organische urn
Leestijd: 2 minuten

In vergelijking tot trouwen en deelname aan verschillende soorten ceremonies zoals we dat gewend zijn, zijn begrafenissen in feite niet veel anders. De meest gangbare manier om een dierbare te laten rusten is het gebruik van een kist, gevolgd door een ceremonie en teraardebestelling op een begraafplaats. Sommige mensen kiezen voor crematie, andere weer voor begraven in de grond zonder kist.

Organische begraafurnen zullen echter zeker de aandacht van velen trekken, want het is best moeilijk een manier te vinden om de dood van een geliefde op geruststellende wijze te verzachten. Dit ongelooflijk prachtige idee met de naam Capsula Mundi is afkomstig van de ontwerpers Anna Citelli en Raoul Bretzel, gebaseerd op Italiaans gedachtengoed.

“Dit is het eerste Italiaanse project met als doel de bevordering van groene begraafplaatsen in ons land. Capsula Mundi is een container met een oeroude en perfecte vorm – het ei – vervaardigd van modern materiaal – zetmeelkunststof – waarin het dode lichaam in foetushouding wordt geplaatst. Vervolgens wordt Capsula Mundi als een zaadje in de grond geplant met daar bovenop een boom. Deze boom wordt door de persoon tijdens het leven gekozen; na de dood wordt de boom door familieleden en vrienden verzorgd. Een begraafplaats zal dan niet meer bestaan uit een veld vol grafzerken, maar zal uitgroeien tot een heilig bos.” (Bron).

De mensen die op deze wijze in een urn zijn begraven zullen de boom/bomen die de familie daarop plant voeden met nutriënten. Stel je voor: een herdenkingspark vol prachtige bomen die uiteindelijk uitgroeien tot een prachtig bos – in plaats van een begraafplaats. Dit idee biedt een geweldig alternatief voor vernietiging van bossen voor het leveren van hout voor doodskisten. Het biedt de aarde de broodnodige voedingsstoffen en levert zelfs nutriënten voor de naastgelegen boomurnen.

Het is een comfortabele en natuurlijke manier van begraven en het idee dat onze dierbaren onder een boom rusten, waaruit een heel leven ontspruit als resultaat van hun dood, is een schitterende gedachte. Nabestaande kunnen de boom (aan wie het leven is gegeven door hun geliefde overledene) bezoeken, ervoor zorgen en onderhouden en zichzelf koesteren in de schaduw ervan.

Nieuwetijdskind Instagram
Nieuwetijdskind Instagram

Dit is zó’n briljant idee, wat zijn jouw gedachten hierover?

organische urnorganische urn-bomenorganische urnenorganische urn

38 REACTIES

 1. Ben het volledig eens met H. Bijl en vele anderen. Zodra ik hierover las wilde ik het meteen. Ik vind dit een prachtige manier om ‘herboren’ te worden.

  Is dit in Nederland al mogelijk? Komt dat er anders binnenkort? Ik vind dat organisaties dit moeten mogelijk maken in de Benelux. Eigenlijk overal. Ik heb dan niemand die me kan onderhouden als boom, maar de natuur doet haar werk wel zoals bij elke boom.

  Daarnaast zie ik veel mensen zich vergissen bij stijfheid na de dood, om iemand in een foetushouding te krijgen. In een documentaire met een man die lijken opbaart, heb ik gezien dat je als je dood bent inderdaad verstijft. Dat is slechts een bepaalde fase, waarna je weer flexibel wordt zoals je ook in het leven bent geweest. Daarin werd ook uitgelegd dat veel mensen denken dat je ook zo verstijft blijft na de dood en dat ledematen gebroken worden om een lichaam weer in positie te brengen, maar dat is echter niet het geval. Opbaren gebeurd pas nadat het lichaam weer uit stijve toestand is en het lichaam weer flexibel.

  Bovendien, als je lichaamsdelen zou breken, dan zou je opgebaard bij de begrafenis er ook heel anders en heel naar bij liggen. Kijk maar eens hoe naar het eruit ziet als iemand iets gebroken heeft. Als er iets gebroken wordt, lig je er echt niet zo gaaf bij 🙂

 2. Helaas is zitten hier haken en ogen aan. Na overlijden wordt het lichaam verzorgd. Stijfheid weggenomen en idd zou het in houding gelegd kunnen worden.
  Denk aan de vorm van het ei. Hoe blijft deze staan zonder weg te rollen als het zware lichaam erin getold wordt? Een tillift kan hierbij niet gebruikt worden.

  Daarbij wordt opbaren een hele uitdaging. Enkel lichamen waarbij thanatopraxtie is toegepast zullen hier geschikt voor zijn, of in bewaren in het mortuarium op een soort standaard voor het ei?…

  Mooi idee, maar vanuit het oog van de uitvaartverzorger gezien geen makkelijke klus nog

 3. Een aantal jaar geleden vertelde ik een aantal mensen dat als ik dood zou gaan ik een boom wilde laten groeien boven mijn begraafplaats. Nu is er een manier om deze wens werkelijk te maken ter zijne tijd 🙂

 4. Mooi idee. Bij mij in de buurt heb je een herinneringsbos. Daar kun je ter herinnering aan een overledene een boom planten. Staatsbosbeheer doet dat, daar zou dan zo'n ei onder kunnen.

