Ervaar jij wel eens een gevoel van leegte, het gevoel dat je er niet helemaal bent? Alsof je alleen maar een schil bent met daarbinnen een roerloos en koud niets? Lijkt het voor jou soms of alle andere mensen op deze wereld bij elkaar horen, maar dat jij daarbuiten staat, alleen en onbegrepen, ook door jezelf?

In deze leegte heb je geen beeld van wie je bent en wat je leuk vindt. Je leven bestaat uit het meedeinen op de golven van anderen en zo dobber je maar wat rond. Dat laat je toe omdat je zelf niet weet waar je heen wilt en ook de energie niet hebt om van koers te veranderen, mocht je eens een idee krijgen. En voortdurend heb je daarbij het gevoel dat er iets mis is met je, dat je het verkeerd doet en dat het allemaal jouw schuld is.

Alles leek in orde

Als je je herkent in wat hierboven staat, is het mogelijk dat je als kind niet de liefde, aandacht en erkenning hebt mogen ontvangen die je nodig had. Dat je emotioneel verwaarloosd bent en als gevolg hiervan nu ook zelf niet volledig zorg kunt dragen voor wat er zich binnenin jou afspeelt. Wie als kind te maken heeft gehad met emotionele verwaarlozing, is vaak opgegroeid in een gezin dat niet zichtbaar disfunctioneel was. Je werd niet uitgescholden of geslagen. Je werd niet aan je lot overgelaten na school. Je had genoeg vriendjes en mooi speelgoed. Alles leek op het eerste gezicht prima in orde. Toch ben je op emotioneel gebied heel wat tekortgekomen, doordat je ouders niet in staat waren je volledig te zien en ondersteunen in jouw emotionele behoeften.

Onzichtbare schade

Het gaat om de knuffels die je niet kreeg toen je verdriet had en moest huilen, de aandacht die er niet voor je was toen opa doodging en de liefdevolle vragen die niet werden gesteld toen je ontplofte van woede, maar eigenlijk bang en onzeker was. Je ouders bedoelden het goed, maar misten de vaardigheid om de gevoelens die er in je leefden op te merken en er adequaat op te reageren. Waarschijnlijk doordat zij zelf ook nooit hebben geleerd hoe om te gaan met hun gevoelens en hoe die op een gezonde manier te uiten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Doordat je ouders de taal van de emoties niet spraken, leerde jij dat ook niet. Je leerde niet hoe je omgaat met je emoties en hoe je ze uit. Door het gebrek aan emotionele zorg heb jij de boodschap ontvangen dat jouw gevoelens er niet toe doen, dat ze lastig en ongewenst zijn, dat je er beter aan doet ze niet te uiten of zelfs maar te voelen. Dat ze een teken zijn van jouw zwakte of slechte kant.

De schade die zo aangericht wordt, is onzichtbaar maar groot. Op jouw lijf geen blauwe plekken, in jouw levensverhaal geen rotjeugd en toch voel je je altijd zo leeg en koud. Je vraagt je af wat er met je aan de hand is, maar ziet geen oorzaak en dus is je conclusie: er is niets aan de hand, het ligt aan mij. Je hebt het gevoel dat er iets fundamenteel mis is met jou en uit schaamte praat je er verder met niemand over.

Emotionele verwaarlozing

Grondtoon van je bestaan

Wat het allemaal nog verwarrender maakt, is dat veel volwassenen met een verleden van emotionele verwaarlozing hun leven op het eerste gezicht prima voor elkaar hebben. Je hebt bijvoorbeeld een fijn gezin en een leuke baan, maar er is ook een voortdurend gevoel van innerlijke leegte en kou. Dat gevoel ben je misschien zo gewend, dat het je nauwelijks meer opvalt, maar het ís er wel en vormt de grondtoon van je bestaan. Het afgesneden zijn van je eigen gevoel is jouw normale staat van zijn en de tegenstelling tussen wat je ziet in je leven en hoe je dat ervaart, zorgt voor grote verwarring. Je oplossing is vaak om te ontkennen dat je je niet goed voelt, of je gevoelens te verdoven en gewoon door te gaan. Zo kunnen er vele jaren verstrijken waarin je uiterlijk een leven leidt als ieder ander, maar innerlijk een grote leegte en eenzaamheid ervaart.

