Nieuwetijdskind.com-geven-ontvangen

geven en nemenIk merk trends in de thema’s waarin ik mensen help, bv. mijn cliënten, facebook-vrienden, oproepen in de radioshow en anderen in mijn leven. Eén belangrijk thema dat de laatste tijd veel opdook is de onbalans in de energie-stroom in relaties, die we kennen als geven en ontvangen. Dat is wat iedereen doet in relatie, geven aan anderen, en ontvangen van hen. Maar dat is niet altijd wat er gebeurt. Sommigen geven vaak meer en soms neemt een persoon alleen maar en geeft hij niets terug. Hoe bekijken we dat geven en ontvangen, wanneer weten we dat het tijd is met te stoppen met geven en hoe ontvangen we van anderen. Dit maakt allemaal deel uit van de nieuwe relatie-dynamieken nu.

Geven en nemen

De energie-stroom moet in balans zijn in een relatie. Dat betekent niet dat iedereen altijd dezelfde hoeveelheid tijd schenkt, het betekent dat er een balans is in de energie-stroom zodat ieder voelt dat zijn in- en uitstroom gelijkwaardig is (niet noodzakelijk gelijk). Niemand mag voelen dat er van hem geprofiteerd wordt, of dat zij meer geven dan ze zouden mogen of willen, dat iedereen actief is en voelt dat er energie gedeeld wordt.balans tussen geven en nemen

Ik gebruik de term ‘gelijkwaardig’ en niet ‘gelijk’, omdat we in elke relatie meer zullen geven op die gebieden waar we meer getalenteerd zijn of ons sterker voelen. De persoon bijvoorbeeld die een goede kok is, zal waarschijnlijk meer koken wanneer de andere partner helemaal niet kookt. Of de ene die graag in de tuin werkt zal waarschijnlijk het meeste werk in de tuin voor zijn rekening nemen. De persoon die het graag netjes heeft zal meer het huishouden voor zijn rekening nemen wanneer de andere niet zoveel geeft om een net huis. Maar wanneer we aan iemand geven die een ‘nemer’ is en geen ontvanger, dan krijgen we problemen.

Een ontvanger is iemand die in staat is evenwaardige hoeveelheden energie terug te schenken aan de gever, zodat de energie-stroom in balans is. Een nemer is iemand die geen energie teruggeeft aan de gever, en dit om verschillende redenen – ofwel kunnen ze het niet, ofwel geloven niet dat ze het kunnen, of weten ze niet hoe (meestal een combinatie van deze redenen).

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wanneer we geconfronteerd worden met een nemer, is onze eerste reactie nog meer en meer te geven, tot ze ons eindelijk energie terug geven. Maar dat zal niet gebeuren, en ze zullen energie blijven nemen tot wij, gefrustreerd, stoppen met geven. Dan zullen ze een andere gever zoeken. Je kan een nemer niet in een ontvanger veranderen, dat is een keuze die zij voor zichzelf moeten maken, en dat houdt een diepe transformatie in die alleen door een hogere kracht dan jij kan gedaan worden.

Het probleem ligt niet alleen bij de nemer, die beperkt is door overtuigingen dat er niet genoeg is, dat ze niet genoeg zijn, dat ze geen kracht hebben, en hun problemen met zelfwaardering, zelfvertrouwen en bevestiging. De gever kiest vaak zelf om te geven aan een nemer, omdat de gever problemen heeft met ontvangen, ze geloven niet echt in de waarde van wat ze geven, en ze hebben ook problemen met zelfvertrouwen. Ze kunnen de nemer omschrijven als een stofzuiger die alles opzuigt, denk aan wat er uit een stofzuiger komt: stof en vuil. Nemers geven niets terug, omdat ze niet denken dat ze iets te geven hebben, ze zijn droevig, onvervuld, en ze voelen zich inferieur, ook al houden ze van alle energie die jij geeft en die ze makkelijk nemen van jou.uit balans

Er zijn twee stappen om relaties te hebben die energetisch in balans zijn, die evenwaardige in- en uitstroom hebben. De eerste is je eigen vermogen cultiveren om te ontvangen. Of je een gever of een nemer bent, het is het vermogen om te ontvangen (in plaats van teveel te geven of te nemen) dat energie-onbalans creëert in je relaties.

