Dit doet het verstuiven van essentiële oliën met je hersenen

Essentiële oliën stimuleren je limbische systeem, het deel van je hersenen dat is betrokken bij je geheugen, stemming, motivatie en gedrag. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de puurste essentiële oliën krachtige plantaardige geneesmiddelen zijn.

Tegenwoordig worden veel mensen gediagnosticeerd met ADHD, depressie, en angst– en slaapstoornissen. In 2013 wees een enquête over medische uitgaven uit dat 1 op de 6 Amerikanen dagelijks medicatie voor psychiatrische stoornissen slikt. Als gevolg worden er jaarlijks 90.000 volwassenen en nog veel meer kinderen naar de spoedafdeling gebracht in verband met de neveneffecten van deze medicatie, zoals verhoging in depressieve en angstsymptomen, plotse cognitieve beperkingen (fibromyalgie), verwarring, hartkloppingen, duizeligheid, spierkramp, beroertes, tics en psychoses.

Ondanks deze neveneffecten en alle waarschuwingsetiketten, zoals die voor verhoogde kans op zelfmoord, blijven de meeste mensen de pillen slikken. Het is hoog tijd dat we de onderliggende oorzaak van deze emotionele problemen aanpakken, zoals een slecht dieet, trauma, darmproblemen, toxiciteit en vitaminetekorten. Ook is het belangrijk dat men de kracht van plantaardige geneesmiddelen gaat erkennen. Daarom hieronder een kijkje in de genezende voordelen van essentiële oliën.

“De Natuur zelf is de beste arts.” – Hippocrates

Het is geen pseudowetenschap

Essentiële oliën stimuleren het limbische stelsel, het deel van je hersenen dat is betrokken bij je geheugen, stemming, motivatie en gedrag. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de puurste essentiële oliën krachtige plantaardige geneesmiddelen zijn, die inzetbaar zijn voor allerlei emotionele welzijnsproblemen, zoals depressie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Volgens de Amerikaanse Vereniging van Holistische Aromatherapie spreekt men van een essentiële olie als de olie van een plant zorgvuldig wordt onttrokken door middel van stoomdestillatie, harswinning en koude persing. Essentiële oliën kunnen uit veel delen van een plant worden onttrokken, zoals de bloem, schors, steel, wortel en het fruit van de plant.

15 essentiële oliën voor gezonde hersenen

Bergamot: voor een verhoogd gevoel van vreugde en meer energie.

Caraway: kalmerend effect, stimuleert positieve gedachtes, energie en harmonie.

Kamille: ontspannend, kalmeert de zenuwen, verbetert slaap.

Salie: verbetert je stemming, vermindert stress, geeft een veilig gevoel.

Fennel: verhoogt motivatie en zelfvertrouwen.

Olibanum: neemt negatieve gevoelens weg en stimuleert focus en rust.

Lavendel: helpt bij kalmeren, verbetert je stemming en helpt tegen slapeloosheid. Er is steeds meer bewijs dat suggereert dat lavendelolie een effectief geneesmiddel is in de behandeling van meerdere neurologische stoornissen

Sinaasappel en mandarijn: boost je gevoel van vreugde, alertheid en rust.

Pepermunt: verbetert je stemming en focus, en vermindert hoofdpijn.

Pepermunt: verhoogt mentale helderheid en wekt een gevoel van rust op.

Tijm: ontspant lichaam en geest, overwint depressie en boost je stemming en geheugen.

Vanille: effectief bij obsessieve-compulsieve stoornissen en depressie.

Vetiver: verlaagt stress, slaapverwekkend, verbetert geduld, boost concentratie en emotionele balans.

Ylang Ylang: verbetert stemming en energieniveau, vermindert angst.

Veilig gebruik van essentiële oliën

Gebruik hoge kwaliteit: je kunt het beste organische oliën van erkende merken of van eigen bodem gebruiken. Pure, organische en authentieke oliën verlagen de kans op negatieve reacties.

Verdun bepaalde oliën: Als een olie rijk is in aldehyde (zoals citronellal of citral) en fenolen (zoals cinnamaldehyde of eugenol) moeten altijd worden gebruikt middels een draagolie, zoals amandel, kokosnoot of avocado. Door irriterende oliën te mengen met andere oliën, verlaag je ook de kans op negatieve reacties.

