Leestijd: 9 minuten

De huidcel als microkosmos

Ons fysisch lichaam is opgebouwd uit cellen. De celgezondheid wordt bepaald door het extra-cellulaire vocht waarin de cel zich beweegt. De cel als microkosmos is de afspiegeling is van een macrokosmos  (§ de universele wet van de analogie), of anders gesteld gezondheid op celniveau betekent gezond zijn op fysiek niveau. Cellen die zich delen en vernieuwen, dat is een normaal proces. Celdeling is zelfs een belangrijk aspect van ons zelfgenezend vermogen. Nieuwe cellen = nieuw leven! Oude beschadigde cellen worden steeds vervangen. Als je ouder wordt verloopt het proces wat trager. Het extra-cellulaire vocht of celbiotoop, krijgt zijn kwaliteiten mee uit de energie- en voedingswaarde van onze voedsel en drank, maar ook van onze psychische en mentale toestand, allerlei stress- en omgevingsfactoren etc… Dus van ‘al onze lichamen’.

Onze huid is ons grootste orgaan.

Het grootste contactvlak met de buitenwereld is de huid. Ze communiceert ermee op subtiele wijze. Zowel met in- en uitgaande boodschappen. Een huidziekte is ‘de minst schadelijke manier van het lichaam’ om een innerlijke of uiterlijke disbalans aan te tonen! Ze capteert als paraboolantenne ook bepaalde energieën: trillingen die ze eerst opneemt maar die ze bij nader inzien niet wenst toe te laten. Het uitfilteren gebeurt dus al aan de oppervlakte. Vernuftig hé? Net om die reden is het zeker niet raadzaam om een huidziekte aan te pakken met agressieve en signaal- of symptoomonderdrukkende zalfjes. Zoek eerder naar de oorzaak en neem die weg. Werk eraan.

Aldus Geert Thyssen: “Het autonome zenuwstelsel gaat met de subtiele energieën aan de slag die via de chakra’s of de energieknooppunten in het lichaam worden gebracht. De hersenen zorgen voor de communicatieve verbinding. De endocriene klieren zijn de fysieke eindpunten van subtiele krachten die zich doorheen het lichaam bewegen na hun opname. De zenuwcellen geven het signaal waardoor de endocriene klieren hormonen afscheiden. Die gaan op zoek naar receptoren om de boodschappen uit te voeren, maarrr.. de werking van de klieren is sterk afhankelijk van de toestand van onze chakra’s die deel uitmaken van ons energetisch lichaam. Alle klieren werken normalerwijze samen als één geheel.” Samengevat: Indien alles harmonieus verloopt, dan is er ook harmonie tussen de innerlijke en uiterlijke zelf. Indien niet, dan wordt bijvoorbeeld de hormonenhuishouding ontregeld, treden huidziekten op etc…

We doen alsof onze neus bloedt…

In het Westen ziet men de ziekte vaak als vijand, als iets wat meteen moet worden bestreden. Men erkent niet haar signalerende functie ivm onderliggende oorzaken. We volharden in het kwade. Oosterse artsen kijken ruimer naar ziekte. In feite zoekt het lichaam zelf altijd volautomatisch naar balans en genezing, want het wil de onevenwichten tussen het mentale, psychische, emotionele en spirituele niveau wegwerken door ze eerst zichtbaar en voelbaar te maken, om ze vervolgens met succes te kunnen corrigeren. Zo dien je ook tumoren te interpreteren. Via de huid worden energieën uitgebalanceerd, toxines verwijderd…  Het lichaam alarmeert je tijdig wanneer je te sterk van je balanssituatie afwijkt. Een betere houding ten opzichte van ziekte is dan: ‘Waarom deze symptomen/signalen? Wat probeert mijn lichaam me te vertellen? Heb ik een ongezonde levenswijze? Zijn er schadelijke levenspatronen of bepaalde mentale of emotionele onevenwichten? Je intuïtie kan je dit vertellen. Je moet wel naar binnen durven gaan, eerlijk zijn ten aanzien van jezelf.  Een dokter zal ook voortborduren op hetgeen jij hem ontboezemt, ook al weet je binnenin wel beter. Misleid hem niet! Vaak zijn we hardleers. Patronen veranderen (zoals negatief denken!) is niet makkelijk. We negeren vaak ons lichaam als boodschapper tot je veel te ver over de schreef gaat. Pffft, ja zo zijn wij.

