Empathie op je werk

Een aantal jaren geleden toen President Obama aankondigde dat hij op zoek was naar een Supreme Court genomineerde met empathisch vermogen, werd een nationale discussie aangewakkerd over empathie en of dit een voor of een tegen is voor een rechter binnen het hoogste VS gerecht.

Hoe zit dat op de werkvloer? Is empathie een een waardevolle eigenschap of lijkt het je zwak, besluiteloos en kwetsbaar te maken?

Op de werkvloer heeft empathie een voor- en nadelige kant. Mensen die extreem empathisch en gevoelig zijn moeten zich bewust zijn van beide kanten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ben ik invoelend/heb ik empathie?

Doe deze empathie zelftest om te zien of jij super empathisch bent.

Ja Nee Word ik bestempeld door collega’s als ‘erg emotioneel’ of ‘overgevoelig’?
Ja Nee Als een collega onrustig is, beïnvloedt dit mijn humeur op het werk?
Ja Nee Ben ik snel in mijn gevoelens geraakt als een leidinggevende of directe collega mij voorziet van negatieve feedback?
Ja Nee Ben ik snel emotioneel uitgeput als ik nauw met anderen moet samenwerken, en heb ik tijd alleen nodig om bij te komen?
Ja Nee Raken mijn zenuwen overbelast door kantoorgeluiden, machines of druk gepraat?
Ja Nee Werk ik liever in stilte en op mezelf?
Ja Nee Ben ik geneigd teveel te eten of heb ik drank nodig om te dealen met de werkstress?

Als je ja hebt geantwoord op één van deze vragen, dan ben je op zijn minst gedeeltelijk empathisch. Heb je op meer dan drie antwoorden ja geantwoord, dan ben je behoorlijk gevoelig en beschik je over empathie.

De voordelen van empathie op het werk

dramaqueen1 Judith Orloff over subtiele zelfverdediging tegen energievampiers
emotionele vampiers. De drama queen is een voorbeeld daarvan

Je hebt een groot hart, en mensen met een groot hart zijn begiftigde helpers en begeleiders. Als empathisch mens ben je geduldig, vriendelijk en meelevend. Precies wat je nodig hebt als manager, trainer of teamleider.

Je bent gepassioneerd, en gepassioneerde mensen geven alles binnen hun projecten. Empathische mensen zijn gepassioneerd over waar ze in geloven en in hun ideeën. In creatieve functies of als verkoop- of marketingmensen, is passie een Plus.

Je bent intuïtief en intuïtieve mensen kunnen tussen de regels door lezen. Ze merken de grijze gebieden op binnen een discussie of voelen een onuitgesproken spanning binnen vergaderingen. Hun mogelijkheid om de gevoelens van anderen te lezen is een belangrijke vaardigheid bij onderhandelingen en personeelsmanagement.

Je staat in contact met je emoties, dit betekent dat anderen gemakkelijk verbinding met je maken. We bewonderen mensen die authentiek zijn het meest. Met andere woorden, zij laten hun emoties zien. In de zakenwereld helpt ‘echt’ zijn je om te netwerken, loyaliteit te verdienen, klanten werven en neerzetten van sterke overeenkomsten.

De nadelen van empathie op het werk

lawaai-op-je-werk

 • Je bent een emotionele spons. Zeer empathische mensen neigen ernaar de emoties van anderen op te pikken. Dit kan nadelig zijn als een leider het hoofd koel moet houden of wanneer via een objectieve houding een heldere beslissing genomen moet worden.
 • Je bent vatbaar voor angst, depressie en vermoeidheid. Als je altijd afgestemd bent op de emoties van collega’s, is het lastig om te voorkomen dat je zenuwen overbelast raken. Je zult de emoties die uit allerlei richtingen komen moeten kunnen verwerken.
 • Je kunt het lastig vinden om met anderen samen te werken. Empathische mensen hebben het vaak nodig om op zichzelf te werken. Ze zoeken de eenzaamheid op om hun kalmte terug te vinden. Anderen kunnen denken dat je niet sociaal bent.
 • Je bent het slachtoffer van emotionele vampiers. Emotionele vampiers zijn mensen die de energie direct uit je zuigen en laten je leeggezogen en uitgeput achter. Dit doen ze door afhankelijk gedrag, praatziek gedrag, gemeenheid of door over je heen te walsen. Er zijn verschillende soorten emotionele vampiers en ze hebben het op natuurlijke wijze op empathische personen als jij gemunt.

