DELEN
angst

Leven vanuit Angst en Afhankelijkheid; zo kan ik mijn leven omschrijven als hoe ik het, tot kort geleden, leefde.

Angst voor anderen….
Angst het niet zelf te kunnen…
Angst om fouten te maken…
Angst niet goed genoeg te zijn…
Angst voor de toekomst…

Afhankelijk zijn van anderen…
Afhankelijk zijn van externe middelen om voldoening en plezier te ervaren…
Afhankelijk zijn van goedkeuring….
Afhankelijk zijn van mijn moeder die mijn billen maar bleef afvegen…

Op zeer jonge leeftijd ging ik mezelf al snel aanpassen aan anderen en mijn omgeving; vond anderen altijd “beter” dan dat ik was en wilde vaak de dingen die anderen ook hadden. Als enig, verwend kind lukte me dat praktisch altijd wel….

Door het wegcijferen van mijn eigen kracht raakte ik steeds verder vervreemd van mezelf en werd letterlijk een kameleon, met veel maskers en gezichten.

Ook nam ik hierdoor, door mijn hoogsensitiviteit, steeds meer energie en invloeden van anderen op; ik werd letterlijk een spons die van alles en nog wat absorbeerde.
Met lichamelijke en geestelijke ongemakken als resultaat.

Toen kwam ik in contact met Reiki; dit bracht wat meer rust en kalmte in mijn altijd gehaaste en gestresste denken en doen.

Ik besloot een inwijding te laten doen. Tevens had ik nu een “nieuw extern middel” om de (nodige) aandacht te trekken. Hiervoor deed ik dit als “clown en entertainer” op allerlei manieren maar nu had ik iets “spiritueels” in handen om in de spotlights te staan.

En met succes ook; vooral de dames vonden dit prachtig en ik genoot van alle (extra) belangstelling….na te hebben besloten om al snel anderen te gaan behandelen met Reiki werd mijn ego groter en groter, toch wist ik daarentegen mensen snel van hun pijnen en kwaaltjes af te helpen.

Na het Reiki-Masterschap en Shamballa 1 te hebben gevolgd was ik er echt klaar mee, de macht en kracht die ik in me voelde was zo abnormaal groot dat ik wist dat het mezelf vroeg of laat letterlijk kapot zou maken.

Ook lukte het me steeds slechter om energie en invloed van anderen los te laten, het werd steeds drukker en drukker in mijn hoofd!!

Het was tijd voor iets nieuws….ik besloot om mezelf te laten zuiveren en reinigen van alle “symbolen”, energie en invloeden die niet van mij waren, dit voelde als een super-grote opluchting en verlichting, ik was weer vrij!!!

Kort daarna kwam ik in contact met Henry Stoffelen, beter bekend als “De Engelen-man”; Henry heeft “Angel Place” in Chaam opgericht waar mensen vanuit heel Europa naar toe reizen.

Henry bleek geen vleugels te hebben toen ik hem zag (niet zichtbaar ieder geval…) maar kon me wel heel eenvoudig, maar zeer effectief, in contact brengen met bepaalde krachten, energie en sferen die voor mij nieuw waren; zo puur, zuiver en liefdevol had ik het nog nooit ervaren!!

Hij zei: “Jij kunt ook met deze energie en krachten omgaan nu, deel dit met anderen….”

Ik stapte in mijn auto en voelde me totaal “in balans”, ik kan het niet anders omschrijven, ik voelde me compleet en heel…..WOW!

Ook hoorde ik een stemmetje dat zei: “YES, dit is je grote doorbraak, met dit middel kun je anderen helpen EN bekend worden EN alle aandacht opeisen die je wilt en nodig hebt!”.

Direct wist ik dat dit een oud gedachtepatroon was en daarmee voelde ik me zeer alert, helder en wakker. Ik vroeg me af wat de volgende gedachte zou zijn maar die kwam niet, wel een ademhaling en puur bewustzijn, ik ervoer Stilte terwijl ik wakker was…en voelde vreugde en dankbaarheid diep van binnen.

Ik reed naar huis in een euforische staat, en nog nuchter ook….volgens mij heb ik alleen maar een glimlach op mijn mond gehad op de terugweg.