En nu eens wat minder wetenschappelijk en vanuit de eigen ervaring verteld?

Vanaf babyleeftijd had ik te lijden onder ‘atopisch of constitutioneel’ eczeem, met lange ziekenhuisopnames tot gevolg. Ik werd destijds ingesmeerd met stinkende teerzalven die de zieke huid moesten verbranden voor een volledige celvernieuwing mogelijk te maken. Een rare genezingsmethode nietwaar? En is dit wel genezen? Neen! Uiteraard werd ik dan volledig ingezwachteld. Omdat de stank niet te harden was, verdween nagenoeg mijn reukvermogen. Het goede nieuws? Dit reukvermogen is zowat het enige wat zich vandaag nog niet gans heeft hersteld.

Nachtrustverstorende jeuk

Als kind werd ik tijdens de nacht met de armen vastgebonden zodat ik mijn huid niet meer kon openkrabben. Zodat ik niet met mijn vingers nog onder de zwachtels geraakte. Het begon allemaal rond mijn drie maanden en de toestand werd dermate erg, dat ik bijna het leven verliet. Mogelijk maakte ik zelfs contact met gene zijde. Tijdens een langdurige ziekenhuisopname werden allerlei methoden op mij uitgetest, tot extreme uitsluitingsdiëten toe. Ik heb hieraan geen herinneringen. Naarmate ik ouder werd, kon ik de pijn beter aan want de pijngrens schoof op, en de huiduitslag verdween stapsgewijs. Ook al werd dit door de dokters destijds door ‘de extreme vorm’ als onmogelijk geacht. Alsof ziektes sowieso chronisch moeten worden als ze zich extreem manifesteren. Klopt niet!

Ik werd mijn eigen barometer!

Een holistisch behandelende dokter vatte het gebeuren onlangs zo samen: ‘Ervaringsgewijs maakte je van je lichaam een sterk zelfregulerend systeem. Je leerde uit de ervaringen en bent daardoor nu in staat om meteen de situatie bij te sturen zodra je voelt dat je uit balans dreigt te gaan. Jij zal niet bezwijken aan een kleine kwaal. Mogelijk bereik je op die manier zelfs een hoge leeftijd. Mensen die nooit wat hebben meegemaakt kunnen vaak geen pijn aan, die kunnen namelijk wèl bezwijken aan een kleinigheid.”

Maar helaas,mijn nogal gevoelige huid blijft wel mijn zwakke plek. Toch kan ik niet beweren dat eczeem nu nog chronisch is, want ik ben toch al jaren zonder. Zelfs de littekens zijn onderhand weg. En ik herinner mij ook mijn grote schaamte omdat ik hierom vaak werd bekeken. Althans in mijn beleving want je vergroot het zelf nog uit. Mogelijk viel het toch niet zo op, maar men gaf mij als kind niet gauw de hand bij het spelen in kring want mijn handjes zagen er niet uit. Ik verstopte ze daarom in mijn mouwen.

Ik heb van nature ook wel een dunnere huid. Men noemt dit een atopische huid. Ze ziet er een beetje anders uit, vaak is ze ook wat droger dan normaal. Vocht wordt dus niet zo goed vastgehouden en de celvernieuwing is daardoor bijna een zichtbaar proces. Na het douchen smeer ik de huid in met pure okkernotenolie. Weet je dat locale producten, gemaakt van streekeigen vegetatie, een goed antwoord bieden op kwalen die veel voorkomen in de regio waar je woont?