De tweede stap is je zelf-waarde en het gevoel dat je iets verdient te cultiveren. Het zijn je eigen problemen rond zelfwaarde en zelfvertrouwen die je verhinderen te ontvangen, en die je voortdurend doen geven aan anderen. En er zijn ook machtsthema’s in het spel, want de persoon die erop staat altijd de gever te zijn, is hij die de hoeveelheid, timing, stroom en richting bepaalt van de energie in relaties.

Dit is iets om bij stil te staan als je overweegt om jezelf toe te staan te ontvangen en te geven. Kies relaties die jou iets kunnen geven, en leer te genieten van de balans van delen, partnerschap en energie in balans in al je relaties. Geef tenslotte met open hart en zonder verwachtingen, maar breng je geven in balans met een bereidheid te ontvangen en dan zal je ook zelf zeker vervuld en gevuld zijn.

Jennifer Hoffman

www.enlighteninglife.com

vert. Fran Tielemans

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

47 REACTIES

 1. Hi Lia,

  Yin/Yang heeft in die zin ook veel meer betekenis gekregen voor mij. Vaak wordt het beschouwd als “de balans”.

  Voor mij is het een teken waarin de dualiteit zichtbaar is en de dualiteit van dualiteit.
  Er zit wit in zwart en zwart in wit en bovendien is er de cirkel waarbinnen wit en zwart zich manifesteren.

  Tenslotte, Robert is m’n geboortenaam, dus eigenlijk is dat correct!
  Rob gebruik ik doorgaans zelf en thuis ben ik Robbie, want mijn vader heette ook Rob(ert); voordat m’n moeder m’n vader leerde kennen had zij al besloten om één zoon te krijgen en die Robert te noemen.
  Zoals Shakespeare heeft geschreven: What’s in a name” en zoals de oma van m’n ex altijd zei: “Een lief kind heeft veel namen”.

  Mvg,
  Rob.

  • Hi Rob,
   Er zit heel veel symboliek in dat yin en yangteken.
   Yin slaat om in Yang en omgekeerd. De cirkel geeft daarbij aan dat het proces van dualiteit (als principe) tot in het oneindige doorgaat.
   Je kunt dualiteit ervaren op horizontaal vlak, bijv. opkomst ondergang zon, goed en kwaad en noem maar op.
   Je kunt dualiteit ook op verticaal niveau ervaren. Het principe komt dan in zijn geheel tegenover eenheid te staan als zijnde 2 verschillende bewustzijnsniveaus.

   Leuk verhaal over die Rob/Robert. Ik houd het maar op Rob ter onderscheiding van Robert die hier ook aan boord is.
   Dag, Lia

 2. (–Ik wou dus zeggen dat ik bang ben dat dat kangoeroe vlees vanzelf van mijn bord springt–)

  Ha Jannie,
  Nou de boodschap komt over, hoor! Ha, ha, ha.

 3. Nou Susanne ik ook ik ben gek op sneeuw en de maand dec ik ben heel creatief , en ik maak hele mooie winter taferelen op mijn vensterbank , mijn schoonzoon zegd elke keer dat ik daar mijn job van had moeten maken interieurontwerpster , maar ja ik wist het wel , ik ben heel crea ik heb grote elfen die staan dan tussen de witte wereld op mijn vensterbank , het is mijn wereld ik ben een faire tail mens , er was een aparte man bij ons in het dorp op t v bij man bijt hond , en die fietste een dag na de opnamen drie keer langs naar binnen kijken bij mij , en bellen met zijn mobieltje , ik dacht ooh nee hè straks komt man bijt hond bij mij aan . Nou ik denk niet dat ik dat aan kan . ik zit achter een. Enorme heg , ik hoef niet te zien wat de buren doen , ken mij wat schelen , dus wij zijn geen nieuwsgierige mensen mijn man en ik , het kan mij niet Boeien wat de buren doen , vrijheid , blijheid . Dus kom maar gauw dec ik omarm het ik ga lekker uit mijn dak met mijn eigen kerststshow , en voor de rest we hebben een kleine portemonnee dus het zal geen grote Bras partij worden , maar ik houd daar toch niet van , van mij part boerekool , kan mij het schelen , gezellig zal het evengoed wel worden , zeker weten , ik hoop voor jou ook Susanne . Liefs Jannie

  • Ha Jannie,
   Heerlijk toch, boerenkool?
   Jummie, jummie.
   En altijd beter dan gebraden konijn.
   Zóóóó zielig.
   Lees dat er tegenwoordig zelfs kangeroe op het menu kan staan.
   Het MOET niet gekker worden.
   Dag, Lia

