Wat je draagt, heeft (grote) impact op jezelf, andere mensen en het milieu. De verf en finish op je kleding kunnen giftig zijn en worden via je huid opgenomen in je lichaam. Tijdens het productieproces wordt er vaak onzorgvuldig worden omgesprongen met afvalstoffen en watergebruik. En de lonen en arbeidsomstandigheden waarin jouw kleding wordt geproduceerd, zijn helaas vaker slecht dan goed geregeld.

Gelukkig ontstaan er steeds betere alternatieven voor traditionele mode. Er zijn Nederlandse (zoals mijn merk Miss Green) en buitenlandse merken opgestaan, en er zijn fysieke winkels (met vaak ook webshops zoals Brandmission.nl, Natur-El.nl, studiojux.nl) en online marktplaatsen gestart (zoals ProjectCece.nl en AvocadoStore.de). Sommige klassieke merken doen zelfs stap voor stap, vaak schoorvoetend, hun best om de negatieve consequenties van hun bedrijfsvoering te verkleinen.

Daarom vragen we graag je aandacht voor het volgende: vanaf vrijdag 4 tot en met zondag 13 oktober vindt de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) plaats op verschillende plekken in het land: Amsterdam, Enschede, Deventer, Den Haag, Zwolle, Maastricht en Utrecht.

De Dutch Sustainable Fashion Week wil deze positieve trend zo veel mogelijk onder de aandacht brengen. Hoe meer consumenten daar op positieve wijze bewust van worden, hoe beter! Jong talent, duurzame collecties en innovatieve ontwikkelingen worden in de spotlights gezet.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Deze week is niet overbodig in de doorgedraaide fast fashion wereld. DSFW bundelt de krachten van een tegenbeweging in een wereld die niet klopt. Een wereld van snel wisselende collecties, bestaande uit slecht gemaakte kleding van goedkope kwaliteit met een korte levensduur en geproduceerd onder slechte omstandigheden in derde wereldlanden. Een wereld van modellen met maat XXS en continue uitverkoop. Een wereld van haastmode,van kleding die tweedehandsdepots doet uitpuilen en van grote niet-verkochte bulkpartijen die verbrand of begraven worden omdat niemand meer weet wat er mee te doen. Fast fashion is op alle fronten toxic voor milieu, mens en dier.

DFSW is er om het alternatief onder de aandacht te brengen: slow fashion. Geen haastmode maar slow mode; sustainable, eerlijk, transparant en gemaakt met liefde. Een slow fashion label maakt gebruik van betere, natuurlijke materialen die langer meegaan dan de ‘one-day-flies’ uit de fast fashion ketens. Ze kiezen voor tijdloze designs, klassieke items en tijdloze silhouetten die lang in de kast blijven hangen. Tenslotte zijn slow fashion labels open en eerlijk over waar en onder welke omstandigheden hun kleding gemaakt wordt.

Slow fashion was lange tijd een vrij onontgonnen gebied. Inmiddels is dat anders. Bewustzijn over de donkere kanten van de fashion industry is enorm gegroeid. De ramp in Rana Plaza in Bangladesh 6 jaar geleden waar 1138 mensen bij omkwamen, vormde een keiharde wake-up call. Media, bloggers, influencers, Netflixdocu’s… van alle kanten is er aandacht voor gekomen. Pioniers in de slow fashion bundelen hun krachten om de fashion industry te hervormen en eco & fair te maken. Van bottom up en van top down, steeds meer gelijkgestemden weten elkaar te vinden. Met de Dutch Sustainable Fashion Week heeft het een concreet platform gekregen.

Het alternatief is niet de green washing die bij de grote fast fashionmerken begint plaats te vinden, omdat ze begrepen hebben dat er geld mee te verdienen valt. Het alternatief zit bij de pioniers, die veel kleiner zijn én onbekender. Met dit artikel willen we de bekendheid van deze pioniers vergroten. Pioniers die de fashion wereld willen hervormen, die een fashion revolution beogen.

Tijdens DFSW treden de pionierende merken op de voorgrond, zoals Mud Jeans, Kuyichi, Armed Angels, Miss Green en vele anderen. Wil je de fashion revolution ondersteunen, kijk dan op DFSW wie de pioniers zijn en koop de komende week bij een van deze pioniers je kleding.

Love Life, Maaike Groen (Miss Green)

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Gaat dit ook over leer en veren ? Er zit namelijk een enorme hoeveelheid dierlijjk geweld en lijden achter de mode-industrie.

 2. Ik vind het oprecht geweldig wat jullie promoten en sta daar volledig achter. Toch voel ik ook weer bij jullie het winstbejag dingetje.(wat ik ook begrijp) m mensen die naar de snel geproduceerde kleding grijpen moeten op hun verantwoording daarn gewezen worden( daar is het begin)
  De industrie haakt in op het gebruik. Dan wordt er weer meer gekocht door grote goedkope aanbod. Ik koop op de eerste plaats minder omdat ik geen geld heb voor meer, daardoor ben ik al meer secuur gaan kijken of ik iets werkelijk nodig heb en of de kringloopwinkel ( waar vaak nog nieuwe) kleding heeft hangen. Ook jullie ,,groene,, kleding is veel te duur voor de gewone man.

  • Ik denk dat het logisch is dat, als iedereen in de keten een eerlijke prijs krijgt, het product wat duurder is. Het viel mij eerlijk gezegd nog wel mee.. en ik ben ruim 10 jaar een bijstandstrekker geweest (sinds een maand een betaalde baan) dus ik kocht en koop mijn kleding ook tweedehands. Er kan alleen maar tweedehands kleding zijn, als er ook eerste handskleding is en wordt gekocht. Ik vind dit fantastisch! Voor de mensheid, het milieu en onze lieve moeder Aarde!!

   • In orincioe js het raar dat eerlijke en duurzame kleding en voedsel duurder wordt gemaakt. Het is omgekeerde wereld.

    • Daar ben ik het wel mee eens, Louise. En tegelijkertijd kost duurzaam gemaakte kleding gewoon meer geld. Bij de voedselindustrie zie ik het ook. De vegetarische alternatieven zijn big business geworden en sommige producten zijn inmiddels veel duurder dan vlees, daar kan ik me echt druk om maken. Maar het is de wereld waarin we leven en ik denk dat er mooie stappen gezet worden. Daar houd ik het maar op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in