Waarom fruit beter hydrateert dan water

We hebben het allemaal geleerd: let op hoeveel water je drinkt en drink minstens 2 liter per dag! Maar hou je vast, want dat advies is helemaal nergens op gebaseerd. Hoeveel water je nodig hebt, verschilt per persoon: aan hoeveel je beweegt, het klimaat waar je in leeft en vooral wat voor eten je eet. Zit je dieet vol met vers fruit en verse groenten, dan hoef je veel minder water te drinken dan iemand die minder verse producten eet.

Hydratatie gaat om hoeveel je vasthoudt, niet hoeveel je drinkt

Bij onze geboorte bestaat ons lichaam voor bijna 75% uit water. Tegen het midden van ons leven kan ons watergehalte dalen tot wel 50%. Onze cellen verliezen water naarmate we ouder worden. En je gezondheid hangt af van hoeveel water je nog kunt vasthouden.

Heb je te weinig water in je lichaam, dan brokkelen onze huidcellen af en ontstaan er zichtbare tekens van veroudering: dunne lijntjes, rimpels en losse huid. Gelukkig zit het water in fruit en groente vol met voedingsstoffen en gestructureerd water. Dat voedt en hydrateert onze cellen en geeft ons onze gezonde, soepele en stralende huid.

Maar de meesten van ons eten niet genoeg verse groenten en fruit. Onze cellen blijven dorstig en vaak ernstig uitgedroogd. De gemiddelde persoon denkt bij hydratatie aan het drinken van water of sportdrank, maar wat je lichaam eigenlijk nodig heeft om over haar dorst heen te komen is genoeg groente en fruit in je dieet. Kijk maar naar het plaatje hieronder en zie hoe hydraterend sommige groentes en fruit zijn!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Waarom is hydratatie uit groente en fruit zoveel beter dan water drinken?

Volgens Dr. Howard Murad, oprichter van de beweging De Wetenschap van Celwater, gaat het water dat je drinkt “recht door je heen” en spoelt het daarmee een heleboel voedingsstoffen weg. Het is dus duidelijk: hydratatie gaat over het water dat je vasthoudt, niet het water dat je drinkt.

De moleculen die ervoor zorgen dat water ook echt je cel binnenkomt, vind je vooral in het water van fruit en groentes. Daarom noemt Dr. Murad dit soort water ‘celwater’. Celwater wordt langzaam opgenomen, waardoor het je heel lang hydrateert. En dat is waarom hij iedereen aanbeveelt om “je water te eten” in de vorm van verse groenten en fruit. Zo houd je je hele lichaam, inclusief je cellen, goed gehydrateerd.

In bijna al ons eten zit wel water, maar in plantaardig eten zit meer. Verse of rauwe plantaardige producten hebben verreweg het meeste. Als je je water uit deze rijke bronnen haalt, krijg je ook meteen een flinke dosis antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen binnen, zoals vezels. Wanneer je je eten kookt, verminder je juist de hoeveelheid water in het voedsel. Dus voor de beste hydratatie eet je deze producten rauw, niet gesneden of juist als sap.

We drogen onszelf uit door te focussen op water

Is dat geen mooie paradox? Veel water drinken is een van de meest geaccepteerde ‘feiten’ voor een goede gezondheid, maar het doet juist het tegenovergestelde. Met al die nadruk op het drinken van water, raken we juist meer uitgedroogd. Het is tijd om ons water te gaan eten in plaats van te drinken, of in ieder geval óók te gaan eten. Je zult het vanzelf merken: hoe meer verse groenten en fruit je in je dieet stopt, hoe minder behoefte je hebt om water te drinken.

Meer groente en fruit is natuurlijk nooit een slecht idee, want ze doen veel meer dan alleen je lichaam hydrateren. Let alleen wel goed op dat je biologisch koopt wanneer dat kan. En vergeet niet: een goede gezondheid is je grootste goed!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap