Het effect van negatieve religieuze energie op je energetisch systeem
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De invloed van negatieve religieuze energie is groot. Ook al zijn we als land maatschappelijk gezien behoorlijk ontkerkelijkt, op astraal gebied is deze energie nog volop aanwezig. En zijn we er vaak dieper en intenser mee verbonden dan we ons in kunnen denken. Omdat het zo normaal is, om je schuldig te voelen. En het zo gewoon is om slecht over jezelf te denken. En het zo bekend is om te geven en om niet te ontvangen.

Allemaal zo typisch Nederlands. Zodat je eigenlijk niet eens doorhebt hoe vreselijk ongezond het is. En hoeveel grip het op je leven kan  hebben.

Je energie niet bij jezelf kunnen houden

Mijn cliënte kwam bij me omdat ze haar energie niet bij zichzelf kon houden. Haar energie mengde zich als vanzelf met die van een ander en ze had er genoeg van om iedere keer zo zichzelf kwijt te raken. Als een patroon zo sterk is, moet er iets zijn dat dat patroon aantrekkelijk maakt. De vraag was dus niet hoe ze haar talent om te mengen kon bedwingen, maar waar ze zo graag van weg wilde. Omdat gedrag altijd een reden heeft en als je die reden niet kent, je het gedrag wel kunt proberen te beheersen, maar je de onderliggende reden voor het gedrag niet aanpakt. Dat is eigenlijk een soort symptoombestrijdingsaanpak van hooggevoeligheid, en dan help je iemand maar beperkt.

Wegstromen van jezelf uit angst voor je binnenste

De energie van mijn cliënte mengde zich zo met die van een ander omdat ze als het ware wegstroomde van zichzelf. Maar waarom? We kwamen bij een grote angst voor haar eigen kern. Veroorzaakt door een streng religieuze energie met de bijbehorende destructieve boodschappen van schuld en zondigheid. “Ik dacht dat ik daar vrij van was…” zei ze. Want ze had hard gewerkt om zich vrij te maken uit het streng gereformeerde milieu waarin ze opgegroeid was. Maar toch had deze energie nog een enorm krachtige grip op haar onderbewuste en ze was daar niet uniek in, heb ik gemerkt. Je hoeft er niet eens religieus voor opgevoed te zijn.

Verknoopt in schuld en zonde

De energie van het Calvinisme is een van de meest ingrijpende collectieve energieën in onze maatschappij. Een zware energie van schuld en verdoemenis, van soberheid en van hard werken. En zo verweven met dit land en deze cultuur dat we er allemaal wel iets van meegekregen hebben. Soms is dat duidelijk. Als je opgegroeid bent in een zwaar gereformeerd milieu bijvoorbeeld, dan herken je de invloed van het geloof in je leven vrij makkelijk. Een positief mensbeeld? De kerk leerde dat iedereen zondig was. Dus jij ook. Een positief zelfbeeld? Beangstigend en een grote stap richting hel, want dan was je blind voor je eigen zondigheid. Geven? Je opofferen? Dat moest je wel doen om die vreselijke zondigheid te compenseren. En omdat je zondig was en schuldig was, moest je je natuurlijk wèl zo voelen. En deed je dat niet? Dan was je vast verdorven en dus verloren. Oei, wat een verknoping.

Want dat zegt de autoriteit buiten je

Het christendom heeft eeuwenlang niet alleen bepaald hoe we leefden, maar ook hoe we ons moesten voelen. Daar zaten prachtige dingen bij als naastenliefde en zorgen voor de ander. Maar bepaalde, onder andere Calvinistische, stromingen verspreidden een boodschap van hel en verdoemenis. En dat gaf ons mee dat we zondig waren in woord en gedachte puur door het feit dat we mens waren. En die angstaanjagende boodschap is op energetisch gebied nog lang niet verdwenen. Ik krijg regelmatig mensen in mijn praktijk die al meer dan een generatie van de kerk verwijderd zijn. Kinderen van ouders die zelf alleen met kerst en pasen gingen. En die zelf helemaal niet zo dachten. En toch blijkt het Calvinisme zijn haken in hun energetisch veld te hebben geslagen.

Geen plek voor je eigen autoriteit

Een van de belangrijkste resultaten als je in de grip raakt van deze energie is dat je afgesneden raakt van je eigen intuïtie. Want die vertelt je een heel ander verhaal over jezelf, dat rechtstreeks tegenovergesteld is aan het religieuze verhaal. Je bent niet slecht, je bent niet zondig, je bent van binnen wezenlijk goed en oké zoals je bent. Sterker, je bent prachtig zoals je bent. Maar dat is zo in tegenspraak met de boodschap die je de hele tijd om je heen krijgt, dat kinderen de conclusie trekken dat zij zich wel zullen vergissen. En ze gaan zich dus afsluiten van deze boodschappen, omdat ze niet waar kunnen zijn.

