Overstappen naar cosmetica met minder chemicaliën? Beter voor je!
door Alanna Ketler
Een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Berkeley (Californië) en de Gezondheidskliniek ‘Clinica de Salud del Valle Salinas’ (Californië) heeft aangetoond dat zelfs een korte onderbreking van het gebruik van diverse cosmetica, shampoo en andere persoonlijke verzorgingsproducten, tot een substantiële verlaging van hormoon verstorende chemicaliën in het lichaam kan leiden.
De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift “Environmental Health Perspectives”
Onderzoekers gaven 100 Latijns-Amerikaanse tieners diverse persoonlijke verzorgingsproducten met het label dat ze vrij waren van gebruikelijke chemicaliën waaronder parabenen , triclosan en oxybenzone.
Deze chemicaliën worden regelmatig gebruikt in bijna alle conventionele persoonlijke verzorgingsproducten zoals cosmetica, zeep, zonnebrand, shampoo, conditioner en andere haarproducten. Onderzoek met dieren heeft aangetoond dat deze stoffen direct het endocriene stelsel in het lichaam beïnvloeden.
“Omdat vrouwen de voornaamste gebruikers zijn van vele persoonlijke verzorgingsproducten, kan het zijn dat zij buiten proportioneel worden blootgesteld aan deze chemicaliën”, zei Kim Harley, voornaamste auteur voor het onderzoek en
onderdirecteur van het UC Berkeley Centrum voor Milieuonderzoek en de Gezondheid van Kinderen.“Tienermeisjes zouden in het bijzonder risico lopen aangezien het een tijd is van snelle voortplantingsontwikkeling, en onderzoek heeft gesuggereerd dat zij meer persoonlijke verzorgingsproducten gebruiken dan de gemiddelde volwassen vrouw.”
Resultaten
Na een proef van slechts drie dagen waarin de meisjes uitsluitend de producten met minder chemicaliën gebruikten, bleek uit urinemonsters dat het niveau van chemicaliën in het lichaam aanzienlijk gedaald was. Methyl- en propyl parabenen, die normaal gebruikt worden als conserveermiddel in cosmetica, daalde met 44 en 45 %. Metabolieten van diethyl ftalaat, vaak gebruikt in parfums, daalde met 27 procent , en zowel triclosan en benzofenon-3 daalde 36 procent. De auteurs van het onderzoek waren verrast te zien dat er een toename was van twee minder bekende parabenen, maar deze hoeveelheden waren klein en konden gemakkelijk veroorzaakt worden door onopzettelijke besmetting of een plaatsvervangende stof die niet op de labels stond.
Co-directeur van de studie, Kimberley Parra, legt uit waarom het van doorslaggevend belang was dat er plaatselijke jeugd deelnam aan het onderzoek:
“De resultaten van de studie zijn vooral interessant op wetenschappelijk niveau, maar het feit dat universiteit-studenten de studie hebben geleid, heeft een nieuwe weg geopend om jeugd te betrekken bij het leren van wetenschap en hoe het gebruikt kan worden om de gezondheid van hun gemeenschap te verbeteren. Nadat het resultaat bekend was, nam de jeugd het op zich om vrienden en leden van hun gemeenschap voor te lichten, en zij presenteerden hun zaak bij wetgevers in Sacramento.”
Inbegrepen in de Jeugdraad CHAMACOS waren 12 plaatselijke middelbare scholieren die hielpen met het ontwerpen en implementeren van de studie. Eén van de tiener onderzoekers, Maritza Cárdenas, is nu aan het afstuderen voor moleculaire- en celbiologie.
“Eén van de doelstellingen van de studie was het creëren van bewustzijn onder de deelnemers, van de chemicaliën die in alledaagse producten worden aangetroffen, om mensen meer bewust te maken van wat zij gebruiken”, zei Cárdenas. “Het zien van de daling in de hoeveelheid chemicaliën na slechts drie dagen, laat zien dat eenvoudige actie ondernomen kan worden. Zoals het kiezen voor producten met minder chemicaliën, dat kan al een groot verschil maken.”
Wat Kun Je Doen?
Om te beginnen kun je de labels controleren van alle producten die je koopt. De meeste producten beschikken over een ingrediëntenlijst, maar helaas geldt dit niet voor vele cosmetische producten. Als je een specifiek merk gebruikt dat je echt fijn vindt, dan kun je contact opnemen met de fabrikant en een ingrediëntenlijst opvragen.
Ook kun je kiezen voor meer natuurlijke en organische producten, maar houd er rekening mee dat in de persoonlijke verzorgingsproducten-industrie, de woorden ‘natuurlijk’ en ‘organisch’ vaak zonder betekenis zijn. Het zou veilig zijn om deze producten bij de natuurwinkel te halen, de ingrediënten goed te lezen of aan de verkoopmedewerker te vragen. Over het algemeen, als een bepaalde chemische stof ontbreekt, zet de fabrikant dit er graag op.