Nu was het tijd om dit te gaan delen met anderen, en met succes ook. Maar ik werd weer bang; wat als ik het dalijk te druk zou krijgen en ik mijn werk moest opzeggen???

Ik trok me maar weer snel terug in mijn flat op 7 hoog. Ik bleef wel in contact met de energie en krachten waarmee Henri me had verbonden. Maar nu werd ik daar weer afhankelijk van…ik vond deze fijne energie zo warm en liefdevol dat ik de buitenwereld steeds killer en harder ging vinden.

Ik werd een kluizenaar en wilde zo min mogelijk contact met anderen. Toch heb ik, door het lang “alleen” zijn, mezelf weer in contact weten te brengen met mijn “Echte Ik en Eigen Kracht”. Voornamelijk door mijn gedachten, emoties en gevoelens te gaan observeren en te luisteren naar ze.

Niet meer door ze weg te duwen, maar ze volledig te omarmen en accepteren met liefdevolle vriendelijkheid.

Nu was de puzzel echt compleet voor me en wist ik dat als ik bleef denken, doen en geloven, als ik hoe altijd had gedaan, dezelfde mensen en situaties op mijn pad zouden blijven komen.

Conclusie: Dus tijd voor vernieuwing en verandering.

Natuurlijk is dat in het begin lastig en gaan er allerlei toeters en bellen rinkelen, maar ook die mogen er zijn.

Nu weet, besef en voel ik dat elk moment weer een Nieuw Begin is, en dat IK zelf mag kiezen hoe ik dat moment ervaar.

En welke gedachten er ook mogen opkomen, ik heet ze welkom, aanvaard ze, en breng indien nodig, er verandering in aan.

Voor mij is dit ultieme geestelijke Vrijheid….

Dus besluit ik nu ook om dit verhaal NIET NOG EEN KEER te lezen en aan te passen, maar gewoon op te sturen….;)

Bye Bye angst, onrust, stress en twijfel….en nog bedankt dat ik dit heb mogen meemaken….

VrijheidsGroet
Michel
www.vrijheidsheling.nl

27 REACTIES

 1. Hebzuchtige personen zal ik nooit aanzien als spirituele leiders. Die Henry Stoffelen vraagt € 54 voor een consult van 45 minuten. Dat is € 72 per uur, zonder dat hij zich moet vuil maken. En waarom een vaste 45 min? Iedere mens is anders; er van uitgaan dat je steeds evenveel tijd nodig hebt om iemand een waardevol consult te bieden lijkt mij pure zakelijke berekening. Wie weet wat heeft die u allemaal wijs gemaakt, alleen om zelf rijk te worden, en komt er een terugslag later?

 2. Beste Michael Ik hoop voor jou , dat nu bijna een jaar later , na het publiceren van je verhaal , jij je leven op de rit heb , je lijkt mij toch een krachtige persoon , die veel voor mensen kan betekenen , hele mooie dec dagen . Een warme groet Jannie

 3. @Michel,

  hahahaha….
  omdat f**king gedachten overrulen!
  ik wil… zegt gedachten.. en dat wil ik dan ook.. zegt hoofd..
  kben ook een kei in “kop in zand steken” en luister niet naar wat mijn buik (hart zoals hier gezegd wordt) bij mij is het buik zegt.. ik negeer.. ik zit of zat nogal in mijn verstand.. (nu in gevoel)

  als ik iets wil.. vooral op relatiegebied wil ik het.. als het niet beantwoord wordt wat ik wil of wil van diegene accepteer ik het blijkbaar niet… ik maak dan drama ipv accepteren en mijn dingen te doen die goed voor me zijn..

 4. Ow zo herkenbaar. Het doemdenken, afhankelijk zijn van wie of wat. Ik ben op weg. Bewust zijn is daar. Acceptatie is waar ik het moeilijk mee heb, acceptatie het is zoals het is. etc.

  Kluizenaar worden, ja daar ben ik ook goed in.
  Ik kan me erg goed herkennen in je levenservaring.

