Emoties willen gevoeld worden

Emoties. Ze zijn er in verschillende gradaties.  Je zou emoties op een hele eenvoudige wijze ook kunnen opsplitsen in positieve en negatieve emoties. Elke emotie heeft een eigen trilling, hoe zwaarder de emotie, hoe lager de trilling en hoe fijner de emotie, hoe hoger de trilling. Voor gedachten geldt precies hetzelfde. Als emoties en gedachten niet verwerkt worden, worden ze in ons energieveld en uiteindelijk ook in ons fysieke lichaam opgeslagen. En dan worden we ziek.

Hoe we dat zelf opbouwen

Het is zaterdagmiddag, rond de 27 graden en de kinderen zijn onder de pannen vandaag. Het gebeurt niet zo vaak dat ik mezelf een hele dag in totale vrijheid kan onderdompelen. Daar wil ik natuurlijk graag gebruik van maken.

Alleen lig ik me lamlendig te voelen in de schaduw in de tuin, het tuinmeubilair gezelschap te houden. Geveld door een virus dat vorige week begon met keelpijn. Daar kan ik mezelf al vrij snel van bevrijden, maar mijn lijf voelt nog steeds erg stram en zwaar, versterkt door de maanstonde en ander maandelijks ongemak.

Net niet ziek genoeg om lekker uit te zieken in bed en de boel de boel te laten heb ik me door de week heen weten te slepen. Als ik bezig ben, merk ik er niet zoveel van, maar daarna komt het in alle heftigheid weer net zo hard teruggekaatst. Je begrijpt het vast wel: dit is niet wat ik WIL. Niet op dit moment en ook niet op een ander moment. En ik wil ook niet dat het zo lang duurt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Deze houding van mijn draagt echter totaal niet bij aan een spoedig herstel. Ik ben mij er dan ook vreselijk van bewust dat ik het voornamelijk zelf in stand houd. En dat ik mezelf geen tijd gun om even uit te rusten. Mijn agenda zit ook helemaal vol en ik heb nog zoveel ideeën uit te werken. Ik wil het ook niet.

Grappig genoeg had ik mezelf ook nog gezegd dat als ik maar goed zou slapen, ik mij de volgende ochtend weer beter zou voelen. Maar dat kwam er ook niet van. ik was elk uur wakker om mezelf daarna bewust te ontspannen  focussend op mijn ademhaling om weer in een onrustige slaap te vervallen met onrustige dromen om gewoon het volgende uur hetzelfde ochtend ook niet beter ritueel door te lopen. Ik sliep niet goed. En kon me de volgende ochtend ook niet beter voelen.

Een bijzondere ontmoeting

Dat kan ook heel anders gaan. Er staat een vrouw aan de deur en komt wat ophalen voor haar zoontje dat ik via marktplaats had aangeboden. Aan de telefoon had ze mij verteld dat haar zoontje binnenkort een paar maanden in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Mijn zoon kreeg daarvan de tranen in de ogen, toen we door de gang van school liepen en ik hem vertelde over de bestemming van zijn speelgoed.

Eenmaal aan de praat hier thuis vraagt mijn zoon aan de vrouw die zichtbaar emotioneel is wat er met haar zoontje aan de hand is. Zij vertelt dat hij PTSS heeft, omdat hij iets heeft gezien wat hij niet had mogen niet. Ze vertelt mij ook dat zij hem net zo fijn thuis had opgevangen en het al zo veel beter ging. Dat zij ervan overtuigd was dat hij beter in deze veilige basis kon blijven om verder te herstellen. Toch werd er van haar verwacht dat zij een ‘goede’ moeder was en het advies zou opvolgen. Ik had ondertussen vernomen dat zij zelf ook werkzaam is in het reguliere zorgcircuit.

