Energetische Kracht van Kleding

Er is nog nooit een tijd geweest dat kleding zo belangrijk was.
Modetrends volgen elkaar razendsnel op en zelfs idiote ontwerpen worden gretig gevolgd, al lijken sommige designs meer op een poging om ons gewoonweg belachelijk te maken.

Maken kleren de mens of vertellen ze ons juist wie we niet zijn?

Het is aandoenlijk om te zien hoe bij het passen van een nieuw kledingstuk de persoon in kwestie glunderend lijkt te beseffen dat hij met dat nieuwe kledingstuk een nieuw en ander mens zal worden..

Kijkend naar het beeld in de spiegel lijken we plots tot het besef te komen dat we veel meer waard zijn dan we voorheen dachten. We beseffen dat we echt wel de moeite zijn en daar hoeven we nauwelijks iets voor te doen… Enkel een nieuw stuk textiel herwaardeert ons als mens en dat is veel gemakkelijker dan eender welk persoonlijkheidsproces of het jarenlang schaven aan de negatieve kantjes van jezelf.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een nieuwe jas of broek geeft je instant het imago dat via de publiciteit erbij wordt verkocht en met een kleine financiële investering ben je plots een betere versie van jezelf.

Mode en kleding is een vorm van instant upgraden van je persoonlijkheid en nergens gaat dat zo gemakkelijk als in het pashokje van een kledingzaak en dat is verrekt verleidelijk…

Maar voor wie een beetje kritisch is voor zichzelf kan kleding een heel belangrijke functie hebben in het uitbalanceren van het menselijke aura.

Het menselijk energieveld

Het menselijke energieveld bestaat uit 7 verschillende energielagen die elk met een chakra of energiecentra verbonden is en elke energielaag-chakra heeft z’n specifieke kleur, doel en eigenschap.

Negatieve emoties verstoren dat aura of energieveld, waardoor sommige chakra’s minder voeding krijgen en dus minder krachtig worden… Als je de verschillende chakra’s met gloeilampen vergelijkt, zou je kunnen stellen dat een minder goed doorstroomd chakra lijkt op een gedimde gloeilamp terwijl in extreme gevallen chakra’s zo zwak kunnen zijn dat hun energieveld (uitstraling of aura) haast onzichtbaar wordt…

Elke mens streeft van nature naar een gezond en evenwichtig energieveld… Een langdurig verstoord aura zal het fysieke lichaam immers ziek maken, want waar de energetische doorstroming minder goed werkt, zal ook de fysieke spiegel (het lichaam) minder goed functioneren. De stofwisseling werkt minder goed en het afvoeren van afvalstoffen via het lymfesysteem verloopt minder efficiënt… Op lange termijn zal dit leiden tot te weinig zuurstof in de cellen, een te hoge zuurtegraad en een afvalcrisis die zullen leiden tot fysieke ziekte…

Een gezond en uitgebalanceerd energieveld is met andere woorden synoniem voor een perfecte gezondheid en het voorkomen van ziekte.

De klassieke zienswijze van de 7 chakra’s die verbonden zijn met de buitenste energetische cocon die ons beschermt en ook alle kleuren van de verschillende chakra’s bevat.. De tekening is een vereenvoudigde voorstelling. Tussen de chakra’s en de buitenste laag zit er natuurlijk ook een overvloed aan energie.

Onbewust op zoek naar balans

Slechts weinigen onder ons zijn in staat het menselijk energieveld waar te nemen, maar onbewust voelen we wel wanneer er wat mis is en proberen we het onevenwicht van dat energieveld te herstellen. Dat doen we o.a. door kleding te kopen en te dragen met een kleur waaraan in ons aura een tekort of onevenwicht is.

We hebben allemaal een lievelingskleur en we hebben allemaal kledingstukken waar we gek op zijn. Onze hele kast hangt vol met allerlei spullen maar uiteindelijk grijpen we steeds weer naar hetzelfde favoriete kledingstuk..

Bovendien heb je van die dagen dat je echt het gevoel hebt dat je die bepaalde jurk of broek ‘moet’ dragen en dat heeft dan heel dikwijls iets te maken met de kleur van dat bepaalde kledingstuk.

Soms gebeurt ook het tegenovergestelde en zijn er momenten waarop je gefrustreerd een bepaald hemd, broek of trui terug de kast in hangt omdat het die dag niet bij je lijkt te horen..