Wat had nog invloed op het eczeem?

Contact met vervuilende stoffen is meteen merkbaar. In mijn geval was dat ook het eten van fruit dat bespoten werd, met bestrijdingsmiddelen, met poezenspeeksel, met paardenzweet, het drinken van paardenmelk, het eten van pinda’s, perziken en tomaten, contact met Pelargoniums en bepaalde naaldbomen, teveel stof…. Berkenpollen waren steevast de grootste uitlokkers. Dit heet contacteczeem. Dit soort eczeem verdwijnt snel weer na het contact tenzij je veel begint te krabben, want dan moedig je de irritatie nog aan en breidt het zich uit.

Talkpoeder kan helpen tegen de jeuk, maar ontsmetten met alcohol werkt net zo goed. In feite brandt de alcohol de krabwondjes dan snel dicht. Maar als je immuunsysteem weer optimaal werkt, dan heb je helemaal geen last van contacteczeem. Eczeem ziet men als  een auto-immuunziekte, maar klopt dat ook? Waarom? Het lichaam overreageert bij contacteczeem op de niet-gewenste stoffen.

Stess is een belangrijke factor in verband met constitutioneel eczeem, maar dat is niet enkel je eigen stress, dus vaak gaat het ook over de zware energie die je opslorpt.

Slechts drie maanden oud en de huidziekte brak al uit, zogenaamd doordat mijn moeder plots stopte met de moedermelk en dit nogwel op aanraden van een verpleegster.  Maar dat babyeczeem verliet me helaas niet (en meestal verdwijnt het wèl spontaan na enige maanden!). In mijn geval waren de oorzaken blijkbaar wat complexer.

Denk vooral niet dat baby’s te jong zijn voor het ervaren van stress! Baby’s moeten zich veilig, geborgen en welkom voelen. Ze functioneren nog symbiotisch met de moeder en zodoende nemen gevoelige kinderen ook makkelijk de stress van de moeder over. Zelfs om hun moeder te helen, of om haar constitutie te helpen zich te herbalanceren, om zo zichzelf uiteindelijk de beste kansen op overleving te geven. Het gaat dus niet zozeer om babygevoelens van empathie, want dat empathisch vermogen is nog niet ontwikkeld bij een baby. Zo werkt de natuur nu éénmaal: herbalancerend en opportunistisch. Een kind (of jong dier) wil niet dat een moeder depressief is/wordt of ten onder gaat, want dan kan het zelf niet overleven.

Wat kan je doen?

Je voeding natuurlijker en gezonder maken is zeker vruchtbaar, stofcontrole ook, maar alle stress uitschakelen is vaak moeilijk, want het gaat om complexe zaken. (Mijn moeder had toen ernstige relatieproblemen, zat zelf niet goed in haar vel.) Mensen met atopisch eczeem zijn over het algemeen zeer (energie)gevoelig, vaak zelfs hoogsensitief en zodoende zijn de grenzen van hun eigen en toch anders vibrerend energiesysteem niet zo duidelijk. Het overlapt ook in grote mate met dat van anderen. Ze nemen zo vaak emoties over, voelen sferen haarscherp aan. Zelfs indien net ervoor op hun plek een ruzie heeft plaatsgevonden, dat kunnen ze dit nog navoelen, via de receptoren in de huidcellen.

We zeiden het reeds, eczeem kan een allergische reactie zijn op bepaalde stoffen (contacteczeem), maar kan dus ook iets te maken hebben met gebrekkige afgrenzingen of een totaal gebrek eraan. Eczeem is in elk geval een ‘signaal’-ziekte. We zeiden het reeds, via huiduitslag en ontstekingen worden bepaalde energieën weer naar buiten gewerkt.

