Einde van een Spirituele Relatie. Een diep dal?

De laatste tijd krijg ik opvallend veel vragen en persoonlijke berichten over de beëindiging van een Spirituele Relatie of Tweelingziel Relatie. Ik ben mij erin gaan verdiepen en ik zie, lees en hoor veel dezelfde verhalen voorbij komen. Vandaar dat ik hierover een artikel heb geschreven, omdat ik denk dat er veel mensen momenteel of afgelopen jaar een intens liefdesverdriet doormaken.

Einde relatie

Het einde van een relatie is altijd heel erg naar en geeft je een periode van rouw, onzekerheden en veranderingen. Je twijfelt enorm aan jezelf. Waarom ben ik niet goed genoeg? Wat ging er mis? Wanneer ging het mis? Waarom ging het mis? En zeker wanneer er een ander in het spel is, vraag je jezelf diepgaand af waarom de ander wel leuk is en jij niet. Een heel vervelende periode.

Veel mensen zijn momenteel spiritueel aan het ontwaken of al een heel eind op weg. Wanneer je een relatie hebt gevonden in de intensiteit van de spiritualiteit voel je je helemaal verbonden! Wat een mooi, bijzonder en fijn gevoel geeft dat. Je voelt je één, je voelt elkaar aan, je weet wanneer je aan elkaar denkt en je stuurt op dezelfde tijd berichtjes naar elkaar. Wat een bevestiging in het gevoel van verbinding! Geweldig!

En toch kan het zomaar ineens heel verdrietig eindigen…..

De afgelopen jaren zijn er veel spirituele verhalen over tweelingzielen, vooral in de romantische vorm geschreven. Ook over de energie die op de aarde aan het veranderen is. Dat het allemaal mooier, liefdevoller en zuiverder wordt. Dit is heel mooi en gelukzalig maar zo ver zijn de meesten nog niet. Wat we hierbij vergeten, is dat we vooral aan onszelf moeten werken vanuit die energie. De energie op aarde kan wel veranderen, maar wie blijft hangen in de oude gewoonten, overtuigingen en beperkingen is heus niet na verloop van tijd plotseling een verlicht mens. Je zult toch echt de lessen die zich onderweg aandienen, aan moeten gaan. Anders verandert er helemaal niets!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

We zijn teveel gefocust op het stuk; ‘dat de ander onze redder is’ of ‘jij moet de ander redden’. Met andere woorden, de liefde is op iets buiten jezelf gericht in plaats van binnen jezelf. De valkuil daarin is dat je jezelf helemaal kwijt kunt raken in de verbinding met de ander vanuit wederzijdse afhankelijkheid. Die afhankelijkheid wordt gevoed door de romantische gedachte dat je je tweelingziel hebt ontmoet. Alleen in die overtuiging al zit een grote verwachting die niet zomaar waargemaakt kan worden. Hoe groter de verwachtingen, des te groter de teleurstellingen kunnen zijn

Er zijn nog vele zoekende zielen op de wereld. Veel mensen die de spiritualiteit instappen, de liefde en eenheid voelen van de verschillende stromingen en zich daarin helemaal thuis voelen. Dat is mooi, heerlijk en fijn natuurlijk! Wie wil dat nou niet? De mens is een sociaal dier en het is belangrijk voor de mens om ergens bij te horen. Een groep, een gemeenschap, vrienden….Einde van een Spirituele Relatie.

Zoekende zielen zijn wij allen. Wij halen energie uit de collectieve liefde van de spiritualiteit. Fijn wanneer je kunt groeien en leren van elkaar, liefde delen, lessen delen en inzichten krijgen waardoor je jezelf steeds beter leert kennen en groeien tot een steeds mooier liefdevoller mens. Tot zover is het prachtig!

Het wordt lastiger wanneer mensen hun levenslessen niet aangaan, schaduwkanten ontkennen en een zoekende ziel blijven. We zijn allemaal zoekende zielen. We willen allemaal liefde en verbondenheid. Maar wanneer een relatie ontstaat waarin iemand zich wil opvullen met jouw energie, zal deze persoon zich daarmee onttrekken aan zijn eigen levenslessen. Zo hoeft deze persoon zichzelf niet te voelen en kan hij altijd in de ontkenning blijven. Voor het gemak zal ik in de hij-vorm schrijven, maar dit kan natuurlijk ook in de zij-vorm gelezen worden.

