Zelfacceptatie is naast zelfvertrouwen en zelfliefde een van de lastige dingen om in jezelf te creëren. Het wordt nog lastiger als je sensitief bent en daardoor graag dingen goed voor anderen wilt doen en de goedkeuring van anderen zoekt.

De acceptatie van anderen zoeken

Je kunt het niet goed doen als sensitief persoon voor iedereen en de goedkeuring krijgen van ieder ander mens in jouw omgeving. Deze mensen zullen namelijk onderling ook verschillen van mening en visie over wat goed is en wat niet. Dit betekent dat je als je het voor de een goed doet, je het juist voor de ander niet goed doet.

Hierdoor blijf je altijd zoeken naar de juiste houding en het juiste gedrag: een soort middenweg die iedereen om je heen kan accepteren. Die middenweg is er natuurlijk niet echt en als gevolg van je zoektocht ga je jezelf steeds verder wegcijferen. Je eigen ik verdwijnt steeds verder onder water.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Begin met jezelf als sensitief persoon te accepteren

overgevoeligheidDe meeste mensen denken dat ze hun middenweg vinden door zich volledig dienstbaar en zorgzaam op te stellen. Ze geven al hun tijd en energie weg tot er niks meer over is. Als je de bodem in jezelf bereikt hebt, ga je het beseffen: dit werkt niet. Maar wat moet je dan wel? Waar moet je beginnen om weer bij jezelf te komen?

Stop stapje voor stapje met het zoeken naar de acceptatie van anderen. Je weet dat deze zoektocht onbegonnen werk is. Elke stapje wat je in dit proces zet is een stapje naar jezelf toe. Als je dit doet kun je gaan beginnen met het accepteren van jezelf.

Welke dingen mag je als eerste van jezelf gaan accepteren?

Er zijn een aantal dingen die je als eerste van jezelf mag gaan accepteren als sensitief persoon. Natuurlijk is dit niet altijd met een druk op de knop gerealiseerd, maar ik hoop je met deze punten een soort focus of richtlijn te geven.

1) Je bent echt sensitiever dan veel anderen

Sterker nog, zelfs iedere sensitief mens is anders. Jij bent dus echt anders, durf dit steeds meer te omarmen. Als je dat doet, zul je namelijk steeds minder hoeven te vechten tegen jezelf en je gevoeligheid. Er ontstaat vervolgens vanzelf meer rust in je systeem, waardoor je steeds meer in balans komt.

Daarnaast betekent anders zijn niet dat je minder of meer dan iemand anders bent. Je bent anders, maar wel gelijkwaardig aan iedereen.Zonnewende van juni 2021

2) Je pikt veel bijzondere details en indrukken op die anderen niet oppikken

Jij hebt een oog voor detail en je hebt en sterke intuïtie. Je kunt blijven twijfelen aan de dingen die je oppikt en je ingevingen blijven onderdrukken, maar daar heb je echt niks aan.

Het is namelijk een deel van jou. Het is niet raar dat jij die dingen oppikt die anderen over het hoofd zien. Het hoort gewoon bij je.

3) Een sensitief persoon heeft veel tijd voor ziczelf nodig

In deze tijd ontlaad jij jezelf namelijk en kom jij helemaal tot jezelf. Dat heb je nodig en daar is helemaal niks mis mee. Het is niet erg dat je de natuur in wilt of gewoon op de bank wilt zitten en alleen maar na wilt denken.

Jij voelt wat jij nodig hebt om die rust in jezelf te creëren. Accepteer dat en vergelijk dat niet met de behoeftes en het gedrag van anderen.

Als jij jezelf accepteert, kun jij jezelf pas echt leren kennen

Hoe meer je deze dingen en jezelf als geheel gaat accepteren als sensitief persoon, hoe meer jij jezelf leert kennen. Je hebt namelijk patronen en gedrag ontwikkelt die helemaal niet bij je horen. Deze patronen waren er om geaccepteerd te worden door anderen. Ze komen steeds meer te vervallen naarmate jij jezelf meer gaat accepteren. Hierdoor komt je eigen kracht, licht en karakter naar boven.

Die eigen kracht en je echte karakter zullen goed voelen en je zelfacceptatie alleen maar verder vergroten.