Omdat natuurlijke en organische producten vaak wel wat prijziger zijn, wil je misschien overwegen om ze zelf te maken. Je kunt een breed scala aan persoonlijke verzorgingsproducten vrij gemakkelijk maken met slechts een paar ingrediënten. Dit is niet alleen goedkoper, maar zorgt ervoor dat je ieder ingrediënt kent dat op je lichaam gaat en je kunt dit aanpassen op je specifieke behoeften. Probeer eens te zoeken op Google of Pinterest!
Hoe minder vraag er is naar deze met chemicaliën overladen producten, hoe minder chemicaliën er worden gebruikt. Ik heb het al eerder gezegd, en ik zeg het opnieuw: STEM MET JE EURO! Wij hebben de macht om het soort wereld te creëren dat wij willen. Wees zelf de verandering.
Bekijk de geschiedenis van Cosmetica (engelstalig) in de video hieronder.
Ik kan het merk Loveli adviseren. 100% troepvrij en in Nederland gemaakt. Het bedrijf is van Linda Bot die zelf een winkel heeft in Haarlem. Haar producten zijn ook online te bestellen via Loveli.care.
Goed dat hier aandacht voor is. Ik gebruik al heel lang geen cosmetica, shampoo en verzorgingsmiddelen uit de winkel meer. En voel me er prima bij, mis niets eigenlijk.
Mijn ontdekkingstocht begon nadat ik schildklierproblemen kreeg en op gezonde voeding overstapte (ik koop geen fabrieksvoedsel meer, geen pakjes en zakjes, en zoveel mogelijk lokaal biologisch en vers). Ik ontdekte de ontzettend leerzame ‘Energieke Vrouwenacademie’ van Marjolein Dubbers. Zo ook dit: https://energiekevrouwenacademie.nl/verzorgingsproducten-tien-ingredienten-vermijden/ Dat heeft me enorm wakker geschud. Mijn schildklier is op ‘wonderbaarlijke’ wijze genezen verklaard door de behandelend internist.
Als je wilt leren om zelf verzorgingsproducten te maken en natuurlijker te leven dan is Maria de Wit van Harmonycenter een fijne bron. https://harmonycenter.nl Ik heb onder andere geëxperimenteerd met haar alternatieven voor shampoo, zoals een geklutst ei. De eerste keer was hilarisch omdat ik dacht koud genoeg water te gebruiken om uit te spoelen en alsnog met gestold ei in mijn haar bleef zitten. Mijn haar voelde, ondanks mijn misser, heel fijn, schoon en zacht.
dankjewel voor je tip! Wij vinden https://flow-cosmetics.nl/ ook een heel fijn merk.
ik gebruik alle haar & huid producten van Dr. Pierre Ricaud (online bestelling) omdat het absoluut parabenen vrij is. Frankrijk heeft namelijk een wet die verbied parabenen te gebruiken. Maar ik begin nu te twijfelen of dat ook voor de andere troep geldt die erin kan zitten.
In mijn zoektocht naar natuurlijke skincare bleek er vaak sprake van 'greenwashing' zoals hierboven beschreven: de woorden 'natural' en 'organic' worden te pas en te onpas gebruikt. Als je ingredientenlijsten van zogenaamd natuurlijke cosmetica gaat bestuderen blijkt er nog vaak een hoop meuk in te zitten. Of veel goedkope natuurlijke ingrediënten die weinig voor de huid doen. Daarom ben ik een Clean Beauty Revolutie gestart 🙂 en heb ik, na een opleiding tot skincare formulator, mijn eigen lijn ontwikkeld die bestaat uit alleen maar pure ingrediënten die allemaal iets voor je huid doen.
M.b.t. appelcider azijn en kokosolie: de appelcider azijn altijd verdunnen, nooit puur op je huid gebruiken. Wel goed voor de huid omdat het een lage pH heeft en je huid weer in balans brengt. En kokosolie kan heerlijk op de huid voelen maar is een comodogene olie, dit betekent dat deze de poriën kan verstoppen. Niet gebruiken als je gevoelig bent voor puistjes/acne.
Succes allemaal!
Beste medemens 😉
Ik zet stap voor stap veranderingen in mijn leven.
Maandverband en tampons: Yoni. (Zonder schadelijke chemicaliën en biologisch afbreekbaar)
Make up: gebruik ik niet; geen tips voor je.
Haarverzorging en lichaamsverzorging van Santé (wordt geproduceerd door TerraSana: biologische voeding).
Schoonmaakproducten: Method en Ecover.
Zonnige groet,
Salvina
Ja ik ben het ook helemaal eens met Marloes!&
Elke ochtend reinig ik mijn gezicht met appelazijn. Puistjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en mijn huid voelt lekker zacht aan. Ik gebruik verder ook niets voor mijn gezicht, alleen tweemaal per week biologische kokosolie. Dat geeft een fijn en zacht laagje en voedt de huid beter dan welke chemische crème dan ook.
helemaal mee eens marloes!!!
Het zou mooi zijn als er een lijst komt van merken die voldoen aan datgene dat hierboven beschreven is. Voor de leek is het zoeken naar een speld in een hooiberg.