eigenwaarde
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Eigenwaarde:Je bent waardevol

Je bent waardevol. Velen van ons leven in de veronderstelling niet waardevol te zijn. ‘Ik verdien het niet, ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg’, dat zijn zo van die gedachten die voortkomen uit ervaringen in je kindertijd. Dat je je minder waard voelt en  je vergelijkt met anderen, dat zorgt ervoor dat je niet ten diepste jezelf kunt zijn.

Je geboorte

Stel je eens voor dat je net geboren bent. Je komt uit een sfeer van harmonie, liefde en licht en je bent op weg naar de aarde. Je leeft in de baarmoeder van je moeder in een oceaan van water, warmte en omhulling. Je ervaart eenheid. De tijd is aangebroken voor je geboorte en je bent er klaar voor. Je voelt de drijvende kracht van je moeder en haar lichaam en dan word je geboren. Als je geluk hebt, kom je in een sfeer van warmte en liefde aan, met zacht licht en mensen die zorgvuldig met jou omgaan en die jou zien als een geschenk dat alle liefde, respect en aandacht nodig heeft. Misschien ben jij je op dat moment wel bewust van waar je vandaan komt en van de opdracht die je hier op aarde zult gaan vervullen.

Velen van ons hebben een heel andere ervaring. De geboorte kan moeilijk zijn geweest, een keizersnee bijvoorbeeld, of een andere manier waarop je ter wereld bent gekomen. In een sfeer die minder warm was, of met een moeder die gebukt ging onder haar eigen zorgen en die niet goed voorbereid was op jouw komst. Je werd geboren in een ziekenhuis met fel licht en werd direct ondersteboven gehouden of kreeg een tik op je billen, zodat je ging huilen. Niet iedereen heeft een fijn welkom op aarde gehad. Gelukkig is er in deze tijd steeds meer aandacht en zorg voor moeder en kind en zijn er steeds meer bewuste ouders.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Hooggevoelig

Je bent geboren en je ouders hebben het beste met je voor, zijn blij met je komst en hebben alle voorbereidingen gedaan om je een warm welkom te geven. Wat blijkt nu, jij bent gevoelig en verfijnder afgestemd dan je ouders. Hoe goed je ouders het ook bedoelen, je merkt dat ze niet helemaal begrijpen of aanvoelen wat jouw werkelijke behoeftes zijn. Je merkt dat je gespannen wordt en niet meer goed kunt vasthouden aan je eigen sfeer en beleving. Langzamerhand verlies je het contact met jezelf, de bron waar je vandaan komt. Je ervaart een gemis, maar weet niet goed waar dat vandaan komt. Moeder heeft het druk en er zijn nog andere kinderen en je mist de aandacht waar je zo naar verlangt. En je denkt (onbewust): ‘is er iets mis met mij, ben ik niet lief genoeg, ben ik niet waardevol genoeg, belangrijk genoeg’. Je zusje krijgt in jouw beleving meer aandacht dan jij. De kiem voor gevoelens van minderwaardigheid is gelegd. Je doet je best om de aandacht van je ouders te krijgen. Daarbij lever je steeds meer stukjes van jezelf in. Je leert aardig te zijn, goed voor anderen te zorgen of wordt juist opstandig, een zogenaamd lastig kind waar geen land mee te bezeilen is. Je wordt druk, kunt je moeilijk concentreren, voelt je onveilig op de wereld.

Minder waard voelen

Het gevoel van minder waard zijn is voor velen een bekend gevoel. Het kan gemaskeerd zijn door uiterlijke activiteiten, werk, relatie, waar je een gevoel van eigenwaarde aan ontleent. Je moet jezelf bewijzen om jezelf hoog te houden, perfect zijn en voldoen aan de verwachtingen die er gesteld worden. aardig zijnBang je masker te laten vallen zodat mensen zien wie je werkelijk bent. Herken je dit?

 1. Neem de tijd om stil te staan en ga eens na of dit herkenbaar voor je is. De waarheid begint bij eerlijk zijn naar jezelf. Welke gedachten en gevoelens heb je over jezelf.
 2. Stel je dat kleine meisje of jongetje voor dat zich minder waard voelt. Dat zijn of haar best doet erbij te horen. Voel het in je lichaam. Wat voel je? Is er eenzaamheid of gemis? Een verlangen naar verbinding?
 3. Verbind je met dat gevoel, met dat jongetje of meisje in jou dat zich zo voelt. Geef het je aandacht. Kijk ernaar met liefde en zachtheid. Omarm het en laat het zijn. Geef het de waardering die het nodig heeft.
 4. Ga in je dagelijks leven eens na of je jezelf wel waardeert. Neem je genoeg tijd voor jezelf of zorg je ervoor dat je leven vol is met allerlei activiteiten en mensen die niet passen bij wat werkelijk belangrijk en waardevol voor je is?
 5. Is er veel drama in je leven? Vind je dat je altijd klaar moet staan voor anderen ten koste van jezelf? Kijk er zonder oordeel naar. Het gaat om bewust worden.