Conclusie:

Anders bekeken is  eczeem eigenlijk heel beschermend want aan de oppervlakte wordt het één en ander al uitgefilterd zodat het lichaam en de ziel binnenin verder gevrijwaard blijven. Kanker zou onverwerkte emoties net inkapselen. Dit proces zie je niet aan de buitenkant. Eczeem is in die zin ‘eerlijker’ want het zijn geen verborgen lichaamsprocessen die vrij laat worden opgemerkt. Eczeem laat je meteen zien dat er wat mis gaat: of dat je je niet op de juiste plek bevindt, tussen te zware energieën, of dat je zelf moe of niet goed in balans bent, of met teveel schuldgevoelens en verinnerlijke woede rondloopt, teveel stress hebt en nu weer dringend moet ontstressen, of je bepaalde schadelijke levenspatronen moet veranderen…. Tja, zoek het maar uit, maar zeker is dat het lichaam je alarmeert voor iets.

Bij migraine is dat vaak ook zo. Tijdens het werk merkt men niet veel van de stress, presteert men zelfs goed of houdt men het nog goed vol… maar na het afsluiten van die periode of na de deadline, komt net in die ontspanningsfase de migraine ineens sterk opzetten. En dat is op z’n minst gezegd, heel vervelend.

Symptomen onderdrukken is op langere termijn nefast

Stel je dan eens deze vraag? Dit alles beseffende, hoe dom is het dan om het eczeem te onderdrukken, waardoor deze energie niet weer naar buiten kan en eerder wordt ingekapseld of naar een dieper niveau wordt verbannen? Eczeem die bijvoorbeeld astma wordt… Een symptomatische behandeling lijkt me dan niet aangewezen.

Ik verkies dus het verwerken van emoties hoe moeilijk ook, het vermijden van bepaalde stressfactoren, een gezonde voeding en levenswijze, trouw zijn aan een goed bioritme. Bij een eventuele uitbraak, zal ik zo snel mogelijk de jeuk wegnemen door te gaan wandelen, aan yoga (= erg rustgevend) te doen en de uitbraak in letterlijke zin te begrenzen door de kleine wondjes te ontsmetten.

Dus een ‘waarnemende’ huid

Ja! We zeiden het reeds: eczeem zie je eigenlijk vaak bij heel energiegevoelige mensen. Huid neemt waar! Als een antenne, als een zevende zintuig. Ze detecteren iets, maar daarom weten ze nog niet wat ze detecteren. Ze weten enkel: dit voelt voor mij niet goed of strookt niet met waarheid. Hoe beter ze situaties kunnen interpreteren, hoe beter ze uitbraken kunnen voorkomen door het vermijden van zulke situaties. Maar als ze als kind moeten opgroeien in een milieu met zware energieën, dan vallen ze er automatisch zelf ten prooi aan. Zware energieën vermijden is dan zo goed als onmogelijk en hun lichaam laat dit zien. Verdwijnen de stressproblemen in het gezin, dan verdwijnt vaak ook het constitutioneel eczeem dat aan zulke oorzaken is verbonden, als sneeuw voor de zon. Maar geef niet altijd die omgeving de schuld.

Liefde helpt te balanceren, strelingen helpen ook & cortisol reguleert

Wat ik opmerkte bij mijzelf en sommige andere mensen met eczeem, is dat ze zich maar moeilijk laten aanraken of strelen. Dan kom je bij hen veel te dichtbij. Nochtans is een gemeende aanraking zeer helend, want liefde is de allergrootste heler. Eens dat mensen die vatbaar zijn voor eczema, die drempel kunnen overwinnen (hieraan vast hangt soms een hardnekkige negatieve associatie met beladen herinneringen inzake geweigerd lichamelijk contact en sommige anderen denken dat het besmettelijk is, wat natuurlijk niet zo is ) dan zitten ze al een heel eind in de goede richting. Toen ikzelf de liefde in al haar mooie diepten of hoogten leerde kennen, en ook zag dat die andere niet vies was van mijn toen nog gekwetste huid, maakte mijn genezingsproces ineens grote sprongen.

