Baba Ram Dass, een Amerikaanse spirituele leermeester, is onlangs overleden.

Geboren als Richard Alpert, was Baba Ram Dass een Amerikaanse spirituele leermeester, academisch klinisch psycholoog en auteur van veel boeken, zoals de bekende Be Here Now uit 1971.

Ram Dass wordt vaak ook wel een psychedelische pionier genoemd, omdat hij in de jaren ’60 nauw samenwerkte met Timothy O’Leary over de effecten van verschillende psychedelische substanties aan Harvard, tot ze beiden in 1963 werden ontslagen.

Nadat hij een soort van verlichting had ervaren, reisde Dass af naar India. Daar ontmoette hij zijn goeroes, Bhagavan Das en Neem Karoli Baba. Uiteindelijk werd Dass zelf een goeroe en spirituele mentor voor veel Amerikanen. Hij bracht een deel van de filosofische leer van het Oosten naar Amerika en speelde ongetwijfeld een enorme rol in de hippiebeweging die de natie in zijn ban kreeg in de jaren ’60 en ’70.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Be Here Now

Be here nowDat is de titel van het bekendste boek van Ram Dass. In dit boek deelt hij zijn fantastische spirituele kijk van dit ding dat we leven noemen, vanuit zijn eigen ervaringen. Je kunt dit boek zien als een gids voor een ontwaking, en hij geeft echt een goede articulatie van wat het nu eigenlijk betekent om nu hier te zijn, ‘to be here now’, en hoe we eigenlijk niets anders hebben dan dit moment. Met prachtige woorden vergezeld door veel verschillende afbeeldingen kan dit boek je een diep inzicht geven in de innerlijke werking van je eigen psyche en spirituele zoektocht, en op zijn minst herinnert ons aan het allerbelangrijkste: de liefde gaat boven alles.

Ram Dass werd door velen geliefd en hij laat een erfenis en vele geschenken na, waaronder zijn boeken, leer, een podcast en veel prachtige inzichten. Hieronder vindt je een lijst van wat van zijn prachtige woorden uit verschillende boeken en toespraken:

20 prachtige citaten van Baba Ram Dass

“We lopen allemaal alleen maar samen naar huis.”

 

“Hoe stiller je wordt, hoe meer je kunt horen.”

 

“We zijn gefascineerd door woorden, maar we ontmoeten elkaar in de stilte achter de woorden.”

 

“Hoop is geen geloof. Hoop is wat achterblijft als al je geloven morsdood zijn geslagen. Hoop ligt in je hart, terwijl geloof in je hoofd zit. Ervaringen, ook spirituele ervaringen, komen en gaan. Zolang je je hoop baseert op ervaring, zal je geloof constant flikkeren, omdat je ervaringen blijven veranderen.”

 

“Het hart geeft alles over aan het moment. De geest oordeelt en houdt ons tegen.”

 

“Het belangrijkste aspect van liefde ligt niet in het geven of ontvangen: het ligt in het zijn. Als ik liefde nodig heb van anderen, of liefde moet geven aan anderen, dan zit ik vast in een onstabiele situatie. Alleen als ik liefdevol ben, in plaats van het te nemen of geven, geeft het me stabiliteit. Liefdevol zijn betekent dat ik het Geliefde overal om me heen zie.”

 

“Pas als je begint te snappen dat jij en ik echt liefdevol zijn, als ik naar die plek in mezelf ga die liefde is en jij naar de plek in jou die liefde is, dan zijn we ‘samen’ Liefde. Dan beginnen we te begrijpen dat liefde betekent dat we samen dezelfde ervaring delen. Die ervaring bestaat in jou en in mij.”

 

“Alles verandert zodra we onszelf zien als de getuige van het verhaal, in plaats van de hoofdpersoon.”

 

“De spirituele reis is individueel en zeer persoonlijk. Je kunt het niet organiseren of controleren. Het is niet waar dat iedereen hetzelfde pad moet volgen. Luister naar je eigen waarheid.”

 

“We zijn hier om te ontwaken van de illusie van gescheidenheid.”

 

“Ik kan niks voor je doen dan aan mezelf werken… Jij kan niets anders voor mij doen dan aan jezelf werken!”

 

“De dood is zo belangrijk in deze maatschappij dat het alles beïnvloedt. Ik leerde van mijn goeroe dat de dood geen vijand is. Ik zie het als een ander moment. En toch is het het einde van een incarnatie en betekent het de overgang naar andere incarnaties.”

 

“Als we het Geliefde zien in ieder persoon, dan is het alsof we door een tuin lopen en alle bloemen om ons heen zien opbloeien.”

 

“Alles in je leven bestaat als voertuig voor je transformatie. Gebruik het!”

 

“De vraag die we onszelf moeten stellen is of er een plek is in onszelf waar we kunnen staan en uitkijken op alles wat er om ons heen gebeurt, maar zonder in paniek te raken; waar we stil genoeg kunnen zijn om onze situatie te horen; en waar we kunnen beginnen manieren van handelen te vinden die in ieder geval niet leiden tot meer stabilisatie.”

 

“Onthoud dat we allemaal de wereld op ieder moment beïnvloeden, of we dat nu willen of niet. Onze acties en geestestoestand doen ertoe, omdat we zo diep met elkaar verbonden zijn. Werken aan je eigen bewustzijn is het belangrijkste wat we op ieder moment kunnen doen, en liefdevol zijn is de hoogste creatieve daad.”

 

“Als een individu verandert, verandert het systeem.”

 

“Als je het bos in gaat, en naar de bomen kijkt, zie je allemaal verschillende bomen. Sommige zijn gebogen, sommigen kaarsrecht, en sommige zijn het hele jaar groen, en sommigen zijn wat dan ook. En je kijkt naar de boom en staat het toe. Je ziet waarom het is zoals het is. Je begrijpt ongeveer dat het niet genoeg licht kreeg, en daarom zo is geworden. En je raakt er niet emotioneel van. Je staat het gewoon toe. Je waardeert de boom.”

 

“Zodra je in de buurt van mensen komt, raak je dat allemaal kwijt en zeg je constant ‘Je bent te dit’ of ‘ik ben te dat’. Die oordelende geest komt naar voren. En dus oefen ik met mensen in bomen veranderen. Wat wil zeggen dat ik ze waardeer zoals ze zijn.”

 

“Kosmische humor, met name over je eigen situatie, is een belangrijk onderdeel van je reis.”

 

“Als iemand je probeert boos te maken, dan is de enige reden dat je boos wordt omdat je je houdt aan hoe jij denkt dat iets hoort te zijn. Je ontkent hoe de dingen echt zijn. Dan zie je dat het de verwachting van je eigen geest is die je persoonlijke hel tot stand brengt. Als je gefrustreerd raakt, omdat iets niet is zoals je dacht dat het zou zijn, kijk dan naar de manier waarop je dacht, niet alleen naar het ding dat je zo frustreert. Je zult zien dat veel van je emotionele leiden voortkomt uit je modellen van hoe je denkt dat het universum zou moeten zijn en je onvermogen om het te laten zijn zoals het is.”

Ter nagedachtenis aan Baba Ram Dass, moge zijn lichaam in vrede rusten en zijn ziel voor altijd verder leven in liefde en in onze harten.

Bewaar voor later op Pinterest:

Ram DassEen herdenking van Baba Ram Dass

Link naar de boeken van Ram Dass bij Bol.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in