DELEN
expeditie-hoogbewust

Expeditie Hoogbewust: een ontdekkingstocht naar pioniers

Wie zijn die mensen die vooroplopen en pionieren? En wat helpt hen om vernieuwingen te realiseren? Al tijden was ik nieuwsgierig naar de vernieuwers die ik om me heen zag, vaak worstelend met systemen en structuren. En vooral was ik nieuwsgierig naar wat hen zou kunnen helpen om bij te dragen aan nieuwe structuren, waar uiteindelijk iedereen de vruchten van zou kunnen plukken. Het beschikken over een hoog bewustzijn ontdekte ik als gemene deler van deze groep vernieuwers en een mooie aanleiding om over in gesprek te gaan. Tijd voor een ontdekkingstocht: Expeditie Hoogbewust.

Door: Saskia op de Weegh – http://www.saskiaopdeweegh.nl/

De ontdekkingstocht: het project

En zo ging ik op pad, vier jaar geleden, open, stap voor stap ontdekkend wat de volgende stap zou zijn. Het onbekende tegemoet. Het eerste interview ontstond door een mailuitwisseling met een collega-ondernemer om eens te sparren. In totaal interviewde ik 22 mensen. Hoogbewust noemden de meesten zichzelf niet. Wel volgden ze hun eigen pad en waren ze graag met nieuwe dingen bezig.

In het begin was het onwennig om open en zonder uitgewerkt plan of vragenlijst op pad te gaan. Al vrij snel ervoer ik de waarde van het volledig vertrouwen op m’n nieuwsgierigheid in elk gesprek. Ik ontdekte dat ik nauwelijks aantekeningen hoefde te maken. Elke keer leerde ik weer iets waar ik nieuwsgierig naar was en wat als vanzelf bij me bleef. Ik schreef het interview na ongeveer een week als vanzelf uit. En al schrijvend ontdekte ik nog meer uit het gesprek.

De waarde en uitdagingen van hoogbewust-zijn en -doen

‚Wat is hoogbewust voor jou?’, vroeg ik aan iedereen die ik interviewde. Dit was de enige vraag die in elk gesprek terugkwam. Een lastige vraag leek het in eerste instantie en toch ook weer niet. Iedereen wist vrijwel meteen een kernachtig antwoord te geven wat leidde tot mooie gesprekken over de waarde en uitdagingen van hoogbewustzijn
.

Jezelf bewust ervaren in relatie tot anderen

Hoogbewust-zijn gaat over voelen, intuïtie, dingen begrijpen die niet uit te drukken zijn in woorden. Het gaat over jezelf voelen, je bewust zijn van jezelf in relatie tot anderen. Je bent tegelijkertijd het punt en kunt dat op stand waarnemen. En dat roept de vraag op:

‚ Wat is van mij en wat is van de ander en bestaat er wel een mij?’ – Kim

Eenheidsbewustzijn

Mensen met een hoog bewustzijnsniveau zijn zich bewust van het geheel. Alles is verbonden en alles gaat oneindig door. Door dit eenheidsbewustzijn is focussen en afmaken een uitdaging.

Er ontstaat dan ook zo af en toe het verlangen om bijvoorbeeld groenteboer of postbode zijn. Lisette: ‚Lekker helder wat je doet en je hoeft je energie dan niet zo te verdelen’ en Wendy: ‚Dan is de zak met post op een gegeven moment gewoon leeg, lekker duidelijk’.

Durven voelen wat je echt te doen hebt

Hoogbewust-zijn of hoogbewust-doen, zoals je het ook kunt noemen, nodigt uit om te durven voelen wat je echt te doen hebt. Het gaat over de vraag: klopt het wat ik nu doe? En om dat dan bewust te voelen bij jezelf. En dat is spannend omdat je niet weet wat je tegen gaat komen als je naar je gevoel gaat luisteren.
‚Het gaat over durven voelen wat je echt te doen hebt. En dat is af en toe best spannend en brengt onzekerheid met zich mee’. – Nils

De drang om jezelf te volgen

Het volgen van je eigen pad door het ontdekken van je eigen antwoorden is misschien wel wat hoogbewust pionieren in de kern is. Je bent op je eigen ontdekkingstocht.

‚Mij een pionier noemen? Ik doe gewoon m’n eigen ding’ – Janne

Wat helpt om te durven doen wat je te doen hebt

Wat helpt om te durven doen wat je te doen hebt? Om je eigen pad te volgen en te voelen wat jou helemaal klopt?

