Een familie uit duizenden 

Een familie bestaat onder andere uit ouders, grootouders en vele voorouders. De eerste keer dat ik over ‘voorouders’ las, was in een boek over inheemse Amerikaanse volkeren. De term ‘voorouders’ raakte me. Toch kon ik op dat moment nog niet helemaal begrijpen wat het daadwerkelijk voor mij of anderen zou kunnen betekenen.

Toen het besef later kwam, kon ik zien hoe belangrijk het is om te weten waar we vandaan komen. Wie ons voorgingen. En dat dit niet zomaar tientallen mensen zijn, maar dat het gaat om duizenden mensen! Alleen al de 7 generaties voor ons bestaat uit 254 mensen. En in de tiende generatie hebben we het al over 2.046 voorouders.

Een bijzondere ontmoeting

Als je er bewust bij stilstaat, zijn voorouders enorm belangrijk en bijzonder. Ik zal een paar voorbeelden geven om er op een andere manier naar te kunnen kijken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Probeer je eens in te beelden hoe jouw opa en oma, of verre voorouders, elkaar ontmoetten. En bedenk dan ook eens wat er zou zijn gebeurd als dat moment niet had plaatsgevonden. Dat ze elkaar waren misgelopen. Dan was jij hier vandaag de dag niet geweest. Dit besef zorgt ervoor dat we met nog meer bewondering naar ons leven kunnen kijken, en naar onze voorouders.

Want als één iemand van alle duizenden voorouders een andere keuze had gemaakt, dan was alles anders geweest. Maar hier zijn we dan, vandaag de dag, om dit bijzondere leven te mogen leiden en de lijn voort te zetten. Dat is iets om werkelijk dankbaar voor te mogen zijn.

Nog zo’n magisch besef is, dat de eicel waaruit wij zijn ontstaan al in de baarmoeder van onze moeder aanwezig was toen zij nog in de buik van haar moeder, ofwel jouw oma, zat. Jij was dus als het ware al aanwezig toen jouw moeder nog in de buik van jouw oma zat.

We nemen meer van onze voorouders over dan we soms denken

De één heeft een hele goede band met hun gezin/familie van herkomst, een ander spreekt misschien helemaal niemand meer van de familie. Toch is het belangrijk om te erkennen waar je vandaan komt. Dit is omdat al jouw voorouders meer meegeven dan je wellicht gedacht had. Het gaat om o.a. karaktertrekken, te leren lessen, belemmerende overtuigingen en oude wonden. Want alles wat onze voorouders meemaakten in hun opvoeding en leven gaven ze (onbewust) door aan de volgende generaties.

Als je in de geschiedenis duikt van jouw voorouders, dan vind je ook de oorlogen, opstanden, vervolgingen, verdrijving, etc. terug. Allemaal dingen die hen gevormd hebben en die jou tot op de dag van vandaag ook nog kunnen vormen. Het gaat dus verder dan de manier waarop jij grootgebracht bent in dit leven. Je kunt het zien als een soort sneeuwbaleffect. Het blijft voortrollen en kan zelfs groter worden doordat het blijft voortduren.

Ik zie het heel veel om me heen dat mensen besef krijgen van dit effect en het nu een halt willen toeroepen. Daarmee zal veel generationeel trauma bij onze generatie eindigen. Wees je er ook van bewust dat het wellicht niet mogelijk is om in dit leven alles te laten stoppen. Dat onze kinderen dit ook nog zullen voortzetten. Maar bedenk ook dat iedere stap die jij nu zet in dit leven, positieve gevolgen heeft voor de 7 generaties die na jou komen.

“Iedere verandering die jij ten goede doorvoert in dit leven, heeft een positief effect op de komende 7 generaties.”

De wortels zijn de basis

Heb je ooit eens een genealogie gezien, ofwel een stamboom? Deze wordt meestal afgebeeld als een boom.

Een familie uit duizenden Vaak wordt het bladerdek voorgesteld als voorouders, maar voor mij klopt het beter om de wortels hiervoor nader te onderzoeken, ofwel onze roots. Je kunt jezelf zien als de stam en al jouw voorouders als de wortels onder jouw voeten die jou stevig laten staan. Zij zijn de fundering van jouw bestaan. Door een sterke basis, kun je alle stormen aan.
Het bladerdek boven jouw hoofd is jouw leven, wat meebeweegt met de seizoenen. Jouw leven kent verschillende kleuren, de ene tak groeit recht naar boven en de ander reikt uit naar een andere boom bijvoorbeeld. Als de basis wankelt, dan is de boom onzeker over zijn stevigheid als er een storm op komst is. Jouw krachtgevende voorouders zijn die sterke basis.

Vanaf je geboorte heb je dit wortelstelsel meegekregen en het is aan jou om de basis te erkennen en te zien hoe het je kan sterken.

Wellicht heb je thuis al een genealogie liggen van jouw familie, of heeft iemand in de familie al eens onderzoek gedaan.

Zelf onderzoek doen is goed te doen, omdat er tegenwoordig enorm veel websites zijn waar je op familienamen kunt zoeken. Zo kwam ik bijvoorbeeld een hele tak tegen van mijn oma die teruggaat tot 1560.

 

Dieper in op jouw roots

Vanuit de Sjamanistische Opstellingen die ik verzorg is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen krachtgevende voorouders en hulpbehoevende voorouders. Ofwel de voorouders die jou kunnen steunen en kracht en heling kunnen brengen en de voorouders die ‘onafgeronde’ zaken hebben of waar jij een verstrikking mee hebt.

Belangrijk is om de krachtgevende voorouders altijd in het vizier te houden, omdat zij bij kunnen dragen in het brengen van heling in het voorouderveld en ook in jou. Want zoals ik eerder beschreef, nemen we onbewust ook dingen over die een ander toebehoren en waarmee wij mogen stoppen met dragen. Dingen die in liefde en compassie teruggegeven mogen worden met de weet dat er voor hen gezorgd wordt.

In mijn praktijk werk ik in veel opstellingen met voorouders, zowel één-op-één als in groepsverband. Op zaterdag 24 juni is een themadag genaamd ‘Ontvangen op Aarde’, welke ingaat op de reis die we als Ziel afleggen vanaf het moment van conceptie tot en met de geboorte op Aarde. Ook in deze opstellingen nodigen we krachtgevende voorouders uit om deel te nemen.

Je bent van harte welkom om deel te nemen. Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in