 5. Ik vind het een mooi idee alleen er Is al een tekort aan begraafplaatsen en een boom heeft iets meer ruimte nodig dan een standaard begraafplek
  Hoe zou je dat oplossen ??

 6. Fantatisch idee! Vooral ook omdat er niet eerst verbrandt hoeft te worden, dus geen energieverspilling, top! Wat Gaat dat kosten? Ik wil graag 1 ei.

 7. Voor het eerst dat ik iets zie wat met de dood te maken heeft waarvan ik zeg. Dit is wat ik wil. Wat ontzettend mooi.

 8. Heerlijk, past perfect bij wie ik ben! Laat mijn ziel maar reizen en mijn lichaam voeding zijn voor een boom. Wortels diep in de grond – kruin reikend naar de zon. Zuurstof geven en schaduw, nestruimte aan vogels en misschien, heel misschien plaats voor een schommel! Lijkt me heerlijk…
  En zo is de cirkel weer rond!

 9. Een prachtig idee, jouw lichaam dat helpt bij het ontstaan van een stuk extra natuur, ik was al op zoek naar een alternatief idee voor mijn laatste wensen, en deze zal het hoogst waarschijnlijk gaan worden, de beste optie tot nu toe.
  Helemaal geweldig !!!

 10. Ja ik wil dat ook,maar eerst verast worden en dan in zo een ei.kan et ook in mijn tuin?Dan kan mijn zoon voor de boom(mij)zorgen.

  • Waarom niet? Je zoon kan je as mee naar huis nemen en in je eigen tuin begraven en er een boom op planten. Alleen wat, als het huis verkocht wordt en er andere mensen komen te wonen?

   • Niets is toch voor eeuwig? Ik heb zowel mijn vader en moeder achtergelaten in 2 huizen waar ik vertrokken ben. Met een mooie boom en hun as in de aarde. Geen belasting voor de nieuwe eigenaren… alles opgenomen in de cirkel van het leven.

 11. Ja écht een géweldig idee! Voor men geboren wordt, bevind je je ook in foetus houding dus het is feitelijk een vertrouwde houding en heel mooi dat je als boom verder mag leven. Een boom staat in mijn beleving voor leven, standvastigheid, stevig geworteld en crematie wil ik apsoluut niet en om nou op je rug in een kist te liggen wat voor mij bij leven al geen gewenste houding is……
  Ik vind dit zeer mooi en moet zéker gepromoot worden!
  Zijn de uitvaartverzekeringen met deze methode bekend? Dan wil ik hier zeker voor tekenen!

 12. Het lijkt mij een mooie gedachte zo een bos. Maar ik word liever gecremeerd dan dat mijn lichaam ligt te rotten in de grond. Ik zou liever eerst gecremeerd worden en dan in een reeds aangelegd bos uitgestrooid worden.
  Erna

 13. Het lijkt mij een goed idee .
  Alleen hoe doe je dat als het lichaam verstijft .
  Net als Hanneke heb ik daar vraagtekens bij.
  Liever denk cremeren en de as in het bos uitstrooien .
  Ik weet uit ervaring dat men de overlede , waar dan ook
  Op een gegeven moment toch niet meer bezoekt .
  Ook al ben je in een bos begraven .
  Het leven gaat door .
  En meestal reïncarneer je toch weer . en begint alles weer
  Opnieuw .
  Ik verzorg zelf diverse graven , en zie graven waar nooit
  Iemand komt .
  Ik heb dus besloten dat ik gecremeerd wil worden .
  Maar zeg nooit , nooit .

 14. Ik vind het een heel raar en eigenlijk ook naar idee.
  .
  Iemand die overleden is oprollen tot een foetus klinkt mij niet natuurlijk in de oren. En lijkt me ook niet zo makkelijk…
  .
  Als het om de bomen te doen is, kun je ook een boom planten op het graf in plaats van kiezen voor een stenen of ijzeren grafzerk.
  Dan kunnen mensen nog steeds kiezen om als lichaam of in een urn begraven te worden.
  En dat geeft hetzelfde herdenkingspark idee als met dit concept.
  .
  Of los van een urn of kist, gewoon een bomen plek maken, ipv een begraafplaats, waar steeds een nieuwe boom bijkomt als symbool (en bezoekplaats) voor de overledene.
  .
  Kisten (of 'verpakkingen') van andere natuurlijke materialen maken dan hout, is natuurlijk altijd een optie.
  .

 15. Hoe krijg je een overledene in foetushouding in de urn ? Het lichaam verstijft als de dood is ingetreden. Ook wil ik graag weten of de boom ook groeit als de as van de overledene erin zit.

  • Een boom wat ik een bos bij wordt gepland, hoeft echt niet elke dag water te krijgen, is in de natuur ook niet het geval, hij groeit vanzelf door het regenwater!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in