De Domme Telefoonbeweging

De opkomst van smartphones heeft de samenleving volledig veranderd. We staan niet meer met elkaar in verbinding, omdat we een groot deel van onze tijd met ons hoofd in onze mobieltjes gevangen zitten. Hoe ironisch, aangezien smartphones in de eerste plaats juist bedoeld waren om ons met elkaar te verbinden. Het is nu helaas een zeldzaamheid geworden met iemand een gesprek te kunnen voeren zonder dat er de hele tijd op een mobiel wordt gekeken.

Toch hebben smartphones ook een positieve bijdrage geleverd aan de samenleving. Ze kunnen ons weliswaar van tijd tot tijd volledig uit het Nu wegzuigen, maar ze bieden ons ook de mogelijkheid ons online uit te drukken, ons te verbinden met wie dan ook in de wereld en geven ons toegang tot geheel nieuwe markten en nieuwe kennis.

Persoonlijk heb ik een haat-liefde-verhouding met mijn smartphone; ik herken mijn verslavingsgedrag, maar ben ook dankbaar dat ik me door dit hulpmiddel met anderen kan verbinden en dat het voor mijn werk een onmisbaar stuk gereedschap is geworden. Je kunt gemakkelijk alle voor- en nadelen van smartphones opsommen; de negatieve en positieve rol die een smartphone in ons leven speelt, is veelomvattend.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Veel mensen lijken hun verslaving aan sociale media niet onder controle te kunnen houden omdat ze hun smartphone veel te vaak gebruiken. Een oplossing hiervoor die steeds meer terrein wint is wat velen beschouwen als de “Domme Telefoonbeweging.”

Wat is de Domme Telefoonbeweging?

Je kunt het vast wel raden, deze beweging houdt zich bezig met afscheid nemen van onze ‘slimme’ mobieltjes en terug te keren naar onze voorgaande ‘domme’ mobiele telefoons. Voor mij vertegenwoordigt zo’n voorgaand modelletje het tijdperk dat ik voor verbinding met internet of het bekijken van een video een computer moest gebruiken. Een ‘domme’ telefoon is bijvoorbeeld zo’n flip-telefoon, een telefoon zonder internet, zonder apps en zonder aanraakscherm (in feite alle modellen die niet slim zijn, zoals een iPhone). In de tijd dat ik zo’n ‘domme’ telefoon had (ik was toen een stuk jonger) controleerde ik niet om de haverklap mijn e-mailbox, ik gebruikte hem alleen maar om contact te hebben met ouders en vrienden.

Dus hoe zou de wereld er vandaag de dag uitzien zònder smartphone? Nou… je wordt niet meer dag in dag uit platgebombardeerd met negatief nieuws waardoor je voortdurend in angst leeft. Je wordt niet meer lastig gevallen door alle soorten reclame die de media zo lekker makkelijk via smartphones verspreiden en ook de eindeloze stroom meldingen van Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat en overige mediaplatforms behoort tot het verleden.

Je ontvangt geen e-mail, je hebt geen ‘kaarten’ op je telefoon waarmee je kunt navigeren als je de weg kwijt bent en je hebt geen camera meer om foto’s van je dagelijkse leven te maken (afhankelijk van je keuze voor een ‘domme’ telefoon). Je zult je telefoon zelfs speciaal moeten openen om te zien of je een bericht of telefoontje hebt ontvangen, omdat je ‘domme’ telefoon geen verleidelijk aanraakscherm heeft.

Deze werkelijkheid kan op veel mensen nogal drastisch overkomen, eng zelfs. Moeten we ècht ons mobieltje loslaten en het gebruik verminderen om onze verslaving te beheersen? Sommigen hebben het gevoel dat hierop maar één duidelijk antwoord is: “JA!” Juist om die reden is de “Domme Telefoonbeweging” opgestaan met als doel het smartphonegedrag in een ander perspectief te plaatsen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen smartphone zou kunnen hebben zonder eraan verslaafd te zijn. Er zit een groot verschil tussen plezier hebben van je smartphone en de verslaving eraan! Het gaat erom dat je je bewust bent van je gebruik. Of je het gevoel hebt niet meer zonder te kunnen leven of dat je hem alleen gebruikt wanneer het echt nodig is.

De Domme Telefoonbeweging is geen duurzame oplossing

Uiteindelijk beschouwen velen onder ons de “Domme Telefoonbeweging” nou niet bepaald als een duurzame oplossing. Integendeel, ik zou mijn werk niet meer kunnen doen zonder mijn smartphone. Het is dus volkomen begrijpelijk dat velen echt niet meer zonder een slim mobieltje zouden kunnen en dat is helemaal OK! Hij màg er zijn. Wees je alleen maar bewust van de hoeveelheid zakelijk gebruik ten opzichte van persoonlijk gebruik.

Het is niet mijn bedoeling om de smartphone te demoniseren, omdat het hebben ervan overduidelijk veel voordelen biedt. We moeten echter wel erkennen dat overmatig gebruik ervan ons ook kan belemmeren. Onze eigenwaarde behoort niet afhankelijk te zijn van sociale media en het is niet zo slim om altijd maar met je telefoon in je handen te zitten. Het gaat erom dat we evenwicht bereiken, zoals met alles in het leven.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. beste schrijver
  geen opmerking over het artikel zelf
  het is een kwestie van bewustzijn van wat je wel of niet wilt met je smartphone
  waar ik nieuwsgierig naar ben is, wie is de schrijver van dit artikel ?
  dat heeft ook met communicatie te maken
  als je schrijft over; ik vind dit, ik vind dat, en, persoonlijk …..
  dan vraag ik me af; wie ben jij, gewoon uit nieuwsgierigheid
  vind je dat gek ? …..

  verder mijn complimenten 😉

  groeten, Ton

 2. Bewust gebruiken. Ik vind internet op de telefoon superhandig. Maar ik draag hem niet op mijn lijf en gebruik hem alleen indien nodig. Heb alle meldingen uitgezet en check af en toe even. Je kunt leren voelen of je je telefoon bewust gebruikt of jezelf ermee aan het verdoven bent.