Zoekende zielen zijn wij allemaal, we zijn in ontwikkeling, groei en los aan het komen van een collectief karma. Een andere zoekende ziel ontmoeten wordt uiteindelijk voor jou een probleem wanneer jij al wat verder gevorderd bent in groei en verlichting, door je levenslessen wel te zijn aangegaan. Vervolgens ontmoet je iemand die zijn zinnen op je heeft gezet. Kortom, jullie worden verliefd. Althans; er is een onweerstaanbare aantrekkingskracht die ervoor zorgt dat jullie als een magneet naar elkaar toegetrokken worden. Is dat verliefd zijn? Is dat liefde? Zo voelt het wel! Op dat moment is het allemaal nog leuk en mooi, maar er staat je een enorme levensles te wachten.

Jij bent door je levenslessen gegroeid, (onbewust). De ander heeft ook groei nodig, dus waar is dat nu beter te halen dan bij jou? En jij, goedheid en liefdevolle prachtige ziel, wil dat iedereen in onvoorwaardelijke liefde en licht leeft. Dus jij gaat ervan uit dat deze persoon dat ook wil. Ja, dat wil hij wel, maar vanuit jouw energie! Onbewust natuurlijk. En daar kom je vaak een beetje laat achter wanneer je nog te weinig van jezelf houdt. Want in dat stuk hebben velen nog iets te leren. Dat zijn de moeilijkste levenslessen.

Lessen in vergeving, loslaten, karaktertypologie, valkuilen en vreemde gewoonten heb je allemaal al 100x doorleefd, maar houden van jezelf is nog een ingewikkeld onderwerp. 😉

Je weet dat magneten worden aangetrokken vanuit de tegenpolen, namelijk de + en de -. Wanneer je iemand ontmoet die jouw tegenpool is en net zo ontwikkeld en bewust is als jij, is er niets aan de hand! Dan is het geweldig en fantastisch en groeien jullie samen vanuit die balans, gelijkwaardigheid en liefde lekker verder. Maar is het een zoekende ziel die zijn persoonlijke ontwikkeling ontkent, dan gaat er op den duur een probleem ontstaan.

Je merkt daar niets van. Omdat deze ziel zich totaal aan jouw energie en leven aanpast, als het ware in je kruipt, zal jij het gevoel hebben dat jullie elkaars gelijke zijn, het Tweelingziel-gevoel. Maar pas op! Deze ziel is een parasiet voor jou. In het begin voelt dat niet zo, in het begin voelt het geweldig! Jij denkt iemand te hebben ontmoet die jou nu eindelijk helemaal begrijpt, die hetzelfde is als jij en die hetzelfde wil en denkt als jij. Ja, dat is ook zo. Deze ziel heeft op dat moment niets anders dan de energie van jou, dus dat is datgene wat jij herkent, wat je voelt. Je eigen energie!! En daar krijg je enorm veel energie van! Je voelt dan weer stukjes van jezelf die je al een lange tijd niet meer hebt gevoeld. Alles wordt weer wakker in je en dat voelt heerlijk. Dat is het euforische gevoel van verliefd zijn.

Dat kan net zo lang doorgaan totdat deze ziel uiteindelijk toch wordt geconfronteerd met zijn eigen persoonlijke ontwikkeling die al jaren stilstaat, die hij al jaren ontkent. Dat kan al binnen een half jaar gebeuren, maar soms ook langer, na heel veel jaren! En dan verlaat die persoon je plotseling, dan is je relatie verbroken. Of je al heel wat verplichtingen bent aangegaan samen of niet, deze persoon verdwijnt plotseling uit je leven. Hij ziet het niet meer zitten omdat jij hem tegenhoudt in zijn spirituele groei. Dat is een vaak gehoorde reden.

Ergens klopt dat ook wel, gezien vanuit zijn perspectief. Deze ziel heeft alles van jou geleerd, overgenomen en geabsorbeerd. En nu heeft hij nieuwe input nodig om zijn eigen ontwikkeling en levenslessen te kunnen blijven ontkennen. Maar dat heeft hij zelf niet in de gaten. Eigenlijk heel verdrietig voor deze ziel, omdat hij het geluk in zijn leven daarmee onbewust zelf blokkeert. Deze zielen zijn vaak erg eenzaam en hebben vaak meerdere relaties en teleurstellingen achter de rug.

Au. Dat is naar. Diep verdriet.

Jij hebt het gevoel dat je bent verlaten door je Soulmate en het voelt alsof je aan het einde van de wereld bent. Het voelt of je helemaal leeg bent, in een diep gat zit en jezelf totaal kwijt bent. Dat is ook zo, want je hebt alles gegeven aan de ander, geheel vanuit liefde, maar niet aan jezelf….je ging ervan uit dat je dat zou krijgen van die ander. Daar ben je afhankelijk van geworden en daarom voel je zo’n leegte en verdriet.Einde van een Spirituele Relatie.