Verbinden

Waar het om gaat, is dat je de verbinding gaat zien tussen dat kleine jongetje en meisje (je innerlijk kind) dat zich minder belangrijk of minder waard voelt en je leven nu. Dat je een liefdevolle vader en moeder kunt zijn voor dit kind in jou.

Hoe intenser je leert van je innerlijk kind te houden in alle leeftijden, hoe hoger je gevoel van eigenwaarde zal zijn. Eigenwaarde komt voort uit hoe je als volwassene denkt over je innerlijk kind en hoe je als volwassene het kind behandelt. Als de innerlijke volwassene van het kind houdt, dan weet het kind op een bepaald moment dat het die liefde waard is.

Je bent waardevol. Je bent goed zoals je bent. Je verdient liefde.

Liefdevolle groet,  Rene

Vorig artikel6 Ziektes die kunnen worden veroorzaakt door slaapgebrek
Volgend artikelLiefdesschrik- De gevolgen van emotionele pijn
Rene Henken
Ik ben Rene Henken en werk als innerlijk kind therapeut en schrijf met veel plezier artikelen over ouderschap, relaties, innerlijk kind en geestelijke ontwikkeling. Ik heb in samenwerking met mijn begeleider een eigen vorm van therapie ontwikkeld die verwerking van pijnlijke en traumatische ervaringen combineert met innerlijk kind therapie, voice dialogue en geestelijke ontwikkeling. Ik vind het belangrijk dat je je veilig en op je gemak voelt zodat je kwetsbaar en open kunt zijn. Ik geef ook de workshop: liefde voor jezelf. Wil je meer weten over de begeleiding of workshop kijk schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of neem persoonlijk contact op. Beluister de gratis meditatie: innerlijk kind op mijn website.

3 REACTIES

 1. "Eigenwaarde: Ik ben waardevol. Ik ben goed zoals ik ben. Ik verdien liefde."

  Okay, een ieder zo zijn/haar bewustzijnstrilling/bewustzijnsproces.

  Maar stel nu eens dat er echt enkel het 'moment NU is'.

  Daar waar er geen geheugen m.b.t. een zelf/eigen-beeld is.

  Wat dan?

  Zou er dan nog sprake zijn van; Eigenwaarde: Ik ben waardevol. Ik ben goed zoals ik ben. Ik verdien liefde.

  Ik betwijfel het.

  Tuurlijk, als je eenmaal in de brij van de mind/het hart/ik-beleving verzeilt bent geraakt en dat dat de enige beleving bij je is dan kan je om uit die beleving te geraken wat aan die brij sleutelen.

  Maar mogelijk herken je in 1 keer dat het moment NU niets van doen heeft met zoiets als; 'Eigenwaarde: Ik ben waardevol. Ik ben goed zoals ik ben. Ik verdien liefde.'

  Als je opvoeders je toch eens enkel 'de hemel in hadden geprezen' zou er dan het beeld bij je hebben kunnen ontstaan dat je niet waardevol bent, niet goed bent zoals je bent, je liefde nodig zou hebben?

  Neen, dan zou je niet weten/voelen dat er zoiets zou bestaan.

  Ik ben niet waardevol, ik ben niet goed zoals ik ben en liefde verdien ik al helemaal niet.

  Ik zou hooguit kunnen schrijven om het nog onbegrijpelijker te maken; ik ben liefde of er is enkel NU (en daarin bestaat niet zoiets als bezig zijn/ervaren van een zelfbeeld).

  Maar ja, wat als er geen bezig zijn met dat ontstane zelfbeeld is, het leven wordt dan wel heel eenvoudig en saai.

  Kun je je natuurlijk gaan afvragen hoe dat zelfbeeld ontstaan is en de daaruit voortvloeiende als echt voelende belevingen.

  Niet dat ik dat doen zou maar zou kunnen.

 2. Dankjewel.

  Dat verklaart een hoop.

  Ik ben vanaf 1 januari op een behoorlijk streng dieet.

  Was 8 kg aangekomen in de vorm van een uitpuilend buikje.

  Ik lees nu gelukkig dat ik kan stoppen met lijnen.

  Tis mijn innerlijk kind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in