  • @Kirsten,
   Hi Kirsten,
   dank je wel voor je reactie…:)
   waarom heb je het lastig met dingen te accepteren hoe ze zijn?
   groet Michel

 5. maar misschien wordt het ook tijd dat ik eens uit mijn schulp ga kruipen. eigenlijk is dat al heel lang zo, maar hoe je het in je blog geschreven hebt komt op mij over alsof ik geen doorzetter ben en me ‘afhankelijk’ opstel, terwijl ik wel degelijk een doorzetter ben. maar dat iets leuks ook gewoon weleens welkom is… maargoed we gaan weer vrolijk verder 😉 groet, anna

 6. @Michel,

  Dank voor jouw reactie.
  Daar ben ik het mee eens, het jammere is alleen dat het zo lang duurt allemaal.
  En frustrerend dat je weet dat het veel sneller kan, wanneer mensen ook eens naar je zouden luisteren. Eens iets leuks op je pad kan je net even dat steuntje in de rug geven om weer door te gaan. En voor mensen waarmee het allemaal ‘goed’ gaat is het zo makkelijk om te zeggen, je moet alles alleen doen want zo werkt het nou eenmaal. Ik ben ergens anders opnieuw begonnen, on my own en dat is ok.
  maar mensen zijn kudde’dieren’ en wanneer je het alleen moet doen, kan je weleens een oppepper gebruiken. Na een lange en moelijke tijd, en als je in je leven nooit hebt gehoord (van huis uit) dat je iets goed gedaan hebt… dan wil je ook weleens wat waardering voor je werk. Ipv steeds afgewimpeld te worden met een dooie mus… want dat maakt je onnodig boos. En vervolgens nemen mensen het je kwalijk dat je eens boos wordt, of het probeert met humor ‘op te lossen’ want dan heb je volgens hulpverleners ineens een ‘gespleten persoonlijkheid’ Tsjah vind je ‘t gek…
  Denk ik dan. Jammer dat mensen dan niet verder kijken dan hun neus lang is… Ik noem het een gebrek aan inlevingsvermogen.

  Groet, Anna

 7. He Michel,

  heb net je mail gelezen aan mij; je vraag, mijn antwoord;
  Ja, ik help zoveel ik kan met persoonlijke, één op één gesprekken met de mensen die nu op dit moment om me heen zijn en mijn hulp vragen. Je mag pas helpen als erom gevraagd wordt namelijk.Ik heb de gedachten kracht; breng de mensen maar op mijn pad, die mijn hulp behoeven, in overeenstemming van wat ik aankan, uitgezonden. ik ben lichamelijk wat beperkt, door een nogal heftige ongeluk. je ziet het niet aan mij omdat het in mijn brein zit. maar ik ben helder en als ik moe ben, geef ik dit aan. ik functioneer op mijn eigen tempo en ben heel blij met wat ik al heb bereikt. ik ben aan een boek begonnen, om zo meer mensen te kunnen helpen met mijn persoonlijk verhaal en hoe ik het zelf heb meegemaakt en wat mijn oplossingen zijn geweest en Nu zijn. ben er voorlopig nog wel even mee bezig maar het geeft veel voldoening dit te mogen doen. ik hoop dat ik je vraag hiermee uitgebreid mee heb beantwoord en ik wens je een fijne dag toe! Liefs, Henriëtte

  • @Sanny, hoi Sanny,
   jij dank je wel voor de reactie…
   en nee, je bent zeker niet de enige dus join the club…:)

   eenheidsgroet Michel

 8. Het eerst wat in me op komt na het lezen is: gefeliciteerd!! 🙂 Bedankt voor het delen, er zijn zoveel “kluizenaars”, ik was er ook eentje hoor. Gelukkig komen er steeds meer uit hun schulp en WOW wat is dat mooi!

  • @Petra, hey Petra, dank je wel!! en graag gedaan hoor…:)
   gelukkig komen er steeds meer uit hun schulp ja….heerlijk om te weten dat de “gelijkgestemden” op deze manier meer een eenheid kunnen vormen en zo een Nieuwe Aarde kunnen opbouwen samen!!! 🙂

   knuffel Michel

 9. Wow, wat een eerlijk stukje! Ik kom veel hoogmoed en macht tegen op het spirituele pad en daarom was ik ook een tijd teleurgesteld, als ik zag dat mooie ‘tools’ gebruikt werden om het eigen ego op te krikken. Nu zie ik in dat het juist een grote uitdaging is om zo zuiver en puur mogelijk met kennis en energie om te gaan.En dat ik daarin dus dicht bij mezelf moet blijven in plaats van teleurgesteld te zijn hoe anderen met dingen omgaan.
  Dat lukt nu aardig, inclusief het accepteren dat angst, onzekerheid en soms eenzame gevoelens daarbij horen, ipv het weg te willen drukken. Bedankt voor je verhaal!