Kleur- of lichttherapie wordt al veel langer gebruikt om mensen met depressie of problemen in het algemeen te genezen. Het relaxerend of juist stimulerend effect van kleuren is al veel langer bekend en de connectie met onze chakra’s ligt voor de hand.

De keuze van de kleur van onze kleding hangt dus sterk samen met de toestand van ons aura of energieveld..

Het kleurenpalet

Draag je graag oranje kleding? Dan is er een goeie kans dat je tweede chakra wat slapjes is en dat je niet voldoende fysieke aandacht krijgt.. De tweede chakra staat immers voor het zichzelf fysiek graag zien, sensualiteit en seksualiteit..

Is je lievelingskleur geel, dan heb je sterke behoefte om je ik-waarde in de wereld neer te zetten.. Je hebt te weinig vertrouwen in jezelf en net daarom zal je ego sterk opspelen..

Geel is de kleur van de solar plexus chakra..

Ben je iemand die steeds blauw draagt, dan is er nood aan communicatie want blauw is de kleur van de keelchakra.

Als je dus morgen een lezing gaat geven, is het interessant om je in blauw te kleden omdat je op die manier ook bij de toehoorders de communicatie chakra gaat stimuleren waardoor je een aandachtiger publiek zal hebben.

Rood duidt dan weer op mensen die gronding nodig hebben.. Rood is de root (1ste) chakra en staat voor kontakt met de aarde en materie..

Groen heeft dan weer alles te maken met de hartchakra en emotioneel gekwetste mensen dragen veel groen net om de verstoorde hartsgevoelens te verzachten..

Afbeelding van iemand die groene kleding draagt om een opstapeling van groene aura-energie ter hoogte van de hartchakra te compenseren. De verstoring van het aura op die plaats, zorgt ook voor fysieke klachten aan de schouder (rood) en een teveel aan geel aan de linkerkant wat duidt op problemen met de eigenwaarde. We zien ook blauw aan de onderzijde wat duidt op onvoldoende communicatie over emoties.

Indigo en violet hebben te maken met spiritueel inzicht en het is geen toeval dat purper een kleur is die veel voorkomt in gewaden van Christelijke leiders al wil ik hier zeker niet beweren dat religie synoniem is aan spiritueel inzicht..

Een sterke drang om een bepaalde kleur te dragen heeft dus veel te maken met de toestand van iemands aura.. Het is een vorm van persoonlijk kleurtherapie. Het is een manier om een tekort aan kleur op te vullen in je energieveld.

Mannen, maar vooral ook vrouwen die graag oranje dragen hebben bijna altijd een tekort aan lichamelijke aandacht, meestal van hun partner…

Mensen die graag rood dragen, hebben behoefte aan gronding en zijn dus onvoldoende fysiek aanwezig. Meestal voelen ze zich onveilig en leven ze grotendeels in hun hoofd. Zij hebben nood aan contact met materie, met de energie van moeder aarde.

Zwart-wit

Het wordt helemaal anders wanneer mensen voortdurend zwart dragen…

Dat heeft niet zozeer iets met de chakra’s te maken als wel met een verstoring van het energieveld door negatieve energieën..

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je geen mooie zwarte jurk of kostuum mag dragen tijdens een feestgelegenheid maar wanneer mensen atijd zwart dragen, zoals bijvoorbeeld gothics ligt een verstoord energieveld meestal aan de grondslag.

Persoon die steeds zwarte kleding draagt onder invloed van een energetische parasiet die links het energieveld binnenkomt.. Naast problemen met de ik-waarde (geel) zorgt hij ook voor een slechte instroom van goeie levensenergie (wit), hartsproblemen (groen) en fysieke klachten rond de nek (rood).

Iemand die altijd wit draagt, zou in principe iemand moeten zijn die mooi in balans is, want een volledig evenwichtig aura is immers gewoon wit.. (heiligen worden dikwijls afgebeeld met een witte gloed om zich heen) maar meestal is het dragen van wit eerder een verlangen naar zuiverheid van het energieveld dan wel daadwerkelijk de toestand ervan… Het is dus eigenlijk hetzelfde als met de andere kleuren…

Het ontbreken of het tekort aan een bepaalde kleur in het aura zet ons aan om kleding in de betreffende kleur te dragen.