Van generatie op generatie verstrikt

Bij mijn cliënte zag ik die verstrikking heel duidelijk. Ik zag hoe ze het patroon van zichzelf als zondig beschouwen overgenomen had van haar vader. Hoe ze van binnen als klein meisje bijna wanhopig op zoek was gegaan naar haar eigen schuldigheid en die niet had kunnen vinden. Hoe ze net als hij van haar intuïtie vervreemd was geraakt omdat ze niet durfde te vertrouwen op de boodschap die ze van haar eigen ziel kreeg. Ik zag haar voorouders en generaties van verstrikking. Allemaal gericht op dat boek, en elke twijfel en niet kunnen vinden van de eigen zondigheid ziend als bewijs van juist diezelfde zondigheid. Waardoor ze zich nog meer aan dat boek vast gingen klampen en nog harder alles wat ze voelden wat daarmee in tegenspraak was negeerden. Een grote verstrikking.

De vreugde van het loslaten

Gelukkig was er hulp. Voorouders die na hun overlijden hun vergissing ingezien hadden en nu bereid waren om de boodschap van zondigheid terug te nemen, zodra zij de moed had om los te laten. Hoe meer de energie loskwam, hoe meer ruimte mijn cliënte ervoer van binnen. De opluchting om haar niet-bestaande schuldigheid los te kunnen laten bracht een enorme verlichting. Grote blijdschap bij haar voorouders omdat eindelijk iemand door de waan heen had kunnen kijken en zichzelf nu aan het bevrijden was van dit verkeerde zelf- en godsbeeld. Het opende de ingang naar haar eigen zielsboodschap over zichzelf. Positief, steunend, stimulerend. Er was niets mis met haar kern, en dus was er ook geen reden meer om er energetisch van weg te vluchten.

vitaal water
vitaal water
vitaal water

9 REACTIES

 1. Ja daar wil ik toch graag even op reageren. Ik ben ook opgegroeid in een streng relugieus nest. Ik ken er alle ‘ins’ en ‘outs’ van. En ik leef nog steeds in die setting. Alleen anders dan vroeger. Ja, ik vind de neiging om dingen anders te doen dan God in Zijn 10 liefdesgeboden aanwijst ook in mijn eigen kern. De boodschap, dat we zondig zijn wil ik niet speciaal Calvinistisch noemen -alsof Calvijn dat zou hebben bedacht- De Bijbel windt daar herl openhartig geen doekjes om en als je eerlijk bent ontdek je bij jezelf steeds opnieuw die neiging. Je hoeft een kind niet te leren liegen. Dat komt uit zichzelf wel zover. De Bijbelse boodschap wordt in het bovenstaande stukje alleen heel eenzijdig belicht. Er wordt alleen gesproken over zonde en schuld. Maar niet over Gods eindeloze liefde en vergeving, omdat er Iemand in onze plaats wilde staan; Jezus Christus. En daar is zoveel meer bevrijding in te vinden dan in al onze pogingen om onszelf te bevrijden. Verder vind ik veel nuttige info op deze site. Dankjewel.

 2. Alhoewel ik niet religieus ben opgevoed, ben ik wel gaan zoeken, omdat ook ik last had van gevoelens van schuld en schaamte, zoals jij zo mooi schrijft- hoe subtiel dat in je energie kan zitten (wat ik zelf ook voelde) Ik hem me verdiept in de Gnostiek, waardoor ik van mezelf ben gaan houden, mijn gevoelens serieus ben gaan nemen en mijn gevoel ben gaan eren. -De gnostiek is geen leer of een utopie die de mens kant en klare antwoorden biedt. De gnostiek biedt een weg om te leren je eigen antwoord op het leven te geven.- Oh wat zou het mooi zijn als we allemaal bevrijd worden van onware schuld en schaamte. Het raarste -als ik terugkijk- ik voelde schaamte omdat ik op een vraag van iemand, een antwoord gaf wat niet totaal niet zakelijk of berekenend was, ik werd uitgelachen als zijnde dom. Ook als iemand mij vroeg iets leuks te gaan doen en bleek dat men sex bedoelde, omdat ik dat zelf niet zo zou invullen, kwam dat niet in me op! Ik dacht écht iets leuks dansen, gezellig samen zijn. Ik schaamde me dan dan ik dat niet begreep. Nu eer ik mijn zuiverheid en realiseer me dat niet iedereen zomaar geeft of deelt, dat er helaas veel mensen zijn die berekend zijn en bij voorbaat al denken wat ze van jouw kunnen gebruiken. Ik durf nu zonder schaamte te zeggen waar het op staat, de waarheid, mijn waarheid als het mijn Zijn betreft, dat is gnostiek. Ik ben erg blij dat heb waargenomen dat er in mijn energie een misplaatst gevoel van schaamte zit en dat heb kunnen transformeren.

