altaar

Een huisaltaar is een plek in huis die je inricht met spulletjes, kleuren, geuren e.d. met de intentie er een krachtplek voor jezelf van te maken. Dit is belangrijk omdat we allemaal wel een stevig anker kunnen gebruiken wat ons rust geeft, kracht en inspiratie. Helemaal in de huidige tijden waarin van alles verandert, waaronder wijzelf, en we af en toe moeite moeten doen om te voelen waar het ook alweer écht om draait.

Door het bouwen van een huisaltaar creëer je langzaam maar zeker een plek met een hoge energie. Door zorgvuldig uit te kiezen hoe je jouw altaar inricht kun je de energie op die plek enorm beïnvloeden en er je vruchten van plukken!

Hoe bouw je een huisaltaar?

eigen altaar makenHet begint met de intentie een plek te hebben waar je kracht, rust en inspiratie vandaan kunt halen. Kies een plek in huis waar jij je lekker voelt. Zet daar een mooi kastje of tafeltje neer en begin hem in te richten.

Let op dat je er continu met al je aandacht bij bent. Als je merkt dat je weer even afgeleid bent, stop er dan mee. Ga weer verder met je huisaltaar als je voelt dat je het alle aandacht kan geven. Het heeft geen haast en het hoeft niet ‘af’.

Dit is belangrijk omdat de energie waarmee je het altaar bouwt de energie is die het huisaltaar zal uitstralen naar je. Als je dat doet met halve aandacht terwijl de TV aanstaat zal je altaar minder krachtig zijn dan wanneer je het bouwt met je volle aandacht.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Begin bij het begin, zoals met alles. Werk vanaf de basis ‘omhoog’ en verder. Bekijk bijvoorbeeld of je een mooi kleedje erop wilt leggen of dat je juist het hout van je kastje wil kunnen zien. Kies vervolgens een energetisch ‘middelpunt’. Dit hoeft niet het letterlijke midden te zijn maar een punt waar je begint met inrichten en vanwaar je het omheen gaat aankleden.

Dit middelpunt zal het krachtigste punt zijn en werkt als een energetische antenne naar de kosmos én jezelf. Kies uit wat je in jouw middelpunt wilt neerzetten of -leggen. Dit kan een Boeddhabeeld zijn, een mooie steen, wat je maar wilt. Het is jouw altaar dus JIJ mag het bepalen. er bestaan geen regels voor het bouwen van je huisaltaar. Dit stuk geeft slechts suggesties hoe je het zou kunnen doen en daarna; hoe je ermee kunt werken zodat JIJ er baat bij hebt in je dagelijks leven.

Nadat je je middelpunt hebt bepaald en ingericht kijk je wat je nog meer graag op je huisaltaar wilt hebben staan. Laat het idee los dat hij ‘af’ moet zijn, een huisaltaar is nooit af maar juist altijd in beweging. Net als jij en net als het leven zelf.


Vraag jezelf af wat voor jou de belangrijkste reden is dat je een huisaltaar bouwt. Wil je bijvoorbeeld meer balans in je leven? Zorg er dan voor dat alle elementen vertegenwoordigd zijn; water, aarde, lucht, vuur, ether. Kies spulletjes of afbeeldingen uit die symbool staan voor de elementen. Een bloem in een vaasje water zijn al 2 elementen; de bloem voor aarde/natuur met natuurlijk het water. Zet een wierookbrander met je favoriete wierook neer om het element lucht te symboliseren en jouw connectie met ‘boven’. Een kaars is voor vuur en voor ether doe je wat het best bij je past in dit kader. Voor mij betekent ether de verbinding met de natuur, de mensen om me heen en die met mijn gidsen. Om deze verbinding te symboliseren heb ik een ring neergelegd die mij dierbaar is. Dit is heel persoonlijk en kan net als de rest van je huisaltaar ingevuld worden zoals het goed voelt voor JOU.

Heb je altijd weinig tijd en moeite met grenzen stellen? Grenzen stellen verwoord ik ook wel als het durven nemen van je ruimte. Je eigen ruimte in durven nemen; in huis, op je werk, in relaties. Deze ruimte is van jou en daarin voel je je sterk genoeg om ‘nee’ te zeggen, waarmee je een grens stelt. Om deze ruimte, die je zo graag zou hebben, te symboliseren laat je letterlijk een hoop ruimte over op je altaar. In dat geval maak je hem niet te vol en zorg je voor voldoende ruimte om de spulletjes én het altaar heen.