Het pad van heling

Ik wil je op het hart drukken dat het niet aan jou ligt. Er is niets mis met jou en je hoort er wel degelijk bij. Net als elk ander mens ben je perfect in al je imperfecties. Het enige wat er aan de hand is, is dat je nog niet zo goed weet hoe om te gaan met je gevoelens en daarmee hoe je liefdevol voor jezelf kunt zijn. Zodra je opnieuw leert voelen en gaat inzien dat je emoties er wel degelijk toe doen, zul je ook gaan inzien hoe oneindig waardevol jij bent als mens. Met je gevoelens als leidraad kun je dan je leven inrichten naar jouw hart en de liefde voor jezelf en anderen volledig ervaren.

Deze heling van emotionele verwaarlozing vormt een levenslang proces. Steeds weer mag je een diepere laag aanboren en ontdekken wat daar op je wacht. Op dit pad van zelfontplooiing zal je op een gegeven moment dankbaarheid gaan ervaren voor de dingen die je in je leven hebt meegemaakt. Van daaruit kun je gaan inzien dat het precies je pijn is die is de weg wijst naar jouw diepste wezen en de eindeloze mogelijkheden die je het leven je biedt.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Bedankt voor deze tekst… weet al lang dat ik emotioneel niet werd (h)erkend en leef inderdaad met dit gevoel van leegte, welk op sommige momenten heel hevig en op andere momenten minder hevig of zelfs helemaal niet voelbaar is… deze tekst werkt heel ondersteunend…

 2. Wauwdsze komt binnen en ik herken me voor t eerst in mijn leven me in een stuk . Dit was t waarom ik altijd anders was dit is waar ik dus iets mee kan woe ik weet waar ik aan kan gaan werken ❤️

 3. Wie dit aanspreekt moet eens googlen op Dr. Jonice Webb. Het is deze Amerikaanse psychotherapeute, die als eerste heeft geconstateerd hoe fnuikend emotionele verwaarlozing is, wat precies de kenmerken zijn en hoe je ervan kunt helen. Complete heling is volgens haar mogelijk.
  Zij noemt het overigens Childhood Emotional Neglect, afgekort CEN.
  Het kan voorkomen in de beste families. Anders dan bij fysieke verwaarlozing of mishandeling is CEN niet zichtbaar. Het is namelijk niet iets wat de ouders/opvoeders deden, maar iets wat ze nalieten; namelijk voldoende aandacht besteden aan de gevoelens en de emotionele behoeften van hun kind. De kans is groot dat je je er niks van kunt herinneren en alleen maar rondloopt met een vaag gevoel dat er iets mis is met jou.
  Als je van je ouders de boodschap krijgt dat jouw gevoelens er niet toe doen of niet gewenst zijn, dan trek je als kind al snel de conclusie dat jij er niet toe doet en jij niet gewenst bent. Dit heeft verstrekkende gevolgen en een heel bepaalde set aan problemen op volwassen leeftijd. Maar nogmaals, ook uit mijn eigen ervaring weet ik: je kunt er helemaal van herstellen!
  Via haar site kun je een vragenlijst invullen om te bepalen of je CEN hebt. Verder zijn er op YouTubes diverse filmpjes te vinden (bv . Het beste kun je haar boek lezen: Running On Empty. Helaas is wel alles in het Amerikaans en er is nog geen Nederlandse therapeut opgeleid. Webb geeft wel regelmatig trainingen, ook online. Dus wie weet, gaat dat nog veranderen.
  Ik ben geen therapeut, maar mocht je vragen hebben, bijvoorbeeld vanwege de taal, dan help ik je graag. Je mag me gerust mailen: roodborstmartine@gmail.com

  • mooi boek,,,,zij zegt:
   je heb een leegte niet om wat er was maar om wat er niet was…..en omdat men niet kan weten wat er niet was , is het zo verdomd moeilijk om er achter te komen……

 4. Ben een moeder die emotionele verwaarlozing op haar kind heeft toegepast.
  Destijds had ik depressies en geen aandacht voor m’n kind.
  Heb haar te weinig geknuffeld, te weinig laten voelen hoeveel ik van haar houd.
  En geloof me, daar heb ik spijt van voor de rest van m’n leven.
  Er is met m’n dochter wel over gepraat en zij is ook bij een psychologe geweest.
  Maar ook zij kreeg een depressie. T gaat gelukkig wel beter.
  Nu lees ik dit artikel en moet weer huilen, omdat het precies klopt wat ik heb aangericht.

  • Nu je het weet, kun je de cirkel doorbreken en het voor jouw dochter alsnog anders doen.
   Blijf niet hangen in dat schuldgevoel, daar heeft zij niet zoveel aan. Je kon er niets aan doen dat je ziek werd toen en het verleden kun je niet meer veranderen. Maar je kunt nu wel andere keuzes maken en er alsnog voor haar zijn. Je kunt het helen. Lees of kijk iets van Dr. Jonice Webb als je kunt. dat helpt echt.