Om deze tekst begrijpbaar en eenvoudig te houden, spreken we over de aura’s en chakra’s in de vorm zoals ze algemeen worden aangenomen en afgebeeld.. Ondanks alle geschriften en verklaringen van healers, zijn chakra’s immers nog nooit bewijsbaar waargenomen zoals bv wel gebeurt bij het fotograferen van aura’s d.m.v. Kirlian fotografie.

Aura’s bestaan dus wel degelijk en bij het zoeken naar de verklaring van het dragen van bepaalde kledingskleuren, zijn dan ook enkel de kleuren van het aura of net het ontbreken ervan van belang.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

39 REACTIES

 1. Ik koop veel 2e hands, heb eigenlijk niet zo veel met kleding. Kleding passen vind ik een ramp, dus ik herken niet zo veel in dit artikel. Zit overigens prima in mijn vel.

  • Hey Elles,

   Hoeft ook niet.. Kleding KAN een tool zijn maar hoeft het niet te zijn.. De ene vindt het gewoon iets om zich warm te houden, de andere meet er zijn persoonlijkheid aan en de derde spiegelt er de toestand van z’n energieveld aan.. Het is allemaal goed en het is fijn dat we allemaal anders zijn.. Ik schreef dit artikel vooral om links te leggen al gaan die verbanden niet altijd op… maar ze zijn dikwijls wel heel frappant en dat merk ik aan mensen die ik behandel.. 🙂 Dankjewel voor het lezen en de comment!
   ET

 2. Waarachtig waar, je dag valt of slaagt met fijne, voor die dag bij jou (jouw energie en uitstraling) passende kleding! Dit heb ik altijd zo gevoeld, en geweten. Op een dag voelt het kledingstuk wel fijn, en de volgende dag niet. Mijn kleding ‘versterkt’ en steunt mijn energie en uitstraling. Daarom is het soms ook zo’n toer om ‘s morgens de juiste kleding uit te zoeken, en daarom haalt het weinig uit of het dure merkkleding is of niet. En daarom was ik ook zo vaak, ook voor mijn kinderen: het is fijn als er elke morgen genoeg keuze is, zodat iedereen ‘lekker in hun vel’ en in hun kleding de deur uit kan.

  • Hey Stofje! leuk dat je het herkent.. Heb ik ook helemaal… Sommige dagen kan ik bepaalde kleuren echt niet verdragen… En dat wassen is vooral fijn als je bv een vermoeiende of vervelende ervaring in een bepaald kledingstuk hebt gehad en je die er lekker uit kan wassen, energetisch kan zuiveren als het ware.. vergeten en vergeven… traumaverwerking op stofniveau.. 🙂
   Dankjewel voor het lezen en je fijne commentaar!
   ET

   • Ja! Komt nog bij dat ik wassen en de was ophangen ook gewoon leuk vind, vooral handwasjes doen. Met veel zorg en liefde 🙂 Ik houd mijn kleding ook graag lang bij me, zeker stukken die ik heel vaak droeg of waarin ik betekenisvolle dingen heb meegemaakt. Ik ‘spaar’ die. Nu ik erover nadenk, doe ik dat ook met spullen en dingen. Ik hang aan veel dingen (en ook kleding) een gevoelswaarde en betekenis, alsof het een ziel heeft??

 3. Mooi artikel intressant allemaal in de zone en lente en je geneigd meer naar kleuren ip zoek te gaan in de kleding keuze!danielle heeft een knuffel nodig op een bankje kijkend naar de mooie azuur blauwe zee

 4. Lieve mensen, wat een reacties…
  Graag deel ik een metafoor waar ik voor mezelf heel veel uit geleerd heb!
  Stel, we zitten in het leven allemaal in een grote cirkel, en in het midden van die cirkel staat een grote chinese vaas. Dan kan je begrijpen dat ieder van op zijn eigenste plaats een ‘ander’ zicht of beeld te zien krijgt van die mooie vaas. Zelfs de persoon naast jou, heeft al een beetje een ander beeld dan jijzelf…
  Dit is een beetje wat ik voel in de opmerkingen op de kleurgevoeligheids-interpretaties….
  Mij heeft het heel veel geleerd, om ieder in zijn eigen waarde te laten, op elk moment in zijn leven, totdat er werkelijk meer vraag is naar duiding eventueel, en dan nog mag jezelf voelen of dit wel klopt met jouw eigenheid…. veel plezier en vreugde lieve mensen, in je kledingkeuzes… kan kinderlijk blij maken,.. alé zo is het toch bij mij… kleurrijke groetjes, als het jullie past natuurlijk….