Ligt jouw focus op dit moment op het vinden van de ware liefde? Trek dit dan breder naar simpelweg ‘liefde’ en vul je altaar met kleuren die jij bij liefde vindt passen, hartjes, een rode roos of afbeeldingen uit tijdschriften die voor jou liefde uitstralen.

Kijk ook naar de omgeving van je huisaltaar. Staat het tegen de muur? Dan kun je misschien een mooie foto of poster boven hangen. Bij mijn altaar heb ik bijvoorbeeld in de muur ernaast een spijker geslagen; daar hangt een dromenvanger aan en een aantal witte veren die symbool staan voor mijn gids Whitefeather. Met de veren eer ik mijn gids, bedank ik hem voor zijn aanwezigheid en herinner ik mezelf eraan dat ik nooit alleen ben.

Op deze manier kun je alles wat je naar je toe wil trekken invullen op je altaar. En daarom is je huisaltaar altijd in verandering. Je voelt je namelijk niet elke dag hetzelfde.

Elke dag dat je bij je huisaltaar zit kun je kijken of alles wat er ligt nog past bij de JIJ die je wilt zijn. Haal gerust dingen weg en/of leg er dingen bij.

eigen altaar makenBouw behalve je huisaltaar ook een dagelijks ritueel om je altaar heen. Dit doe je om er rust te vinden, je even op te kunnen laden, inspiratie uit te nodigen of voor iemand een kaarsje te branden. Het hoeft geen uitgebreid ritueel te zijn. Zorg gewoon voor een rustig moment, al is het maar 5 minuten, en ga bij je altaar zitten. Wees stil en nodig de stilte in jezelf uit. Steek een kaarsje en/of een wierookje aan en wees lekker even alleen met jezelf op deze krachtplek.

Als je dit dagelijks doet zul je merken dat de energie op en om je huisaltaar toeneemt en dat je er steeds makkelijker kunt vinden wat je op dat moment nodig hebt.

Werken met je huisaltaar

Zoals al eerder genoemd is het hebben en onderhouden van een huisaltaar een manier om de energie te beïnvloeden en er de vruchten van te plukken. Behalve rust vinden of kracht opdoen kun je je huisaltaar ook gebruiken om er je wensen mee te manifesteren. Wil je graag een nieuw huis vinden? Kies een mooi plaatje van een huis waar je blij van wordt en zet deze op je altaar erbij.

eigen altaar maken

Heb je bijvoorbeeld even een dipje in je relatie? Plaats er een foto van jullie samen en omring deze met mooie steentjes, bloemen, wat voor jou belangrijk is.

Dit kun je met alles doen. Als het iets is wat niet tastbaar is, kies dan iets uit wat het voor JOU symboliseert.

Omdat je huisaltaar inmiddels een krachtplek is geworden met een hoge energie kun je deze plek gebruiken om bijvoorbeeld heling te vragen. Je altaar is een plek waar je makkelijker in contact komt met je gidsen, engelen en het universum zelf. Het is een ankerpunt. Het is dé plek om te gaan zitten en vragen om heling voor jezelf of anderen. Bij heling vragen voor een ander kun je een kaarsje branden en de foto van diegene erbij zetten. Vraag in gedachten om heling voor die persoon en om hulp waar hij/zij het kan gebruiken. Vertrouw erop dat de geestelijk helpers dit horen en eraan gehoor zullen geven. Voel je vertrouwen hierin en zit even in deze energie. Dit is een heel krachtige manier om heling te sturen naar iemand of een situatie.

Let wel op dat je de foto van diegene weer weghaalt nadat je dit ‘helingsritueel’ hebt uitgevoerd. Je kunt het ook een dag of 2 laten staan maar zorg er daarna weer voor dat je altaar weer helemaal ‘van jou’ wordt. Juist ervoor zorgen dat je altaar van en voor jou is, zorgt voor krachtige energie bij het vragen om heling van anderen.

Hoe meer je leert werken met je altaar en de energie zich opbouwt, hoe meer je zult merken dat je intuitie verscherpt en jou ideeën geeft over hoe je nóg effectiever met je altaar aan de slag kunt.

