Je leven kleiner maken

Wat ik heb ontdekt
Is dat als je je leven kleiner maakt
Het groots wordt

Een beperkt aantal mensen om me heen
Een nagenoeg lege agenda
Mezelf losgemaakt van dode materie
‘Hoe het hoort’ omgezet naar ‘wat past er bij mij’

Door mijn leven te verkleinen
Blijft er over wat voor mij waardevol is
Wat van waarde is, krijgt mijn aandacht
En wat je aandacht geeft, groeit

Door je leven te verkleinen
Ontstaat er ruimte
Ruimte voor ingevingen, creativiteit, inspiratie, ontspanning en liefde

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat ik heb ontdekt
Is dat je jezelf kunt verrijken
Door het kleine groots te maken

Soms heb je een scheiding nodig om jouw specifieke pad te kunnen vervolgen. Een scheiding van hoe je leefde, van je werk of van een partner en vrienden. Het afscheid kan pijnlijk zijn maar in een situatie blijven waarin je leegloopt, is weinig liefdevol naar jezelf. Het beperkt je.

Na de scheiding van wat er niet meer bij je past, gebeurt er van alles. Aan de ene kant voelt het misschien wel alsof er een olifant van je borst is opgestaan. Een hele opluchting en bevrijding.

Maar aan de andere kant kan er leegte ontstaan. En dat voelt op z’n zachtst gezegd oncomfortabel.

We willen die leegte opvullen zodat we deze niet hoeven te voelen. Het gevaar is dat we dat met iets doen wat niet bij ons past. We kiezen voor een figuurlijke snack die voor een korte adrenalinegolf zorgt. Dat kan letterlijk eten en drank zijn maar ook buitensporig uitgaan, kiezen voor ‘foute’ vrienden of vanuit een soort paniek een niet-passende baan zoeken.

Een snack is echter geen voeding maar vulling.

Leegte heeft een functie

Zodra het je lukt om niet tegen die leegte te gaan vechten of deze te gaan opvullen, kunnen er dingen gaan manifesteren. Nu kunnen de zaadjes gaan ontkiemen die al vanaf je geboorte in je zijn geplant. Dus als je leegte voelt, fijn! Tijd voor groei.

Je hoeft niet bang te zijn om alleen over te blijven. Want met jouw ‘nieuwe zijn’ ga je situaties en mensen aantrekken die daarbij aansluiten. Die veel beter bij jou passen, jou gaan voeden en waar je je bij thuis voelt. Dus kies, zoals een sumoworstelaar zich met beide benen op de grond neerzet, voor de nieuwe jij. Bam! 

Wat ga je groots maken en hoe?

Wat we vroeger hebben geleerd is om van een onvoldoende een voldoende te maken. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Een onvoldoende geeft mijns inziens aan dat daar je kracht en interesse niet ligt.

Hoe zou het zijn als je jouw (dikke) voldoendes nog groter gaat maken? Daar zit je energie, je oplossingsgerichtheid, je creativiteit en je gedrevenheid.

Je hoofd kan een stoorzender hierin zijn. Dat vindt dat je normaal moet doen en doorzettingsvermogen moet tonen. In dat geval moet je hard werken in plaats van dat je met je hart werkt.

Een voorbeeld daarvan vertelde één van mijn cliënten; haar hart ligt bij het welzijn van dieren. Ze heeft daarom een opleiding dierverzorging gedaan. Vervolgens koos ze ervoor om te gaan werken op een proefdierlaboratorium. Haar idee was om dieren die zich in een afschuwelijke omgeving bevinden, zoveel mogelijk liefdevolle aandacht en verzorging te geven. Haar motivatie emotioneerde me. Het zien van zoveel leed moet dagelijks haar hart hebben gebroken.

Ze heeft het leed van die dieren wellicht enigszins kunnen verzachten, maar waarschijnlijk heeft ze hiermee geen patroon kunnen doorbreken op het gebied van dierenwelzijn. Waartoe zou zij in staat zijn als zij zich met haar liefde voor dieren aansluit bij een organisatie die die liefde met haar deelt? Dat ze niet meer dagelijks hoeft te strijden, maar dat ze haar creativiteit en oplossingsgerichtheid kan inzetten. Juist omdat ze dan met haar hart werkt, kan zij met minder inspanning voor meer impact zorgen. Ze geeft dan aandacht aan wat ze wil laten groeien; dierenwelzijn.

