Hoe maken we samen de aarde toekomstbestendig voor onze kinderen?
nieuwe energie, 100% groen uit je eigen buurt.
advertorial

Vol vertrouwen en onbezorgd over de toekomst, kijken onze (klein)kinderen ons aan. Want hoe wij nu omgaan met onze energie, bepaalt voor een belangrijk deel hoe hun leefwereld eruit komt te zien.

Op dit moment zijn die gevolgen nog relatief klein: onze weersomstandigheden worden extremer en nieuwe ziekteverwekkers en plantensoorten kunnen gemakkelijker in Nederland overleven. Blijven we op dezelfde voet doorgaan, dan krijgen we op den duur te maken met sterkere gevolgen, zoals een daling in biodiversiteit, een verminderde voedselzekerheid en een groter risico op overstromingen en infectieziektes. Het leven op aarde zal dan een stuk minder aangenaam zijn.

Zover is het gelukkig nog niet, maar om een bijdrage te leveren aan het tot een halt roepen van dit toekomstbeeld, hebben (groot)ouders en duurzame koplopers zich in de afgelopen jaren ingezet als vrijwilliger en tientallen lokale energiecoöperaties opgezet binnen het om | nieuwe energie collectief. Alleen op deze manier konden zij namelijk zelf aan het roer staan van de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland. Energie kan écht anders, maar dat is bij velen nog onbekend.

duurzame energie
Sinds 2015 behaalt het collectief ieder jaar een rapportcijfer 10 in de Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur&Milieu en WISE.

Hoe kan het dan anders?

Traditionele energieleveranciers hebben een commercieel belang bij het leveren van hun energie. André Dippell, directeur van het om | nieuwe energie collectief, legt uit hoe zij dit anders hebben aangepakt: “Wij hebben geen commercieel belang. om | nieuwe energie is een collectief van meer dan 50 lokale energiecoöperaties. Dit zijn inwoners die met elkaar hebben besloten om duurzame energie in hun eigen buurt op te wekken en deze energie aan de lokale gemeenschap terug te leveren. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben ze zich verenigd in om | nieuwe energie, ook een coöperatie. Het mooie van een coöperatie is dat de winst volledig is bestemd voor de leden en de klanten. Onze winst wordt daarom enerzijds gebruikt om nieuwe duurzame projecten te ontwikkelen en anderzijds om onze energietarieven te verlagen. Zo kunnen we zowel op lokaal niveau verduurzamen als iedereen in de energietransitie meenemen door de prijzen te verlagen.” Energie kan dus samen: investeren in duurzame energie, zonder de consument te belasten en waar iedereen van profiteert. Hoe meer mensen met deze beweging meedoen hoe duurzamer de omgeving en hoe goedkoper de energie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

En hoe weet je dat het echt groen is?

duurzame energie
Aan de Marcantilaan in Amsterdam wekken 750 zonnepanelen van Amsterdam Energie | om duurzame energie op voor inwoners uit de buurt.

In Nederland is de hoeveelheid mensen die groene energie afneemt veel groter dan het aandeel groene energie dat daadwerkelijk wordt geproduceerd. Dat komt omdat een groot deel van de leveranciers sjoemelstroom aanbiedt: grijze stroom in een groen jasje. Uit onderzoek van de Consumentenbond, Natuur&Milieu en WISE blijkt dat het gaat om twee derde van de Nederlandse energieleveranciers.

In het geval van sjoemelstroom wekt een energieleverancier eigenlijk grijze stroom op. De stroom kan als groen verkocht worden, omdat de leverancier een GVO uit het buitenland hiervoor koopt. Een GVO is een bewijs dat de stroom duurzaam is opgewekt. In Noorwegen wordt er zoveel duurzame energie opgewekt dat deze GVO’s daar in overvloed zijn en te koop worden aangeboden. Je energieleverancier kan dit bewijs kopen en zo haar grijze stroom aanbieden alsof het groene stroom is. Daarmee krijg je als consument dus niet de stroom die je wil en jouw energieleverancier wordt niet gestimuleerd om duurzame projecten te ontwikkelen, waardoor er geen voortgang wordt geboekt.

Wanneer je als consument écht wil bijdragen aan een beter milieu en klimaat door te kiezen voor groene energie, dan is het natuurlijk vreemd wanneer een energieleverancier hier helemaal niks aan doet. André Dippell: “Met ons collectief zorgen wij er juist voor dat lokaal steeds meer duurzame energie wordt opgewekt, zodat we een grotere autonomie bereiken en we de lokale economie een impuls geven. We ontwikkelen uitsluitend projecten die energie opwekken uit zon en wind, zodat we de fossiele bronnen op termijn kunnen vervangen door hernieuwbare bronnen.

Door daarbij ook volop te investeren in bijvoorbeeld energiebesparing, energieopslag en elektrisch rijden, ontwikkelen we een duurzame basis voor toekomstige generaties. En wil je jouw (klein)kinderen laten zien waar jouw energie vandaan komt? Fiets dan even langs het zonnedak, -park of de burgerwindmolen in jouw eigen buurt. Zo kun je met eigen ogen zien waar jouw energie vandaan komt en weet je dat deze eerlijk en transparant wordt opgewekt. Hiervoor krijgen we al 6 jaar op rij het rapportcijfer 10 in de jaarlijkse Stroomranking van de Consumentenbond.” 

duurzame energie
Inmiddels bestaat het om | nieuwe energie collectief uit meer dan 50 lokale energiecoöperaties.

