Response_10JAAR
Advertorial

Altijd blijven lachen, werkt alleen bij Bassie

Zó boos, dat je hem het liefst een klap verkoopt. Zóveel schaamte voelen, dat je maar hebt besloten de hele dag op de toilet te blijven zitten. We kennen het allemaal wel: ongewenste emoties op ongewenste momenten. Het liefst wil je zo min mogelijk verdriet, frustratie, woede en teleurstelling voelen, maar helaas hebben we dat niet altijd in de hand. Of toch wel? In dit blog zullen we de wereld van de emoties beter leren kennen zodat we ze uiteindelijk ook beter de baas kunnen worden. Want hoezeer je ook probeert om ongewenste emoties onder water te duwen, vroeg of laat komen ze vanzelf bovendrijven en is het menens. Ook bij clown Bassie.

Ratio vs. gevoel

Al van jongs af aan worden we klaargestoomd om keuzes op basis van het denken te maken. Met behulp van boeken, theorieën, internet, argumenten van ouders, leraren, vrienden en eigen ellelange lijstjes met voors-en-tegens, banen we ons een weg door het overvolle bos van mogelijkheden om uiteindelijk de beste keuze te kunnen maken. Maar dat valt niet mee. Want eenmaal aangekomen op de bestemming, ga je twijfelen omdat je gevoel iets anders zegt. Herkenbaar?

Uit wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van onze hersenen blijkt namelijk dat hoeveel vooronderzoek we ook hebben gedaan, we uiteindelijk toch de keuze maken op basis van gevoel en emotie. Het emotionele brein wordt namelijk sterker geprikkeld dan ons rationele brein.

Download het gratis e-book ‘Emoties de Baas’

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Everybody happy?

Er blijkt een beweging te bestaan die ernaar streeft om 24/7 gelukkig, blij, vrolijk, verwonderd, verheugd of whatever te zijn zodat er geen plek meer over is voor ongewenste emoties. En dan hebben we het niet over de aanhangers van Bassie & Adriaan (altijd blijven lachen), maar over bibliotheken vol met boeken over het ultieme gelukkige leven. Hoewel het streven naar geluk erg mooi is (en zeer de moeite waard!) blijven de ongewenste emoties toch óók bestaan. Wij zijn net mensen.

Emoties de Baas

Bewust sturen van emoties

Emoties onder stoelen en banken proberen te stoppen: dat gaat ‘m niet worden. En altijd maar een lach op je gezicht moeten toveren, net zo min. Dus tja, wat dan wel?

Het antwoord is zowel voor de hand liggend als paradoxaal tegelijk, namelijk: door je emoties beter te leren kennen. That’s it. Wanneer jij weet hoe jouw emoties ontstaan en hoe ze te werk gaan, ben je in staat in te grijpen en ze te veranderen.

Verschillende vakgebieden houden zich al decennia lang bezig met de bestudering van emoties en het onbewuste brein. Zo is één van de manieren om meer controle te krijgen over emoties de volgende: Telkens als je een emotie voelt opborrelen, pak je pen en papier erbij en schrijf je op welke gedachten (dat kunnen er meerdere zijn) eraan vooraf gegaan zijn. Klinkt simpel, maar juist door dit een aantal keer op te schrijven, zul je je bewust gaan worden van je eigen gedachten. Daarna is het aan jou: Stuur je ze in een andere richting of blijf je in de negativiteit hangen?

Zelf aan de slag met emoties de baas worden?

Naast deze ene tip, hebben we er nog 9 voor je klaar staan om je gedachten beter te kunnen sturen. In het gratis te downloaden e-book waarin niet alleen tips maar ook achtergrondinformatie staat, lees je wat emoties zijn, hoe je ze (beter) kunt sturen, hoe je ze kunt versterken en afzwakken en wat de rol van je lichaamshouding en je ademhaling hierin is, zodat je zelf aan de slag kunt.

Verder vind je in het e-book meer informatie over:

 1. De boodschap van emoties
 2. Een emotie komt niet alleen
 3. Je bent je emoties niet, je hebt ze
 4. Verander je denken, verander je emotie
 5. Leer te dissociëren
 6. Emoties zijn energie
 7. Ontwikkel rituelen
 8. Verander je lichaamshouding
 9. Emoties zijn verleden georiënteerd
 10. De kracht van de ademhaling

 

Download het gratis e-book ‘Emoties de Baas’

Deelnemen aan gratis workshops

Wil je niet alleen lézen hoe je aan de slag kunt met jouw emoties, maar het daadwerkelijk in de praktijk ervaren? Neem dan deel aan een van de gratis workshops (in Arnhem of Roermond) georganiseerd door het Response Instituut: een toonaangevend opleidingsinstituut, gespecialiseerd in NLP, hypnose en andere disciplines gericht op persoonlijke groei. Binnenkort is er ook een gratis workshop (zelf)hypnose.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Emoties onder stoelen en banken gaat hem niet worden, en altijd maar een lach op je gezicht gaat hem ook niet worden, maar wat jullie voorstellen gaat hem net zo min worden.
  Het leek er eerst op dat jullie goed bezig waren, je emoties leren kennen, en zo, maar zodra jullie ze hebben leren kennen ga je ze veranderen. Dat is toch weer een soort van negeren, niet willen, onderscheid maken tussen goed en fout.
  Bovendien; gevoelens kun je helemaal niet veranderen. Bovendien; ongewenste gevoelens – dat is trouwens hoe jij ze kwalificeert – zullen er altijd zijn of altijd op je pad blijven komen. Je blijft je gedachten aan het opschrijven om te kunnen analyseren wat voor een emotie hebt gedacht. Veel te complex.
  Het is veel beter om ze er te laten zijn en inderdaad om te leren waarom je voelt, maar niet om te skippen naar een positief gevoel of gedachte, maar om te erkennen dat je dat voelt, dat het oké is dat je dat voelt.

  Lieve groet,
  Robert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in