DELEN
duister

Weet wie jij werkelijk bent en je zult vrij zijn! Je zult je los maken van het steeds weer heen en weer bewegen tussen de schijnbaar tegenoverliggende polen, Licht en Duister. Je zult groeien naar Eenheid en, voorbij polariteit, het geheel der dingen zien.

Het Duister maakt een wezenlijk onderdeel uit van het duale spel dat dit Leven is. De Goddelijke Dans van contrasten is cruciaal voor ons bewustwordingsproces, zoals de modder cruciaal is voor de lotusbloem. De modder fungeert als compost. Zo is de schaduwkant van ons Leven, onze compost om te groeien naar Zelfkennis, naar een dieper besef van onze aangeboren Schoonheid. Dit maakt het Duister tot katalysator voor het Licht. Hoe dieper wij duiken in de ervaring van wie wij niet zijn, hoe meer wij uiteindelijk in staat zullen zijn te ervaren wie wij wel zijn. Je kunt niet weten wat warm is, als je nooit kou ervaren hebt. Je kunt niet weten wat schoonheid is, zonder de ervaring van het ‘afgrijselijke’.

Het leven kan zich alleen maar kiemen in het Duister om vervolgens te groeien naar het Licht en het nog ‘onbewuste’ Leven voelt intuïtief de richting die het dient te gaan om te komen bij de Zon. Het moment dat het nog jonge plantje uit de aarde te voorschijn komt, is hét omslagpunt in zijn groeiproces, hét essentiële punt waarin hij in het Licht komt te staan. En natuurlijk is het nog kwetsbaar en ervaart het nog vele stormen, maar aan het Zonlicht zal het zich laven en het zal het steeds meer winnen aan kracht. Dat is hét punt, waarin het plantje kan gaan ervaren wat het bedoeld is te zijn.

Ook wij mensen mogen, op dit bijzonder omslagpunt in onze geschiedenis, dieper gaan ervaren wie wij zijn, een Liefdevol Licht, na een donkere periode waarin wij vergeten zijn wie wij zijn. Het proces van vergeten wie wij zijn, kent een verzadigingspunt en werkt als het ware als een boemerang, die op een bepaald punt weer terugkeert naar de Bron. Maar om te komen tot dát verzadigingspunt dient er voldoende Duisternis te zijn. Ook het Duister, in onszelf en in de wereld, dient een verzadigingspunt te bereiken en dat is exact wat er nu op deze prachtige planeet plaatsvindt. Het Duister kan zijn rol gaan loslaten, omdat wij individueel en collectief ons voldoende bewust beginnen te worden van wie wij werkelijk zijn en daardoor het Duister gaan doorzien voor wat het in diepste wezen is; een verkapte vorm van Licht, een katalysator voor het Licht.

Enige tijd geleden had ik een droom die intens in mijn geheugen gegrift staat. In die droom was ik op de vlucht voor het ‘kwaad’ in de vorm van een inquisiteur, die de opdracht had mij van het leven te beroven (misschien dat dit teruggaat naar mijn leven als kathaar) . Ik verstond de kunst van het mij onzichtbaar maken en dat is exact wat ik deed, maar een stem in mij vertelde mij, dat ik niet eeuwig kon blijven vluchten en dat confrontatie de enig manier was om mijzelf te bevrijden van de angst. Dat, juist als ik de confrontatie aanging met mijn diepe angsten, er ruimte zou komen voor transformatie.

En, met alle moed die ik maar enigszins kon opbrengen, maakte ik mijzelf zichtbaar met de heilige overtuiging dat mijn laatste uur geslagen had. Dit was het dan, was mijn gevoel op dat moment en ik keek het recht in de ogen. En voorbij alle duisternis zag ik op enig moment een diepe dankbaarheid in de ogen van de inquisiteur. En geheel onverwacht sprak hij de Liefdevolle woorden; “dank je dat jij mij bevrijdt uit mijn rol”. Op dat moment werd ik wakker met een overweldigend gevoel van Kracht. Er was moed voor nodig om zo dapper te zijn. Maar het was mij gelukt! En daardoor werd ik mij bewust van de Kracht die ik in mij heb, de Kracht die ik ben. Zonder het Duister zou ik die Kracht nooit hebben kunnen ervaren.

“Misschien zijn alle draken in onze levens wel prinsessen die erop wachten,
dat wij ons nu eens dapper en vol schoonheid opstellen.
En misschien is al het verschrikkelijke, in zijn diepste wezen,
iets hulpeloos, dat vraagt om onze hulp.”