 5. Dank je wel, heel inzichtelijk artikel, leuk! Beantwoord een aantal vragen voor mezelf die ik had.
  Ik vind het erg jammer dat sommige mensen zo onaardig en agressief reageren. Vooral op een site zoals deze.
  Iedereen haalt uit dit artikel wat resoneert bij hem of haar lijkt me. Als je het niet eens ben is dat prima toch? Maar ik zou het erg fijn vinden als de reacties iets vriendelijker geformuleerd konden worden, dat is voor de rest van de mensen die deze site bezoeken wel zo fijn 🙂 Erik, misschien is het gewoon een idee om niet te reageren, al snap ik dat dat moeilijk is gezien sommige reacties.
  Vrede, laten we allemaal ons best doen ons ego minder te voeden en zich uit te laten dagen.
  Fijne dag allemaal!

  • Hey Karlijn!
   Dankjewel voor je reactie en blij dat je er wat aan hebt gehad!
   Niet reageren is inderdaad een optie maar als mensen me regelrecht beledigen, heb ik het daar een beetje moeilijk mee.. 🙂
   Fijne avond!

 6. Wat een heerlijk artikel om te lezen Erik

  Er zit veel in. Ik heb wel eens gelezen dat je een chakra juist door een kleur kan versterken en dat bijvoorbeeld groen je een sterkere leider maakt 😉 dus ik draag groen om te compenseren? Haha interessant hoor 😉 nu vind ik groen echt een super kleur en draag het ook steeds meer.

  Mijn ervaring is nu ik juist meer vanuit mijn hart leef en mijn hart volg ik ook steeds meer groen ben gaan dragen. 🙂 maar ach wat de theorie ook is ieder mens heeft zijn eigen waarheid, zijn eigen bril Dank je voor het delen❤

  • Hey Kristel,

   Dankjewel voor het lezen en je commentaar..
   Je kan een chakra inderdaad door een kleur versterken, net dat is de helende werking van kleur.
   Ik heb in dit artikel enkel gesproken hoe je een onevenwicht in je aura kan compenseren door het dragen van een bepaalde kleur.. kleur als healing als het ware.. maar het is natuurlijk vanzelfsprekend dat wanneer jouw energieveld best ok is dat je dan gaat kiezen voor een kleur die bij jou past.. Als jij je lekker evenwichtig in je vel voelt en als jij een hartspersoon bent, ga je logischerwzije voor groen.. 🙂

   PS: groen versterkt je hartsgevoelens en maakt je zachter als mens.. dat is ook de reden waarom de groene natuur zo’n relaxerende en ontspannende werking heeft.
   Geel is de kleur van de solar plexus chakra en staat voor de ik-waarde in de wereld.. hoe jij jezelf ziet in de maatschappij.. Ik zie eerder geel en eventueel rood als kleuren om je leiderschap te versterken…
   Dankjewel
   ET

 7. Over zwart en wit ben ik het alleen niet eens. De kleur wit absorbeert juist alle kleuren en zwart niet. Voor mijn gevoel zijn deze betekenissen juist omgedraaid

  • Hey Sippy,
   Wetenschappelijk gezien is een voorwerp wit wanneer het licht met alle golflengtes reflecteert of terugkaatst.. Omdat dat licht in onze ogen terechtkomt (net omdat het teruggekaatst wordt) lijkt het voorwerp wit.. Een zwart object slorpt alle kleuren op en lijkt daarom zwart..
   Als we over licht zelf spreken, is wit licht een verzameling van het volledige kleurspectrum, m.a.w. elke kleur zit in wit licht.. dat kan je zien door wit licht in een prisma te laten schijnen waardoor het breekt in de regenboogkleuren.. Zwart licht bestaat eigenlijk niet want zwart is net het ontbreken van alle kleuren..
   Een T-shirt is rood omdat het alle kleuren absorbeert behalve rood (dat wordt teruggekaatst). een rode lichtbron zend enkel licht met een rode golflengte uit..
   https://www.sciencelearn.org.nz/resources/47-colours-of-light

 8. Na het verzenden van mijn reactie besefte ik hoe grappig het is om juist bij dit artikel als purple te schrijven:) ik gebruik het al jaren als nick en is mijn fav. kleur.