 4. Hoi Susanne hij schreef eigelijk dit als het nergens op sloeg onderwerp ? ? Nou je weet net als ik dat Aart roert zijn staart enz enz de hele tijd zulke dingen schrijft gekkigheden , dus toen ik een zinnetje onder die Franky zetten die overigens niet meer durft denk , ik schreef onder Lia dacht ik die zei iets van met je helm op en gaan , ik schreef vooruit met de geit , das toch het zelfde , en die van mij roots weg 3 x op nieuw gedaan roots weg , toen maar mail gestuurd kreeg dat antwoord moderatie , ik weet wel wat het is , maar Lia en aart dan ? ???? Mysterie denk ik . Afijn ik lees veel blogs door ik zie veel dingen die nergens op slaan , ik weet het niet , we zien wel hoe en wat , in ieder geval ik hoop dat het duidelijk is , je zit hier toch met vele mensen met duidelijk andere karakters andere gewoontes andere problemen en bagage. , het is mij duidelijk dat er veel leed is , ik kan best venijnig.zijn omdat ik barst van de pijn , ik ben meestal 5 uur al op , kijk dan gelijk hier op de site , en reageer soms impulsief ik zei al flats het staat er voor je het weet , je drukt in , denk later wauw dat had ik niet zo bedoeld , helaas het kwaad is al geschiet . Maar je heb gelijk ik probeer het los te laten en gaan met die banaan . Ben nu inmiddels al gewend aan die grappen van aart , ik hoef ze niet te lezen perse , dus het ligt aan mij zelf hoe ok er mee omgaan . Fijne dag hoor laten we elkaar vrij en respecteren toch ! Liefs Jannie .

  • @Jannie,

   Hoi Jannie, goeie mail hoor :). En inderdaad, misschien is het inderdaad een kwestie van “even wennen” ;), haha, had ik ook ff! Dat ik ook dacht; ‘hûh (?), wat bedoelt hij hier nu mee.. 🙂 Haha, had ik ook ja. Interpretatie is en blijft maar flinterdun.
   Ja, en wat betreft dus de moderatie, inderdaad een beetje vreemd.
   En wat je zegt wat betreft elkaar vrij laten en respecteren, ben ik het helemaal mee eens :), en ook dat kan weer via deze site meer ontwikkeld worden! Nou, hoe mooi is dat eigenlijk :).
   Jij ook een fijne dag gewenst, Jannie, én een fijn weekend! (Hoop eigenlijk dat het snel gaat sneeuwen.. gezellig.. die dagen.. oohh.. ‘k heb er zin an! 🙂 🙂

   Veel liefs, Susanne

  • Beste Jannie.

   ” Reacties worden gemodereerd. Als het geen terzake doende of opbouwende reactie is kan ie verwijderd worden. Persoonlijk vind ik het fijn als de reactie ook het artikel en de inhoud betreft.

   Los daarvan . Je reacties zijn welkom hoor”

 5. @Jannie,

  Hoi Jannie,

  Nah, je hoeft niet “uit m’n buurt te blijven”! 🙂 Haha, gekkie, dat is toch weer het andere uiterste! Ik wilde in al ons schrijven eigenlijk alleen maar aangeven dat ik aan de ene kant begrijp dat dingen inderdaad soms persoonlijk opgevat kunnen worden en dat dat inderdaad soms moeilijk is om ‘los’ te koppelen, zeg maar, en aan de andere kant met de vraag of mededeling of je mij buiten gedoetjes met anderen kan laten, of zoiets dergelijks. Dat is het enige wat ik ermee bedoelde :).
  Ja, en wat je schrijft wat betreft de moderatie, daar weet ik eigenlijk ook het fijne niet van, hoe dat nu precies zit enzo. Had Gordon daar een verklaring voor eigenlijk?

  Liefs, Susanne

 6. Mijn reactie heeft betrekking op twee essentiële zinnen uit de blog:
  (1) De energie-stroom moet in balans zijn in een relatie.
  (2) Een ontvanger is iemand die in staat is evenwaardige hoeveelheden energie terug te schenken aan de gever, zodat de energie-stroom in balans is.

  Qua individu denk ik dat het uiteindelijk gaat om de hoeveelheid energie die iemand ontvangt, gebruikt en doorgeeft. Iemand is evenwichtig wanneer de instroom van energie gelijk is aan de uitstroom. Het blijft wel balanceren en het evenwicht is stabiel of labiel. Anders gezegd, iemand kan tegen een stootje omdat er genoeg energie doorheen gaat, of iemand ligt bij het minst geringe tikje omver omdat er wel evenwicht is, maar de hoeveelheid energie die er doorheen gaat, is te gering om te blijven staan.