Als je een super sensitief en empathisch persoon bent, wees je dan bewust van deze mooie karaktereigenschap die je kan helpen op de werkvloer. Maar wees extra zorgvuldig bij het beschermen van je emotionele en fysieke gezondheid. Empathische mensen zijn bij voorkeur meer kwetsbaar en open dan hun directe collega’s.

Afkomstig van Dr. Judith Orloff’s boek Emotionele vrijheid”-je bent geen speelbal van je emoties

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Ahum, volgens mij word hier echt geen empathie beschreven maar emotionele onstabiliteit en hooggevoeligheid. Empathie heeft niets te maken met emoties eruit laten komen. Empathie heeft volgens mij meer te maken met compassie. Definitie van empathie is: inlevingsvermogen. Kortom begrijpen dat iemand boos wordt, verdrietig, maar daarin hoef je niet mee te gaan of mee te voelen. Dat is emoties overnemen. Echte empathie (als inlevingsvermogen) zorgt per definitie voor een diepere verbinding tussen mensen en dat zie ik altijd als mooi, waar dan ook. Daar is geen enkele zwakheid of kwetsbaarheid aan verbonden.
  Emoties worden ook vaak als kwetsbaar ervaren maar dit zijn ze niet. Hoe je van kwetsbaar een kracht kan maken heb ik net vandaag in mijn blog beschreven.

  • Ja, afhankelijk van je filters. Empathie brengt automatisch hoog)gevoeligheid met zich mee. Maar (hoog)gevoeligheid hoeft niet altijd empathie (inlevingsvermogen) in te houden. Een paard is wel een dier, maar niet elk dier is een paard. Althans zo zie ik het ongeveer, maar ik kan het ook mis hebben, hoor. De meeste mensen zijn bijvoorbeeld zéér gevoelig voor lagere astraal/emotionele stromingen, maar zich daarvan ook zéér onbewust. Zie wat er tijdens een voetbalwedstrijd kan gebeuren. De massa steekt elkaar aan. Er ontstaat een heksenketel van wilde emoties, en ik kan dit met de beste wil der wereld geen empathie in de goede zin des woord noemen. Het gaat mij er dus om dat (hoog)gevoeligheid zich op verschillende niveaus kan voordoen, en ik empathie (bewuste inleving van ziel tot ziel) meer waarde toeken, dan de emtionele stromingen waar de massa zich onbewust aan overgeeft.