 9. Jeeej wat een vijandigheid naar elkaar toe! Het één beschuldigd de ander van een grotere en sterkere ego. En dan komt er iemand om de hoek met een vlijmscherpe mes en roept “dit artikel heeft geen universele wijsheid”. Wauw!!! Inclusief dezereactie is alles wat hier geschreven is als reactie pure ego!! Kom op mensen, wie zijn wij dat we een geschreven artikel zo scherp bekritiseren? Sinds wanneer zijn wij vergeten om de intentie erachter te voelen? En wat is het doel van al deze reacties?

  En is het gek dat de schrijver zijn stuk en zichzelf verdedigt wanneer er erg onredelijk op wordt gereageerd? Wat is jullie intentie eigenlijk met jullie reacties???
  Niet elk gedeelde info is voor iedereen even waardevol op dat MOMENT voor die persoon.

  Voor mij was het een artikel waar ik iets mee kan. Dank voor de moeite en het delen ervan. Laat dit alsjeblieft je niet tegenhouden om het te blijven delen.

  • Hey Purple! Mooie lievelingskleur heb jij.. 🙂
   Dankjewel voor je comment.. Ik vind kritiek prima maar het moet wel een beetje opbouwend en respectvol zijn.. Ik heb absoluut niet de waarheid in pacht maar als iemand enkel wat begint te schreeuwen ben ik niet meteen geneigd te luisteren.. Dankjewel!
   ET

  • Nou Purple, ik weet niet hoe het bij jou zit, maar een gezond ego is een waardevolle eigenschap. Het helpt je te beschermen en onderscheid te maken tussen flauwekul die een ander vooral ter meerdere eer en glorie van zichzelf verkondigt. en waardoor je trouw blijft aan jezelf. Om gezonde kritische reacties te betichten van vijandigheid neigt erg naar een ongezond, en dus zwak ik-sterkte. De verdediging die ET aanvoert als zijnde “schreeuwerig” en niet opbouwend en niet respectvol zegt alles over zijn eigen dikke-ik.

   Maar goed, niet iedereen die zich met verlichting bezig houdt, leeft zelf erg verlicht. Vandaar dat ik erg blij ben dat ik dankzij een gezond ego flauwekul kan onderscheiden van mensen met oprechte en zuivere intenties.

   Dit artikel en vooral de reacties van ET, doen mij in ieder geval erg denken aan de “spirituele narcist”. Een artikel die onlangs ook hier werd geplaatst.

 10. Toch wel weer grappig te zien hoe je reageert. Vol verontwaardiging en defensief zijn je antwoorden naar een paar kritische noten. Misschien je eigen aura maar eens onder de loep nemen ?

  • Hey Danielle, Ik neem mijn aura nogal dikwijls onder de loep en net zoals de meeste zitten daar ook probleemzones in. Ik heb trouwens nog inooit iemand met een perfect aura of energieveld ontmoet.. Ik vind het trouwens vreemd dat je mijn reacties vol verontwaardiging en defensie vindt. Ik denk dat nogal heel nuchter en to the point antwoord op beledigingen zoals kuddegeest, gepikte kennis, geen wijsheid en geen kennis van zaken… nou moe…
   Dankjewel voor het lezen
   ET

 11. Nou, ik vind het een interessant artikel! Bij het eerste gedeelte dacht ik “waar gaat dit over” maar dat werdvrij snel duidelijk in het tweede gedeelte. Dit geeft best wel “stof” tot nadenken
  en ik denk dat je inderdaad niet zomaar deze informatie deelt. Bedankt voor dit artikel.

  • Hey Frank, dankjewel voor je comment.. Als mensen hier inderdaad gaan over nadenken en daar hun eigen wijsheid bijvoegen, ben ik heel tevreden.. Heel dikwijls worden voor de hand liggende zaken over het hoofd gezien en zoeken we de waarheid veel te ver..
   Dankjewel!
   ET

 12. Erik,
  Je denkt dat je al aardig de wijsheid in pacht hebt, wat de kleuren en kleding betreft. Zelf heb ik een 2 jarige opleiding gehad over de betekenis van kleuren in de breedste zin.
  Ik kan rustig uit je artikel concluderen dat je nog maar weinig kennis hebt van deze materie.
  Je ego wil dit niet aannemen maar het is wel zo.