  Qua relaties werkt dat als volgt: iemand heeft doorgaans meer dan één relatie. In dat netwerk van relaties zijn gevers, nemers/ontvangers of een combinatie.
  Daarom is er dus geen balans nodig in één relatie en hoeft een ontvanger ook niet in staat te zijn om evenwaardige hoeveelheden energie terug te schenken aan de gever.
  Het is voldoende wanneer iemand’s netwerk genoeg kan geven en nemen zodat iemand zelf kan balanceren in een stabiel evenwicht.

  Iemand is en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de instroom en de uitstroom van een hoeveelheid energie. Wanneer jouw uitstroom te groot is, dan zijn er kennelijk teveel nemers of geef je teveel in jouw netwerk . Andersom, wanneer jouw instroom te groot is, dan zijn er teveel gevers of neem je teveel in jouw netwerk. Wanneer jouw instroom en uitstroom te klein zijn, dan heb je een te klein netwerk.

  Dit kan zich ook in andere vormen van relaties uiten, bijvoorbeeld in iemand’s relatie met geld.
  Mensen die teveel graaien en te weinig uitgeven worden stinkend rijk. Mensen die te weinig inkomen hebben en toch veel uitgeven, zitten in grote financiële problemen. Mensen die weinig inkomen hebben en vrijwel niets kunnen uitgeven, en dat dan ook niet doen, leven een behoeftig bestaan.

  Al met al, er zijn veel vormen van balanceren binnen veel vormen van relaties van iemand met zichzelf en zijn of haar omgeving.

  • Rob,
   Rob dat netwerk kun je tot in het oneindige doortrekken . Afgezien van ontvangen via menselijke relaties, ontvangt de mens energie uit de kosmos, van de zon, planeten etc. en oefenen bijv. jaargetijden en weersomstandigheden hun invloed uit op de mens. Ik denk dus dat we het thema ontvangen/geven feitelijk in groter verband/samenhang moeten zien, waarbij uiteindelijk de Natuur of het Universum zélf voor de juiste balans zorgt tussen geven en nemen, tussen geboorte en dood, tussen centrifugale en centripetale kracht.
   Dag, Lia

   • Hi Lia,
    Dank voor jouw reactie.
    Boeiend en herkenbaar perspectief: uiteindelijk zorgt de natuur of het universum zelf voor de juiste balans tussen geven en nemen …
    Wat voor betekenis hebben “zelfbeschikking/keuze” en/of “eigen verantwoordelijkheid” vanuit dat perspectief voor jou Lia?
    Mvg,
    Rob.

    • Hi Robert,
     Het betekent voor mij meegaan met de flow, en accepteren zoals het is. Het komt neer op medewerking verlenen aan heelheid en eenheid en dit ook willen.
     Antwoord op de vraag of mensen een vrije wil/keuze hebben is volgens mij ja en nee.
     Ja, omdat de mens/ego tegen de draad in kan gaan als hij dit verkiest.
     Ja, omdat wij graag (dus op geheel vrijwillige basis) willen meewerken aan heelheid. Bijv omdat wij zó zijn, en/of er het nut van inzien.
     Nee, omdat het geheel (heelheidsbewustzijn) groter en dus krachtiger is dan de delen. Zo zijn wij mensen als onderdeeltje van de natuur ondergeschikt en overgeleverd aan de krachten van de natuur, of wij willen of niet.
     Groetjes, Lia

     • Hi Lia,

      Dank voor het delen vanuit jouw perspectief.

      Eveneens zeer herkenbaar.

      Keuze is wat mij betreft een illusie. De ego gaat “tegen de draad in” of accepteert even niets zoals het is, als het op dat moment nodig is voor de flow/heelheid.
      Soms lukt het om daar dan pas achteraf “het nut” van in te zien en ook daar hebben wij denk ik geen keuze; soms ben ik een slachtoffer, soms een held en soms kabbelt het leven gewoon voort.
      Ik vergelijk mijzelf wel eens met een watermolecuul die onderdeel uit maakt van een rivier. Die rivier kan op bepaalde stukken overgaan in een brede stroom die traag voortkabbelt, of overgaan in een heftige kolkende stroom met veel schuimende en brekende golftoppen.
      Aan het begin is die rivier klein en is samengesteld uit allemaal verschillende vormen van water: smeltend ijs, sneeuw, regen, vocht vanuit de grond of de gewassen, enzovoort, en dat gaat door tot de rivier eindigt in een zee waar ik als watermolecuul misschien zal verdampen in een regenwolk die bovenop een bergtop gaat sneeuwen om door te sijpelen tot het begin van een andere rivier.
      Willoos en machteloos laat ik mij meevoeren met de illusie dat ik een keuze heb in welke rivier ik verder ga …