‘Leef het leven wat voor jou helemaal goed voelt’ – Petra

Natuur, stilstaan en bewust niet-doen

Alleen zijn in de natuur is een belangrijke manier om jezelf te kunnen voelen. Het helpt om creatief te kunnen zijn. Door bewust even stil te staan en niet-te-doen, gewoon even kijken wat er is, te lanterfanten, ontstaat er van alles. Niet weten waar je heen gaat en dit toelaten is spannend. Het nodigt uit om open te kijken. Je komt dan uit bij de kern op dat moment, bijvoorbeeld wat je wilt gaan ontdekken of creëren of een oplossing voor een vraagstuk waar je al langer mee rondloopt valt je toe. Voorbij het nastreven van doelen, maak je ruimte voor de reis, jouw reis.

‘Stilstaan tijdens een wandeling maakt deze mooier.’ – Jeroen.

‘Ik kan toch niet zomaar uren met iemand gaan koffiedrinken?’ – Nils

Aandacht geven aan wat je vreugde geeft en stoppen met wat je niet meer wilt

Het klinkt bijna te eenvoudig voor woorden. Je gaat de dingen doen waar je blij van wordt en stopt met datgene wat je geen vreugde meer geeft. Met je aandacht geeft je als het ware zelf je leven vorm. Zo kun je bewust je tijd doorbrengen met mensen die echt iets voor je betekenen. Ook in je werk kun je bijvoorbeeld de mensen opzoeken die jouw werkwijze en kijk op de wereld herkennen en bewonderen en je verder kunnen helpen aan toffe projecten.

‘Het is goed om te voelen wat je echt wilt. En te stoppen met de dingen die je niet meer wilt. Dan is er ruimte voor datgene wat je echt wilt en komt het als vanzelf naar je toe.’ – Claar

Je laten helpen

Het blijkt een belangrijk inzicht om niet alles zelf te hoeven doen en je te laten helpen door anderen. Juist door te delen waar je mee bezig bent en waar je tegenaan loopt ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden met hulp van anderen.

‘Door de vraagstukken waar ik tegenaan loop voor te leggen aan anderen blijkt er telkens weer veel meer mogelijk’ – Arjan

Experimenteren en uitproberen

Steeds nieuwe dingen doen is een manier om je te blijven ontwikkelen. Als je je iets afvraagt en dit dan gewoon gaan uitproberen, ook een manier om te leren en de wereld om je heen te ontdekken. Je kunt er een project van maken met een kop en een staart.

Een keer zat ik op een terras in het Belgische Spa waar ik een flesje Spa dronk. Ik vond dat grappig en vroeg me af hoe het zou zijn om overal lokaal water te drinken en deed dat vanaf dat moment. Overal waar ik kom drink ik uitsluitend kraanwater. – Bruno over zijn project KraanwaterGraag

Je ontdekkingen delen

Als je datgene wat je ontdekt deelt met anderen, kan je ontdekking ook waarde hebben voor anderen. Je kunt dit doen door te schrijven, te spreken, filmpjes of foto’s te maken of een andere vorm die bij jou past of die je wilt ontwikkelen.

‘Ik vind het belangrijk om dat wat ik ontdek te delen. Anders heeft het weinig waarde’. – Nils

Je nieuwsgierigheid achterna

Tijdens Expeditie Hoogbewust had ik het gevoel dat ik precies aan het doen was wat ik te doen had. Ik sprak allemaal bijzondere mensen en liet me inspireren door hun ervaringen en vraagstukken. En werd geraakt door wat de verhalen die ik erover schreef weer teweeg brachten bij anderen. Het gaf me een gevoel van verbondenheid. Een belangrijke richtingaanwijzer was m’n nieuwsgierigheid. Daaruit is nu het platform NieuwsgierigerWijs voor het volgen van de nieuwsgierigheid van kinderen ontstaan. Waar ben jij nieuwsgierig naar?

5 REACTIES

 1. ik vindt het goed geschreven Saskia, dank je wel.

  hoogbewustzijn is best wel complex/ingewikkeld, het houd voor mij meer in dan wat Saskia hier heeft neer geschreven , iets bij hoogbewustzijn is hoe meer je weet,dat je er dan achter komt dat je maar heel weinig weet is mijn ervaring, hele ingewikkelde dingen die weet je dan, hele simpele dingen daar heb je dan geen weet van, pas als het iemand anders het simpele ding tegen je zegt dan weet je het. dan heb ik zoiets wat is hoger bewustzijn?

