Bewustzijnsverandering--één-grote-paradox
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Je ziet dat steeds meer mensen zich begeven op het vlak van de persoonlijke ontwikkeling. En dan zijn de volgende zaken goed om te weten.

Betekenis

Het woord op zich zegt het al, het is een ontwikkeling van jou als persoon, maar het is ook een persoonlijke ontwikkeling. Dit houdt in dat jouw pad niet te vergelijken is met wie dan ook. Het gaat om jou persoonlijk. Dit is een individuele reis, die je wel samen met anderen kunt delen, maar de reis op zich is alleen voor en van jou.

De valkuil

Daar stappen nog veel mensen in de valkuil. Ze beginnen met persoonlijke ontwikkeling, maar vergelijken zich steeds met anderen. En dat is niet te doen, maar ook totaal zinloos. Het is puur energieverlies. Ieder mens is uniek en dat geldt ook voor het (levens)pad dat hij aflegt. Er zijn dus wel overeenkomsten, maar jouw pad is echt alleen voor jou.

Zodra je met vergelijken begint, is het niet meer jouw unieke pad, maar wil je het pad van een ander gaan bewandelen. Als je dat doet, stap je van je eigen pad af en begeef je je op het pad van de ander. Je bent dan niet meer bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling, maar met de ontwikkeling van de ander. Jouw persoonlijke ontwikkeling komt dan ook stil te liggen. Hierdoor zorgt het vergelijken met anderen ervoor dat je niet meer vooruitgaat, maar dat jouw persoonlijke ontwikkeling stil komt te staan. En stilstand leidt (uiteindelijk) tot achteruitgang.

Ont-wikkeling

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het een reden heeft waarom het persoonlijke ontwikkeling heet. Je gaat bezig om persoonlijk te groeien in bewustzijn, maar het is ook letterlijk. Je gaat bezig met het ont-wikkelen…dus jezelf ontdoen van alle belemmeringen. De belemmeringen kun je zien als allemaal draadjes die we als een web om ons heen gewikkeld hebben (gekregen).

Jouw kern is zuiver en dat is wie jij van nature bent. Vanuit jouw kern functioneer je puur gevoelsmatig, zonder nadenken of beperkingen. Echter vanaf je geboorte begint al het “inwikkelen”. Je ziet dit zelfs in sommige culturen letterlijk terug. De kinderen worden helemaal ingewikkeld in een doek. Ze kunnen zich niet meer bewegen en dat wordt gedaan om de baarmoeder na te bootsen, om het kind een rustig gevoel te geven, maar uiteindelijk is dit een perfecte weergave van ons verdere leven.

Beïnvloeding door anderen

We worden vanaf het begin van ons leven “gestuurd”. Er wordt aan alle kanten aan ons getrokken en we worden, vaak met de beste bedoelingen, een bepaalde kant op gestuurd. Doordat we zoveel beïnvloeding ondervinden van alle normen en waarden, verwachtingen, oordelen etc. komt er steeds meer om onze kern heen te zitten wat niet van ons is. We komen hierdoor meer en meer in een “cocon van gedragingen” vast te zitten en gaan steeds ingewikkelder doen.

Het (zuivere) voelen wordt moeilijker naarmate we verder van onze kern af komen te staan. Deze beïnvloeding gaat werken als een beperking. Door de opeenstapeling van beperkingen wordt ons handelen steeds ingewikkelder en lopen we uiteindelijk tegen het feit aan dat we niet (meer) bij onze unieke zijn kunnen komen. We gedragen ons en leven te veel naar de wensen van de anderen, dat veroorzaakt onrust. Doordat we ons dan niet meer prettig in ons lichaam c.q. leven voelen beginnen we de zoektocht naar onszelf…het begin van de persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de periode van persoonlijke ontwikkeling worden de “draadjes van het web van beïnvloeding” weer langzaam losgemaakt en kunnen we weer steeds dichter bij onze zuivere kern komen. Hierdoor verandert ons handelen ook door de persoonlijke ontwikkeling.