De natuur werkt uitermate heel helend

De natuur heeft de hoogste vibratie. Alles wat leeft, vibreert (radiëert, straalt energie uit (licht/fotonen) en heeft een uitzendvermogen (= trilling of frequentie). Net zoals muziek. Wij als mens, dieren, de aarde, planten… Aangezien de natuur een heel hoge vibratie heeft, werkt ze uitermate herstellend, balancerend voor alles wat zich met haar verbinden kan. Zich met de natuur verbinden moet niet op speciale wijze of geritualiseerd gebeuren. Gewoon wandelen heeft al effect, want je voeten raken de aarde en energie wordt opgenomen via de voetchakra’s.

Een visualisatie maakt het contact enkel maar sterker en we gaan naar het ontspannende alfaniveau van onze hersenen. Na een stress-situatie (of na het werk of drukte) gaan wandelen, werkt zelfs preventief. Je vermijdt hiermee jeuk en andere lichamelijke ongemakken, want de stress verdwijnt… Alle zware energieën die je oplaadde of die je bij je droeg worden zo doorgegeven of weggefilterd naar de aarde. Mensen met eczeem zijn in feite ook erg gevoelig voor mooie zaken en/of helende muziek. Ook die positieve emotie balanceert hen. Niet zelden hebben ze zelf goede muzikale of andere creatieve capaciteiten en ook die zetten de zelfheling in gang, want zo maak je namelijk endorfines (gelukshormonen) aan.

De middeltjes nemen nooit de oorzaak weg, zegt ook een dokter gespecialiseerd in stressziekten

Draag dus zorg voor je immuniteit want een sterke immuniteit voorkomt veel ellende. Rust in het hart (vermijd extreme emoties!) en het kopje, is zeer goed voor de immuniteit! Maar wat is ‘immuniteit’? Alleszins geen orgaan. Immuniteit is een zeer complex geheel van factoren, maar als we één stof moeten noemen die hierin een cruciale rol speelt, dan is het wel cortisol. Cortisol heeft namelijk een regulerende werking, vooral een remmende werking op de immuniteits- en op de ontstekingsreactie.

Om even kort door de bocht te gaan: auto-immuniteit (het lichaam dat zichzelf aanvalt) of een overactieve immuniteit en ongetemperde ontstekingsreacties zijn volgens dokter Kris Van Kerckhoven in het boek Heel Natuurlijk, tekenen van een cortisoltekort. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren. Dus in dat orgaan loopt er wat spaak. De bijnieren en de hypothalamus zitten samen in de zogenaamde HPA-as (Hypothalamus – Pituitary (hypofyse) – Adrenerge (bijnier)). En laat het nu net de hypothalamus zijn die een cruciale rol speelt in de balansregulering van het orthosympatische en het parasympatische zenuwstelsel.

Vervangende cortisone-preparaten nemen aldus? Nee, liever niet om de al eerder gemelde redenen. Cortisone verknoeit ook het zelfhelend mechanisme, verdunt en verzwakt de huid zelfs na langdurig gebruik. Deze middeltjes (zalfjes en dergelijke) doen trouwens niets aan de oorzaak. Aangezien de natuur helend werkt, is het raadzaam ook enkel natuurlijke preparaten te gebruiken die de genezing ondersteunen. Wijzelf zijn immers een deel van de natuur. Velen lijken dit evenwel te zijn vergeten.

Bronnen wetenschappelijke info:

Een andere kijk op ziekte en gezondheid. HIV, mijn positieve vriend. v. Geert Thyssen.

Heel Natuurlijk. Zeven eenvoudige wegen naar zelfheling. v. Nathalie Hermans e.a.

 

 

10 REACTIES

 1. In de conclusie kwam ik denk ik het antwoord tegen en dat dat is gronden. In ons dagelijks leven zijn wij niet gegrond door diverse oorzaken. Aardigs matten of dergelijke spullen zullen denk ik zeker helpen! Ben benieuwd of mensen dit kunnen bevestigen?