 5. Hoi Fiona
  Ik wil me wel abonneren op jouw Soul Letters, maar ik kan geen ‘knop’ vinden.
  Kan het ook op deze manier?
  Groetjes Mirjam

 6. Niets is er voor niets!
  Een nieuwe leegte…dat aanvoelt als leegte. Een leegte die we als klein hummeltje ook in ons droegen en door de wereld om ons heen in onbewustheid van werd op en ingevuld met die wereld.
  Dan is er een moment dat de wereld van om ons heen in of uiteen stort. En na die ravage wordt het stil…stil te staan bij ons zelf…innerlijk weten dat die wereld die eens bestond geen aansluiting meer kan vinden.
  Dan is daar in al die verwarring een leegte!
  Die leegte is de liefde voor ons zelf…een ruimte die we ons zelf aanbieden om door onderkende vormen van voelen vanuit dat vergeten van hoe we ons zelf werkelijk voelen te herontdekken en die ruimte met onze gevoelens te ‘vervullen’!
  Die ruimt is even angst…dit keer is daar niemand die jou begeleiding geeft…je schenkt jezelf door alle liefde het geduld om zelf te gaan onderzoeken.
  De grootste opslurpende kracht is het binnenwerk van je hoofd, dat mee wilt reizen vanuit dat ervaren vorige en die overvolle ruimte…ben je voor jezelf in staat om dat hoofd zo af en toe op het nachtkastje te laten liggen en met even dat niets in dat niets van leegte plaats te nemen?
  Of blijf je hangen in het zelfde web…vul je de nieuwe ruimte opnieuw op met al de oude koeien van die oude sloot?
  Een nieuwe eigen creatieve en zelfvoelende ruimte…waar je dat jonge kalfje bent dat zich uit de ‘kist’ bevrijd! Gaat vallen en opstaan…dat is het eigen avontuur!!! Geen schuldigen…dit keer is in die ruimte die die jij allemaal kan zijn en zelfs niet hoeft te zijn.
  Weg stappen uit die oude ruimte van dat mag niet…je moet en van dat is niet normaal. Groeien in je eigen wereld…op weg naar eigen vervulling…
  In je eigen wereld in de wereld leren, leven…en in die eigen wereld eens afscheid te nemen met een glimlach. Jouw hartje heeft jouw ritme geslagen…en dan ga je even terug…neem je afstand…en ben je in een kosmische adempauze waar je terug kunt kijken naar wat jij ZELF hebt gecreëerd!
  Voorbij angst…is die leegte wel normaal…een opening in alles dat is geweest…jouw eigen klaslokaal.

  Voorbij alles komt niets om dat alles te zijn dat vaker niets is…de ruimte zijn…

 7. Goh, ja, emotionele verwaarlozing, relativering door de ene ouder van je gevoelens die je had/hebt als kind, de andere ouder wel degelijk gevoelens hebbend maar (dikwijls) kwade gevoelens die hij uitwerkte op zijn kind, bv. omdat hij (hard) moest werken voor zijn geld, nog verschillende zaken moest afbetalen en waarvan je als kind bv. niets leuks mocht ervaren (en/of tenminste veel te weinig!) en al zeker geen (klein) snoepgoedje, bv. mocht kopen (terwijl hij voor zichzelf wel (bij)zaken kocht!) en daar geld genoeg voor had!
  Bovendien ouder(s) die je min of meer ook nog lieten voelen dat er met jou wat mis was!
  Voeg daarbij nog een school waar je plusminus 5 jaar naar toe mocht gaan omdat je slecht kon leren met voldoende kinderen met allerhande karakterstoornissen en geïsoleerd wonen!
  Geen goede cocktail om in op te groeien; ‘t zij zo.
  Maar je bent niet abnormaal, je wil dat enkel maar geloven maar das niet waar!
  Wees lief tegenover jezelf, je medemensen, je medewezens, tracht een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving (in se;’ t universum) en je komt er wel! Ontwikkel verder je wijsheid door bv.’ t lezen van interessante boeken en spreek met (wijze) aangename mensen die je tegenkomt in de bibliotheek, bv.!
  Trek je op aan aangename mensen die je evnt. vindt op ‘t internet!
  Glimlach en doe af en toe eens plezant met mensen!
  Ga misschien om met dieren en doe iets in de natuur, evnt. met anderen (mensen, dieren!)!
  Dit zijn enige suggesties die ik doe om je aangenamer re dien voelen!
  (‘ k heb er misschien nog wel meer…!)!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in