  • Nou kleurenexpert,
   Ik ga hier niet uitweiden over het ego van iemand die een naam als de jouwe kiest maar ik vind wel dat je oordeel over mij nogal vlug gemaakt is tenzij je op de hoogte bent van mijn voorgeschiedenis en mijn opleidingen al doet dat weinig ter zake..
   I.p.v. gewoon wat negatieve vibes te spuien, zou je me beter op daadwerkelijke (al dan niet) fouten wijzen. Zo leren we van elkaar.. Dat je door het lezen van mijn artikel al weet dat mijn ego niks wil aannemen, vind ik heel sterk. Ik heb nooit beweerd dat ik alle wijsheid in pacht heb.. Jij blijkbaar wel.. Ik stel dan ook voor dat je snel aan het schrijven gaat.. het zal de wereld een betere plek maken… ET

 13. Mensen die altijd zwart dragen hebben een verstoord energieveld….
  Wel nee ! Ik draag altijd zwart en kan zeggen dat mijn energieveld perfect in balans is. Dit is een artikel van iemand geschreven niet vanuit zijn eigen waarheid maar vanuit een oppikken van iemand anders. Het “meelopen” met de kudde. Een kennis verspreiden zonder wijsheid wat maakt dat mensen dit zonder meer aannemen en gaan “geloven”. Je voelt zelf in wat jou het meeste comfort brengt. En is dat niet in je kleding dan komt kleur toch voor in je huis, creatieve hobby’s, gedachten,… Kleding is niet de essentie waarin je kleur zou kunnen zeggen wat je “ontbreekt”….
  Ga eerst voor eigen wijsheid, ipv de oppervlakkige kennis door te geven.

  • Nou MeLa, Dat is een behoorlijk heftige reactie!
   Iemand op basis van één artikel betichten van kuddementaliteit en het pikken van kennis van anderen (kan je me ook vertellen van wie?), getuigt ook niet bepaald van veel wijsheid.. maar ik vind het fantastisch dat jij heel zeker weet dat je energieveld in balans is.. Je voelt inderdaad in jezelf wat voor jou het meest comfort brengt en dat verlangen hangt volledig af van de staat van jouw energieveld en als jij je lekker voelt in zwart, moet je dat zeker maar blijven dragen en verder heel happy zijn.. Dankjewel voor je comment! ET

  • MeLa, ben het wel met je eens. Het stuk voelt nogal naïef aan en niet stevig in universele wijsheid gegrond. Er zit wel wat van waarheid in, maar het rammelt.

   Ik snap je krachtige reactie en vind dat het defensieve antwoord van ET bijdraagt aan het gevoel dat het stuk al gaf.

   • Hey Inge..
    Als je met naïef, eenvoudig bedoelt, ben ik volledig akkoord. De waarheis is altijd simpel.. Als een theorie te ver gezocht lijkt, is ze ook te ver gezocht.. en het is net door universele waarheden in vraag te stellen dat een mens evolueert… en ik vind het inderdaad niet fijn om meteen beschuldigd te worden van gepikte kennis en kuddementaliteit..
    Vriendelijke groet, ET

   • Wit is licht, is yang, het mannelijke. Zwart is het ontbreken van licht, is yin, het vrouwelijke. Beide zijn GEEN kleuren!!!
    Het een kan niet zonder het ander. Yin en Yang houden elkaars dynamiek voortdurend in balans.
    De verwijzing in het artikel van een verstoord energieveld bij mensen die altijd zwart dragen, zoals bijvoorbeeld gothics vind ik daarom heel kort door de bocht. Ik denk dat zwart/wit niet vergelijkbaar is met de kleuren van kleding zoals die worden vergeleken met de chakra’s.
    Het (altijd) dragen van zwarte kleding zoals je wel ziet in de hele rock-cultuur (gothic, heavy , glam, industrial, speed, trash, death, progressive, black, doom, folk, stoner, post, power, deathcore metal enz….) heeft denk ik meer te maken met een cultuur i.p.v. met een verstoord energieveld (en wellicht met een vooroordeel over Gothic)!???
    Misschien een idee om een keer een metal festival te bezoeken om de cultuur te proeven? Mijn ervaring is dat er heel veel empathische mensen rondlopen!