Prachtige leerzame pijnlijke ervaring.

Het bijzondere aan deze nare ervaring is eigenlijk erg mooi. Besef dat je niet verliefd bent geworden op die andere persoon, maar op jezelf! Deze ziel heeft een spiegel van jezelf laten zien. Hij is in jouw energie gaan zitten en heeft jouw energie geleefd, dus was hij jij!! Je wilde je hele leven delen, alles wat je bezat, je wilde alles geloven wat hij beloofde, je deed er alles voor om de relatie in stand te houden. Je had niet in de gaten hoe ongezond en parasitair deze relatie inmiddels voor je was geworden.

Klim omhoog!

Hoe je nu uit het dal van verdriet kan klimmen is om te beseffen en leren dat je alle liefde toch echt aan jezelf moet geven. Deze persoon kwam niet voor niets in je leven. Hij had je weldegelijk iets bewust te maken! Wees daar dankbaar voor en geef alles wat je aan hem wilde geven nu ook eens aan jezelf. Doe dat dagelijks, elk uur van de dag! Hang briefjes op in je huis en herinner jezelf aan de liefde voor jezelf. Dat zal je helen en een completer mens maken.

Vanuit die compleetheid kan je een ander soort relatie aantrekken. Een relatie vanuit gelijkwaardigheid. Waarin je beiden kan geven om niets te hoeven ontvangen. Dan kom je in het stuk onvoorwaardelijke liefde en dan is liefde mooi!

‘Op zijn best’ zou je kunnen zeggen!

Vanuit die compleetheid zal je ook je eigen leven weer op de rit krijgen. Zolang je in het donkere stuk blijft zitten dat je je soul-mate kwijt bent of in je verdriet blijft hangen, zal je leven bergafwaarts gaan en stapelen de problemen zich langzaam op.

De grootste les in het leven is om van jezelf te houden. Het is gelijk ook de meest moeilijke en confronterende les. Heb jij liefdesverdriet vanuit een verbroken spirituele verbinding? Heb jij het gevoel dat je je tweelingziel kwijt bent? Besef dan dat je midden in de levensles zit; ‘ik hou van mij’. En ga dat doen!

Het is fijn wanneer er meer informatie is voor wie ermee te maken heeft is over dit onderwerp. Er is nog weinig over te vinden op het web. En omdat het fenomeen tweelingziel naar mijn mening te veel wordt geromantiseerd, lijkt het mij verstandig om toch echt met beide voeten op de grond te blijven staan. Want wie weet heb jij een zoekende-ziel ontmoet. En blijf je daarmee veel te lang in een energieslurpende relatie hangen.

Met alle gevolgen van dien.

Ik wens je veel liefde voor jezelf!

Ga er op zijn minst mee oefenen;-)

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

18 REACTIES

 1. Beste Esther,

  Ik ben hier een tijdje geleden achtergekomen, ik kreeg het echter pas voor elkaar iets aan mezelf te veranderen na het lezen van dit artikel. Sinds ik mezelf heb kunnen veranderen voeld alles heel anders, ik voel me veel vrijer. Alsof ik zelf achter me keuzes sta, wat dus anders was toen ik nog voor 2 mensen dacht als gevolg van dat ik me energie teveel in haar stak.

  Maar toch, zelfs nu ik heb geleerd wat ik moest leren en daadwerkelijk het gevoel geb dat ik in een nieuw hoofdstuk zit voel ik nog steeds de connectie met haar. We hebben na 2 jaar nog steeds vriendschappelijk contact, waar ik me nu eindelijk comfortabel onder voel. Voelde het pak ‘m beet een half jaar geleden nog alsof ik nog iets van haar moest leren, zo voeld het nu ik dat heb geleerd alsof het nóg een staartje krijgt, namelijk dat er weer een liefdesrelatie met haar aan zit te komen. Ik ben echter bang dat het juist me emotie is die mij nog steeds voor de gek houdt.

  Hoe erg kan ik vertrouwen op mijn intuïtie, als daar eerder vaak op heb kunnen vertrouwen maar mij ook vaak voor de gek heeft gehouden? Bestaat de kans dat je weer terug kan keren bij diezelfde ziel, niet om er nog meer van te leren maar als het ware een beloning voor de moeite die ik ervoor heb gedaan?