   • @angel, dat was / is een lange weg..en ik ben er nog niet hoor 🙂
    Voor mij is geen enkele stroming zaligmakend, maar ik kan wel veel met het omarmen van alles wat er is, en dan weer het stukje loslaten daarna. Ik heb gemerkt dat je niks kunt loslaten wat je niet eerst hebt gekoesterd. Dus de term Loslaten is voor mij een holle spiri kreet. Je zal eerst moeten voelen, dan omhelzen/accepteren voor je ergens afstand van kunt nemen.
    Ik heb veel aan boeddhistische meditaties, mindfullness en advaita.( in willekeurige volgorde) Maar ik heb het meest aan mijn eigen eerlijkheid naar mezelf toe.
    Ik merk dat ik wel altijd moet blijven gronden, want zweven helpt niet 🙂

  • @Sage, hoi Sage,
   wat een eerlijke reactie, dank je wel!! 🙂
   het is ook de kunst om puur en zuiver met energie om te gaan, des te meer ontvang je het terug….:)
   het geeft niet indien er regelmatig “onzuivere en onreine gedachten” opkomen, dat hebben heel veel mensen, blijf er van bewust en blijf alert, meer hoef je niet te doen…
   graag gedaan voor het verhaal!!
   groet Michel

 10. Hoi Michel, ben nieuwsgierig hoe je je hebt laten reinigen van alle symbolen en energiën, zou ik ook graag willen laten doen. Nicole

  • @Nicole, hey Nicole,
   het laten reinigen is redelijk eenvoudig, ik kan het zelf nu dus mocht je interesse hebben; klik even op mijn naam dan kom je op de website, van hier uit kun je me mailen! 🙂

   Lichtgroet Michel

 11. maar als je steeds ‘Blij’ gemaakt wordt met een dooie mus, in plaats van dat er nou echt eens iets gebeurt… andere mensen weten altijd wat het beste is voor jou.. inmiddels kunnen ze wat mij betreft het dak op. welk mens heeft geen andere mensen om zich heen nodig???? iedereen toch?!?’ ciao

  • @anna, Hallo Anna,
   dank je wel voor je reactie!
   als je de “juiste” mensen om je heen hebt die (echt) het beste met je voor hebben, word je vanzelf een eenheid en komt het goede vanzelf op je pad vind ik….:)

   warme groet Michel

 12. Hallo,

  Ik herken zoveel in jou verhaal!!
  Ik voel me nu nog precies hetzelfde.
  Kan ik met jou in contact komen?
  Ik hoop iets van je te horen.

  Mvg Angel

  • @angel, hoi Angel!
   dank je wel voor je reactie!
   als je op mijn naam klikt kom je op mijn website, dan kun je me mailen bijvoorbeeld…:)
   tot snel….
   knuffel Michel

 13. Mooi, vergeet niet die “angst” te bedanken voor al het werk dat er verricht werd dankzij deze stuwing. Het is een leermeester zoals een andere 😉 Have a nice journey 😉

  • @Sensor, hoi Sensor, dank voor je reactie!
   De dank-betuiging staat er al in….laatste zin…..:)

   Lichtgroet Michel

 14. Michel,

  Ik lees net je blog; heel goed van je! Ik weet wat je bedoelt hebt gevoeld en ook Nu voelt….wees maar trots op jezelf! Je hebt het goed gedaan en wat je schtijft…is precies waar velen ook op dit moment heen gaan. ik ben er al doorheen gegaan en daarom begrijp ik je. Petje af.

  Liefs, Henriëtte

  • @Henriëtte Mulder, hey Henriette,
   wat een fijne reactie zeg, dank je wel!!
   mag ik vragen of je anderen nu helpt met je eigen ervaringen?

   groet Michel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in