke ritme van onze ademhaling verstoord. Alles begint namelijk in de geest. Overgave, ontspanning en flow is het geheim.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in