 2. wat ik sterk mis is wat het tweelingziel-gevoel doet met de achtergelaten partij, In mijn geval een relatie v. 32 jaar en 2 kinderen. Er wordt heel veel vanuit het perspectief v.d. tweelingziel gedacht!
  Vanuit mijn perspectief gedacht, mijn partner ging gewoon vreemd met zijn tweelingziel.Heeft rustig naast onze een relatie met haar opgebouwd.

 3. Dank,Dank,Dank!!! Zo heel blij met dit stuk, de bevestiging van alles op dit moment! Een joepie-stemming ( ik ben/ was goed bezig) ik heb zojuist de sleutel gevonden van een deur die al die tijd los was. Ik kan je wel zoenen!

 4. Dank je Esther, dat je duidelijkheid geeft over het “tweelingzielen verhaal” wat zo enorm geromantiseerd is de laatste jaren, waardoor mensen op zoek gingen naar hun Soulmate!!
  Het klopt precies wat je zegt, een heel mooi, duidelijk geschreven artikel en het kan een grote steun en hulp zijn voor heel veel mensen.

  Liefs van Gudrun

 5. Dank je Esther. Ik was hier zojuist zelf achter gekomen. Daarom is het fijn om een bevestiging hiervan te lezen. Het gaat inderdaad zo. Eerst is het fantastisch, daarna wordt het een knipperlicht relatie en daarna gaat het helemaal over. Zij trok volledig de stekker eruit en binnen een paar weken was er een ander. Het voelde aan het eind ook zo dat je gevoel had dat je omlaag werd getrokken, naar de persoon die je lang geleden was. alles waar je nu voor staat, werd op de proef gesteld. Als ik erover wilde praten, kreeg ik op veel vragen geen antwoord en als ik door vroeg ging ze uiteindelijk in de negeer stand. heel vervelend. toen wist ik ook wel, dat als de communicatie weg valt, dat de relatie over is. mede doordat het vertrouwen geschaad is.Maar toch voel je die band. Dat magnetisme. een soort verslaafdheid waar je niet zo maar vanaf komt. Pas na het inzicht dat dit allemaal op je pad kwam om je te laten zien dat je tekort bent geschoten in het houden van jezelf. het teveel wegcijferen van jezelf, vallen de schellen af. Ik ben dankbaar voor deze les en de mooie herinneringen. die waren er ook. Het is nu tijd om door te gaan. In een weer een stukje verbeterde versie van mezelf.

  Met liefdevolle groet, Cor

 6. Dankjewel <3
  Dit is alles wat ik altijd al nodig heb gehad
  Eindelijk snap ik het!
  Ik kon er zelf maar niet uitkomen
  Je hebt me met je woorden bevrijd!=D

 7. Heel herkenbaar! Dank je wel Esther. Goed dat je de andere kant van het tweelingzielenbestaan belicht, want daar is inderdaad minder aandacht voor.
  Ik heb nooit een relatie gehad met mijn zielsverwant, maar voelde me wel erg sterk tot hem aangetrokken. Daardoor kwam ik in een soort van roes terecht die mij liet zien dat alles met hem perfect zou zijn. Nee dus. Alles liep juist in tegengestelde richting. Oude gedragspatronen kwamen weer naar boven waaraan ik al tijden heb gewerkt. Ik dacht dat ik ze verwerkt had, maar blijkbaar niet helemaal nu ik met hem in contact kwam. Vervolgens probeerde ik contact met hem te behouden, maar we spiegelden ons gedrag aan elkaar. Dat schoot dus niet op. Sinds een aantal maanden heeft hij het contact verbroken en dat deed me veel verdriet.
  Uiteindelijk is dit wel beter geweest, ik denk voor ons beiden. Ik kon weer met mezelf aan de slag, zodat ik weer aan mijn eigen ontwikkeling kon werken. Nu leer ik mezelf nog beter kennen, ook door andere omgevingsomstandigheden. Dit proces van zelfverwerkelijking is een dankbaar en mooi proces.

  Met vriendelijke groet, gissmoo

 8. Heel mooi die zelfgroei die overblijft. Opvallend vind ik dat je spreekt over 1 zoekende ziel? 1 Parasiet? Terwijl de andere ziel net zo goed zoekend blijkt. Het lijkt mij een 50/50 verhaal. Zoekende zielen zoeken/vinden elkaar. En gaan beiden in elkaars energie zitten. Onbewustheden komen dan vanzelf boven water. Ik ben de ander en de ander is mij – is tijdelijk. Beiden hebben de taak afhankelijkheid achter te laten.