Weerspiegeling van je ziel

Omdat je op je huisaltaar alleen dingen zet die jij met zorg uitkiest en waar je lichte energie aan verbindt is dit een manier om je ziel te onderhouden. Zie het maar als fysieke uiting van dat wat binnen in je gebeurt, in je ziel. Het is een manier om naar je ziel te luisteren en te horen wat deze nodig heeft. Deze antwoorden kun jij weer omzetten in fysieke objecten of plaatjes die dit symboliseren. Jouw altaar is dan een weerspiegeling van je ziel en een plek om er dichter mee in contact te komen.

Kracht op afstand vanuit je huisaltaar

De kracht die je inmiddels uit het werken met je huisaltaar kunt krijgen, of de rust, kun je soms juist nét even gebruiken als je helemaal niet thuis, en dus in de buurt van je altaar, bent. Vaak is het juist buitenshuis dat we in situaties komen waar we extra kracht voor nodig hebben. Het omgaan met die ene collega, je vliegangst, het geven van een presentatie.

Niet getreurd, de kracht van je huisaltaar is altijd in te roepen! Omdat je dagelijks even tijd doorbrengt in de buurt van je altaar en er regelmatig iets aan verandert, naar de behoeftes van je ziel, kun je waarschijnlijk in gedachten precies zien hoe jouw altaar er vandaag uitziet. Dit beeld is het enige wat je nodig hebt. Zorg dat je je even terug kunt trekken, op de WC bijvoorbeeld, en roep in gedachten het beeld van jouw altaar op. Dit mentale beeld van jouw altaar is direct verbonden met de energie van je altaar. Gedachten zijn energie, nietwaar?! Door het zien van je huisaltaar in jouw geestesoog heb je directe verbinding met alle kracht en energie die jij erin hebt opgebouwd. Zit in gedachten voor je huisaltaar en raak even je krachtvoorwerpen aan die erop liggen. De energie van deze handeling zal direct doorwerken en jou de benodigde rust, kracht of inspiratie geven zodat je een heel stuk makkelijker kunt doen wat je te doen staat. En dat is waar het hier allemaal om draait; het jezelf makkelijker maken, de verbinding met je wensen, gidsen en helpers concreet maken zodat je deze gedurende de dag blijft voelen. Jezelf kracht geven zodat je je leven een glinsterend tintje geeft wat alle situaties op een dag onmiddellijk verlicht!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. hoi,
  ik ben net begonnen met wicca.
  ik vind het geweldig!
  ik ben steeds opzoek naar dingen die bij wicca horen.
  zoals de feest dagen enz,
  ik ben er heel erg in interesseert en ik ben opzoek naar meer.
  als je nog tips voor me hebt laat het me dan weten.
  mij e-mail is: xxthylenef@gmail.com
  groetjes thylene

 2. wat is dat voor rode stoffen kleed op die foto, dat lijkt me ook wel iets voor mijn altaar.

 3. hallo,

  ik heb en brandende vraag….mogen de as van mijn moeder en mijn ex man erop zijn ?…..omdat ik las dat fotos elke keer weer op nieuw weg gehaalde moeten worden….
  ik sta in de strijd van mijn leven…..
  wil het goed doen, en alle positief uit halen wat mogelijk is…..

  lieve gr. val.

 4. Heel interessant. Ben er toevallig sinds een tijdje mee bezig,beetje wicca,beetje traditioneel,beetje Pien. Vind het leuk en ik word er blij van!!
  Dank je wel voor dit verhaal!

 5. Geweldige reactie Anne! “ik heb heel mijn kamer als een groot altaar gemaakt”.

  In mijn woonkamer en slaapkamer (waar ik de meeste tijd verblijf van mijn huis) heb ik ook alleen maar spullen neergezet die ik met zorg heb uitgezocht en gekocht of gemaakt. Mijn huis is voor mij de fijnste plek om te zijn!
  Zo ben ik ook met mijn tuin bezig (geweest). Ook dat is een heerlijke plek om in te zijn.

 6. Leuk onderwerp 🙂

  Ik heb heel mijn kamer als een groot altaar gemaakt 🙂
  Alle spullen die erin staan heb ik zorgvuldig uitgekozen met mijn gevoel.
  Soms heb ik dingen gekocht waarvan ik niet wist waarom ik ze moest kopen, maar het voelde goed, later kwam ik erachter waarom het zo moest zijn.
  In mijn kamer staan veel beelden van engelen en andere goden.
  Mijn kamer voelt aan als de fijnste plek in huis waar ik wil zijn.

  Liefs Anne