 2. De oplossing om negatieve trillingen te “weren” is ook niet eenvoudig. Het vergt veel kennis en ervaring in het her-kennen en omgaan met zowel negatieve als positieve trillingen. Er gaat vaak een heel leven mee gemoeid om dit onder de knie te krijgen. Belangrijk is om zich te realiseren dat positieve en negatieve tendensen (d.w.z. dualiteit) basis zijn van het bestaan. Alles in de zichtbare wereld is opgebouwd uit dualiteit. De natuur bestaat uit opbouw en afbraak, dag en nacht, geboorte en dood, liefde en haat, enz., enz. Als wij uitsluitend het goede accepteren, staat het negatieve voor de deur, want zij horen bij elkaar. M.a.w. het negatieve is nooit te elimineren. Wat kunnen wij dan wel doen?
  Dualiteit (positieve en negatieve emoties en gedachten) is onderdeel van het lager ego. De Ziel (hoger Zelf) daarentegen staat daar boven, zodat de ware oplossing bij de Ziel ligt. Zij is neutrale Waarnemer en registreert wat er zoal verschijnt. De oplossing is dus om vanuit deze Waarnemer alle energieën op neutrale wijze te registreren, en vervolgens weer los te laten. Door los te laten zullen energieën (zowel + en -) binnenkomen, en de aura weer uitstromen. Hierdoor blijft onze eigen energie stromen, en behouden we ook onze eigen energie. Op die manier bouwen we aan de afbakening van onze eigen innerlijke ruimte (de aura). Deze wordt steviger, zodat er geen vreemde energieën ongecontroleerd je “woning” kunnen binnenkomen. De voordeur van je huis laat je ook niet openstaan. Bovendien behoren we geen speelbal te zijn van hetgeen de omgeving uitzendt, en in onze aura aan narigheid parkeert. Denk in dit verband eens aan het Oosterse symbool van de ruiter en het paard. Het paard wil alle kanten op, maar het is de ruiter (Waarnemer, Ziel) die stuurt, omdat hij de teugels in handen heeft. De oplossing is dus om trillingen, energieën, emoties en gedachten vanuit de Ziel of Waarnemer bewust te herkennen, te sturen, er richting aan te geven. Misschien moeilijk te vatten of onbegrijpelijk? Ieder mens kent echter min of meer bewust de Waarnemer in zichzelf, die zowel naar binnen als naar buiten kan kijken. In het lager ego ligt geen afdoende oplossing. Dit “ik” oordeelt immers over wat subjectief goed is en wat kwaad. Wat we niet goed vinden aan onszelf, verwerpen we door er weerstand tegen te bieden. Bijvoorbeeld door hardnekkige en minderwaardige gedachten dat we niet goed zijn, of niet goed genoeg. Maar die weerstand blokkeert nu juist opnieuw de energie. Bovendien probeert het ik zich te verweren door zich af te sluiten, of emoties te verdringen, terwijl afsluiten en verdringing de energie andermaal zullen blokkeren. Plak geen (negatief) etiket op jezelf. Laat het ego je niet opdelen in hokjes en vakjes van dit is goed en dit is kwaad. Hokjes en vakjes bestaan niet, want in werkelijkheid staat alles in verband met elkaar. Leer jezelf eerst eens te bekijken als objectieve Waarnemer/Ziel, die alles accepeteert zoals het komt. Omarm als het ware al datgene wat je als negatief ervaart in jezelf. Laat de Waarnemer het observeren, maar laat het ego er niets mee doen. Er niet naar handelen. Het is dan alsof je op afstand naar een film kijkt, de film van jouw leven. Gebruik daarbij de onvoorwaardelijke Liefde van de Ziel, die jou VOLLEDIG accepteert zoals je bent. Dus zonder angst, zonder afkeur. In tweede instantie zal diezelfde onvoorwaardelijke Liefde (Ziel, Waarnemer) je vertellen wat werkelijk bij je past, op welke trillingen je wilt afstemmen, en op welke trillingen niet.
  Lieve groet aan iedereen.

 3. Ik herken hier veel van mezelf in, en ik merk in mijn omgeving dat het niet geaccepteerd wordt en ook niet geapprecieerd wordt. Om mezelf te beschermen moet ik mij met name op het werk afsluiten. Wanneer de energie negatief is voel ik het direct en ben ik in staat dit direct te vertalen. Het put mij uit wanneer ik mezelf niet afsluit, zo heb ik dit ervaren tijdens een reading van Derick Ogilvie. Ik was compleet uitgeput toen ik eenmaal weer buiten stond. Sindsdien heb ik geleerd mezelf af te sluiten, en de gidsen te vragen om mij te helpen dicht bij mijn eigen gevoel te blijven en energie van anderen bij anderen te laten. Het werkt voor mij wanneer ik dit doe terwijl ik mijn vingers tegen elkaar plaats tijdens de vraag aan de gidsen.
  Soms vergeet ik mezelf te beschermen, zoals gisteren avond, rond de klok van half acht werd ik helemaal draaierig en had ik het gevoel dat ik heen en weer bewogen werd… Soms overkomt het mij gewoon en dan moet ik echt weg uit de situatie anders ben ik niet in staat om weer terug bij mezelf te komen. Het is wat Mo-Yin ook al aangaf, ik lees er veel over en vaak een zoveelste test. Voor mij helpt het mij af te sluiten, maar ik heb geen oplossing gelezen voor het gevoel wat op zulke momenten bezit van mij neemt… behalve dan wat ik zelf doe wanneer dit voor mij zo voelt.
  Ik vind het een mooi artikel, bedankt voor het delen hiervan.

