DELEN
welzijn-welvaart

Pleidooi voor nieuw beleid: Welzijn is de nieuwe welvaart.

door Petra Maartense – www.happyview.info

Deze nieuwe tijd vraagt om nieuw beleid en een nieuw soort politiek, een nieuwe manier van denken over arbeid en inkomen en daarvan zien we de eerste tekenen al: Meer en meer klinkt de roep om een basisinkomen en basisvoorzieningen, waardoor iedereen meer mogelijkheden heeft zichzelf te ontplooien op z’n eigen manier en waardoor we allemaal meer tijd en vrijheid hebben om te doen wat we belangrijk vinden. Het aantal zelfstandigen groeit, ook dat is een teken aan de wand. Er is een enorme behoefte om onze persoonlijke missie en ons hart te volgen, alleen weten mensen vaak niet hoe ze dat kunnen doen. Het is de angst die hen tegenhoudt, zekerheden die men niet willen verliezen, de angst voor tekort aan inkomen, onzekerheid of het wel zal lukken, maar de tendens is niet te stuiten en bovendien komen veel mensen noodgedwongen in een situatie dat er geen andere keuze is dan het volgen van hun eigen pad. Natuurlijk is het niet fijn om je baan te verliezen of burn-out te raken, maar vrijwel iedereen die daarna een nieuwe weg inslaat, groeit en is blij met die keuze. Niet voor niets komen we soms in zulke situaties terecht, het helpt ons in feite onszelf verder te ontwikkelen, onze dromen waar te gaan maken en uit de comfort-zone te stappen. Het is er de tijd voor nu.

Genoegen nemen met waar je niet tevreden over bent en waar je niet echt gelukkig van wordt, gaat zich opbreken. Keuzes maken, dat is wat ons te doen staat. De keuzes van het hart, doen wat goed voelt, zodra je die weg inslaat, voel je hoeveel kracht dat geeft en ook al weet je nog niet precies waar de weg heen leidt, je merkt al snel dat de volgende stap zich vanzelf aandient. Je hoeft het niet allemaal te weten, je kunt je gevoel volgen. Je hoeft je geen zorgen te maken, je gaat meer en meer vertrouwen op jezelf en het universum, als je eenmaal in de flow zit. Je leert vanzelf hoe belangrijk het is om je goed te voelen, om af te rekenen met je angsten en om vooral aandacht te besteden aan waar je blij van wordt, wat je te bieden hebt en dat je ook durft. Durft te doen wat jij te doen hebt, durft te zijn wie je bent, durft je medemens te helpen en durft je uit te spreken in je eigen waarheid. Het zijn flinke innerlijke processen, het vraagt je aan de slag te gaan met jezelf, het lef te hebben, maar je wordt er sterker van, gelukkiger en gezonder. Bovendien geef je anderen een voorbeeld en het is de enige manier om daadwerkelijk een nieuwe wereld te creëren. Want waarom zou dat niet kunnen? Het kan, als wij dat willen en doen. Als we zelf daarvoor de verantwoordelijkheid nemen.

Tot nu toe leek ‘het nieuwe’ nog niet erg te combineren met ‘het oude’ dat zichzelf soms koste wat het kost in stand probeert te houden. Ook dat is een weerspiegeling van onszelf. Ook wij zijn bang oude ‘verworvenheden’ en ‘zekerheden’ los te laten en de sprong in het diepe te wagen. Hetzelfde zien we terug in de ‘gevestigde orde’ die zichzelf overeind probeert te houden. Toch verandert er veel, het begint alleen niet ‘van bovenaf’ – wat we misschien wel verwachtten, omdat het in het oude tijdperk zo ging: Van bovenaf werden de regels bepaald. Het was een patriarchale tijd, nu schakelen we langzamerhand over naar een matriarchale tijd, dat betekent: egaliteit (gelijkwaardigheid), samenwerking, voedend en gevend (zoals een moeder en zoals moeder aarde) met respect voor de natuur, de aarde, de dieren, voeding, gezondheid, het spirituele en het algehele welzijn. Het tijdperk waarin het ego, de individualiteit, macht, verdeel en heers nogal de boventoon hebben gevoerd komt ten einde. Is het niet een zalig vooruitzicht om daarmee af te rekenen?welzijn-welvaart

