Onze dromen zijn een bron van inspiratie en voeding voor je ziel. Afkomstig van ons onderbewuste en onze hogere leiding zijn het ware begeleiders op ons levenspad, die inzicht kunnen verschaffen in ons diepste wezen en de processen waar we doorheen gaan. Je hoger zelf en je gidsen maken volop gebruik van de mogelijkheid om je op deze wijze informatie en boodschappen te geven. Bovendien zijn dromen vaak heel onderhoudend; het is alsof je naar een boeiende film zit te kijken die je zelf geschreven en geregisseerd hebt en die ook nog eens over jouw eigen leven gaat.

De taal van onze dromen

Dromen hebben we elke nacht, ook als we er nooit een onthouden. Je kunt leren om ze beter te onthouden en dat loont de moeite, want ze hebben ons veel te bieden: inzicht in onszelf en onze motieven en drijfveren, en de mogelijkheid om een probleem waar je mee worstelt op te lossen of om inspiratie te ontvangen door specifiek om een droom te vragen. De grote moeilijkheid is echter dat we nooit geleerd hebben om de taal waar dromen zich van bedienen te begrijpen. Het is symbool- en beeldtaal waar de ziel graag gebruik van maakt en die ook in sprookjes en mythen voorkomt. Misschien komt er nog eens een tijd waarin het vermogen om je dromen te onthouden en te duiden gezien wordt als één van de basisvaardigheden die je in het leven nodig hebt.

Verschillende soorten dromen

Dromen worden gezien als verwerking van wat ons overdag allemaal bezig heeft gehouden en dat is inderdaad een belangrijke functie van de droom, maar zeker niet de enige.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De huis-tuin-en-keukendromen, zoals ik ze noem, hebben inderdaad als voornaamste functie het herkauwen van de dag. Ze kabbelen wat voort, je voert nog eens het gesprek dat je gisteren had, het vermengt zich met dingen die je gelezen of op tv gezien hebt. Ze maken niet veel indruk en hoeven niet zo nodig geduid te worden.

Je eigen droomsymboliek leren kennen

Dromen als bron van inspiratie en begeleidingDe psychologische droom die vrijwel altijd symbolisch is, vraagt zeker wel om duiding. Symbolisch wil zeggen dat de betekenis niet letterlijk is. Iets, een persoon, een voorwerp of een omgeving staat voor een psychische inhoud. Vrijwel altijd vertegenwoordigen de beelden en gebeurtenissen psychische aspecten van jezelf, ook als je over iemand anders droomt. Hoe onlogischer en vreemder de beelden zijn, hoe meer kans je hebt dat het een psychische droom is. Het vergt oefening om te leren je eigen droomsymboliek te begrijpen. Dromenboeken die standaard uitleg geven over de betekenis van bepaalde symbolen zijn niet altijd bruikbaar, want het gaat om de betekenis die het voor jou persoonlijk heeft. Een aantal universele symbolen komt wel bij veel mensen voor. Zo zal het element water bij vrijwel iedereen te maken hebben met gevoelens en emoties, maar hoe je water ervaart is dan toch weer heel persoonlijk. Stilstaand water, stromend water, de zee, een rivier, een zwembad, een vloedgolf, het kan allemaal iets betekenen dat specifiek voor jou geldt, afhankelijk van jouw eigen ervaringen en achtergrond.

De spirituele droom

Een categorie apart is de spirituele droom. Een dergelijke droom bevat vaak universele wijsheden en inzichten die voor iedereen van belang kunnen zijn. Soms neemt hij de vorm aan van een sprookje of mythe; die verhalen komen dan ook uit dezelfde bron als dit type dromen. Meestal maken ze diepe indruk en vaak blijven ze je de rest van je leven bij. Soms lijkt het eerder een visioen dan een droom. Ze kunnen symbolen bevatten, maar ook heel direct zijn: je kunt een stem horen die je een duidelijke boodschap geeft, vergezeld van een beeld, of een personage tegenkomen waarin je duidelijk een gids herkent. Sommige van deze dromen kunnen de koers van je leven ingrijpend veranderen.Dromen als bron van inspiratie en begeleiding

Een dringende boodschap

Dan zijn er nog de herhalende dromen, die steeds met enige regelmaat terugkomen. Daar zou je zeker alert op moeten zijn. Ze hebben een dringende boodschap voor je, die je misschien aanvankelijk niet begrijpt. Pas als je iets doet met wat de droom je te vertellen heeft zal hij verdwijnen. Een veel voorkomend motief is bijvoorbeeld een prachtige kamer in je huis, waarvan je je realiseert dat je helemaal vergeten was dat die van jou is. Je voelt je daar wat schuldig over, of je denkt: hoe kan het dat ik dat vergeten ben? Het zijn gebieden in je leven waar je wel mogelijkheden hebt om ze te ontwikkelen, maar waarvan je je óf niet bewust bent, óf die je gewoon verwaarloost. Zo droomde ik al jaren van verborgen en ongebruikte atelierruimtes, totdat ik een atelier in mijn tuin liet bouwen en aan het werk ging als kunstenaar.

