De Donkere Kant van Dankbaarheid
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Dankbaarheid kom je tegenwoordig steeds meer tegen. Als recept voor geluk, als medicijn voor gezondheid en als middel om aan te trekken wat je hebben wilt. Dankbaarheid lijkt wel een tovermiddel, een feilloos recept voor geluk en welvaart. Alleen, zo eenvoudig is het niet. Beoefen jij dankbaarheid en lijkt het niet te werken? Dan zit je misschien verstrikt in de donkere kant van dankbaarheid.

Dankbaarheid is een woord dat we gegeven hebben aan een energieniveau

Wil je dingen naar je toetrekken, of het nou gaat om geluk of welvaart, dan is het belangrijk om je af te leren stemmen op het juiste energieniveau. Want dat is wat je in je leven wilt manifesteren. Hoe mooier, lichter, speelser, prettiger, hoe meer je dat aantrekt. Maar hoe kom je daar nou als je niet vanuit jezelf een zonnige natuur hebt?
Met Dankbaarheid, lees je vaak. Omdat dankbaarheid de juiste energie is, het juiste niveau heeft om aan te gaan trekken wat je graag wilt. Maar pas op.

Alleen kun je zelf hele andere associaties met dat woord hebben

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Dankbaarheid heeft niet automatisch dat niveau, dat heeft het alleen als jij je dankbaarheid zo beleeft. En dankbaarheid kan heel andere associaties hebben. Bijvoorbeeld vanuit je opvoeding. Als kind leer je dank je wel zeggen, een stukje beleefdheid. Ook als je iets krijgt waar je niet blij mee bent, en dus ook niet dankbaar ervoor. Zo was ik lang niet altijd blij met de afdankertjes die ik kreeg van mijn nichtjes, waar zij uitgegroeid waren. Gelukkig was ik een lang kind, dus dat probleem loste zichzelf op.

Negatieve associaties

Maar dankbaar zijn met wat je krijgt was bij ons thuis een gevleugelde uitdrukking, bedoeld om me te corrigeren als ik weer eens niet dankbaar was met bijvoorbeeld de snoepjes die we deze week in huis hadden. Reken maar niet dat een standje wegens gebrek aan dankbaarheid mijn trilling verhoogde. En van wat ik zo bij vriendinnetjes thuis zag, was ik niet bepaald uniek daarin.
Als je dankbaarheid bij jou verbonden is met deze trillingen, dan roep je heel andere dingen op bij jezelf dan groei en geluk. Maar juist stilstand en stagnatie.

Dankbaarheid kan verbonden zijn met zware religieuze energieën

En voor wie nog een religieuze opvoeding gehad heeft, wat dacht je van het dankgebed voor het eten? Je moest dankbaar zijn voor alles, ook voor spruitjes. In de kerk het ‘zo spreekt de Heer’ gevolgd door ‘Wij danken God.’ Maar waarom nou weer? God dankbaar zijn, voor letterlijk alles, is eeuwenlang de boodschap geweest die er door de kerk ingeramd werd. Dankbaarheid voor de oogst, dankbaarheid voor genezing. Maar ook dankbaarheid voor dood en rampspoed. Alles kwam van God en voor alles moesten wij zondige mensen dankbaar zijn. Kwam er iets goeds? Dan was het een zegen. Kwam er iets slechts, dan was het een les. De religieuze dankbaarheid is niet gericht op vreugde en blijdschap, maar op deemoedig, nederig het hoofd buigen en inzien dat je nietig bent.

Energieën die je naar beneden halen

Dergelijke energieën zijn niet bevorderlijk voor je welbevinden. Je gaat er niet van stralen en je levensenergie gaat er niet van stromen. Dat is ook niet de bedoeling. Dergelijke energieën zijn bedoeld om je eronder te houden, je uit je kracht te houden zodat je ontvankelijk blijft voor het godsbeeld dat leeft in die energie. Dit is een donkere energie, en een donker godsbeeld. De energetische wezens die zich aangetrokken voelen tot deze energie zijn vaak dominante wezens die een kern van angst in zich hebben en hun invloed uit proberen te oefenen om iedereen in het gareel te houden. Een zelfgeschapen energetische gevangenis, waar wij op aarde bij aan kunnen haken. Geen licht, maar een vals licht dat eigenlijk duisternis is. Ook een manier om te scheppen, maar geen fijne.