Draadjes en gedragingen

Hoe meer je beïnvloed bent door anderen des te meer “draadjes” er om je heen gespannen zijn en daardoor kun je behoorlijk ingewikkeld doen. Je kunt niet meer bij je (zuivere) voelen komen en gaat steeds meer reageren vanuit je denken. Het denken werkt volgens regeltjes en is daardoor verbonden met beperking. Deze beperkingen kunnen je behoorlijk parten gaan spelen doordat je ze ook (onbewust) toepast op jezelf. Je kan hierdoor veel weerstand voelen tegen het “pad der verandering”, want door de veranderingen komen alle vaststaande regeltjes onder druk te staan.

Deze weerstand levert weer veel (innerlijke) strijd op wat het “pad van persoonlijke ontwikkeling” dan ook behoorlijk pittig kan maken. Vanuit die strijd zoeken we dan weer een uitweg. Het richten op onszelf is dan te confronterend en daardoor gaan we ons dan weer meer op de ander richten. Wanneer je echter deze weerstand voelt, is het des te belangrijker om op jouw eigen pad te blijven. Je niet te richten op en vergelijken met anderen, want dat beïnvloedt je weer en dat houdt je “ingewikkelde toestand” in stand.

Het belang van persoonlijke ontwikkeling

Kortom…persoonlijke ontwikkeling is iets wat heel belangrijk is en wat zeker géén overbodige luxe is. Om het zo effectief mogelijk te maken is het goed om te beseffen dat jij een uniek iemand bent en je het helemaal op jouw manier en in jouw eigen tempo mag doen. Het is jouw pad en dat is helemaal voor jou uitgestippeld. Blijf op dat pad en je zult daarmee de makkelijkste en meest effectieve manier kiezen om jouw pad af te leggen.

Het effect van het bewandelen van jouw pad

Op het moment dat je ook daadwerkelijk jouw pad bewandelt, zul je net zo goed jouw leermomenten tegenkomen. Het leven is tenslotte een aanéénschakeling van (levens)lessen. Het grote verschil is echter dat je dan in flow zit en het je wel energie kost (zoals alles in het leven), maar dat het niet onevenredig veel energie kost. Je investeert de energie dan in jezelf en dat komt ook weer bij jezelf terecht…een duurzame manier van energiegebruik.

Ik hoop dat je hierdoor geïnspireerd bent om je bewust op jouw eigen unieke pad te richten en alle vergelijkingen met anderen los te laten.

vitaal water
vitaal water
vitaal water

18 REACTIES

 1. Waarom maken we ons zo druk om alles, de ziel komt terug in de persoon die ze zelf kiest.
  Een ziel die terug komt in een persoon ergens in een afgelegen stam in Afrika, is het niet omdat ze daar een luxeleventje heeft, maar omdat de kans op bewustwording groter is.
  Laat gewoon alles los, je ego, haat, angst, jaloezie, een oordeel over iemand, enz.
  En er blijft alleen liefde over, onvoorwaardelijke liefde, en we zijn waar we moeten zijn, verbonden met het universum. Zolang dat niet is gebeurd, zullen vreugde en verdriet elkaar aflossen, zal er leven en dood zijn.

  • Lieve Dre,

   Waarom maken we ons druk, omdat we mensen zijn die lerende zijn en we zijn perfect met al onze imperfecties, want daardoor kunnen we ons alleen maar verder ontwikkelen. En ja, daar hoort ook momenten van “druk maken om” bij. ♡

   Het is voor een ieder een unieke reis en en ieder ervaart die reis op zijn’\haar eigen manier en daarom is er ook geen fout, alleen de mogelijkheid om het anders te doen ♡

   Liefs, Karin ♡

   • Als ik uw antwoord lees, heb ik het gevoel (en dat is de eerste maal dat ik dat tegenkom) dat u geen ego, of oordeel hebt over iemand. Ik ken u niet of heb u nooit gezien, en toch komt er liefde mijn hart binnen, telkens als ik het opnieuw lees, komt hetzelfde gevoel terug. (raar) Is daar een verklaring voor.
    Warme groet.

