en beter leven begint bij jezelf
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Van binnen naar buiten

Wie ben ik? Wat ben ik? Hoe ben ik?
Waarom ben ik?
Waarom ik niet en hij wel?

Deze vragen houden me bezig al mijn hele leven.
Maar wat schieten we ermee op?

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Het is veel makkelijker om iemand anders de schuld van jouw fouten te geven. Het is veel makkelijker om een ander over jou te laten oordelen hoe jij bent. Het is veel makkelijker om een ander te laten beslissen over de keuzes die jij maakt, zodat je later ook die ander de schuld kunt geven van de fout die hij zogenaamd heeft gemaakt. Het enige dat we doen, is het probleem verleggen, zodat je zelf niet de verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor jouw keuzes en fouten die je hebt gemaakt in het verleden.

Een ander denkt ook vaak dat hij beter weet hoe jij denkt en wat jij voelt. De ander denkt ook vaak beter te weten dan jij wie jij bent. De ander denkt sowieso vaak beter te kunnen denken dan jij denkt. Dus het komt er op neer dat de ander ook wil beslissen over jou, omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor jou. Zo is de cirkel rond. Jij laat de ander jouw leven bepalen, omdat die ander beter weet hoe jij bent en als er een fout wordt gemaakt, geef je de ander gewoon de schuld.

Waar blijft het ik in dit hele plaatje? Door niet je eigen keuzes te maken en de schuld steeds bij een ander neer te leggen leid jij niet jouw leven, maar de ander leeft jouw leven. Hoe kom je er dan in hemelsnaam achter wie je bent? Dan moet je dan zeker aan die ander vragen?

Zolang ik mijn leven niet kan leiden door de problemen die ik bij de ander neerleg, kan ik ook niet uitvinden wie ik ben, want ik ben er dan niet. Ik verschuil me achter die ander. Die ander heeft daar geen weet van en doet met alle plezier mee aan jouw leven zodat hij niet aan zichzelf hoeft te denken. Zo leef je elkaars leven.

Maar zoals de wijze uitspraak luidt: “een beter leven begint bij jezelf”. Door steeds je problemen op een ander te projecteren, ben je zelf niet schuldig aan de fouten die jij maakt in je leven. En die ander wordt ook niet beter van jouw projecties. Dus het zou beter werken als je je er bewust van bent wat je hebt gedaan in het verleden en daar vervolgens een les uit leren. Dan zit je de ander ook niet in de weg met jouw projecties en kun je je schuldgevoelens loslaten, en zit je jezelf ook niet meer in de weg. Dan kun jij het heft van je leven in eigen handen nemen.

Als jij het heft in eigen handen neemt, dan zal er een wereld voor je open gaan. Je komt er achter wie je bent, waarom je bepaalde keuzes maakt, wie die ander nu echt is, etc. Je krijgt een eigen mening, een eigen wil, je leert samen delen, je leert je grenzen aangeven, kortom je leert jezelf kennen. Wat is mooier dan jezelf kennen? Vanuit je ik-persoon leer je onderscheid te maken tussen wat van jou is en wat van die ander is. Vanuit je ik-persoon leer je afgescheiden te zijn van de rest. Je leert uniek zijn in je eigen soort.

Je mag nu aan jezelf vertellen wat je wel en niet lekker vindt. Je mag nu met jezelf overleggen wie je wel en niet aardig vindt. Je mag jezelf ruimte geven om jezelf te zijn. Heerlijk toch? Vanuit je ik-persoon leer je de wereld buiten je kennen. Je ik-persoon mag zijn wie hij altijd is geweest en hij mag zijn eigen leven leven.

Vanuit die ik-persoon mag je vervolgens concluderen: “ja dit ben ik, ik was, ik ben en ik zal zijn”. Je hebt nu geleerd je ogen naar binnen te richten en op die manier jezelf leren kennen. Vanuit je zelfkennis kom je bewuster in het leven te staan en kun je vervolgens je blik weer op de buitenwereld richten. Er is een nieuw ik geboren, een ik die zich bewust is van zichzelf en die de buitenwereld kan ontdekken vanuit een bewuster perspectief.

Gissmoo

4 REACTIES

  1. Ja idd prima geschreven stuk. Dank je wel!
    Het woord fout is misschien net als het woord moeten.Beslissingen in mijn leven die mij veel pijn hebben gedaan hebben mij bewustzijn en inzicht gegeven. Ook hebben die pijnlijke ervaringen veel mededogen en het zijn zonder oordeel, werkelijk en niet alleen met woorden, in mij gebracht.
    Niets menselijk is mij vreemd.
    (Foute)beslissingen kunnen je juist ook de mogelijkheid geven om pijn op te ruimen. In die zin is het dus niet fout. Wel belangrijk dat je ziet dat je via de ander je eigen pijn opnieuw hebt opgezocht.

    • Oeps. Anderen op zo'n manier benaderen is ook een teken dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor jezelf en wat je voelt. Een woord pakken uit zo'n prima geschreven stuk, betekent dat dat iets in jou raakt. Misschien wil je daar eens naar kijken? Dat gaat je verder helpen in je persoonlijke ontwikkeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in