Empaten hebben het vermogen om mensen te lezen en te begrijpen. Hun empathie stemt ze af of laat ze resoneren met anderen. Dat kan vrijwillig, maar ook automatisch gebeuren, afhankelijk van je controle erover.

Empaten kunnen de psyche van anderen scannen, op gedachtes en gevoelens, of op gebeurtenissen uit het verleden, heden of zelfs de toekomst. De meeste empaten hebben geen idee hoe dit eigenlijk werkt. Ze hebben gewoon geaccepteerd dat ze gevoelig zijn voor andere mensen.

Empaten voelen diepe emoties aan

Empathie is het voelen van de ware emoties van een ander. Dat wil zeggen dat een empaat met iemand om kan gaan op basis van hun echte gevoelens, die diep liggen verborgen onder wat ze uiterlijk laten zien. De meeste mensen zetten een soort masker op. We worden van jongs af aan al geleerd om onze echte gevoelens te verbergen, omdat de maatschappij steeds meer van ons vraagt.

Een empaat voelt de waarheid aan achter dat masker. En ze handelt uit compassie, om te helpen die persoon zichzelf te uiten. Daardoor voelt de ander zich veilig en niet zo wanhopig eenzaam.eigenschappen van empaten

Empathie kun je voelen voor bijvoorbeeld familie, kinderen, vrienden, goede kennissen, maar ook voor vreemdelingen, huisdieren, planten of zelfs levenloze objecten. Empathie is niet gebonden aan tijd of ruimte. Een empaat kan dus de emoties aanvoelen van mensen of dingen die best ver weg zijn. Sommige mensen zijn empathisch naar dieren, naar de natuur, naar planeten, naar mechanische apparaten of naar gebouwen. Er zijn natuurlijk ook mensen met een combinatie daarvan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Empaten hebben een diep gevoel van begrip

Empaten zijn hoogsensitief. Dat is een term die we vaak gebruiken voor iemands vermogen (gevoeligheid) voor de emoties en gevoelens van anderen. Empaten hebben een diep gevoel van begrip, naast hun empathie. Dat maakt ze vaak medelevend, bedachtzaam en begripvol naar anderen.awesome

Je kunt verschillende niveaus onderscheiden in empathie. Hoe krachtig je empathie is, kan afhangen van je eigen bewustzijn van jezelf, je begrip van hoe empathie werkt, of de (non-)acceptatie van empathie door de mensen om je heen, zoals je familie en vrienden. Over het algemeen is empathie iets heel natuurlijks voor empaten en leren ze pas veel later wat hun gave is.

Empathie is erfelijk

Empathie is genetisch, het zit in ons DNA. Je geeft het dus door van generatie op generatie. Dit blijkt uit onderzoek van de traditionele wetenschap en van beoefenaars van alternatieve geneeskunde. Empathie heeft zowel biologische, genetische als spirituele aspecten.

Empaten kunnen anderen meestal op meerdere niveaus aanvoelen. Ze proberen te erkennen wat een ander echt zegt, voelt en denkt. Dat zorgt voor meer begrip tussen de personen. Empaten kunnen ontzettend goed worden in het lezen van lichaamstaal of het bestuderen van oogbewegingen. Die kunst op zich is niet per se empathie, maar eerder een natuurlijk resultaat van goed letten op anderen. Je zou kunnen zeggen dat empaten een totaalpakket hebben voor communicatie.eigenschappen van empaten

Zo werkt empathie

We kunnen nog veel leren over hoe empathie werkt, maar we weten ook al best wat. Alles heeft een energetische trilling of frequentie. Een empaat kan die trillingen zien en herkent zelfs de subtielste verandering, ook al is die onzichtbaar voor het blote oog of de vijf zintuigen.

Woorden waarmee we ons uitdrukken, hebben een energetisch patroon. Dat patroon nemen ze over van de spreker. Daarom heeft ieder woord een specifieke betekenis voor de spreker. Achter die uitdrukking ligt weer een kracht of krachtveld, die we meestal gewoon ‘energie’ noemen. Een voorbeeld: als we het woord ‘haat’ lezen, gaat dat meestal samen met een behoorlijk intensief gevoel. Het woord ‘haat’ krijgt dus kracht van dat gevoel. Het gevoel van de spreker (die energie) is wat een empaat opvalt. Of die woorden nu worden uitgesproken, gedacht of gevoelt, en met of zonder lichamelijke uitdrukking.eigenschappen van empaten (3)

Empaten zijn vaak heel actief poëtisch. Ze zijn geboren schrijvers, zangers en artiesten, met ontzettend veel creativiteit en verbeelding. Ze staan bekend om allerlei talenten, omdat ze heel breed geïnteresseerd zijn. En die interesses zijn langdurig, liefdevol, loyaal en goedaardig. Ze zijn vaak geïnteresseerd in verschillende culturen en bekijken de wereld vanuit een open perspectief. Ze zijn moeder, vader, kind, vriend, zuster, verzorger, leraar, dokter, verkoper… tot paragnost, helderziende, heler, enzovoort. (Wat niet betekent dat iedereen in die categorieën een empaat is.) Die lijst kun je langer en langer maken, en doet er ook eigenlijk niet toe. Wat veel belangrijker is, is dat je inziet dat empaten echt overal zijn – in iedere cultuur en over de hele wereld.

