goed aarden

Er is al veel over het onderwerp ‘aarden’ geschreven. Toch schrijf ik er opnieuw over, omdat goed aarden voor de meesten, zelfs helers die ik in mijn praktijk krijg, lastig blijft. Via dit artikel leer ik je hoe je met twee andere krachtige chakrapunten kan verbinden die zowel gemakkelijk zijn als je direct dieper zullen gronden.

Bestaansrecht & de laagste chakra’s

We zitten op dit moment allemaal in een aards lichaam, wat betekent dat we de voeding en ondersteuning van de aarde nodig hebben om te kunnen worden wie we werkelijk zijn. Via ons eerste chakra, de chakra’s daaronder en in de aarde, kunnen we onder andere ons bestaansrecht en de diepe verbinding die we met de aarde hebben, ervaren. Bij veel mensen zie ik dat het volledig kunnen omarmen van hun bestaansrecht lastig is. Vragen die hier mee verbonden zijn:

 • Mag ik hier op aarde zijn?
 • Hoeveel ruimte mag ik innemen?
 • Heb ik evenveel rechten (en plichten) als ieder ander persoon?

Wanneer je niet volledig je bestaansrecht aanneemt, kan het voelen alsof je hier niet echt thuis hoort; dat anderen meer ruimte mogen innemen dan jij, dat jij niet een echte toegevoegde waarde hebt. Je hebt misschien onduidelijke angsten, zit veel in je hoofd, bent sneller uitgeblust, en mist een bepaalde levensvreugde (op een dieper niveau).

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Aarden betekent ondersteund worden

Wanneer je veel met energie werkt, als heler bijvoorbeeld maar ook als je voor de klas staat of in de zorg zit, wil je misschien nog wel meer accent op het aarden leggen. Wanneer je diep kunt aarden, word je ondersteund door een veel grotere kracht. Hierdoor hoef je niet alles op je eigen kracht te doen. De emotionele ballast van zware beslissingen of gebeurtenissen in de zorg, kunnen door te aarden ook weer afstromen in de aarde. Tegelijkertijd zal je deze gebeurtenissen ook meer vanuit een holistisch perspectief kunnen waarnemen. En wanneer je geaard spreekt voor de klas, zal je zonder moeite een natuurlijke autoriteit dragen, waarin je volledig jezelf kan blijven en niet je stem hoeft te verheffen.

Andere belangrijke chakra’s in ons lichaam

Net als bij de basischakra’s heeft ieder chakra zijn eigen functie en raakt dit een specifiek stuk van het bewustzijn aan. In ons lichaam hebben we ook kleinere chakrapunten, bijvoorbeeld in onze voeten. Dit is een van de eerste andere chakra’s waarover ik bijna meteen aan iedere cliënt leer, omdat ze gemakkelijk te openen zijn én behoorlijk veel effect hebben op het aarden. Het zijn energiepunten die helpen om zowel de aardse energie makkelijk door je heen te laten stromen, als je eigen overtollige energie uit je voeten in de aarde te laten stromen.

Aarden

Je voetchakra openen

Het enige wat je hoeft te doen, is met je innerlijke oog of je aandacht naar de onderkant van je voet te gaan en daar het ‘deurtje’ in beide voeten te openen. Het is het makkelijkst om eerst de ene voet en dan de andere te doen. Je kan dan merken dat bij één voet het deurtje heel makkelijk opengaat, maar dat het bij je andere voet lastiger is. Dit heeft meestal te maken met of je meer vanuit de masculiene of de feminiene energie werkt. Waar de rechterzijde, en dus de rechtervoet, meestal met het masculiene deel wordt verbonden, wordt de linkerzijde van je lichaam gekoppeld aan de feminiene energie. Hoe meer balans er tussen deze twee energieën komt, hoe makkelijker het wordt om door beide voeten evenveel energie te laten stromen.

De kracht van de aardester

Nadat je makkelijk de energiepunten in je voeten kunt openen en de energie onbelemmerd door je benen kan stromen, kun je leren contact te maken met je Aardester. Dit is een belangrijk chakra die zich ongeveer 20 tot 30 cm onder je voeten bevindt en ervoor zorgt dat je verbonden bent met het aardse energieveld. Het is een krachtige ondersteuning om meer te aarden en helpt je enorm bij het innemen van je plek op aarde. Om te gaan staan voor wie je bent, functioneert de aardester als een sterk basispunt om bij je potentie te kunnen komen.