 2. Lieve Karin,
  je slaat weer de spijker op zijn kop.
  Ik verheug me erg op onze afspraak ook
  omdat ik veel herken in je artikelen en
  je de vinger op de zere plek legt.
  Zo krijg ik dan weer wat inzicht iets wat
  in de reguliere hulpverlening soms ver te zoeken is.
  Het feit dat ‘problemen’ begrijpelijk gemaakt kunnen worden
  maakt dat het niet als een ziekte bestempeld behoeft te worden.
  Wat je zegt, voor mij geld dat zeker ook, ontwikkeling van belemmeringen
  door o.a. afwijzing van mezelf door vergelijkingen met de ander.
  Ik zie er naar uit weer wat stapjes op mijn pad te ondernemen!
  Liefs Helen

  • Lieve Helen,

   Ik ben terug van vakantie en lees je berichtje, we hebben net vandaag contact met elkaar gehad. En ik hoop dat we elkaar toch nog eens zullen zien. Geniet van de reis naar jezelf toe en doe het zoals het voor jou goed voelt. ♡

   Liefs, Karin ♡

 3. dag karin,
  dank voor je artikel. ik sluit me aan bij willem:kristal-helder!
  mijn opmerking: iedereen is denk ik wel es verdiept in het pad van een ander mens.
  de grens tussen “je verdiepen in”en volgen is niet heel duidelijk.
  maar altijd gebeurt er wel iets: een droom die je te recht wijst, of een gebeurtenis
  waardoor je weer op je schreden terugkeert.
  fijn dat we elkaar kunnen inspireren!
  liefs, grace.

  • Lieve Grace,

   Natuurlijk is iedereen wel eens verdiept in het pad van een ander, we zijn mensen en mogen ook van ons pad afwijken, zolang we maar onze focus houden op en ons er bewust van zijn dat het het pad van een ander is en dus een afdwaling van ons eigen pad. Als we dat in de gaten houden, is het zelfs leuk om soms te ervaren en te spelen op het pad van een ander ♡

   Zeker fijn als er inspiratie en motivatie is ♡

   Liefs, Karin ♡

 4. Lieve Karin,
  Wat een prachtige en duidelijke omschrijving van het woord “Persoonlijke ont-wikkeling”

  Het is zo’n mooie reis (en ook confronterende) reis als je hier mee bezig bent. Ik word met de dag gelukkiger en tevens gezonder!!!

  • Lieve Marion,

   Ja, het kan soms heel confronterend zijn en tegelijkertijd is het het meest fascinerende en mooiste wat je mee kunt maken in je leven, jezelf tegenkomen. ♡

   Ik wens je nog veel mooie ont-moet momenten toe met jezelf en een gelukkig, gezond en liefdevol leven ♡

   Liefs, Karin ♡

 5. Hoe waar…….. en hoe helder beschreven. Voor mij erg actueel en dit inzicht is mij nu (uit)eindelijk steeds duidelijker aan het worden. Fijn dat u dit zo kristalhelder en kerngericht heeft kunnen verwoorden. Dank daarvoor.

  • Lieve Willem,

   Dank je wel voor het compliment en het voelt heel fijn dat het je heeft kunnen ondersteunen. ♡

   Ik wens je een hele boeiende reis toe op jouw persoonlijke pad ♡

   Liefs, Karin ♡

 6. Lieve Karin, Bedankt!! Voor de herkenning, reminder & steun!! & ont-wikkelen… wat ‘n pr8ige woordspeling!! & ja zo voelt ‘t idd echt 🙂 Liefs & hartegroet ♡ ira

  • Lieve Ira,

   Wat heerlijk om je enthousiasme te voelen. En fijn om te horen dat je er herkenning en steun in vindt. Ik geniet zo volop om mijn informatie te mogen en kunnen delen ♡

   Ik wens je nog een hele mooie persoonlijke ont-wikkeling toe ♡

   Liefs, Karin ♡

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in