Jouw waarheid

Als sensitief persoon heb je meer tijd voor jezelf nodig dan andere mensen die minder sensitief zijn.
Dit is vanwege de prikkels die intens bij je binnen kunnen komen. Hoe zorg je ervoor dat jij in elke situatie in je kracht blijft staan, zodat jij in welke situatie dan ook jou waarheid durft te spreken. Wat brengt het uitspreken van de waarheid jou? En hoe doe je dit? In dit artikel neem ik je mee en wil je graag inspireren.

Als je naar binnen keert (de herfst is hier bijzonder geschikt voor), kun je voelen wat er in jou persoonlijk speelt. Hier zoom je in op je emoties, blokkades, wat er wel goed ging en vooral wat je juist anders had willen doen. Door naar binnen te keren, ga je jouw innerlijke wereld zien. Je kunt besluiten: ik laat al het oude los wat mij niet langer dient. Geef je lichaam dan aandacht, laat het los, huil, wees opgelucht en kies voor iets nieuws wat echt bij jou past. Voel een glimlach in je opkomen. Voel je de rust in jezelf?

Hoe zorg je ervoor dat je van binnen naar buiten leeft?

In plaats van dat jij geleefd wordt door alles wat speelt in de wereld?
Deze vraag krijg ik dagelijks in mijn coachpraktijk. Zelf heb ik dit pad de afgelopen jaren ook doorlopen. Waar begin je en waarom is dit zo belangrijk?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Spreek jij je waarheid in elke situatie- waarheid spreken

Als sensitief persoon heb je meer tijd voor jezelf nodig dan andere mensen die minder sensitief zijn. Dit is vanwege alle prikkels die bij jou extra binnenkomen. Het is een kracht als je weet hoe dit op de juiste manier in te zetten. Door jezelf minimaal een half uur oplaadtijd per dag te geven, keer je naar binnen en voel je hoe het met je gaat. Door gefocust de tijd voor jezelf te nemen, ga je automatisch naar de zijn stand en voel je wat er in jou leeft. Wat belangrijk voor jou is en wat je liever wilt laten gaan als je echt naar je hart luistert. Je hart is jouw persoonlijke navigator die je de hele dag de weg wijst waar naar toe te gaan. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is:

 • Per dag meerdere stiltemomenten te hebben, door 5 keer diep in en uit te ademen en je bent direct in het moment.
 • Te voelen wat voor jou echt belangrijk is in dat moment.
 • Je hart te volgen wat jij in het moment te doen hebt.
 • En als laatste stap: je acties vanuit flow uitvoeren.

Hierdoor leef volledig vanuit je authentieke zelf en maak jij keuzes die goed voor jou voelen. De wereld om je heen draait toch wel door. Zorg ervoor dat je in het oog van de tornado staat. Doordat jij in het oog van de tornado staat, observeer je, zie je alles om je heen gebeuren en blijf je in kracht staan.

Maak een overzicht van je persoonlijke kernwaarden

Als je als mens weet waar jij voor staat, dan kan je op basis hiervan makkelijker je keuzes maken. Dit wordt ook wel kernwaarden genoemd. Als je weet wat jou persoonlijke top 5 is, dan kan je makkelijker keuzes maken die echt bij jou passen en goed voelen. Voorbeelden van kernwaarden zijn: creatief, ondernemend, liefdevol, wijsheid, doorzettingsvermogen en innerlijke rust. Neem de tijd voor jezelf om te voelen welke kernwaarden bij jou aansluiten. 

Als je jouw kernwaarden inzichtelijk hebt, wat is dan de volgende stap?

Zorg ervoor dat jij jouw top 5 kernwaarden altijd bij je hebt door ze op te schrijven zodat je ze kunt meenemen. Als je op je werk of in de dagelijkse leven keuzes moet maken en je weet even niet hoe, pak jij jouw top 5 kernwaarden erbij. Hierdoor zie je direct waar je staat en welke keuze het beste bij je past. Deze kernwaarden geven je een houvast totdat dit een gewoonte is geworden bij het maken van je keuzes.

Als dit een gewoonte voor mij is geworden, wat bereik ik hier dan mee?

Als jij jouw keuzes baseert op wat voor jou belangrijk is, dan leef je automatisch van binnen naar buiten. Je laat je niet meer leiden wat er op dat moment afspeelt in jouw omgeving. Dat geeft jou vrijheid om vanuit je gevoel en je ware zelf te handelen.

Spreek jij je waarheid in elke situatie- waarheid spreken

Als jij vanuit jezelf reageert op dagelijkse situaties om je heen, dan sta jij in elke situatie in je kracht. Doordat jij in je kracht staat, kan jij vanuit dit punt juist andere mensen helpen. Hiermee kan jij jouw (potentiële) talenten inzetten in en breng je meer liefde in de wereld.

Durf jij jouw waarheid te spreken?