Nadat zij dit heeft uitgesproken, houdt ze het niet meer droog. Mijn zoon ook niet. En ik ook niet. Als ik er nu weer aan terug denk, aan deze dappere vrouw die haar zoon ongewild uit handen moest geven, stromen de emoties opnieuw door mij heen. De vrouw biedt haar excuses aan voor haar emoties, maar wij vinden het (natuurlijk!) niet erg. Sterker nog, ook onze eigen emoties mogen er gewoon zijn. Ook dat vinden wij niet erg. Vaak kunnen we niet eens anders.

We nemen afscheid. Mijn zoon is blij dat hij op deze vreemde wijze een ander kind blij kan maken, dat er zo’n mooie bestemming is voor zijn spul. Wij – de volwassenen – zijn dankbaar voor deze korte maar oh zo bijzondere ontmoeting van begrip en mededogen. We sluiten de deur en wensen haar en haar zoon veel liefde toe.

Doordat wij nu al onze emoties er lieten zijn, had dit verhaal verder geen impact meer op ons. Doordat we onze emoties konden toestaan, werd de trilling van deze ervaring niet in ons systeem opgeslagen. Als in een totale aanvaarding waardoor het geen heftige ontmoeting werd. In ieder geval niet in negatieve of blokkerende zin. Het bijzondere ervan bleef nog wel even hangen en kan ik nog steeds voelen. En ook de dankbaarheid. Maar die emoties zijn van harte welkom in mijn veld.

Wat kun je doen als je overmand wordt door emoties

Soms kun je door een duidelijk voorval geraakt worden. En soms is het je niet helemaal duidelijk waarom je je niet goed voelt. Emoties zullen er altijd zijn. Als je deze voelt, hoeven ze niet in je systeem worden opgeslagen. Vaak is de emotie er eerst. En die emotie roept gedachten bij je op. meestal zijn dat dan niet direct positieve gedachten met als gevolg dat we ons steeds minder goed gaan voelen.

Het kan ook zijn dat er alleen maar opstapelende negatieve gedachten zijn. De spiraal van negatieve gedachten wordt dan steeds groter en het gevoel zal steeds zwaarder worden. We voelen ons steeds minder goed. Tenzij we vinden dat deze gedachten ons grootste recht zijn en wij er ons niet tegen verzetten. Voor mij persoonlijk kan dat niet meer.

Abraham Hicks – een groep entiteiten, gechanneld door Esther Hicks  raad je aan om een gedachte te zoeken die al iets beter aanvoelt als je het tij wenst te keren. Dan kun je je iets beter gaan voelen. Een iets betere gedachte zorgt voor een volgende gedachte die nog wat beter aanvoelt en zo kun je steeds meer fijnere gedachten aantrekken en je weer beter voelen.

Wat gebeurt er als je emoties niet aankijkt

Emoties worden gevoed met gedachten en weerstand. Als emoties niet gevoeld worden, zetten deze zich vast in je energieveld. Daar komen dan steeds meer donkere gedachten en gevoelens van weerstand bij. Je bouwt zo steeds meer op en uiteindelijk zet zich dat vast in je lichaam

Hoe meer negatieve gedachten je hebt, hoe slechter je je uiteindelijk gaat voelen. En met weerstand (dit wil ik NIET) krijg je meer van dat wat je niet wil. En ook dat zet zich vast.

Dit draag je dus met je mee. Je haalt er steeds meer situaties naar je toe, die nog meer malende gedachten veroorzaken, die voor nog meer weerstand zorg dragen. En dan wordt je dus ziek. Of moe. Heel erg moe. Wat je dan ook NIET wil.

Vanuit de Bron zijn we allemaal LIEFDE

Van nature zijn we allemaal zuiver en rein. Verbonden met onszelf, met onze eigen waardevolle liefdevolle zelf. Verbonden met de grote Bron en met het Al.

De Bron is liefde en louter positief. Het is het Al. Eén. Zuiver. Al het andere is Ego, gebaseerd op het negatieve denken, beperkende geloofsovertuigingen, weerstand, je beter voelen dan een ander of juist ondergeschikt of minderwaardig.