Empaten zijn goede luisteraars

Empaten hebben vaak een hele liefdevolle persoonlijkheid en manier van doen. Dat maakt ze goede luisteraars en raadgevers (ook als ze geen professionele therapeut zijn). Anderen helpen is gewoon natuurlijk voor ze, en dat vinden ze vaak belangrijker dan hun eigen behoeftes. Om precies dezelfde redenen, kunnen ze ook precies het tegenovergestelde zijn. Ze kunnen stille mensen zijn, teruggetrokken uit de wereld, depressief, neurotisch, dagdromers of zelfs narcisten.

Ze zijn vaak ontzettend gepassioneerd over de natuur en hebben respect voor haar overvloed en schoonheid. Je vindt een empaat dan ook snel buiten de deur, op het strand of gewoon op een wandeling. Empaten voelen zich continu aangetrokken tot de natuur, omdat het ze helpt los te laten. Het is de perfecte plek om hun zintuigen weer op te laden en wat vrede en rust te ervaren in de hectiek van het leven. Momenten pakken om even weg te stappen en te ontspannen in de natuur, dat wordt al snel van levensbelang voor een empaat. Ze geven ook vaak veel om dieren. Niet als machtsobject, maar als een natuurlijke liefde. Je ziet daarom meestal dat een empaat een of meerdere huisdieren heeft.eigenschappen van empaten

Eigenschappen van empaten

Empaten zijn vaak stille mensen. Ze vinden het moeilijk een compliment te accepteren, omdat ze veel eerder de positieve kanten van anderen willen benoemen. Op emotioneel gebied zijn ze juist ontzettend expressief: ze praten openlijk en soms heel direct over zichzelf. Een empaat heeft niet snel moeite om over haar gevoel te praten.

Maar ze kunnen ook precies het tegenovergestelde zijn: teruggetrokken en haast ongevoelig, om het zacht uit te drukken. Soms lijken ze zelfs niks door te hebben. Dat zijn mensen die hebben geleerd om anderen te blokkeren. Dat is niet per se iets slechts, zeker niet voor de lerende empaat, die elke dag uitgeput raakt door de stortvloed aan emoties van anderen én van zichzelf, die ze moet verwerken.

Empaten hebben de neiging om openlijk te voelen wat er om hen heen gebeurt. Vaak kunnen ze dat beter voelen dan wat er binnenin zichzelf gebeurt. Daarom cijfert een empaat zichzelf makkelijk weg. Over het algemeen zijn empaten daarom niet gewelddadig, niet agressief en eerder vredelievende mensen. Een ruimte met disharmonie geeft ze een heel oncomfortabel gevoel. Komen ze per ongeluk in een confrontatie terecht, dan zullen ze de situatie zo snel mogelijk proberen op te lossen. Zijn ze gemeen als ze voor zichzelf opkomen, dan schamen ze zich nog een hele tijd voor hun gebrek aan zelfcontrole. Het liefst lossen ze problemen snel en liefdevol op.

Empaten zijn gevoelig voor TV, video’s, films, het nieuws en de radio. Geweld of emotioneel drama, schokkende scenes met fysieke of emotionele pijn, bij volwassenen of kinderen of dieren – een empaat pinkt al snel een traantje weg. Soms maakt het ze zelfs fysiek misselijk of barsten ze echt in huilen uit. Sommige empaten kunnen gewoon niet begrijpen hoe iemand zo gemeen kan zijn. Ze kunnen hun gevoel dan moeilijk uitleggen aan mensen die het anders zien. Omdat die gesloten zijn of duidelijk een gebrek aan compassie hebben. Empaten kunnen het lijden dat ze zien en voelen gewoon onmogelijk goedpraten.eigenschappen van empaten

Mensen uit alle sociale lagen voelen zich aangetrokken tot de warmte en authentieke compassie van empaten. Of ze nu door hebben dat iemand empathisch is of niet, ze worden ertoe aangetrokken als metaal tot een magneet! Empaten zijn een soort lichtbakens, bronnen van hoop.

Ook al praat je met een empaat die je totaal niet kent, dan voel je dat het makkelijk is om persoonlijke dingen te vertellen. Voor je het weet, heb je je hart en ziel blootgelegd zonder dat je dat van plan was. Het is alsof je op een onderbewust niveau instinctief weet dat empaten naar je luisteren met medeleven en begrip.

Deze mensen luisteren naar het leven. Empaten zijn meestal probleemoplossers, nadenkers, en ze leren over van alles. Als je het een empaat vraagt, dan is er voor ieder probleem een oplossing. En ze blijven vaak zoeken tot ze die oplossing hebben gevonden – al is het maar voor hun goede geweten.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Mooi artikel.En zo herkenbaar. En toch ook weer grappig , het voelt als een beschrijving van mij zelf.
    Warme groet, Sunny

  2. Wat is de overeenkomst en/of verschil tussen een empaat en een introvert.
    En kan een empaat afgesloten zijn door jeugdtrauma?
    Mooi artikel verder.

    Liefs Jacky

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in