      Overigens is dat geen fatalisme want ook al weet en voel ik dat keuzes eigenlijk illusies zijn, in vervelende situaties blijf ik zelden lijdzaam afwachten tot er gebeurt wat er kennelijk moet gebeuren. Ik onderneem zelfstandig actie en neem daarin mijn verantwoording, ook wanneer het “misgaat”.

      Da’s kennelijk op dit moment de rivier waar ik in meedein.

      Mvg,
      Rob.

      • Ha Rob,
       Je kunt het inderdaad vanuit 2 niveaus bekijken. Vanuit dualiteitsbewustzijn maak je een keuze tussen dit of dat. Vanuit heelheid/eenheid gezien, speelt dit niet en is dualiteit een illusie.
       Wat je zegt over soms ben ik slachtoffer, soms held, daar kan ik wel in meegaan.
       Ik zie mijzelf niet als een bepaald iemand (of ik). Ben meer een “open vat” waar van alles doorheen spoelt. De ene dag dit, de andere dag dat, en daar ga ik in mee zolang het allemaal een beetje OK voor mij aanvoelt. Zie dit alles bij elkaar dan als een soort Lia (ha, ha, ha).
       Sorry trouwens, ik heb je in vorige reactie verward met Robert.
       Groetjes Lia

 7. Hoi. Susanne ik liet het zien op een verjaardag iedereen zei echt waar gaat dat over , dus ja waar gaat het over , ik vind het leuk om in mijn vrije tijd te lezen , maar onzin ? Ik was niet de enige hoor . Weet je ik zal me onthouden van commentaar en , weer verder gaan met mijn werk , er moet toch brood op de plank komen , voor de rest have à Nice day .

  • @Jannie.,

   Hoi Jannie,

   Je schrijft: “Weet je ik zal me onthouden van commentaar”. Ik vind niet dat je je hoeft te onthouden van commentaar :). Je moet natuurlijk lekker schrijven/uiten wat goed voor jou voelt. Wat ik bedoelde, en misschien heb ik dat niet zo heel goed uitgelegd, is, dat jij wel vaker naar mij schrijft over “die 2 anderen” en waarom je niet begrijpt waarom ik “daar nog op inga”. En wat ik bedoelde met mijn schrijven aan jou is eigenlijk dat het jou inderdaad vrij staat om ‘moeite’ te hebben met wie dan ook, maar dat ik niet zo goed begrijp waarom je mij daar steeds bij betrekt. Snap je? Aangezien ik al meerdere keren aan jou geschreven heb dat ik zelf met niemand moeite heb. En als ik vervolgens lees dat jij zelfs aan andere lezers ‘zeurt’ over het feit dat ik teveel bezig met “Lia en Aart”, tja, dan denk ik op een gegeven moment; Jannie, waar gaat dit nu helemaal over. Snap je? Ik bedoel dat verder niet naar, want dat is natuurlijk weer het andere uiterste, ik bedoel het eigenlijk helemaal niet naar :)! Dus het ging mij er niet zo om of jij anderen nu onzin vindt schrijven of niet, want ja, een tekst interpreteren is maar een tekst interpreteren, waar het mij nu om ging in mijn laaste schrijven was meer dat het op mij onderhand een beetje over kwam alsof ik vervolgens steeds moet gaan verantwoorden waarom ik hen geen onzin vind schrijven, omdat je mij er vervolgens steeds op aan leek te spreken (schrijven) en dat vond ik op een gegeven moment een beetje apart, of raar, ofzoiets worden. That’s it. Dus vrouwtje, Verder no harm feelings! 🙂 En hoop ik dat ik het nu helder heb verwoord en dat we gewoon weer lekker kunnen genieten van alle teksten 🙂 🙂

   Liefs en een warme groet, Susie

 8. Hallo Susanne,

  Na “De energie van geven en nemen” gelezen te hebben heb ik dit gedeeld met vrienden omdat het onderwerp precies aansluit op gesprekken die we laatste tijd hebben gevoerd. Dit artikel is een kostbare aanvulling en een verrijking in de gedachten gang.
  Ben je dankbaar dat je dit gedeeld hebt.