Gedurende ons leven raken we door onze ervaringen ,trauma, opvoeding, gedachten en overtuigingen van onszelf en anderen en weerstand steeds verder verwijderd van wie we werkelijk zijn.

Van nature zijn wij ook LIEFDE

Van nature is ook ons fysieke lichaam en het energieveld om ons heen zuiver en licht. En louter positief. Maar doordat we niet alles voelen en verwerken, worden er steeds meer zware negatieve trillingen in dat mooie, schone energieveld opgenomen. Dat zou je je kunnen voorstellen als donkere plekken in jouw energieveld. Donkere plekken van opeengestapelde, onverwerkte emoties. Vanuit het energieveld bereiken deze donkere plekken uiteindelijk ook ons fysieke lichaam. We worden ziek.

Oorsprong van problemen

Veel problemen in het nu hebben hun oorsprong in onze vroege jeugd, met name ontstaan in onze eerste 7 levensjaren. Als we al in staat zijn om deze goed op te ruimen zijn we vaak maar al te goed in staat om daarna opnieuw vervuild te raken met nieuwe emoties en gedachten die we niet verwerken. Met nieuwe malende gedachten en met nieuw verzet tegen dat wat zich aandient. Dan bestellen we als het ware zo een nieuw pakketje. Dan is het tijd voor een nieuwe schoonmaak.

Wat kun je doen?

Wees je in eerste instantie bewust van je eigen aandeel in je eigen verhaal. Niemand heeft je wat aangedaan (fysiek geweld hier buiten beschouwing latend). Er kan wel wat gebeurt zijn of gezegd wat je niet fijn vond, maar niemand kan er verantwoordelijk voor zijn dat je jezelf daar slecht over blijft voelen. Dat kun je alleen zelf.

Word je daarna bewust van je gedachten. Laat deze eens aanwezig zijn en ga voorzichtig op zoek naar een gedachte die ietsje beter aanvoelt. Ik neem er altijd even een momentje voor om echt de stilte in mij op te zoeken en aan mijn onbewuste (of hogere zelf) te vragen: welke gedachte kan mij nu ietsje beter laten voelen.  Het antwoord laat ik dan rustig naar me toekomen. Het antwoord kan direct komen of later. En soms is het bewustzijn dat je het slecht voelen zelf in stand houdt al voldoende om weer in een opstijgende lijn terecht te komen.

En als je dan echt de diepte ingaat, de stilte in jezelf volledig opzoekt, dan nodig je als het ware alle  vastzittende en opgeslagen emoties uit om naar boven te komen. Net als alles wat je denkt en gedacht hebt. En waar je van overtuigt bent. Ook kan er dan maar zo een herinnering van vroeger naar boven komen, die aangekeken wil worden.

Laat het je lichaam uit trillen

Als je dan vervolgens alles wat de revue passeert, aanwezig laat zijn, trilt het zo je lichaam en energieveld weer uit. Je doorvoelt elke emotie die naar boven komt. Je bent je bewust van alles wat je denkt en laat de woorden door je heen stromen. En bij elke herinnering laat je emoties en gedachten ook aanwezig zijn. Mij helpt het erg goed om vragen te stellen als: ‘Wat voel ik’ en ‘Wat vind ik er eigenlijk van’.

Ik laat ook alle situaties van de afgelopen tijd bewust naar voren komen, alles wat er gebeurt is, hoe ik me gevoeld heb en wat ik vond van bepaalde opmerkingen bijvoorbeeld. En dat laat ik dan net zolang aanwezig zijn, totdat ik me rustig en licht voel.

Positieve trillingen naar je toehalen

Vervolgens kun je je ook eens afstemmen op bepaalde energieën die je helpen om je weer goed of beter te voelen. Dat noemen we ook wel eens frequenties. Je kunt er bepaalde eigenschappen mee versterken of naar boven laten komen als je ze bewust of onbewust onderdrukt hebt.

Dan kun je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: Ik laat nu naar me toekomen wat ik nodig heb om me weer goed te voelen. En dan ga je je lichaam rustig waarnemen en eventueel de energie in te ademen. Dat doe je net zolang jij voelt dat nodig is.