  ieder mens is hoogbewust alleen is de éne mens zich er bewust van en de andere mens zich minder bewust van. wat is hoogbewustzijn? veel mensen denken dat zij hoogbewust zijn dit is weer een hokje ding hoogbewustzijn wordt in een hokje geduwd omdat het voor sommige mensen wel heel belangrijk is dat zij hoogbewust worden genoemd, sommige therapeuten, goeroes, mediums enz in die groepen, zitten veel zo in hun ego dat zij het ook laten blijken dat zij het denken beter te weten dan hun medemens, mensen die zich belangrijker willen voelen dan andere mensen, mensen die in een slachtofferrol zitten gebruiken het als er iets is, zeggen dan jaaa dat komt door mijn hooggevoeligheid dat dan weer geassocieerd met hogerbewustzijn boelshit als je hoogbewust bent kan je het probleem wat je dan zou hebben heel goed zelf oplossen wellicht met behulp van buitenstanders.

  hoog bewustzijn is ook dat je bewust bent van je schaduwkanten, mensen die zegen dat zij hoog bewust zijn, hebben vaak geen bewustzijn van hun eigen lichaam de fysieke tempel en geest, hoe het zit in je eigen lichaam met dogma's, overtuigingen, emoties,enz.

  het maakt eigenlijk helemaal niet uit of je nu bewust bent of wel, als je elkaar respecteert, accepteert. en lief hebt. dan komt alles goed.

  • Hai Ruurd,

   Ik ben het helemaal met je eens.
   Hoogbewustzijn is ook de diepte in gaan van jezelf, bij je ziel terecht komen en deze heeft een enorme diepgang. Zo kan je steeds een level hoger komen in je bewuste zelf: het hoogbewustzijn dus.

   wat je schrijft over het ego van sommige therapeuten, goeroe's en mediums: ja, daar loop ik ook erg tegen aan.
   Zelf ben ik een energetisch therapeute én ook een medium.
   Dat vergemakkelijkt de ingang van mijn werk, voel, weet, hoor of zie (op heldere wijze) wat de oorzaak is bij de cliënt en kan daar mijn sessie's op afstemmen.
   Dat is heel mooi werk en wanneer ik daar met mede "collega"s" over praat op een spirituele beurs, loop ik enorm tegen een muur gebouwd van egostenen. Nee, haha, geen legostenen.
   Dat is erg jammer, het blokkeert het werk, dan kan men niet open staan naar de ander. Kunnen dus niet bij hun hogere bewustzijn komen. Want daarin ontstaat inderdaad het gevoel van éénheid.
   Ego op die wijze is een blokkade.
   Maar er zijn ook genoeg mediums en therapeuten die met de beide benen op de grond staan hoor en zich zo stevig neer kunnen zetten. Dát hoort ook bij het hogere bewustzijn.

   Groet, Yvonne

 2. Ha Saskia,
  Jouw artikel is een goede reminder voor mij is 🙂
  Ik ben ook iemand die zich bewust is van meerdere dimensies tegelijkertijd, dus mezelf focussen en dingen afmaken is soms een uitdaging. Een grote: voor ik het weet stroom ik weer mee op een andere golf van energie. Maar om echt iets van jezelf in de wereld te zetten moet je er soms gewoon 'bij blijven', net zolang tot het af is. Neem bijvoorbeeld het boek wat ik schrijf: ik ben er nu twee jaar mee bezig. Het is nu echt bijna af. Ik moet me beheersen om niet sreeds nieuwe hoofdstukken te schrijven, want de informatie blijft binnenkomen. Terwijl ik gewoon de puntjes op de 'i' moet zetten van wat er al is. Mijn boekencoach zegt ook altijd: borduur voort op wat je al hebt geschreven, in plaats van nieuwe onderwerpen toe te voegen. Ik weet het, maar het blijft een uitdaging. "

  En op je vraag:"waar ben jij nieuwsgierig naar?
  Ik ben nieuwsgierig naar hoe je multi-dimentioneel bewustzijn – eenheidsbewustzijn- ervaart terwijl je ook gewoon je eigen ding doet, hier en nu, op aarde.
  Bedankt voor je artikel, ik heb het natuurlijk verder gedeeld!

  • Hallo Fanny,
   Fijn dat het artikel een reminder voor je is. En mooie vraag ook die ik me ook regelmatig stel. Ik ervaar steeds meer hoe juist die verbondenheid met alles bijdraagt aan de vraag: wat heb ik nu te doen. Dat is ook heel goed te voelen in het moment, juist in verbondenheid. M'n verstand begrijpt het dan vaak niet (meteen), gevoel is helder.
   Succes met je boek, ben benieuwd waar het over gaat!
   Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in