Om met dit chakra contact te maken, kun je je bijvoorbeeld afstemmen op ongeveer 20 tot 30 cm onder je voeten. Vaak kan je dan al snel een krachtige trekkende kracht voelen. Mensen die meer visueel zijn kunnen een helder lichtpunt zien. Het beste is om je op jouw manier hierop af te stemmen en het tot je te laten komen. Energie komt tenslotte tot iedereen op een andere manier.

Aarden is je fundament

Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk het is om echt goed te leren aarden. Dit geldt voor iedereen. Maar wil je volop in het leven staan of juist groeien op energetisch of spiritueel niveau? Dan is aarden, en echt diep kunnen aarden, zeer van belang. Het is je basis waarop alle andere lagen worden gebouwd. En dit kan alleen door een zeer stevig fundament te hebben.

Heb je de oefeningen al geprobeerd en kon je het effect voelen? Ik hoop dat deze tips je zullen helpen beter te aarden. Ik wens je heel veel plezier en succes met deze (nieuwe) vorm van gronden! Een reactie hieronder is zeer welkom.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

16 REACTIES

 1. Hoi Kyra,
  Dank voor je artikel.
  Ik doe deze oefening al jaren en ervaar dan vaak een enorme jeuk en energie aan de onderkant van mijn voeten.Ik loop regelmatig op blote voeten door het bos.
  Kun jij deze energie verklaren?
  Dank alvast

  Groet,
  Tanita

 2. Vanuit de opleiding tot voetreflex therapeute leren wij gedurende de behandelingen onze voeten stevig op de grond te zetten. En soms flex ik mijn tenen even om de focus op dat deurtje te krijgen, de zonnevlecht op de voet. Maar de tip om verder onder de voet ook te visualiseren vind ik een mooie. Die ga ik uitproberen.

 3. Gronden met wortels die uit m’n voeten zouden moeten komen werkte al nooit voor mij. Iemand uit de DAO hoek gaf me de tip om je in te beelden dat je op een post-it briefje staat met een smiley erop. Dat werkt wel.
  Maar deze “luikjes” truuk is veel makkelijker!
  Dank je wel en ik kijk uit naar de andere artikelen.

 4. Hallo Kyra, dankjewel voor je duideluke uitleg.
  Ik hoop dat ik je op deze manier een vraagje mag stellen.
  Wat betekend het als de voeten gaan prikkelen en het moeilijker wordt om te aarden.

  Alvast dankjewel.
  Irene❤️

 5. Wat een mooie bevestiging en aanvulling op wat ik al veel doe! Ik verbind me al elke dag met deze chakra’s en toch voel ik dat het me nu een nog diepere uitnodiging geeft door jouw artikel te lezen! Ik merk alleen dat wanneer ik zittend mijn aardingsoefening doe dat ik me dan vanuit mijn basischakra met mijn aardester verbind omdat hij voor mijn gevoel dan in 1 rechte lijn onder mij voelt. Zo heb ik het ooit ook van iemand geleerd. Klopt dat voor jou ook? Als je staat snap ik wel dat hij zich recht onder je voeten bevindt maar met zitten lijkt me anders. Maar misschien heb ik het dan verkeerd en ook verkeerd geleerd. Verder gebruik ik ook in huis een aardingsmat en als ik loop sinds kort magneetzolen die verbonden zijn met het magnetische veld van de aarde. Dat helpt beiden ook enorm mee voel ik. En toch blijft het aarden ook een dagelijkse oefening en een heel diep innerlijk proces ervaar ik. 🙂

  • Hi Anne, mooi dat je hier al zo bewust mee bezig bent. Het klopt wat je zegt, staan heeft dan ook altijd mijn voorkeur. Vanuit die positie heb ik ook beschreven, maar inderdaad niet benoemd. Goed dat je het nog even checkt 🙂 Veel succes verder met dit mooie proces!

 6. Als voetreflex masseur ken ik deze chakra’s idd ook en ze werken krachtig in en door het lichaam. Zeker nu wat individueel en collectief los komt aan eigen en voorouders onverwerkte trauma’s is deze oefening een echte aanrader om los te laten en stroming in het lichaam te bevorderen.
  Duidelijk stuk uitleg!

 7. Dankjewel voor je goed en duidelijk leesbare stuk over aarden. Ik kijk uit naar het vervolg.
  Het bevestigt mijn gevoel wat ik ervaar als ik de oefeningen doe. Ik neem het mee in mijn dagelijkse leven‍♀️ Trudy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in