Als het om werk gaat

Mijn mening is dat we allemaal een positieve bijdrage hebben te leveren op het gebied van mens, dier of natuur. We zijn allemaal met elkaar verbonden en mogen voor onszelf en elkaar zorgen.

Is het niet opvallend dat de mens het enige wezen is dat moet betalen voor z’n levensonderhoud, zoals wonen, eten en energie? Je kunt werken voor geld om te voorzien in dat levensonderhoud. Daarmee wordt het een soort noodzaak.

Je kunt ook werk verrichten waarmee je betekenis krijgt door een positieve bijdrage te leveren aan mens, dier of natuur. In dat geval word je dubbel uitbetaald; zowel in geld als in het gevoel het verschil te kunnen maken, in betekenis.

Als je nu werk doet waarbij je het gevoel hebt te moeten strijden, of dat je voornamelijk ondersteunend bezig bent terwijl je zelf iets wilt creëren, dan is de kans groot dat je met een noodzaak bezig bent.

Ontdek wat jou betekenis geeft. Het mooie is dat als je het gevoel hebt betekenisvol werk te doen, de behoefte aan meer geld, vakantie, materie, een groter huis, etc. vanzelf kleiner wordt. Het is de betekenis die jou voedt, die je een voldaan gevoel geeft. Het geeft je een gevoel van overvloed.

De dood van de rups – de geboorte van de vlinder

Iedereen heeft bij z’n geboorte een missie voor in het leven meegekregen. Deze ligt opgeslagen in ons hart. We zijn onderweg vaak het zicht hierop verloren omdat we geleerd hebben met ons hoofd te functioneren.

Om je jouw missie weer te herinneren, dien je weer naar binnen te gaan. Dat kan door middel van meditatie, maar je kunt ook kijken waar voor jou strijd zit en wat je energie geeft. Waar gaat je aandacht naar uit en wat voelt als moeiteloos? En sta je het jezelf toe om die kant op te bewegen? Of word je tegengehouden door je hoofd dat roept dat je gewoon geld moet verdienen en dat het bovenstaande een onhaalbaar romantisch idee is?

Maak het kleine groots en maak van de rups een prachtige vlinder.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

  1. De leegte in jezelf weer vullen met je ware ik. Ademen en er gewoon zijn. Ik kan de film ‘Being there’ met Peter Sellers aanbevelen. Door er alleen maar te zijn weet de hoofdpersoon anderen te imponeren en te enthousiasmeren. Deze film maakte op mij grote indruk en was daarnaast ook nog eens heel grappig.

  2. Dat stemmetje van je schouders er weer onder willen zetten en niet zeuren, maar hup vooruit met die geit, is af en toe weg en dan is er weer rust en ruimte, dus mooi gezegd Kirsten!

  3. Nu, je kan (eventueel) klein leven en/of meer leven met ‘t kleine/kleintjes, doch je mag/kan (eventueel)’ t grote verwelkomen/toelaten n je leven; soms heeft eens mens (ook) behoefte om ‘t (wat) Grote(re) toe te laten!

    De meeste van ons zijn geen dwergen dus we kunnen wanneer we dat willen’ t gro(o)t(‘s)e toelaten!
    Dit kan dan weer oplopen tot een mega-ervaring (in de aangename zin, natuurlijk), we zouden niet altijd klein willen en/of’ met kleintjes (willen) leven; ik denk dat ieder mens (ook) recht heeft op een en/of meerdere Mega-ervaringen!

  4. Maar voor geld hoeft de ‘mens’ niet te gaan werken; hij/zij/… kan gewoon langs de kant van de weg gaan leven en leven van wat in de berm groeit, drinken uit een sloot, rivier,…, slapen kan in een struikgewas, op reis gaan te voet; desnoods blootsvoets!

  5. Niet iedereen kan werk doen wat voor hem/haar zinvol is.
    Ik vind het zo makkelijk gezegd van volg je hart.
    Brood op de plank is echt noodzakelijk en dan doen we
    vaak dingen (werk) die het mogelijk maken daarbuiten
    ons leven verder zinvol in te richten.
    Ik vind het ook een erg verwende insteek.
    Kijk buiten het rijke westen en zie hoe mensen moeten overleven.
    Van een rups naar een vlinder, maar dan wel eentje die fladdert
    met haar ogen dicht voor de realiteit.

  6. Wat een prachtig en sterk verhaal en het klopt als een bus. Dank je wel Kirsten, dit geeft de burger weer nieuwe moed, Rene.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in