Dankbaarheid kan je trekken naar oude energieën van aalmoezen en nederigheid

In het verleden was verplichte dankbaarheid voor armen vaak een vereiste om liefdadigheid te mogen ontvangen. En weer ging het dan niet om de oprechte vreugde en blijdschap, maar om de juiste, nederige houding. Zodat je je ervan bewust was dat je geen rechten had, maar afhankelijk was van de goedertierenheid van anderen, je meerderen. Toonde je niet de juiste dankbaarheid, dan werd je de volgende keer overgeslagen. Een ramp als je die liefdadigheid nodig had.

Dankbaarheid was ook hier niet bedoeld om mensen te verheffen, maar juist het omgekeerde. Om mensen zich bewust te laten maken van hun minder zijn. Om hen te laten opkijken tegen hun meerderen en vooral de status quo te accepteren. Want vraagtekens of verzet, dat betekende: niet ontvangen.

Je wilt het niveau dat je verheft naar de Vreugde

Vanuit je jeugd, je vorige levens of vanwege je voorouders kun je ontvankelijk zijn voor deze energieniveaus. Als het woord dankbaarheid deze niveaus bij je triggert brengt het je niet waar je wezen wil, maar haalt het je daar juist van weg.

Werkelijke dankbaarheid is een diepe blijdschap, een opwellende vreugde van binnen, zodat je gaat stralen en je liefde voelt voor zowel de gever als het gegevene. Deze dankbaarheid kun je niet oefenen, je kunt haar wel beleven. En jezelf de ruimte geven om haar te beleven. Hoe meer je dat doet, hoe meer je voelt hoe deze trilling je optilt. Hoe meer vreugde je toelaat in je leven, hoe meer je vermogen om vreugde te beleven groeit. Echt genieten, vol blijdschap en liefde. Als je op dat niveau dankbaarheid beleeft, stroomt je hart over. En dat is dan weer bevorderlijk voor het meer en meer aantrekken van datgene waar je dankbaar voor bent.

Het gaat om de trilling, niet om hoe je die noemt

Het woord dankbaarheid kan dus heel andere trillingen in je wakker maken dan degene die je hebben wilt. De onbewuste associatie tussen een woord en een energieniveau kan enorm sterk zijn. Probeer jij dankbaar te zijn, maar voel je dan geen blijdschap of intens geluk? Voel jij je niet groter worden en stralen? Dan maak je contact met de verkeerde niveaus.

De meest eenvoudige manier om hieraan te ontkomen, is een ander woord te kiezen voor het niveau dat je wel hebben wilt. Brengt dankbaarheid je daar niet, probeer dan eens of vreugde, genieten of blijdschap je daar wel brengen. Het maakt uiteindelijk niet uit welk woord je gebruikt.

Het gaat erom dat je het energieniveau bereiken kunt en de hartsvreugde van het wezenlijk ontvangen meer en meer toe kunt laten.

 

vitaal water
vitaal water
vitaal water
Gerry Damen
Mijn naam is Gerry Damen. Ik ben expert op het gebied van hooggevoeligheid en energiewerker. Hooggevoelig zijn is ontzettend leuk en een prachtig talent, mits je ermee om kunt gaan. Ik ben ervan overtuigd dat juist hsp-ers de wereld heel veel te bieden hebben. Daarom is het belangrijk om als je hsp-er bent goed op aarde te komen en in je kracht te zijn, zodat je je zielsmissie kunt gaan realiseren. Ik help mensen omgaan met hun hooggevoeligheid en met hun zielsmissie waarmaken. Hierbij werk ik o.a. met de Wet van de Aantrekkingskracht.
Vorig artikelHoeveel gun jij jezelf? De 4 basis stappen naar een leven vol overvloed.
Volgend artikelKarma en onze levenslessen

