Ruimte maken-voor-je-gevoelens
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Dit artikel is een vervolg op Jij bent een energiegeleider: Hulp bij omgaan met gevoelens waarin wordt uitgelegd wat het betekent om een energiegeleider te zijn. In dit artikel reik ik praktische handvatten aan voor hoe je jouw energie beter kan bewaken en begeleiden.

Verminderen van prikkels

Als je je leven en daarmee jezelf volstopt met prikkels van buitenaf (mensen, gesprekken, werk, internet, tv), dan raakt jouw energiesysteem vol en kan jouw energie niet goed doorstromen. Net zoals bijvoorbeeld je spijsverteringssysteem tijd nodig heeft om je voedsel te verwerken, heeft je energetische systeem tijd nodig om prikkels en energie te verwerken. Hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt, is per persoon verschillend. Over het algemeen geldt dat als je gevoeliger en opener bent en je hierdoor meer prikkels opneemt, je meer tijd nodig hebt om deze prikkels te kunnen verwerken.
Om energie goed door te kunnen laten stromen, is het belangrijk om de hoeveelheid prikkels op een dag (drastisch) te verminderen.
Dus minder sociale contacten, internet, werk, boeken, enz.
En meer “lege” tijd en ruimte: tijd met alleen jijzelf.

Vertragen

Wanneer je gehaast en in een hoog tempo leeft, is jouw lichaam voortdurend gespannen. Spanning blokkeert het stromen van energie. Om weer lekker door te kunnen stromen, is het belangrijk dat je terugschakelt (en terugschakelt en terugschakelt 🙂 ) naar een tempo dat past bij jou en waarbij jij je ontspannen voelt.
Hier een paar tips om te kunnen vertragen:

  • Doe alles wat je doet langzamer (eten, praten, ademen, bewegen, werk, dagelijkse bezigheden)
  • Neem meer tijd voor alle dingen die je doet, zodat er geen tijdsdruk is.
  • Doe minder dingen op een dag.
  • Neem pauzes (veel en lang) tussen bezigheden in.

Verbinden met je lichaam, aarden

Als je veel “in je hoofd” leeft of zelfs half buiten je lichaam zweeft, is je lichaam niet (volledig) bewoond met jouw energie. Doordat jij niet bewust aanwezig bent, stroomt jouw energie niet door. Alles wat jou meer “in” je lichaam brengt, bevordert de verbinding met je lichaam, je aarding, en laat de energie beter doorstromen.

Over hoe je kunt aarden is veel informatie te vinden, maar het is vooral belangrijk om zelf te ontdekken en te ervaren wat jou meer in je lichaam brengt. Er zijn geen regels voor hoe dit moet, voor iedereen werkt dat anders.
Hier een paar tips om uit te proberen:

  • Regelmatig op een dag bewust en dieper in- en weer helemaal uitademen.
  • Regelmatig aandacht brengen naar verschillende lichaamsdelen, vooral ook je voeten.
  • Aardende meditatie of lichamelijke oefeningen.
  • Douchen, knuffelen (met een boom 🙂 ), in de natuur zijn, op de grond liggen, wandelen, in de tuin werken, je laten masseren, enz.

Verminderen van prikkels, vertragen en aarden zijn met elkaar verbonden. Ze ondersteunen en versterken elkaar.

Zorg goed voor jezelf

Op sommige dagen heb je veel energie te verwerken. Je merkt dan dat bezigheden je meer energie kosten en minder soepel gaan. Eigenlijk heb je dan simpelweg meer rust nodig.
Ga ontdekken, elke dag opnieuw, wat voor jou de goede balans is tussen activiteit en downtime. Maak steeds weer verbinding met jouw innerlijke tempo van dit moment. Vergelijk jezelf niet met andere mensen. Vertrouw op jouw gevoelens. Zij zijn je richtingaanwijzers…

Veel plezier met uitproberen en ontdekken wat bij jou past!

Liefs Lea

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in