Het betekent voor onszelf ook afrekenen met ons eigen denken in afgescheidenheid, met het slachtofferschap, het afhankelijke denken, het herontdekken van wie we werkelijk zijn en hoeveel mogelijkheden we hebben om te creëren. Het betekent ook het einde van tekort als we gaan denken in overvloed, als we leren vertrouwen op het universum, haar wetten gaan begrijpen en toepassen. De ontwikkelingen zijn niet tegen te houden en wat we er ook van vinden, we ontkomen er niet aan dat er grote veranderingen plaats vinden. Oude structuren passen ons niet meer. Afhankelijkheid en aanpassen bevalt steeds minder mensen. Daardoor komen we in de knel met onszelf. Het is tijd voor een beter evenwicht tussen werk en vrije tijd, gelijkwaardigheid in de arbeidsverhoudingen, meer vrijheid en mogelijkheden om onze eigen talenten te ontwikkelen en ons met die talenten dienstbaar te maken voor elkaar en in de wereld. Samenwerking in plaats van concurrentie, (denken in) overvloed in plaats van tekort, kijken naar mogelijkheden in plaats van naar problemen en daarover klagen.

We verwachtten allemaal een grote omslag na 2012 en hadden er misschien niet echt op gerekend dat we zelf die omslag zouden maken of zouden zijn. Toch begint de verandering in onszelf, in onze eigen manier van denken. Afwachten tot het ons wordt aangereikt en geen stappen zetten, maar lijdzaam en kritisch reageren op wat er in de wereld gebeurt, gaat geen vruchten afwerpen. Ook dat is de les. Het is een verantwoordelijkheid die we zelf kunnen nemen en de tijd is er rijp voor. De omstandigheden veranderen met ons mee. Als je er klaar voor bent, komt het op je pad. En dat gaat sneller dan je denkt, want we leven in een tijd dat alles vrij snel gemanifesteerd kan worden. Best handig om een paar basis-spelregels van het manifesteren te kennen: omstandigheden reageren op jouw overtuigingen, hoe meer je in jezelf (en anderen) gelooft, hoe makkelijker het zal gaan. Reken vooral af met je frustraties en stap uit de strijd, want het gaat je niet helpen als je daarvan meer manifesteert door het in stand te houden. Onderzoek je eigen angsten en ga ze aan, reken ermee af. Durf stappen te zetten die je innerlijke stem je aangeeft.

Met Happy View (Happy View geeft boeken uit en maakt films-red) ben ik al geruime tijd bezig me een beeld te vormen en bij te dragen aan hoe de ideale nieuwe wereld eruit zal zien. Het leek in eerste instantie een onrealistisch droombeeld, maar nu zie ik toch echt aan alle kanten dat het zich daadwerkelijk aan het ontwikkelen is. Alles wat niet meer past, waar we mee klaar zijn, komt ook helder naar voren. Daardoor lijkt het soms alsof het helemaal niet goed gaat, maar het is nodig. Het zet ons aan het denken, het vraagt om vernieuwing. Net als in onszelf gebeurt, wil het eerst gezien worden om zich vervolgens te transformeren. Hoe gaan we met elkaar om? Vertrouwen we elkaar of wantrouwen we elkaar? Daarvan zien we op alle mogelijke manieren voorbeelden weerspiegeld, in ons eigen dagelijks leven en in de wereld. En steeds meer mensen beginnen daardoor ook in te zien dat hoe we de wereld ervaren een reflectie is van onze eigen beleving. Daarin ligt het geheim. Dat ontdekken helpt je je leven vorm te geven op een prettige manier, om meer te genieten en om beter tot je recht te komen.

Petra Maartense

 

2 REACTIES

  1. Ik ben steeds meer bezig in mijzelf dingen los te laten. En ik merk dat ik ook veranderingen buiten mijzelf zie daardoor. Niet alleen in mijn echte leven.. maar ook bijvoorbeeld de berichten die ik zie op facebook. Die zijn opeens positiever. 🙂
    Ik leef graag volgens het gezegde van Ghandi: be the change you want to see in the world. Door mijn eigen angsten en overtuigingen los te laten verandert mijn hele wereld mee. Geweldig gevoel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in