  • Inderdaad, ‘gronden’ of ‘aarden’ helpt bij het laten afvloeien (naar de aarde) van de belastende energieën die niet bij je systeem horen. Toen mijn dochter ook eczeem had als kind, was het advies van een vriendin ‘laat haar veel spelen in het zand’ of veel buiten spelen in de natuur, creatief zijn en zo… Als kind was ik ook niet geaard (nu soms nog niet 🙂 ) maar ik had zelf de natuurlijke drang om naar buiten te lopen, soepjes te brouwen met wilde planten, naar de vogels te gaan luisteren…

 2. Lommeke: Je hebt helemaal gelijk. Mijn moeder was ook heel bezorgd ivm de extreme uitbraak. En de baby (ik toen) belandt in de kliniek en helaas, men weet er niet wat gedaan en ik ga helemaal achteruit. Het wordt echt een cumulatie van stressfactoren. Er was eerst de relatie die niet goed was, de baby die niet welkom was in het gezin want ze wilde toen weg uit die relatie, en dan ineens toch een kind, en dan wordt dat kind zelfs heel ziek. (In ons geval, ik veralgemeen zeker niet) Dan de angst om het kind te verliezen want ik werd plots opgegeven door de dokters ‘nog enkele dagen…’. De stress wordt dan zo extreem groot bij de moeder, ook omdat ze het kind maar niet kan helpen en wel wil helpen, mogelijk voelde ze teveel tegelijk + de frustratie dat de geneeskunde van toen het toch erg vreemd aanpakte. Dus die stress krijgt het kind er nog eens bij want het functioneert tot vier jaar symbiotisch. Het keerpunt heb ik niet verteld: mijn moeder trok een verpleegstersjas aan en koppelde me los van de infusen. Ze nam me in een opwelling mee om me thuis te laten sterven, en die grote liefdesdaad deed me wellicht net overleven….en dan krijgt zij terug hoop, positieve gedachten, nieuwe energie….. De opwaartse spiraal wordt zo ingezet. // Maar ik zie dat mensen met hele kleine vlekjes eczeem al heel paniekerig doen en dat hoeft totaal niet zo te zijn. Kalm blijven is de boodschap of je maakt het erger.

 3. Het lijkt me dat je vooral wilt informeren met dit artikel, maar bij mij triggert het verdriet als ik terugdenk aan een tijd, waarin ik als moeder koortsachtig zoekende was om mijn baby met net zo’n ernstig eczeem te helpen. Dit komt vooral door je manier waarop ik jou manier van verwoorden ervaar. Je zegt bijvoorbeeld: “Hoe dom is het is het om eczeem te onderdrukken?” Dit zou mij 10 jaar geleden in de hoogste boom hebben gejaagd. Ik ben vanaf dat mijn zoon twee maanden oud was, een jaar lang op zoek geweest naar oorzaken en ‘oplossingen,’ waarbij ik de reguliere geneeskunde zoveel mogelijk uit de weg ging. Ik heb me ook aan laten praten dat ik met borstvoeding moest stoppen, omdat hij allergisch zou zijn voor de dingen die ik at en de meningen waren zeer verdeeld over wat ik wel en niet moest eten. Het gevolg was dat mijn zoon niet alleen ernstige eczeem, maar door de dieetvoeding ook ernstige honger had. We hebben stad en land afgereisd langs alternatieve geneeswijzen en ik ben daardoor volledig mijn innerlijk kompas kwijt geraakt, want iedereen zei iets anders en dacht het beter te weten. Ik heb me zelfs aan laten praten door een verpleegster dat ik hem maar niet teveel moest aanraken. Daar breekt ik nog van, want er is geen grotere knuffelkont ter wereld dan mijn zoon. Toen we een jaar niet geslapen hadden, zijn we via de kinderarts in het ziekenhuis doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. Daardoor kregen we, middels de reguliere manier, eindelijk langzaamaan te zien hoe bijzonder lief en vrolijk ons in zichzelf gekeerde mannetje eigenlijk was en konden we eindelijk allemaal weer de batterij opladen. Mijn punt is: Ouders willen het beste voor hun kind, maar situaties verschillen en je moet voorzichtig met hen zijn, want ze voelen toch al voortdurend alsof ze alles verkeerd doen met een kind dat zich niet happy voelt. Zo’n lange periode van ernstige disbalans is niet goed en bij een baby – met een moeder die doodmoe en kwetsbaar is – niet zomaar op te lossen. Het langdurig hebben van ontstekingen pleegt roofbouw op een lichaam. Ik denk er heel vaak aan dat het moeilijk is dat ik nu beslissingen voor hem heb moeten nemen waar hij het straks niet mee eens zou kunnen zijn, maar als ouder heb je nu eenmaal die verantwoordelijkheid en zul je ook fouten maken. Voor mij klopte het dat er bij mij redenen waren dat hij het eczeem vertoonde, maar dat waren wederom redenen waar ik als moeder helemaal niets aan kon doen op dat moment en het maakte me vreselijk van streek toen iemand mij op dat verband wees. Ik wilde toch mijn ervaring met jou delen, want dat vond ik erg belangrijk voor de moeders die jouw artikel lezen.

