kwaal wegwijzer

Wandelroutes. Je vindt ze in de bossen op de meeste plekken. In binnen- en buitenland. Je zoekt een mooie route uit en vervolgens volg je de kleur die daarmee overeenkomt. Soms wijk je nietsvermoedend van het pad af om later weer terug te keren. Het geeft je een houvast en leidt je door de wildernis.

Gezondheid

In de moderne geneeskunde wordt gezondheid gezien als de afwezigheid van ziektes in het lichaam. En zo komt dat ook vaak terug in ons spraakgebruik. Wanneer iemand vraagt naar je gezondheid, dan refereert dat automatisch aan de aanwezigheid van mogelijke belemmeringen op gezondheidsvlak. Wanneer je in tegenstelling antwoordt dat je fantastisch in je vel zit en dat je energie stroomt als nooit tevoren, dan wordt dat nogal eens bestempeld als geluk. We zien gezondheid eerder als iets wat ons overkomt dan een optelsom van factoren waar we zelf invloed op hebben.

Metafysische betekenis

Holistisch gezien staat ziekte, of de afwezigheid van gezondheid, symbool voor een blokkade in je mentale, emotionele of spirituele ontwikkeling. Je levensenergie kan daardoor niet vrij stromen. Je kunt niet helemaal jezelf zijn. Een deel van je lichaam is verkrampt. Deze blokkade is fysiek waarneembaar wanneer je last hebt van een gezondheidskwaal. Je kunt het zien als een boodschapper, om jou bewust te maken van de onderliggende blokkade. Een kwaal ontstaat met een bepaalde reden op een specifieke plek in je lichaam. Alle organen en lichaamsdelen hebben allemaal hun eigen metafysische betekenis, die sterk verband houdt met de ontstaansredenen van de blokkade. Het hart vertegenwoordigt bijvoorbeeld liefde en veiligheid. Thema’s die ermee samenhangen, zijn jezelf afsluiten voor levensenergie en het hebben van starre gedachten. Je darmen vertegenwoordigen het ontlasten van je lichaam. Thema’s die eraan gekoppeld zijn, zijn keuzes maken en alles ‘vast’ willen houden. En je botten vertegenwoordigen de structuur en eigenwaarde. Thema’s die hiermee samenhangen, zijn zelfvertrouwen en onmacht. Door je bewust te worden van waar de locatie van je kwaal symbool voor staat en de thema’s die de disbalans veroorzaken, kun je gaan werken aan de wortel.

Dagelijks leven

Langzamerhand ga je merken hoe het thema terugkomt in je dagelijkse leven. Stel, je hebt last van je onderrug en je herkent het daaraan verbonden thema ‘geldzorgen’. Je weet dat je het moeilijk vindt om met geld om te gaan. Iedere keer wanneer je bijvoorbeeld een middagje gaat shoppen, twijfel je eraan of het wel echt nodig is om geld uit te geven. Zal ik echt zoveel geld uit geven aan deze nieuwe schoenen? Of je gaat met vrienden uit eten. Kan ik me dit wel veroorloven? Met deze gedachten en gedragingen voed je je geldzorgen continu en houd je de pijn in je onderrug onbewust in stand.

Oorsprong

Vervolgens is het belangrijk om te onderzoeken hoe het is ontstaan. Je gaat de wortel achterhalen. Veel van de overtuigingen die we met ons meedragen, zijn sterk verbonden met onze ouders. Ouders hebben een grote invloed op hoe kinderen gaan denken over zichzelf en anderen. Wanneer ouders continu kritiek hebben, gaat het kind zich minderwaardig voelen, wat het begin is van een zelf saboterende overtuiging als ‘ik kan het toch nooit goed doen’. Het kan ook dat je als kind gewoon een overtuiging van je ouders hebt overgenomen. Je ouders hebben bijvoorbeeld de naweeën meegekregen van de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn zuinig opgevoed en dit heb jij vervolgens ook met de paplepel ingegoten gekregen. Iedere keer dat geld in het spel komt, wordt deze kernovertuiging van je ouders geactiveerd.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De overtuiging om zuinig om te gaan met geld was functioneel ten tijde van de oorlog, omdat er sprake was van schaarste. Maar inmiddels is dit verouderd. We leven in een andere tijd. Door het vasthouden aan deze oude overtuiging blijf je hangen in het verleden. En voed je oude geldzorgen van je ouders of zelfs grootouders ten tijde van de oorlog. Het zijn voorbeelden van hoe gemakkelijk blokkades kunnen ontstaan. Overtuigingen worden meestal geruisloos doorgegeven en vaak sta je er niet meer bij stil, terwijl ze vervolgens een grote invloed hebben op je leven.

Tot het moment dat je ze opnieuw gaat bekijken. Dienen deze overtuigingen mij nog steeds? Wanneer je inziet dat het om een oude overtuiging gaat kun je je openstellen voor verandering. Je gaat een nieuwe houding aannemen van hoe je graag met geld zou willen omgaan. Iedere keer dat je geld uitgeeft, hoe klein het bedrag ook is, doe je dat vanuit deze nieuwe gedachte. En na een tijdje ga je merken dat de pijn in je onderrug volledig is verdwenen.

kwaal wegwijzer

Je pad volgen

Je lichaamskwalen nemen je mee door je verleden zodat je kunt gaan opruimen. Zodat je oude overtuigingen kunt wegdoen of vervangen. En zodat je bewust wordt van de thema’s die in je leven spelen. Je zult ervan staan te kijken hoe fysieke kwalen als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer je bewust wordt van de eigenlijke oorzaak. En net zo goed hoe ze weer terugkomen wanneer je terugschiet in oude gewoonten en denkpatronen. Gezondheidskwalen zijn de wegwijzers op je innerlijke pad. De tekens die ervoor zorgen dat je niet gaat verdwalen.

Ben je na het lezen enthousiast geworden om je gezondheidskwalen in een ander licht te zien?In dit gratis e-book kan je opzoeken waar jouw gezondheidskwaal symbool voor staat en hoe je daaraan kunt werken.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap