We hebben vast allemaal wel van die dagen gehad waarop het leven van ons lijkt te winnen. We worden overweldigd door alles wat we nog niet bereikt hebben. We vergelijken onszelf met anderen. Door zo negatief over onszelf te zijn, voelen we onszelf uiteindelijk alleen maar waardeloos. Soms is het voldoende om weer terug naar bed te gaan en de deken over je heen te slaan. Je denkt misschien dat een nachtje slapen helpt om het beter te maken. En hoewel het wakker worden voor een nieuwe dag een fantastische manier kan zijn om over een aanval van onzekerheid heen te komen, zijn er ook mensen die zichzelf dag in dag uit zulke negativiteit ervaren. Sommige anderen weten misschien niet eens dat ze hier last van hebben, en leiden daardoor aan andere gezondheidsproblemen.

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 slaapproblemen. Dat meldt het CBS op basis van cijfers uit de Gezondheidsenquête – Als jij ook slaapproblemen hebt – dan kan het je helpen om eens goed na te denken over je gevoel van een doel in je leven.

In een nieuw onderzoek keken onderzoekers naar nieuwe mogelijkheden voor het behandelen van stoornissen zoals slaapapneu en het rusteloze benen syndroom. De resultaten geven ons nieuwe data over hoe onze gemoedstoestand een effect heeft op hoe goed we slapen. Het is het eerste onderzoek dat kijkt naar een verband over een langere periode.

Het onderzoek duurde een jaar en keek naar 823 volwassenen tussen de 60 en 100 jaar uit. Ze vulden allemaal 32 vragen in over hun slaapgewoontes en hun blik op het leven. De slaapkwaliteit die in het onderzoek voorkwam verschilde van moeite met in slaap vallen, de hele nacht in slaap blijven en overdag slaperig zijn.

De deelnemers moesten ook antwoord geven op een aantal stellingen, zoals “ik voel me goed als ik denk over alles wat ik in het verleden heb gedaan en wat ik in de toekomst hoop te doen” en “sommige mensen lopen doelloos door het leven, maar zo ben ik niet”. Op die manier wilden de onderzoekers inzicht krijgen in hoe de deelnemers naar hun leven keken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Van de deelnemers die zeiden dat hun leven de meeste betekenis had, bleek dat 63 procent minder waarschijnlijk was om last te hebben van slaapapneu, en 52 procent minder kans om te lijden aan het rusteloze benen syndroom. Ze hadden over het algemeen ook enigszins betere slaapkwaliteit.

“Mensen helpen een doel in hun leven te ontwikkelen kan een effectieve medicijnvrije manier zijn om slaapkwaliteit te verbeteren, met name voor een bevolking die steeds vaker last heeft van insomnia,” zegt hoofdonderzoeker Jason Ong.

“Een doel in je leven is iets dan kan worden ontwikkeld en versterkt door middel van mindfulness therapieën.”

Hoewel de onderzochte leeftijdscategorie volgens sommigen te oud was, geloven de onderzoekers dat hetzelfde verband is te vinden onder een bredere populatie.

Je goed voelen over je leven is altijd iets positiefs. Ongeacht wat de wetenschap zegt, denk eens na over je acties als je je niet gelukkig voelt. Dit onderzoek legt alleen maar meer nadruk op hoe het hebben van een doel in je leven een indicator is voor goede fysieke en mentale gezondheid. En beter kunnen slapen is natuurlijk een resultaat van je op een goede plek bevinden.

“Alle data samen geeft de voordelen aan van een positieve psychologische staat op je slaapgezondheid,” concluderen de onderzoekers.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Hallo beste auteur. Dit citaat: Mensen helpen een doel in hun leven te ontwikkelen kan een effectieve medicijnvrije manier zijn om slaapkwaliteit te verbeteren, met name voor een bevolking die steeds vaker last heeft van insomnia,

    Bedoel je daarmee dat je anderen kunt helpen een doel in hun leven te ontwikkelen? Of dat dit onderzoek als doel had om anderen te helpen een doel in hun leven te ontwikkelen?

    In eerste ‘geval’ is het loskomen van massa bewustzijn een besef, dat je anderen niet kunt helpen een doel in hun leven te ontwikkelen. Als ons doel wordt anderen te helpen, dan worden wij ‘afhankelijk’ van de doelen van anderen. Ik had in mijn kruinchakra een soort ‘lichttoren’ dat anderen telkens met de juiste netwerken en situaties kon verbinden en hen ‘hielp’ om een doel te ontwikkelen. Achteraf bleek dit zo een energy feeding te zijn dat ikzelf mijn eigen ‘ambitie’ daarmee onderdrukte in mijn eigen leven.

    Het doel is Zijn, en Zijn is ook beweging. Als we ‘leren’ om onze handen meer van elkaars leven af te houden, dan kunnen mensen ontdekken dat vele dingen een organisch proces zijn. Een doel is iets waarmee je als een proces mee bezig lijkt, maar in wezen zet je dan een doel die je achteraf ‘waar’ moet maken om het doel te laten ‘kloppen’.

    Ik denk dat juist het woord DOEL niet de beDOELing is. groetjes