hoogsensitieve ondernemer
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Vandaag geef ik je een kijkje achter de schermen van mijn online business. Waarom? Omdat ik zelf als HSP altijd nieuwsgierig ben naar wat er achter de schermen, achter de ‘inlog’ of in een training gebeurt. Ik voel altijd de magie van het niet weten en wil dan dat die magie wordt opgeheven. Hoe doen anderen dit, of dat, hoe lukt het hen, hoe gaan ze om met mislukkingen? En omdat ik het zelf graag wil weten, geef ik daarom een kijkje in mijn keuken.

Online business

Ik heb gekozen voor een online business, een bedrijf dat ik helemaal online run. Ik maak trainingen die ik op video opneem en via internet verkoop, ik coach mensen 1-op-1 via Skype en ik organiseer webinars om met meerdere mensen tegelijk zowel mijn kennis als mijn aanbod te delen. Ik zet online marketing technieken in om mijn business uit te bouwen. En ik heb een online winkelwagen om mijn producten mee te laten afrekenen. Als HSP is dit een superfijne manier van ondernemen. Ik bepaal zelf wanneer ik werk, dus wanneer ik energie heb. Ik bepaal zelf met wie ik werk, door middel van intakeformulieren weet ik snel wie ik kan helpen en wie niet, zonder iemand te spreken. En als ik mensen coach dan doe ik dat op veilige afstand, ik voel via Skype of telefoon wel hoe ik iemand kan helpen, maar ik neem spanningen of andere negatieve dingen niet over. Na een coach gesprek ben ik vrij snel weer energiek met iets anders bezig.
Ik bepaal ook zelf hoeveel ik doe. Op sommige dagen kan ik heel veel tegelijk doen. Op anderen doe ik helemaal niks omdat ik chaos in mijn hoofd ervaar of gewoonweg geen ideeën heb. Er is geen baas die mij tot de orde roept of een senior collega die op mijn vingers kijkt.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Er zijn natuurlijk ook minpunten. Zoals een variërend inkomen. Geen vangnet. De risico’s die je loopt met nieuwe projecten of samenwerkingen. Je moet het zelf doen, ook als je geen zin hebt. Soms werk je meer dan je wilt, de deur achter je dichttrekken is er meestal niet bij. Je bent zelf verantwoordelijk, voor je eigen inkomen, je eigen geluk en het welzijn van je klanten. Je kunt je niet meer verschuilen achter collega’s of een (groot) bedrijf.

De dag van het webinar

Als ik iets fijn vindt, dan is het mijn kennis delen. Liefst 1-op-1 want dan kan ik reageren op wat de ander wil weten, of wat hij of zij nodig heeft. Maar om een succesvol bedrijf met succesvolle trainingen te bouwen, is het af en toe nodig om mensen kennis met mij te laten maken. Daarom geef ik, sinds kort, webinars. Een webinar is een online presentatie (of workshop) waarin ik via een tool tegen meerdere mensen kan praten en mijn slides of scherm kan laten zien. Laatst had ik 80 aanmeldingen voor 1 webinar. Ik ben blij met elke aanmelding, maar ik vond het super spannend. 80 mensen zouden gaan horen wat ik te vertellen had. En niet alleen dat, ze zouden mij beoordelen op wat ik te vertellen had. Dat vind ik nog het meest spannende. Want een uur lang tips en kennis aan elkaar kletsen, dat kan ik inmiddels wel, maar zodanig dat iedereen die luistert er wat aan heeft…. dat is andere koek.

Het webinar was ‘s avonds. Ik begon om 20.00 uur. Meestal is dit een hele goede webinar tijd. Mensen kunnen even rustig zitten kijken met koffie of thee en worden meestal niet gestoord. De hele dag had ik mij voorbereid. Slides nog aangepast. Tekst in mijn hoofd gestampt (ook al had ik spiekbriefjes die niemand kan zien). 15 minuten van te voren werd ik opeens heel zenuwachtig. ‘Oo waarom doe ik dit ook al weer?’ Ik moest nog naar het toilet. Ik wilde me ziekmelden (o nee, dat kan niet). Ik wist zeker dat het niet goed zou gaan.