Om in elke situatie jouw waarheid te spreken vanuit 100% jezelf zijn, vraagt om lef en doorzettingsvermogen. Jouw manier van leven en kijken naar de wereld kan enorm verschillen van wat mensen in jouw omgeving ervaren. Soms staat het zelfs haaks op elkaar, bijvoorbeeld omdat jij vanuit een helikopterview het grotere plaatje overziet en de ander de situatie bekijkt vanuit zichzelf, een totaal ander perspectief.

Als je dit kunt, dan kan jij als mens en als lichtwerker het verschil maken. Je kunt mensen liefdevol spiegelen, waardoor situaties die vastzaten weer in beweging worden gezet. Je laat mensen situaties vanuit een andere invalshoek zien, hoe het ook anders kan. Dit allemaal vanuit jouw liefdevolle waarheid.

Sinds ik 100% mijn waarheid uitspreek en mijn boodschap volledig afstem op de ander, zie ik het verschil. Mensen zijn me dankbaar. Dankbaar dat ik het lef had om ze te spiegelen en dat ze hierdoor juist bewuster werden van hun gedrag en daardoor het verschil konden maken. 

Maak jij vandaag zelf het verschil?

Iedereen kan het verschil in zijn of haar wereld maken. Ga eerst aan de slag om vanuit jezelf te leven, dus van binnen naar buiten. Maak een overzicht voor welke kernwaarde jij staat en spreek jouw liefdevolle waarheid in elke situatie en breng hierdoor nog meer liefde de wereld in.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Goedemorgen, ik weet dat het klopt wat u schrijft. Maar in deze tijd mijn waarheid spreken, vind ik ingewikkeld. Zeker met de 2 kampen die er nu bestaan wat betreft vaccineren etc. En er keihard en agressief gereageerd wordt, op een zorgvuldig en open geformuleerd antwoord. Die agressie vind ik lastig te hanteren met mijn sensitiviteit. Wat maakt dat ik maar de keus maak om mij niet uit te spreken en mij stil te houden en als het ware onder te duiken. Tot er weer betere tijden komen? Wel zijn er gelijkgestemden waar ik mezelf kan zijn. Maar die zijn in de minderheid..

  • Hallo Luana, Dank je wel voor je oprechte openheid. Ik begrijp wat je bedoelt. Het contrast tussen sensitieve mensen en agressieve mensen is groot en begrijp heel goed dat dit binnenkomt. Een hele mooie vraag die je jezelf stelt.
   De reactie van keihard en agressief gedrag zegt meer iets over de andere persoon en zegt totaal niet over jou. Belangrijk is om je dan weer te verbinden met jezelf en te reageren vanuit liefde. Dit kan uitdagend zijn. Belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven welke reactie je dan ook krijgt.
   En inderdaad focus je op gelijkgestemden waarbij je liefde voelt en jezelf kunt zijn.

   Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, dan hoor ik het graag.

   Lieve groet, Chantal

 2. Dankjewel voor je mooi artikel!! Heel inspirerend!

  Ik had nog een vraag.. je schrijft:vanaf ik 100% mijn waarheid zeg (eerst van binnenin naar buiten) en me daarna volledig afstem op de ander merk ik een verschil.

  Wat bedoel je met volledig afstemmen op de ander? Voelt eerder dat je dan terug naar buiten gericht bent?

  Groetjes Amanda

  • Hoi Amanda,

   Heel graag gedaan! Bedankt voor je mooie en goede vraag. Hierbij het antwoord:

   Als ik in gesprek ga met andere mensen, stem ik me eerst op mezelf af door mezelf te voelen en me te verbinden met mijn hogere zelf (van binnen naar buiten). Je hogere zelf kan voor jou ook de bron zijn of dat je volledig connectie maakt met je hart (dat verschilt per persoon). Vervolgens stel ik de vraag aan mijn hogere zelf, de bron of je hart: hoe kan ik deze persoon het beste helpen? (ook van binnen naar buiten). Hierdoor kan je jouw waarheid spreken en je bent eerst verbonden met jezelf voordat je de connectie maakt op de ander.

   Dit volledig vanuit je kracht en nog steeds van binnen naar buiten gericht. Voel je het verschil?

   Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, dan hoor ik het graag.

   Lieve groet,
   Chantal

   • Dankjewel voor je fijne reactie. Ik begrijp wat je bedoeld 🙂
    Soms gaan verbindingen wel snel dus om daar elk moment terug naar jezelf te voelen is volgens mij een uitdaging? (Bv met collega’s) of hoe bekijk jij dit?

    Groetjes Amanda

    • Heel graag gedaan Amanda 🙂
     Het mooie is dat je elke keer de situatie (bv met collega’s) kunt evalueren en waarbij je jezelf de vraag kunt stellen:
     hoe kan ik het de volgende keer nog beter aanpakken? Dan zie je de rode draad of het thema waar je mogelijk tegenaan loopt.
     Het blijft oefenen, volhouden en verfijnen totdat het een gewoonte is geworden 🙂

     Als je op een specifieke situatie wilt inzoomen, kijk op mijn bio bij het kopje auteurs.

     Lieve groet, Chantal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in