Wij bepalen niet, maar jij wel

Het collectief heeft inmiddels al meer dan 100 lokale, duurzame projecten gerealiseerd, maar hoe krijgen zij de lokale inwoners mee?

André Dippell: “Dat komt omdat niet wij bepalen, maar onze klanten. Wat onze coöperatieve energie uniek maakt, is dat iedereen gezamenlijk eigenaar is. Als klant heb je inspraak in de koers van je lokale coöperatie en die coöperatie heeft vervolgens weer inspraak in de koers van het hele collectief. Op die manier bepaal je dus hoe je energieleverancier te werk gaat: waar er bijvoorbeeld energie wordt opgewekt, of dat met zonne- of windenergie gebeurt en hoe de lokale omgeving daarvan kan profiteren. Dat zorgt voor draagvlak onder inwoners over de te ontwikkelen projecten.”

En om iedereen van dezelfde voordelen te laten profiteren, hanteert om | nieuwe energie geen welkomstkorting voor nieuwe klanten, maar zorgen zij voor een structurele daling voor alle klanten. André Dippell: “Vaak bieden leveranciers iedere nieuwe klant een welkomstkorting aan van soms wel honderden euro’s. Maar dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen. Uiteindelijke betalen de klanten dit zelf, doordat zij in de loop der jaren meer gaan betalen voor hun energie. Op die manier betalen de bestaande klanten voor de welkomstkorting van de nieuwe klanten. Wij vinden dat niet logisch en daarom gebruiken we onze winst om de tarieven voor alle klanten te verlagen. Daarbij is de verlaging van onze tarieven direct gekoppeld aan de hoeveelheid consumenten die overstapt naar ons collectief. Op die manier worden we de goedkoopste leverancier van Nederland en kunnen we tenminste allemaal profiteren. Nu al behoort om | nieuwe energie tot de top 3 leveranciers met goedkoopste tarieven.”

Ben je benieuwd welke coöperatie actief is in jouw buurt, welke projecten er zijn gerealiseerd of wat jouw energieprijs is? Kijk dan eens verder op www.samenom.nl/hierom

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

2 REACTIES

 1. Dit artikel begon met twee alinea’s waarbij ik grote bedenkingen heb. “Op dit moment zijn die gevolgen nog relatief klein…” en “Zover is het gelukkig nog niet…”. Het is duidelijk dat dit een promotie-artikel is en heel jammer dat er zo tussen neus en lippen door geuit wordt hoe de schrijver vindt dat het met biodiversiteit gesteld is. Want ik kan niet anders stellen dat de twee eerste alinea’s de plank volledig mis slaan.

  De gevolgen zijn nu al juist heel groot en misschien zelfs wel niet meer omkeerbaar. Het gaat heel erg slecht met biodiversiteit. En het is juist wel zover dat we bijna op het moment zijn dat het tij niet meer te keren is. Als het je interesseert, google dan maar eens. (Hier alvast een mooi artikel: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/hoe-gaat-het-met-de-biodiversiteit-in-nederland).

  Ik woon sinds vijf jaar op het platteland van Zeeland en ben sinds twee jaar ‘natuurlijk imker’ en ambassadeur biodiversiteit voor de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Hiermee bezig te zijn, heeft me op een ontzettend pijnlijke manier wakkergeschud. Ik ben geschrokken hoe slecht het gaat met wilde bijen, insecten, vlinders, de stand van weidevogels en kleine zoogdieren en de natuur in zijn algemeenheid.

  Wat hier om me heen gebeurt is om te huilen. Het boerenland ligt aan het poep- en kunstmestinfuus. (Kunstmest is trouwens ook een mijnbouwproduct wat over niet al te lange tijd op is.). Er wordt gespoten met ‘gewasbeschermingsmiddelen’ (insecticiden, herbiciden). Dan wordt er gezegd dat de boeren weten hoe ze het land moeten bewerken, en dat de ‘burger’ zijn mond moet houden. Het is echter heel slecht gesteld met de stand van de weidevogels, insecten, en de natuur in het algemeen. Konijnen en hazen staan inmiddels ook op de rode lijst. Je ziet ook steeds meer groene raaigraslanden. De kruidenrijke graslanden, zijn uit het beeld verdwenen en daarmee ook de insecten. (De boeren roepen dat ‘ze de wereld voeden’, maar het meeste wat hier verbouwd wordt, is niet eens ‘voedsel’ (tarwe voor veevoer, suikerbieten voor ongezonde suiker, aardappelen voor friet en uien gaan naar het buitenland.).

  Als je meer wilt weten hoe het met Nederland gesteld is, dan heeft Zembla mooie afleveringen gemaakt: http://www.bnnvara.nl/zembla/tags/2021+uitzending

  Natuurlijk is afstappen van fossiele brandstoffen en overstappen op wind- of zonne-energie een belangrijke zaak.

  • Zonne-en windenergie zijn niet per definitie groen. Dit artikel is niet gebaseerd op feiten, maar op meningen. Ik vind dit heel verwarrend voor de lezers. Ook geeft t onbewust een schuldgevoel aan de lezers die ‘grijze’ energie gebruiken. Dit is niet opbouwend en wekt ergernis op.

   Mvg Leonie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in