    • Hey Heide!
     Zwart is inderdaad geen kleur maar je moet het natuurlijk wel een naam geven.. De cosmos is ook zwart en zwart is gewoon een woord om het gebrek aan kleur of licht te beschrijven.. In een menselijk energieveld is zwart het ontbreken van energie of de weerspiegeling van een een stoorfrequentie maar daar ging het artikel niet over..
     Als je spreekt over bepaalde culturen groepen heeft dat inderdaad veel te maken met groepsgeest en cultuur zoals je opmerkt.. Je hoort me ook niet zeggen dat alle Joodse mensen een verstoord energieveld hebben omdat ze enkel zwart dragen maar dat heeft een culturele en religieuze achtegrond en het gebeurt niet echt met vrije wil.. de gemeenschap of wereldvisie legt hen dat op..
     Als ik spreek over mensen die altijd zwart dragen dan heb ik het vooral over diegene die die kleur (of net geen kleur) dragen omdat ze het mooi vinden en vinden dat het lekker bij hen past…
     En ik heb echt geen vooroordeel over Gothics.. Integendeel.. ik vind het een fascinerende strekking met fijne mensen wat niet wil zeggen dat hun energieveld helemaal in orde is.. ET

 14. Mmm het is een leuke benadering hiervan maar alles is heeft ook nog andere kanten. Kleding is veelzijdiger dan je zo op het oog denkt. En helaas voor mannen zijn de kleuren erg beperkt en tegenwoordig worden we door de modewereld erg in een bepaalde richting geduwd omdat er simpelweg vele kleuren en materialen gewoon afwezig zijn. Wat wel leuk is dat kleding idd je persoonlijkheid en je stemming kunnen bepalen. Er zijn juist ook mensen die bepaalde kleuren ontwijken door bepaalde herinneringen en juiste erg helend zijn voor hen of kledingkleuren dragen omdat het lievelingskleuren zijn en hun echte kleurren die bij hen passen totaal anders is. Kleding is echt veel meer dan…….

  • Hey Engelina,

   Kleding is inderdaad meer dan kleur alleen maar in dit artikel beperk ik me tot kleur omdat net de kleur een verband heeft met het energieveld.. Andere zaken hebben ook veel met persoonlijkheid te maken wat natuurlijk ook weer gekoppeld is aan het energieveld maar niet zo rechtstreeks.. Wanneer mensen kleuren dragen die niet bij hen lijken te passen, kan dat een kwestie van slechte smaak zijn maar het kan ook net duiden op het feit dat die persoon die kleur nodig heeft ondanks het feit dat ze niet bij hem past.. Het is niet omdat we iets willen dat het ook juist is..
   En de modewereld duwt ons inderdaad voortdurend in een bepaalde richting en ook dat heeft een dikwlijs bedoeling maar dat is dan weer een heel andere materie..
   Dankejwel voor je comment! ET

 15. Dit artikel mankeert wel wat; nml. over de diverse materialen waarmee kleding vervaardigd wordt/werd wordt hier niets gezegd; wat bvb. over mensen die geregeld synthetische kledij dragen, wat valt er te zeggen over mensen die regelmatig katoen dragen, mensen die geregeld (deels) kledingstukken dragen van zijde, mensen die batiek dragen en andere natuurlijke stoffen!

  Wat over herenkleding, bv. wat valt er te zeggen over mensen (mannen meestal) die geregeld een stropdas dragen, wat over mannen die eerder geregeld een vlinderdasje dragen, wat over mannen die in plaats van meestal stropdas of vlinderdasje eerder een soort van zijden sjaaltje rond hun hals dragen, wat over mannen die wel een herenhemd dragen maar daar geen stropdas, vlinderdasje, of hoger genoemde ‘zijden sjaaltje’ dragen, maar gewoon dat hemd zichtbaar en daar dus niets van sjaaltje, stropdas of vlinderdasje er bovennop!

  • Hey Alysa, Het al dan niet dragen van een vlinderdasje of een zijden sjaal vertelt heel wat over je persoonlijkheid en of je stemming. Dat kan ook onrechtstreeks te maken hebben met je energieveld maar dat hoeft niet..
   Als iemand bv altijd een vlinderdas draagt omdat zijn vader dat deed of steeds een net hemd aanschiet omdat ie graag klassevol is en/of een succesvolle uitstraling wil hebben, dan hoeft een verstoord energieveld daar niet aan de basis van te liggen.. al kan het wel.
   Iemand kan perfect in balans en happy zijn en net daarom een vrolijk vlinderdasje dragen..
   In mijn praktijk valt de link tussen kleur en kleding me heel sterk op en uitweiden over de stof en het uitzicht van bepaalde kledingstukken, zou ons erg ver leiden en zou veel meer over persoonlijkheid gaan dan wel over energievelden en dit laatste was wel de insteek van dit artikel. maar het is sowieso interessant studiemateriaal.. Dankjewel! ET

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in