DELEN

Knuffelmoeder Amma

Vorig jaar was ik bij knuffelmoeder Amma. Een zeer bijzondere ervaring die ik toen ook op heb geschreven, in het volgende artikel vind je een beschrijving van mijn toenmalige ontmoeting met deze prachtige vrouw.

Ik ging er met een redelijke hoge verwachting heen, vooral nadat een vriendin van mij me had verteld dat ze wel in het rijtje van Osho en Ghandi thuishoorde. Amma doet veel voor goede doelen en heeft in haar leven meer dan 22 miljoen knuffels gegeven. Uiteindelijk ben ik samen met een (andere) vriendin van me naar Amma gegaan – en in tegenstelling tot vorig jaar waarbij we telaat aankwamen om Amma nog te knuffelen ging het nu allemaal heel gemakkelijk. We hoefden maar een half uurtje te wachten op onze tickets en begonnen niet lang daarna met een groepsmeditatie om bij onszelf te komen. Het is altijd heerlijk om met een groep te mediteren en je met elkaar te verbinden om een mooie energie neer te zetten. Vervolgens begon het wachten, niet heel veel meer dan een uurtje waarin we ook nog eens lekker konden genieten van de Indiase keuken. Het nummertje dat we hadden ontvangen in de rij kwam steeds dichterbij, tot het moment daadwerkelijk daar was, wij waren aan de beurt.

Kees Schenk

Hoe ik dichter ik bij Amma kwam, hoe meer ik haar energie kon voelen. Ik keek naar haar en de mensen voor mij die ze een knuffel gaf, en zag een hele lieve, dankbare vrouw die enorm veel liefde met plezier uitstraalde. Om haar heen stonden een paar Indiërs die regelden dat iedereen instructies kreeg over hoe ze Amma moesten knuffelen en ook daadwerkelijk mensen in bepaalde posities hielpen. De Indiase vrouwtjes waren een beetje kattig, alsof ze met hun nagels in eens uithaalde en zeiden: ‘’move, move, move.’’ En dan maakte het niet uit dat je een jochie van acht jaar was of een grootmoeder van zeventig, de rij moest door. Dit alles maakte de sfeer best wel spannend, en een vriendin van me achter me riep dan ook ineens dat het zweet op haar handen uitsloeg. Ik werd me bewust van mijn eigen handen en merkte op dat ze inderdaad ook best wel vochtig waren. Nog één wachtende voor me… Ik dacht na over hoe ik Amma zou moeten knuffelen, maar bedacht me toen dat die Indiase hulpjes me toch wel in de goeie posities zouden manoeuvreren, relax… En goed ademen, zei ik tegen mezelf.

Ze noemen Amma ook wel ‘’The Mother of India’’, mij deed ze me erg denken aan mijn oma, ze lachte zelfs een beetje hetzelfde. En van mijn oma werd ook gezegd dat ze als een moeder was voor iedereen. Als mensen bij haar kwamen eten was iedereen welkom en ze maakte het ook zo dat iedereen zich welkom voelde. Dit straalde Amma ook uit en toen ik haar knuffelde voelde en ik een hele warme fijne moeder/oma energie. Ik ademde haar energie naar binnen en toen ik weer achterover boog keek ik haar aan met dankbaarheid. Er ontstond een intense energie en ze keek me aan en ik voelde me verlegen en geliefd tegelijk, zoals alleen een moeder met al haar liefde en warmte naar je kan kijken. Ze pakte mijn hand vast en kuste die alsof ze zei, het is goed kind. En op het moment dat ze dat deed knapte er iets in mij. Mijn ziel werd wakker geschud en mijn hart stroomde over met compassie… Ik voelde me als een kindje die alle warme overvloeiende energie van een moeder der moeders kreeg. Ik liep over wolkjes naar mijn spullen en moest even stil staan, geschokt en gevuld met liefde. Helemaal in stilte met wat er gebeurd was…

Ik heb me daarna de hele dag intens gelukkig gevoeld, ook toen ik om drie uur op Utrecht Centraal stond met het horrorherfstweer – waar ik mijn uitweg uit vond door de anderhalf uur in een bus te staan wat dan weer een beetje dat India gevoel terugriep. De hele dag zat ik in een roes vervuld van de liefde die Amma in mij had aangewakkerd. Wat een prachtig mooi mens…

”I see the universe in you and I see the universe in me, and when we meet in that sacred space… we are one.”

Namasté voor deze les van het hart Amma.

 

En ook dit jaar kunnen we Amma weer allemaal knuffelen op de Expo in Houten, ze is in Nederland van 23-25 oktober en zal haar liefde en Indiase sferen met zich meebrengen…

 

Meer informatie vind je op: http://www.amma.nl/

 

Kees Schenk – www.eigentijdsejongeren.nl

1 REACTIE

 1. Beste Kees.

  Een mooie ervaring om door deze bijzondere
  Vrouw gekust te worden denk ik.
  En dat ze zo veel energie uitstraalt.
  Amma,THE Mother of India .
  Mooi dat ze je aan je oma deed denken.
  En ook fijn dat ze alles voor het goede doel doet.
  Ze zal iets bij je achtergelaten hebben wat je nimmer zal vergeten.
  Liefde en warmte. En dat is met geen geld te betalen.

  Warme groet Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in