 4. Dag Catherine, ook ik kreeg constitutioneel eczeem toen ik 9 maanden was als gevolg van de pokken vaccinatie. Dezelfde teerbehandelingen die u beschrijft en ingezwachteld , en vastgebonden. Mijn hele lichaam zat onder behalve mijn gezicht. Het is na anderhalf jaar verdwenen, ikbleef wel altijd een heel gevoelige huid houden, snel allergische reacties op voeding of planten of wasmiddelen bv. Verder heel gezond en mijn huid is uiteindelijk een mooie huid geworden. Maar nog altijd gevoelig, inderdaad ook voor stress en sfeer, en wat mensen uitstralen. Dank u voor het heldere artikel…

 5. Nog een manier waarop energieën overgaan van de ene op de andere: Alloya Huckfield: “Energetic pipes between people do exist. Along this pipe which exists in the emotional body of the other person, energy can be sent and received. These pipes are quite natural between mother and child because they are functioning symbiotic and they usually naturally dissolve when the child is about 4 years old. Until that age children can feel what you feel inside. (High sensitive children have a healing nature and keep that sensitivity about other people’s emotions.) But hen we have relationships with someone especially if it is sexual, we can create a pipe of energy between the two.You can be manipulated energetically by the other person because they have a pipe into your energy and emotional body. They can trigger you and cause you to act out in behaviours which benefit the other person and not yourself, even long after the relationship. Such a connection can trigger diseases too. The relationship pipes are not natural and are not beneficial to either party. The connection needs to be cut.”

 6. Exceem is een gevolg van inentingen. Heb op baby gepast. Was ongeveer 8-15 maanden in die tijd. Moeder heeft kind laten ontstoren dmv BIOFHOTONENTHERAPIE; exceem weg. Na een volgende enting kwam het nog heel summier terug maar heeft het lichaampje het zelf verwerkt. Kind is nu 4 en supergezond.

 7. Dankjewel voor dit mooie artikel en het delen van alle wijsheid opgedaan in de loop der tijd. Ik had als kind veel last van eczeem, ook de schaamte van handjes in de mouwen etc. Nu gaat het goed, ik ben continue in de weer met het reguleren van energie, spanningen, alles datik voel en oppik maar ik ben ook dankbaar voor mijn hoogsensitiviteit en paranormale gaves.

  • Mikkie: ik heb geen weet van reacties op inentingen, maar het zou best kunnen in bepaalde gevallen. De oorzaken kunnen heel divers zijn zoals je merkt in het artikel. Best mogelijk dat ik bepaalde dingen nog over het hoofd zag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in