  • Bonny,
   Wees blij dat je zo puur, spontaan en oprecht bent. Die anderen zouden zich moeten schamen, jij niet. Er lopen meer dan genoeg bedorven leden rond. Maar ja, een makkelijke prooi is niet interessant. Daarom zien ze jou als een uitdaging. Blijf bij jezelf, in je onschuld en inderdaad bij eigen waarheid.

   • Dank je Brigit,
    Voor je lieve bericht, doet me goed 🙂 Ja dat doe ik nu zeker, ik blijf bij mezelf. Hoe verder je ervan af bent gedwaald, hoe eerder je het ziet, als je er weer terug bent.

 3. Ik kan me sterk identificeren met de persoon die bij je langs kwam. Dat schuldgevoel wat je niet kunt plaatsen. Het voelt alsof het antwoord in deze tekst voor mij bestemt was. Bedankt!

 4. De kunst is ook hier weer om dat wat onbewust is bewust te maken.
  Zoals ook in bovenstaand stukje beschreven,heb je vaak niet in de gaten dat deze energieën door blijven werken.
  Zelf ben ik,,anti”religieus opgevoed.
  Mijn vader studeerde theologie en wilde dominee worden.
  Hij kwam al gauw tot inkeer en hing de boekentas/studie theologie aan de wilgen en werd geen dominee,maar op andere gebieden een,,prediker”
  Mijn vader is afgelopen november overleden,achteraf zie ik in dat hij zijn leven lang op zijn manier enerzijds bleef vechten tegen allerlei dogma,s,anderzijds vormden er zich bij hem nieuwe dogma,s/theorieën m.b.t.het leven,die behoorlijk fanatiek nageleefd werden.
  Achteraf zie ik vooral het gebrek aan vertrouwen op zijn eigen gevoel en het willen rationaliseren van allerlei zaken in het leven.
  Als dochter van hem,werk ik nu aan bewustzijn van deze valkuilen en hoop ,ik zoveel mogelijk dit karma achter mij te kunnen laten,zodat ik zoveel mogelijk de weg,,vrij”kan maken voor mijn kinderen en kleinkinderen en uiteindelijk voor de hele wereld waarin wij leven.
  Dit is hard werken en vooral loslaten op alle niveaus.
  Gelukkig zijn er in de tijd waarin wij leven veel manieren om hier aan te kunnen werken,van zeer uitgebreide therapieën en cursussen tot simpele maar doeltreffende,,doe het zelf”oplossingen.

  Namasté

 5. Ik ben het eens met dit artikel. Er leeft nog zoveel zondebesef onder mensen. Schuldgevoelens, schaamte , de ander boven jezelf (lees: eigen diepe verlangens) stellen, afgesneden zijn van eigen vitaliteit en kracht. Als hulpverlener zie ik zoveel mensen hieronder gebukt gaan en waardoor zij zelf in nood komen. Soms worden ze wakker en beseffen dat ze in eerste instantie voor zichzelf te zorgen hebben alvorens ze kunnen geven. Anderen gaan zich nog meer terugtrekken in schuld en schaamte. Daarom vind ik het ook best eng om te zien dat er streng islamitisch gedachtegoed steeds meer in onze samenleving terecht komt. Hoeveel kinderen daar weer slachtoffer én tegelijkertijd (onbewust) dader zullen zijn van spirituele onderdrukking. Ik vrees het ergste maar vertrouw tegelijkertijd op de kracht van de geestkracht van het individu die ons telkens een niveau hoger brengt in de bewustwording van de mensheid. Ook al zullen daar nog generaties en oorlogen overheen gaan.

 6. het ene moet het andere niet uitsluiten…Je kan ook op een positieve manier je religie beleven en ik denk ook dat je gewoon jezelf moet blijven in deze…Een bepaalde leer volgen geeft misschien ook verplichtingen maar maak het voor jezelf én de mensen die je ontmoet aangenaam en mooi…Hangt veel van je eigen ingesteldheid en zijn af hoever jij je laat beïnvloeden om negatief te zijn, denken of worden…Religie kàn zéker ook goed en positief zijn voor de mens!

 7. Tja, in België werd je dan vooral Katholiek opgevoed en ook daar gold een sterk zondebesef, nu zijn we zooveel jaren verder en ik hoop dat ik reeds heel veel van die Katholieke rare leer van mij afgeschud heb, ik tracht er niet zo veel mee bezig te zijn, mijn focus te richten op aangenamer zaken waar ik doorgaans veel meer belangstelling voor heb!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in