-Carl Gustav Jung-

Het ‘verschrikkelijke/ imperfecte’ buiten mij is slechts een spiegel voor mijn eigen ‘imperfecte’ kant. Perfectie wordt pas zichtbaar als wij onze ‘imperfecte kant’, die roept om onze Liefde, accepteren en Liefdevol onder ogen zien. De hemel is de hel te kunnen omarmen. En, hoe paradoxaal het ook klinkt, juist door de omarming van onze ‘imperfectie’, worden wij ons bewust van onze perfectie. Dit maakt dat we de waarde gaan zien van zowel Licht als Duister.

Patricia Helmink

Patricia schrijft artikelen en gedichten met als thema bewustwording. Daarnaast organiseert zij bijeenkomsten, waarbij er ruimte is voor het delen in huiselijke sfeer van dát wat de deelnemers bezighoudt in hun transformatieproces. Ook houdt zij zich bezig met het energetisch reinigen van woningen en werkplekken, d.m.v. rituelen en muziek.

www.naarhethartvandebron.nl

6 REACTIES

 1. Dank jullie voor de mooie reacties. En Jannie bijzonder hoe je, ondanks alles, naar jouw Innerlijke Stem hebt geluisterd en jij je nu sterker en rustiger dan voorheen voelt. Heel herkenbaar. Het donkerste en koudste uur is voor zonsopkomst. En Miranda hartelijk dank voor jouw tip. Ik had dit weer van een andere site. Ik kan het bij dit artikel niet aanpassen, maar zal het zeker doen wanneer ik dit artikel op mijn eigen site plaats. Ik zal zeker meer van Rilke gaan lezen. Ik ben erg benieuwd. Een wijs mens, als je dingen op deze prachtige wijze kunt verwoorden. Liefdevolle groet, 🙂

 2. Een mooi artikel, wat hopelijk qua bron aangepast kan worden: “Misschien zijn alle draken in onze levens wel prinsessen die erop wachten,
  dat wij ons nu eens dapper en vol schoonheid opstellen.
  En misschien is al het verschrikkelijke, in zijn diepste wezen,
  iets hulpeloos, dat vraagt om onze hulp.” Ik vind deze tekst prachtig en inspirerend, maar is afkomstig van de dichter Rainer Maria Rilke, dus niet van Jung. Ik kan je meteen aanraden om wat meer van Rilke te lezen!

 3. Dank je wel Patricia. Mooi verwoord voor mensen die bezig zijn of op zoek zijn naar niets meer veroordelen op deze wereld. Alles is zoals t moet zijn om te ervaren en vandaaruit verandering in gang te zetten. Het zwarte speelt met liefde zijn rol om het witte te kunnen ervaren, net zoalng als dat nodig is.

 4. Heel mooi duidelijk geschreven stuk! Vooral ook die droom. Het is allemaal herkenbaar voor mij, fijn om zo'n heldere uitleg te lezen.

 5. Als aanvulling van mijn bovenstaande reactie .
  Het was geen depressie , dat lijkt er te staan .
  Meer een worsteling van wie ben ik en wat ik moest doen.
  Ik had daar nog geen antwoorden op.
  En soms leek de oplossing ver weg .
  Soms leek het er op dat ik een rol speelden.
  Maar inzichten leken op een gegeven moment toch te komen.
  Al leken ze eerst ver weg .geef nooit de hoop op.
  Net als ieder mens komen er dingen op je pad die
  Je op een dwaalspoor brengen .
  Gelukkig heb ik mij nooit laten beïnvloeden door een ander
  en heb goed naar mijn innerlijke stem geluisterd .
  Ook je intuïtie gebruiken is het aller beste .
  Hier laat ik het maar bij .is weer genoeg voor vandaag .

 6. Ook ik heb de ervaring van het duister naar het licht.
  Diverse best akelige dromen gehad.
  Maar het hoord erbij.
  Zeker 10 jaar een periode gehad dat ik meer duisternis zag .
  Niemand heeft het bemerkt. ik kan dat goed verbergen.
  Ik ben echt een positief mens. maar dit heeft mij toch wijsheid gebracht.
  Ik voel mij sterker dan voorheen . Ik heb gewoon meer rust .
  Blijkbaar toch ergens goed voor geweest.
  Dit artikel daarover gaf mij ook weer meer helderheid over deze
  Ervaringen,
  Dank je wel Patricia voor je verhaal.
  Liefs Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in