8 REACTIES

 1. Superfijn dit mooie en heldere artikel! Ik liep er de laatste tijd al een beetje mee te klooien 🙂 en vroeg me al af hoe ik hier nu mee om kan gaan. Ik lees hier dat je ook gewoon een ander woord mag bedenken. Zo simpel is het dus 🙂 . Dank je voor dit mooie schrijven, Gerry. ❤

 2. Ik heb me al gans mijn leven zo gevoeld. Wat een zalig artikel om te leven! Ik geniet al van het lezen alleen… de (h)erkenning. Dit Ben ik… spontaan kreeg ik een aantal weken geleden de opmerking: ‘als jij voorbijkomt, voel ik me op slag zo veel beter’. Heb ik dan zo een uitstraling? Je staat daar zelf niet bij stil… maar dit heeft me zo een boost gegeven. Ik had het gevoel en het is me al meerdere malen door me heengegaan… dat ik hier ben om dit aan de mensen te tonen. Mijn dochter heeft het ook… heb ik dit dan overgedragen genetisch of berust dit op toeval? Ergens besefte ik al altijd dat ik een hsp’er Ben tot ik in een burn-out belandde en de psychologe dit benoemd heeft.. eerst stond mijn wereld op zijn hoofd, maar nu Ben ik best tevreden dat ik deze gave mocht krijgen en begrijp ik de wereld beter… en kan ik mijn steentje bijdragen om de wereld mee te helpen kleuren!

 3. Tja, ik kan ook dankbaarheid ervaren, doch, ik geef daar niet graag altijd een woordelijke connotatie aan, wanneer ik dankbaar ben wil ik dat dikwijls ‘simpelweg’ uitdrukken door bv. een tevreden gezicht te laten opmerken, een glimlach te laten zien, waarom steeds dat uitdrukken middels woorden, gewoon lichaamscommunicatie zonder taal (begrijp: geluid) kan toch zo aangenaam zijn!

 4. wauw Gerrie dit artikel is zo op het juiste moment onder mijn aandacht (hoe kan het ook anders 🙂 )

  Het thema de verkeerde woorden pluggen aan een andere energie dan die resoneert met de energie.

  Zit zelf nu in het thema teleurstelling heb hier nooit geen emotie of uiting aangegeven omdat er de positieve in mij altijd iets positiefs zag of de andere uiterste kant in mij vond dat het altijd erger kon.
  Hierdoor is de teleurstelling een vergeten kindje geworden en ben nu bezig om deze er volledig te mogen laten zijn en aan de juiste energie te koppelen. DAnk je wel Gerry 1 persoon is bereikt met je woorden

 5. Als die andere persoon zich nu plots verplicht naar jou toe voelt, is dat zijn of haar probleem en is dat een foute interpretatie van de andere persoon.. Dat stukje moet jij loslaten.. Jij bent gewoon blij en dankbaar en dat is ok..

 6. Ik kan me dankbaar en blij voelen om kleine dingen, zoals het kopje thee dat ik wekelijks krijg als ik ergens voor mijn werk langskom. Laatst begreep ik dat er speciaal 1 persoon was die dat verzorgt; als zij er niet is krijg ik nl niets. Op het moment dat ik haar aansprak en dit benoemde, dat ik het erg waardeer, besefte ik dat ik daarmee meteen een soort verplichting zou kunnen scheppen. Toen heb ik dat er maar weer bijgezegd, dat ik het niet zei omdat ze het dan elke keer moest doen.
  Gisteren werd ik superblij van iemand die samen met mij ging zingen, toen heb ik wel 3x gezegd hoe fijn ik het vond. Nu denk ik dat ook daar een soort verplichting voor de volgende keer kan zijn geschept. Kan het zo ingewikkeld worden? Ik vind het fijn om het te uiten als ik ergens blij van word. Of is dat overdereven of egoïstisch?

  • Voel het gewoon in jezelf, kijk dan de ander met dat gevoel even diep in de ogen dat is genoeg en hoef je niets te zeggen.Als die ander het niet voelt zou ook een woordelijk bedankje niet meer zijn dan beleefdheid zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in