6 manieren om te leven vanuit je hart
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Wat denk jij van het spreekwoord: “De waarheid kwetst”.

En wat bedoelt men eigenlijk met de waarheid en hoe zou die kunnen kwetsen? Inderdaad een heel goeie vraag en belangrijk om bij stil te staan.

De waarheid is de realiteit die de mensen niet onder ogen willen zien. Ja maar, ik zie toch alles? Nee hoor, je ogen zijn zeer selectief. Je oog registreert de kleine brokjes die het kent en je hersenen vullen het dan verder aan met wat het weet uit zijn eigen bestaande databank. Je hersenen hebben een scanfunctie en vergelijken het met de reeds bestaande en gekende data.

De dingen in je omgeving krijgen vorm vanuit je focus of bestaande visie op de dingen. Jouw visie bepaalt hoe jij ergens mee omgaat of hoe je iets interpreteert of wat je interessant vindt. Dat zorgt ervoor dat je blind bent voor de rest, en meer nog, je bent blind voor deze blindheid. Van een blinde vlek gesproken.

Tussen ons gezegd, die leugentjes om bestwil zijn. verdorie, toch zo verleidelijk. Of die be-hoed-zame mensen, die hun hoedje naar de wind zetten. Blind voor hun hoed, spelen zij lekker onder 1 hoedje met hun ego en gaan volledig op in het spel van ik-tegen-de-ander.  En al die leugentjes, waar je op den duur in verstrikt en waar je zoveel moeite voor moet doen? Ja, het wordt steeds duidelijker waarom mensen de waarheid uit de weg gaan en dus uit de wind proberen te blijven. Jammer, want niks is zo verfrissend als een stevige wind die de duffe, muffe lucht opfrist. En het kan er soms heel duf aan toegaan in je geest: “Ik ben niet goed genoeg, niemand ziet me graag, wat ik ook zeg, ze luisteren toch niet naar me, ik doe er niet toe…” Het gaat van duf naar duffer naar het dufst, ik krijg al zin om er een frisse wind door te laten waaien ;-).

DE WAARHEID KWETST HET EGO MAAR VOEDT HET HART

Mijns inziens is het spreekwoord dus onvolledig en daarom pas ik het liever aan naar dat wat hierboven staat. En zo is het, de waarheid kwetst ons ego, dat helaas bij de meeste mensen de drijvende motor is van het dagdagelijkse leven. Voor wie vanuit het hart leeft, is de realiteit iets dat van harte omarmd wordt. Je armen zijn namelijk de verlengstukken van je hart, wist je dat? Het ego vecht of vlucht, het hart koestert en verbindt.

Ja maar, hoe weet je nu of je vanuit je ego of vanuit je hart in het leven staat?

Dat is heel eenvoudig, maak jij je steeds zorgen over het verleden en de toekomst = ego. Leef jij in het nu = hart. Ben je overal bang voor en heb je veel doodsangst = ego. Sta jij open voor nieuwe ervaringen en kan jij gemakkelijk de dingen accepteren (dat wil niet zeggen dat je over jou laat lopen!)= hart. Het ego vecht of vlucht, het hart koestert en verbindt.

Acceptatie is een moeilijk item voor de meeste mensen. Acceptatie is synoniem voor overgave en meestromen met wat zich op je pad aandient, in plaats van in weerstand te gaan en te foeteren waarom dit je nu weer overkomt of wat je nu weer fout deed, ga je in acceptatie. Dat wil zeggen dat je je volledig bewust bent van het feit en dat je er zonder oordeel naar kijkt. Daarna bekijk je dan wat je er het beste mee kan doen. Het is net als een blokkendoos. Als je die opendoet foeter je toch ook niet dat er blokken in zitten? Nee, je bekijkt eerst de blokken, dan de tekening en dan bedenk je hoe je comfortabel je blokken in elkaar kan knutselen. Zo is het ook in het leven.

Mensen zoeken geluk,maar niks schijnt te lukken? Maar weet je wel wat je wil laten lukken? Waarschijnlijk niet, want je zult het antwoord nooit in je hart vinden, enkel in je hart. Als iets je lukt, dan voel je je hart opspringen van vreugde. Zoek vreugde en je krijgt vanzelf geluk.

Ik wens je veel geluk toe.

Tot de volgende

Isabelle Lambrecht

vitaal water
vitaal water
vitaal water

5 REACTIES

 1. Een prachtig artikel wat je zeker leest tot aan het einde. Als je de essentie van deze tekst begrijpt is het logisch dat in de laatste zin een foutje zit. En fouten maken mag gelukkig… Bedankt Isabelle.

 2. oeie ja dat klopt natuurlijk, je vind het antwoord nooit in je hoofd en enkel in je hart………best wel fijn dat ik alerte lezers heb die lezen tot op het einde van het artikel 😉

 3. Goedendag,

  Het is heerlijk om jou artikelen te lezen, Isabelle!

  Nu heb ik een beetje “moeite” om het laatste stukje te begrijpen en dan voornamelijk deze zin;

  “….want je zult het antwoord nooit in je hart vinden, enkel in je hart.”

  Komt soort van tegenstrijdig over…. ???

  Veel Liefs D.D.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in