Invloed uitoefenen op een nachtmerrie

Tot de zich herhalende dromen kunnen ook nachtmerries gerekend worden. Er kunnen meerdere redenen zijn voor het vóórkomen van nachtmerries, waaronder bepaalde ziektes die ze veroorzaken, maar vaak gaan ze over ernstige trauma’s die niet verwerkt zijn, uit dit leven en soms uit een vorig leven. Er zijn methodes die erop gericht zijn zelf invloed uit te oefenen op de droom en hem op die manier een andere wending te geven.

Invloed op je droom uitoefenen kun je ook als je een lucide droom hebt. Die dromen komen niet zo heel vaak voor en de meeste mensen hebben er nooit een. In een dergelijke droom ben je je bewust van het feit dat je aan het dromen bent. Het mooie is dat je in staat bent de droom te beïnvloeden en te sturen. Het is een wonderlijke gewaarwording en heel boeiend om mee te maken. De beelden zijn uiterst gedetailleerd, kleurrijk en helder en het is alsof je in een andere werkelijkheid vertoeft terwijl je je tegelijk bewust bent van het feit dat je in bed ligt. Je kunt je heldere bewustzijn ook gebruiken om een steeds terugkerende nachtmerrie te beïnvloeden door bijvoorbeeld handelend op te treden in plaats van steeds weg te vluchten.

Leren om je dromen te duiden

Dromen als bron van inspiratie en begeleidingOm echt profijt te hebben van je dromen zul je toch moeten leren ermee te werken. Het vergt redelijk wat oefening om te leren zelf je dromen te duiden, maar de beloning is groot….

Er zijn veel verschillende manieren om met dromen te werken, maar de methode die ik zelf graag toepas, omdat hij vrij snel tot inzicht leidt, is de interview methode. De vraagsteller doet of hij van Mars komt en niet weet wat bijvoorbeeld een huis, of een auto of een hond is. Het antwoord dat de dromer geeft op deze vragen kan veel onthullen over de betekenis die dit beeld in de droom heeft.

Alles in de droom zegt iets over de dromer

Een algemeen uitgangspunt voor het werken met een droom is in elk geval dat alles in de droom iets te zeggen heeft over de dromer, een aspect van hem of haar is. Dat huis staat dan symbool voor jouzelf op lichamelijk/geestelijk niveau, waarbij de zolder bijvoorbeeld je hoofd en je denken vertegenwoordigt en de kelder je onderbewuste voorstelt. Die auto is een vervoersmiddel dat aangeeft hoe jij je in het leven (op dit moment) voortbeweegt. Zit je zelf achter het stuur, of zit je achterin, is de weg gevaarlijk of loopt de auto vast? Kom je moeizaam vooruit of ga je veel te hard? Enzovoort. De hond en de meeste andere dieren staan symbool voor het dierlijke, instinctieve deel van jou. Hoe ga je daarmee om? Verwaarloos je het dier, of is het altijd aan je zijde? Enfin je snapt wel hoe het werkt.

Voor meer inzicht kun je ook de vraag stellen: stel dat jij dat huis, die auto of die hond bent, hoe voelt dat dan, wat heeft dat huis, enz. jou te zeggen? Geef het maar een stem, maak contact met de energie ervan en ervaar wat het met je doet.

Uiteindelijk kun je leren om jezelf deze vragen te stellen en heb je een ander er niet meer bij nodig, hoewel het heel plezierig en inspirerend is om samen met anderen met dromen te werken, bijvoorbeeld in een dromengroep.

*****

Deze tekst is een bewerking van het hoofdstuk over dromen dat in mijn boek Licht op je levenspad, zicht op je zielsplan staat. Maar in elk van mijn boeken besteed ik ruim aandacht aan dromen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Heel interessant over dromen,
  Over een tijd terug dromde ik meermaals , ik lip altijd in een heel groot gebouw, soms hotel ,soms een kliniek en was altijd op zoek naar mijn kamer die ik nooit vond, en beleef ik die drom nu terug
  Maar ik begrijp niet wat het voor mij bedoeld , .Ergens ik mijn weg niet vind?dat groot gebouw kan ik niet begrijpen
  Kun u me hier misschien ergens in helpen ?
  Bedankt. Magali

  • Hallo Magali,
   Ik kan je helpen met het begrijpen van je droom tijdens een droomconsult. Maar als je wilt leren om zelfstandig je dromen te duiden adviseer ik je om de DVD van Bas Klinkhamer “Het geschenk van je dromen” te bekijken. Het is een leuke en snelle manier om kennis te maken met de kunst van het duiden van dromen.
   Veel succes en groeten,
   Ellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in