Bewaar voor later op Pinterest:

Dit mag jij van jezelf gaan accepteren als sensitief persoonDit mag jij van jezelf gaan accepteren als sensitief persoon

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. Heel herkenbaar.
  Ook ik ben ooit zover van mezelf afgeraakt met alle gevolgen van dien.
  Door een beslissing te nemen lang geleden ben ik daarachter gekomen. Soms heb je het gewoon zelf niet in de gaten Dacht dat voor anderen klaarstaan heel normaal was, maar ik ging te ver ..Daarna met mezelf aan het werk en veel geleerd. Ook ik ben hooggevoelig .
  Grenzen aangeven is een belangrijk thema voor mij. En nee zeggen zonder een rotgevoel daar over te hebben. Kwam erachter dat ikzelf mijn grenzen overschreed en dan doen anderen dat ook.
  Bij mezelf blijven is heel belangrijk.

 2. Beweeg vanuit je eigen gevoel in plaats van een ieder een goed gevoel te bezorgen..wij HAP er’s menen de wereld te kunnen /moeten redden omdat we zien en voelen wat er mis gaat. Mn volledige batterij aan energie heb ik er voor uitgegeven met als leermoment vanuit mezelf te veranderen tegen over anderen…nee zeggen en nee doen is een kunst voor me..het is me gelukt en raad eens de wereld en anderen veranderen doordat ik ben veranderd.

 3. Dankjewel voor deze bevestiging! Ik heb begin deze maand een beslissing genomen om ander werk te zoeken.Nu was het een stressvolle baan, vele mensen die ontevreden zijn, teveel werkzaamheden in een korte tijd gepropt, en het bedrijf kortom; het bedrijf zit in een negatieve spiraal. Ik zie dat zoveel mensen zich afhankelijk maken van werk en zichzelf zoveel tekort deden, ik schrok hiervan en ben eens heel bewust naar mijn eigen doen gaan kijken. Ik heb nu een rustigere baan gevonden, werk is eenvoudig, zelf planbaar, echt contact met mensen, een leuk team, regelmaat. Ik kan mijn hobby’s met veel plezier uitvoeren die mij juist energie en voldoening en rust geven. Hierdoor balans ook op mijn werk, dat was de grootste uitdaging en leerproces voor nu.

 4. Dank je wel Scarlet, je was weer “right to the point” zoals gewoonlijk. Na mijn burn-out ben ik dit ook met kleine stukjes tegelijk gaan inzien. Het voelt als thuiskomen. Ik vond het fijn weer wat van je te lezen.

  Bless you girl,
  Marja

 5. Ben HSP altijd problemen gehad met dominantie in relaties.
  Er is een heel simpel en korte methode
  HSP persoon, stop onmiddellijk met het Pleas gedrag
  Zie welke relatie’s er dan nog stand houden, bereid je erop voor ‘weinig’ , dit is goed dan ben je verlost van de parasiterende energieën en het maakt hierbij niet uit om welke relaties het gaat, al is het je vader, moeder, echtgenoot of kinderen, mijn advies ‘Laat los’
  En ga LEVEN

 6. Lastig
  Heb ik HSP ik weet het niet , denk van wel.
  Er komt veel binnen en snel, ongemerkt reageer ik vaak en voel meer dan me lief is!
  Na week werk( heb een hectisch bedrijf met meer dan 15 werknemers) ben ik altijd doodop het enige dan is alleen zijn, heerlijk afschakelen geen prikkels invloeden effe .
  Niet leuk vaak voor gezin en mensen om me heen maar voor mij noodzakelijk voor mijn accu.
  Heb zelfs medicatie ertegen zodat ik wat vlakker ben, is dit een oplossing, op dit moment wel voor mij. Maar dat stuk acceptatie moet ik aan werken denk ik !!

 7. Fijn om dit te lezen; ik weet altijd wel dat het zo is, maar het is niet altijd dicht bij me zodat ik er ook naar leef..
  Maar hoe zit het met ‘gedragingen en gedrag’? Wat is acceptabel? Ik merk al heel mijn leven dat anderen (die kennelijk hún ruimte innemen en doen wat zij zelf acceptabel vinden) mij niet begrijpen als ik niet in hun beleving meega (omdat dit voor mijn als persoon volstrekt onacceptabel is of veel te ver gaat). Ik nam daar dan altijd afstand van (moest wel), deels ook uit zelfbescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in