Toepassing: De meeste essentiële oliën kun je op je huid smeren of verstuiven zonder enig risico. Sommige essentiële oliën kun je zelfs innemen, maar doe dat alleen na advies van een gekwalificeerde kruidkundige. Bedenk je ook dat iedereen anders reageert. De meeste oliemengsels in aromatherapie zijn verdund tot 1-5 procent, wat doorgaans geen risico voor de gezondheid vormt. Naarmate je het percentage verhoogt, verhoogt ook de kans op reacties van je huid, afhankelijk van de specifieke essentiële olie die je gebruikt en de plek waar je de olie toepast. Iemand kan gevoelig zijn voor een bepaalde essentiële olie zoals je gevoelig kunt zijn voor bepaald eten. Zorg dus dat je altijd de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Iedereen is anders: een specifieke olie zal voor de ene ontspannend werken, terwijl het voor de ander juist het tegenovergestelde doet. We moeten niet vergeten dat we allemaal biologische individuen zijn. Mensen met specifieke allergieën voor ambrosia en andere planten moeten voorzichtiger zijn voor bepaalde reacties van oliën.

Leeftijd is een factor: baby’s en jonge kinderen kunnen gevoeliger zijn voor de kracht van essentiële oliën. Daarom kun je bepaalde oliën beter niet gebruiken, ze erg verdunnen of ze alleen gebruiken onder de begeleiding van een professional. Om negatieve reacties te voorkomen, raadt men aan om verdunde oliën op de voetzolen van jonge kinderen te smeren.

Wees vooral voorzichtig met mogelijk giftige essentiële oliën, zoals dat van berken en wintergroen, dat een hoog gehalte van methylsalicylzuur heeft; eucalyptus dat veel 1,8-cineole bevat; en pepermunt, dat veel menthol bevat. Oudere cliënten hebben wellicht een gevoeligere huid, dus gebruik in dat geval een verlaagde concentratie/verdunning.

De les

Er bestaan andere methodes en interventies die kunnen helpen bij de behandeling van aandoeningen waar dokters alleen medicijnen voor voorschrijven. Essentiële oliën zijn een van de vele opties en zijn een goed voorbeeld van hoe we ons allemaal goed moeten verdiepen, in plaats van alleen op de zogenaamde ‘experts’ te vertrouwen.

Anderen lazen ook:

Onderzoek toont dat Wierook symptomen van angst & depressie verlicht

Bewaar voor later op Pinterest:

Dit doet het verstuiven van essentiële oliën met je hersenen

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Één wetenschappelijk onderzoek die kleine kleine verbeteringen constateert rondom depressie aanleiding… Jammer, veel feiten en niet onderbouwt. Veel bedrijven zoals YoungLiving die met een extreem pyramide schema iedereen voor de gek zit te houden. Ik zou dit soort artikelen alleen maar vertrouwen als er veel meer wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Er staan 15 oliën in dit artikel met daar bij werkingen waarvan meer dan de helft door niemand bewezen is. Het staat er als of het waar is. Door het feit dat al die onderbouwing mist is er niks meer geloofwaardig.

 2. Jammer dat jullie naar de olien van Holland en Barret
  verwijzen daar die meesst helemaal niet op de huis etc gebruikt mogen worden(check maar eens de labels)
  Essentiele olien kunnen geweldig mooi werken op heel veel
  Vlakken maar de puurheid voor therapeutisch gebruik is echt van het allergrootste belang.

 3. weet iemand ook hoe je het best bij jezelf kunt testen welke olie geschikt is?
  zijn Fennel en Olibanum ook “gewoon” te koop?

  • Testen hoeft vaak niet. Ruiken kan jouw al helpen de juiste olie te kiezen. Ligt eraan waar je het voor wilt inzetten. De meeste olie is gewoon te koop. Zorg dat je een olie koopt die 100% puur is.

 4. Je kunt ook een druppel lavendelolie op je kussen doen. Dit doen wij ook weleens met citronellaolie, omdat onze dochter allergisch is voor muggenspul. Het houdt ‘s nachts de muggen op afstand. Of een heel klein kruikje van aardewerk helpt ook.

 5. Je kan sommige wel puur gebruiken maar zeker niet alle en goed verdunnen kan ook met een v6 olie wij gebruiken olien van young living

 6. Ik wil jullie graag laten weten dat je essentiële olie niet puur kunt gebruiken op de huid of bij inname. Dan is er een emulgator nodig (verbindende stof). Pas dan kan het lichaam de olie opnemen.

  Als je op de huid wilt inmasseren dan is jojoba olie de beste emulgator.
  Bij inname met honing of kaas.

  • Dit is alleen gezien vanuit het werken met enkelvoudige etherische olie, waar altijd een emulgator nodig is, je werkt hier met 3-5% etherische olie.

   S.P.A. aromatherapeuten werken met meervoudige etherische olie (synergie)waardoor gewerkt mag en kan worden met 100% pure etherische olie. Deze methode is ontwikkeld door de Franse arts Mevr. Magonet en alleen opgeleide therapeuten mogen en kunnen volgens deze methode werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in