Nog een stapje verder

Als je nog een stapje verder wilt, is het ook nog eens mogelijk om de Bron in jou en daarmee ook de grote Bron op een dieper niveau te ervaren. Dat kun je doen door jezelf te vragen: Wat heb ik nu nodig om de Bron volledig te ervaren. En dat laat je naar je toekomen. Of door te zeggen: Ik ervaar de bron en ik laat alles wat ik daar voor nodig heb NU naar me toekomen. En ook dan ga je weer voelen en neem je je lichaam waar. Daarmee neem je het op in je systeem en verhoog je je eigen trilling. Je kunt ook nog vragen wat jou blokkeert om de Bron volledig te ervaren. En ook dat laat je dan volledig aanwezig zijn.

Emoties willen gevoeld worden

Emoties willen gevoeld worden, net zolang als nodig is. En als je goed voelt, duurt dat helemaal niet zo lang. Gedachten laat je door je heen stromen. Positieve energie, kwaliteiten (eigenschappen) en eventuele inzichten neem je op in je systeem door ze bijvoorbeeld in te ademen of door ze rustig naar je toe te laten komen en je lichaam waar te nemen.

Als ik me bijvoorbeeld alleen maar volledig afstem op het woord LIEFDE en ik neem daarna een tijdje mijn lichaam waar, dan voel ik dat de energie in mijn lichaam wordt opgenomen. En dan doe ik net zolang totdat ik voel dat er niets meer opgenomen wordt.

Tot slot

Als je nu toch zo ontzettend in verbinding bent, is dit het moment om te vragen of er misschien een boodschap voor je is. Of om vragen te stellen. Het antwoord en de inzichten die volgen, neem je dan rustig in je op.

Dan blijf je nog heel even zitten. Voel de verbinding met jezelf. Voel ook de verbinding met de Bron. Zolang dat nog niet als liefde en één voelt, dan is er nog wat werk aan de winkel.

Ik geloof dat het tijd is dat ik er zelf ook weer even induik. En hopelijk probeer jij het ook keer mocht het nodig zijn. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen. Ondertussen voel ik me alweer een heel stuk beter. En ik heb goed geslapen vannacht 😉 .

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

  1. Ik denk dat problemen ook ontstaan tijdens en nog voor de geboorte en uit vorige levens. Had zelf een bijzondere ervaring bij een therapeut daarmee. Al jaren had ik af en toe een beeld van een wat jongere man met Down. Tijdens die sessie met intuïtieve massage, healing en die keer een stukje regressie, kwam naar voren dat ik een verloren tweelinghelft had en dat die in tweede instantie de overleden vrucht van mijn moeder was die in mijn systeem zat. Toen we dit uit elkaar hadden gehaald een enorme opluchting. Die avond kon ik alleen even niet slapen omdat ie van bovenaf zwaaide; daarna kwam de rust. Bij dat soort dingen kom je niet bij een psycholoog.
    Op volwassen leeftijd is het wat makkelijker om ook je eigen aandeel te zien. Steeds die oude patronen. Mannen die me wilden ‘helpen’, zoals mijn moeder, die me verstikte, me wilde helpen en hulp voor me wilde zoeken. Ik denk maar beter dat die zesde telg in ons gezin er niet is gekomen; had het allemaal nog moeilijker gemaakt.

  2. Interessante interpretatie, enkel kan bewust toegediend mentaal (psychisch) geweld vele malen meer impact hebben dan fysiek ‘klappen’ krijgen van iemand met een gefrustreerd of ‘oververhit gemoed’, is mijn ervaring….(afhankelijk van de gradatie waarin en de frequentie waarmee dit voorkomt…)

  3. Oh wat een fantastische handleiding voor het omgaan met emoties. Je woorden sluiten precies aan bij mijn huidige proces en je praktische tips helpen me zeer.
    Van harte bedankt daarvoor, Simone!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in