Wat ik niet had verwacht was dat de opkomst laag zou zijn. Twee weken eerder had ik eenzelfde aantal inschrijvingen en rond de 60 deelnemers. Nu kwamen er maar 8 mensen opdagen. Oke, misschien moest ik even wachten. Ik kletst door. Na 15 minuten, nog steeds 8. Ik klapte helemaal dicht. Vergat mijn tekst. Ik vond het zooo jammer dat er ‘maar’ 8 mensen waren. Ik geloofde in 1 klap niet meer in mezelf en ook niet in mijn doelgroep om heel eerlijk te zijn. Hoe konden ze me zo laten vallen?
Maar goed, er zaten wel 8 mensen aan de andere kant van het scherm te luisteren. Dus ik ging door met mijn verhaal. Ik stotterde en struikelde door het verhaal heen en ten tijde van het aanbod was ik zelfs zover in mijn energie gedaald dat ik het zelf niet meer geloofde. En natuurlijk gebeurde er dus ook niets. Niemand bestelde. 🙁
Ik viel in een bekende valkuil: zelfmedelijden. Boehoe, zie je wel, ik kan er niks van. Niemand vind mij leuk.

Veerkracht

Het voordeel van ondernemerschap en HSP is dat je meteen (nou ja, zodra je uit je valkuil geklommen bent) nieuwe ideeën hebt en kunt toepassen. Ik raapte mezelf bij elkaar en de volgende ochtend nam ik een nieuwe versie op die ik naar iedereen stuurde die zich had ingeschreven. Het aanbod was al onweerstaanbaar en daar bouwde ik op voort in de email, want schrijven kan ik wel :), en nu met geveinsd enthousiasme. Ik geloof absoluut in mijn aanbod, maar verkopen is niet mijn ding waardoor ik het af en toe moet faken. Direct daarna kwam er een eerst deelnemer binnen. En daarna nog een. En bij de volgende remindermail zelfs 5. Dus hoewel het webinar in mijn ogen niet goed ging, hield ik er wel 7 deelnemers aan over. Nu hoor ik je denken: ‘dat is toch weinig?’. Nou dat is maar hoe je het bekijkt. Van 0 naar 7 door een uurtje te kletsen vind ik niet weinig. Stel nou dat ik geen webinar had gedaan? Hoe had ik ze dan moeten vinden? En hoeveel tijd had ik er dan aan besteedt? En dit is maar 1 webinar, in de aanloop naar de training doe ik meerdere webinars. Het geeft trouwens een ongelofelijke rush om elke keer een nieuwe deelnemer te begroeten. 😉

Les: Veerkrachtig zijn is heel belangrijk als je onderneemt. Je hebt meer tegenslagen dan successen. Het gaat er om hoe je omgaat met die tegenslagen, en met je successen. Laat je je uit het veld slaan? Of verzin je een list?

Heb jij het in je?

Ik ben wel benieuwd of jij het ook in je hebt om te ondernemen. Ben jij veerkrachtig? Hou je van vrijheid? Wil je zelf bepalen wat je doet? Heb je ergens een passie voor? Wil je die passie op anderen overbrengen? Wil je mensen helpen? Waar wordt jij ongelooflijk blij van? En neem je het financiële risico op de koop toe (of start naast je baan)?

Als je er klaar voor bent om je eigen online business te starten, ga er dan voor. Zoek uit wat je nodig hebt. Pluis het internet uit voor informatie over de techniek, de marketing, de sales, de administratie, etc.

Jump and don’t look back. 🙂
Heel veel succes en laat me weten wat je gaat doen. Ik ben oprecht nieuwsgierig 😉

vitaal water
vitaal water
vitaal water

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in