 4. Nog nooit echt een oplossing gelezen. alleen dezelfde constatering na een zoveelste test of vragenlijst. Hsp-ers en empatische mensen weten dit al lang.
  Dit is niet cynisch bedoeld maar ook een constatering…
  lieve groeten

  • @Willem de Boer, Orloff verteld het zo in haar boek: Judith Orloff worstelde tijdens haar leven met haar buitengewone overgevoeligheid.
   Energetisch gesproken behoort ze tot het type mens dat ze intuitive empaths noemt: intuïtieve invoelers. Zulke mensen voelen energie niet alleen aan, maar hebben de neiging om storende de energiën om hen heen te absorberen, en vitale energie kwijt te raken aan energievampiers.

   • Zelf maak ik onderscheid tussen empathie (inlevings-vermogen) en hooggevoeligheid. Bij inlevingsvermogen is er contact van ziel tot ziel. De ziel leeft zich in een andere ziel in. D.w.z. zij versmelten (tijdelijk) en worden één. Bij hooggevoeligheid nemen we andermans energieën waar (emoties, gedachten), maar hoeft er niet persé zielencontact te zijn. Empathie en hooggevoeligheid kunnen heel goed samengaan, maar dit hoeft dus niet persé het geval te zijn.

 5. Empathie betekent inlevingsvermogen. Sensitiviteit betekent gevoeligheid, wat uit spiritueel oogpunt niet hetzelfde is als emoties. Gevoeligheid ontstaat door een ontwikkeld tastlichaam (astraal lichaam), waarmee we in staat zijn zowel hogere gevoelens als lagere emoties “af te tasten”. Min of meer op dezelfde manier zoals we een kopje thee kunnen betasten. Er ontstaat een probleem (en niet alleen bij sensitieve personen), wanneer lagere emoties uit de omgeving worden aangetrokken en zich in de aura gaan vastzetten. Het gelijke trekt het gelijke aan. Het aantrekken gebeurt dus altijd als er een bron in onszelf zit van de een of ander emotie die wij vasthouden. Het is dus zaak om dit soort lagere emoties te herkennen, te ontspannen en los te laten. De energie in onze aura moet immers blijven stromen, bewegen of trillen. Vastzittende energie blokkeert. Hierdoor raken we vermoeid of verliezen energie. Sensitieve personen zullen zich hier snel van bewust zijn. Zij voelen hun energie wegstromen, en kunnen in zekere zin de kabels betasten waar de energie door wegstroomt. Wanneer daarentegen de energie in de aura blijvend stroomt, blijft zij ook op peil. Hierdoor wordt de aura steviger, en kan negatieve energie van buiten ook niet zomaar plotsklaps de aura binnendringen. Tweede punt is om het tastlichaam en de aura zuiver te houden van lagere energieën, zodat er in onszelf geen onzuivere bron is. Dit gebeurt op dezelfde manier: ontspannen en loslaten, vervolgens omzetten in positieve kwaliteiten: Liefde, Licht etc. We kunnen hierbij gebruik maken van ons beeldend denken (visualisatie), aangezien we met het denken (hogere gedachtes of de wil) de lagere emoties kunnen sturen of beheersen. Inlevingsvermogen (empathie) berust oorspronkelijk op een veilig contact tussen ziel en ziel. De ene ziel leeft in de ander ziel, en kan haar op die manier be-leven. We leven ons niet in in haat of andere lagere emoties, want dan zitten we er zelf mee opgescheept. In feite komt het proces neer op een ongehecht zijn aan de lagere emoties, lagere gedachtes, kortom lagere persoon-lijkheid. Het vraagt om een voortdurende waakzaamheid voor onze binnenwereld, en dit valt allemaal niet mee.

  • @Lia,
   Hallo Lia,
   Ja, je schrijft het duidelijker en haalt empathie en gevoeligheid uit elkaar.
   De vragen in dit artikel zijn op gevoeligheid gebaseerd, waar ik overigens op allen met een “ja” beantwoord.
   Ook ik merk wat jij schrijft: dat een meer zuivere aura en hogere energieën absorberen, me krachtiger maakt en me beschermd voor de lagere energieën.
   Toch bij vermoeidheid e.d. ben je een makkelijke prooi en is het in 1 seconde een feit dat je energie weg vloeit.
   Voor mij heeft het dusdanige gevolgen dat ik niet echt optimaal leef in de maatschappij.
   en als healer het moeilijk vind om daar constant mee bezig te zijn.
   Ik heb veel tijd en rust nodig voor mijzelf.

   Ik bedank jouw voor deze duidelijke uitleg.

   een warme groet,
   Yvonne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in