 3. Veel, vooral ook jongen mensen zijn verslaafd geraakt aan de smartphone, dikwijls zonder dat ze dat zelf beseffen. Zelf neem ik geen internetabonnement en gebruik ik enkel internet (wifi) wanneer dat voor mij uitkomt. Ik blijf de smartphone handig vinden waarom zou ik terug gaan naar iets waar je langer over doet om vb een smsje te typen en een foto’tje te maken waar je anders iets moet gaan opschrijven en of noteren. Maw je kan het toestel gebruiken om je leven eenvoudiger te maken of je kan je erdoor laten misbruiken, het gaat er volgens mij eerder om om bewust te zijn waarvoor jij het wilt gebruiken en niet anders om wat er allemaal voor mogelijkheden zijn en die allemaal gaan benutten. Hoe jij er het beste voor jezelf uithaalt en je daar ook aan te houden. Wil je graag mee zijn met de laatste nieuwtjes en of zo vlug mogelijk controleren wanneer er een mail of bericht toekomt, weet dan dat dit verslavend kan werken en doe daar dan niet aan mee.

 4. nog nooit een smartphone gebruikt, maar probeer wel elke dag tenminste één keer te controleren of ik gebeld ben op mijn domme mobiel.
  bevalt mij prima.

 5. Weet je wat nog erger is!! Je wordt bewust door telefoonbedrijven eraan verslaaft gemaakt. Mensen reageren heel raar dat je geen telefoon bij je hebt zoals wij… Wij hebben 1 telefoon die ligt altijd …thuis. En idd er zijn vele lichamelijke klachten die ontstaan door je telefoon op je lichaam te dragen. Vele mensen slapen erop… Dankjewel voor het plaatsen van dit artikel. Ik hoop dat er steeds meer mensen bewuster kiezen als functioneel ipv voor heel je bestaan.

 6. ik vind het een onzinartikel: je bent verslaafd of je bent niet verslaafd….maakt niet uit of dat nou is aan alcohol, drugs, sex, gokken, shoppen, spelletjes, tv, sport of je mobieltje…..

 7. Ik heb net enkele weken geleden een nieuw mobiel telefoonabonnement afgesloten, en ik merk dat alles in mij een beetje in opstand komt, het voelt niet ‘goed’. Ook had ik de neiging om mijn mobiele telefoon weg te doen.. ik dacht eventjes dat ik gek geworden was. Ik snapte niet waar het gevoel opeens vandaan komt. Het voelt beperkend. Fijn om hier enige erkenning te lezen.

 8. Mooi artikel over de “slimme en de “domme telefoon.
  Bewustwording . Heel goed.
  Wat ik mis in dit artikel is de straling van het ding .
  Men loopt er de godganse dag mee op of dichtbij het lichaam en slaapt ermee.
  En ja, nu hoor ik verschillende mensen denken. daar ontkom je niet aan. Overal is straling. Ja klopt. En weet men daar het effect van op ons als mens qua gezondheid? Telefoons, wifi, magnetron,4g netwerk wat men wil ophogen tot 5 g, slimme meters. Deze laatste is een als een zendmast in je huis. En je kunt er allerlei klachten van krijgen. Niet te onderschatten.Maar het word zonder meer door velen gewoon “geaccepteerd”. Wakker worden in dezen is ook een kwestie van Bewustwording.
  Met vriendelijke groet, Anya

 9. Ik denk er de laatste tijd ook over om afstand te doen van mijn mobiel en heb ik de vaste lijn weer aan laten sluiten en het voelt voor mij veel geaarder om door een vaste lijn te praten dan door een mobieltje ondanks de radisafe sticker tegen de straling. Ik heb het altijd al onnatuurlijk gevonden vanaf het eerste mobieltje wat ik kocht. met een vaste lijn voel ik meer contact. waar het aan ligt weet ik niet maar het voelt voor mij zo. ik heb een mobiel eigenlijk meer gezien als een noodgebruiksvoorwerp als je op straat nodig was om 112 te bellen of als ik in mijn opleiding van Jezus een voorval wilde bespreken met een vriend om ervan te leren of als iemand met een lekke band stond , dan was het handig. In het OV gebruikte ik hem zowiezo niet, ik vond het echt storend wanneer mensen bellen in de trein en deed het zelf dan ook niet of nauwelijks. het zal rustiger worden zonder mobiel waardoor ik als HSP er een ander ritme kan aannemen waardoor er minder afleidingen zijn.

 10. Ik heb sinds een tijdje de app RealizD op mijn iphone staan, erg handig om te zien hoeveel tijd je nou werkelijk besteed op je mobiel en aan de hand daarvan kan je via de app een dagelijks limit instellen. Je krijgt dan een melding, maar je moet dan zelf bepalen of je daadwerkelijk je mobiel weglegd of niet. Qua bewustwording en minderen heeft het mij in ieder geval geholpen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in