  • helemaal mee eens je bent een parasiet voor elkaar al kan de een dat wellicht niet bevatten voor de ander omdat, je denkt dat je overkomt zoals je je uit maar dat is niet zo voor beide partijen. Ik ga inmiddels naar jaar 3 met de tweelingziel en het blijft een en al vuur passie eigenlijk zijn we totaal verschillend haha ik begrijp er weinig van. Zonder hem te zien leven lijkt onmogelijk terwijl ik dagen alleen kan zijn dus daar ligt het bij mij niet aan en als we elkaar niet zien dan houden we elkaar in de gaten het is niet normaal nu zijn we op het punt dat we elkaar weer gaan zien omdat, het gewoon niet normaal vol te houden is.

 9. Dank je Esther. Ik heb altijd lange relaties gehad. Ondertussen bijna vijftig werden ze steeds korter omdat ik niet meer de overgave en compassie kon opbrengen. Elke relatie draagt bij aan schoonheid en is een beleving van jezelf en de ander. Omarm het zou ik zeggen. Uniek in zijn soort.

 10. Esther , hoe zit het dan als je man zo plotseling na jaren getrouwd te zijn geweest en samen kindertjes hebt , van je weg is gegaan door zelfdoding ?

  ben hier echt zoekende naar

  lieve groeten fleur

  • @fleur,
   Lieve Fleur,

   Ik denk dat je vraag ook het antwoord is. Hij heeft duidelijk ergens een probleem mee gehad, en heeft gemeend het antwoord bij zichzelf te kunnen vinden en heeft het daar niet kunnen vinden. Juist dat onvermogen om hierover te communiceren en samen in jullie relatie naar een oplossing voor zijn probleem te zoeken, geeft misschien wel aan waar het echte probleem zat.

   Het antwoord zul je nu ook niet meer krijgen. Misschien krijg je een indicatie als je zijn horoscoop eens zou bekijken. De vraag is echter of dat belangrijk is. De les is denk ik dat het ZIJN problemen waren (enerzijds datgene waar hij mee zat en daarnaast het er niet over kunnen praten). Let wel: ZIJN problemen, en dus niet jouw probleem.

   De liefde voor jezelf vindt je in
   1. de acceptatie dat het ZIJN problemen waren waarvoor HIJ een uitweg gezocht heeft, en
   2. dat je zijn problemen niet tot de jouwe hoeft te maken. Hij heeft dat namelijk onmogelijk gemaakt en blijkbaar ook niet gewild.

   En daar vindt je ook zijn liefde voor jou en de kinderen… hij heeft jullie niet met zijn probleem willen belasten. Terwijl hij niet heeft gezien dat jij hem daar waarschijnlijk graag mee had willen helpen. En daarmee zit je weer in het verhaal van Esther (‘je Tweelingziel willen helpen’).

   Het van jezelf houden vindt je hier denk ik dus in het beseffen en vooral ook echt accepteren dat het ZIJN problemen waren, en dat je in ieder geval DIE problemen niet tot de jouwe maakt. Dat kun je ook niet. Dat hoef je ook niet. Hij heeft voor zichzelf gekozen doordat hij iets uit de weg gegaan is wat hij niet onder ogen wilde komen. Besef dat en zoek niet bij jezelf wat niet bij jou hoort.

   Liefde en licht, Dré

 11. Mooi stukje ..waar ik graag eens iets over wil horen en lezen is hoe je om gaat met het verlies van een tweelingziel als deze plotsklaps overlijd… Kun je me daar iets meer over vertellen…ik blijf nu ook in het donkere zitten en hoewel ik elke dag zeg tegen mezelf hoeveel ik van mezelf hou blijf ik met dat enorme gat van leegte zitten in mijn ziel ….ik kom maar niet verder omhoog geklommen …hoop dat je me antwoord kunt geven… Lieve warme groetjes van mij….

 12. Dank je wel Esther. Je verhaal is als een spiegel voor mij … en ook zo precies gelijkend zoals ik dat heb ervaren in een relatie.
  Nu ik los van het parasiterende gedrag ben begrijp ik pas wat het allemaal met mij heeft gedaan en leert mij elke dag sterker te worden om met mijzelf in een grotere vorm van “heelheid” te komen. Eindelijk … na 20 jaar !

 13. Dank je wel esther. Precies op het juiste moment een prachtig antwoord op mijn vraag. Ben zeker niet verdrietig na mijn stap om de relatie te stoppen. Ik wil verder met mijn leven. Wat de ander gaat leren….dat is voor de ander 😉

  Ik voel mij opgelucht!

  Weltrust.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in