  Hartelijke groeten,
  Maan

 9. Hoi. Susie. Ik wil dat boek ook eens lezen THE secret dan hoor daarna die andere , ik bedoelden gewoon , met laat maar zeggen die twee personen dat je te veel met ze mee ga , het slaat nergens op af en toe , dat is toch zonde van dat slimme koppie van je , heb je niet door dat er een aantal mensen weg blijven ? Op een gegeven moment is het mooi geweest , we zijn hier met serieuze zaken bezig . En lol is niet verkeerd maar dat van die gesloten afdeling etc Bull shit , ik geloof er niks van allemaal geneuzel . Ik vind dat Maaike mooi schrijft voor mij voldoende , mijn hoofd is heel gauw vol , te veel informatie dan ontploft ie , ik heb zo veel aan mijn hoofd , daarom zei ik ook tegen jou kind af en toe even naar de echte wereld terug , misschien is die niet zo fijn voor je ? Al hoe wel je wel schreef dat je je ouders toch weer met andere ogen bekeek ook weer leuke dingen op haalden , je bent jong en je staat anders in het leven dan ik , ik merk het aan je , ik heb een simpele telefoon , jij waarschijnlijk zo’on moderne veel plezier ermee , die meiden van mij hebben er ook een natuurlijk, ik kan het zo wie zo niet betalen , ik heb Henriëtte een lief mens die op een mooie manier alles uitlegt ook al een week niet meer zien schrijven , misschien ook weer genoeg informatie wie weet . Ik schrijf vroeg in de ochtend dan slaapt iedereen nog . Voor de rest van de dag druk druk druk , ik zal toch geld moeten verdienen . Ik heb ook drie slimme dochters net als jij maar die houden zich absoluut niet bezig met deze materie , ze kunnen zich er geheel niet in vinden , maakt niet uit ieder zijn ding ik ben er blij mee om dit soort informatie te verzamelen , maar kan gerust ook weer heel wat anders doen , wat totaal tegenstrijdig is . De simpele gewone wereld met al zijn leuke en minder keuke dingen . Wat ik ook doe is orakelen , een kaart trekken van de engelen b v , ik heb ook tarot kaarten , en godinnen kaarten is weer eens wat anders. Even tot mij zelf komen , en zo af en toe trek iIK een hele bijzondere kaart, net wet jij vertelden met je telefoon dat verhaaltje met aan de slag gaan met het universum , toeval of ? ?? Wie zal het zeggen , de wondere zijn de wereld nog niet uit . Hoop dat je je deuntje kan vinden , ik heb een hele tijd op mijne THE Elves Géhad , nou wil het dat ik dol op elfen ben ik ben er door omringt ( spaar ze ) mijn eigen sprookjes wereld . Ik hoop dat jij die ook heb . Het is weer genoeg voor vandaag , ik ga weer werken , en als ik tijd heb weer een mooi blog zoeken . Bijzonder veel licht en liefde toegewenst Jannie

  • @Jannie.,

   Hoi Jannie,

   Dank voor je reactie!

   Jij schreef: “ik bedoelden gewoon , met laat maar zeggen die twee personen dat je te veel met ze mee ga , het slaat nergens op af en toe , dat is toch zonde van dat slimme koppie van je , heb je niet door dat er een aantal mensen weg blijven ? Op een gegeven moment is het mooi geweest , we zijn hier met serieuze zaken bezig . En lol is niet verkeerd maar dat van die gesloten afdeling etc Bull shit , ik geloof er niks van allemaal geneuzel.”

   Jannie Jannie Jannie… :)! Dat ik ‘teveel’ ‘omga’ met ‘die 2 anderen’ is natuurlijk maar jouw intepretatie. En ik weet ook eigenlijk niet zo goed waarom jij dat als zodanig interpreteert. En bovendien, wat is er mis met woordenwisselingen? Ik voel mij vrij daarin 🙂 Die vrijheid wordt me ook gegeven! 🙂
   We zijn hier gewoon voor mooie teksten. En we mogen reageren. En we hebben allemaal onze ‘eigen’ manier van uiten. En de ene manier is niet persé beter of slechter dan de andere manier.
   Bovendien mag een ieder zijn en haar Eigen ‘beleving’ van deze site hebben. Dat is toch juist het mooie! 🙂 Dat is vrijheid! 🙂
   Alle kleuren zitten in de regenboog, welke kleur is nu de juiste en welke niet? Zo dus ook met reacties. Een ieder heeft zijn eigen reactie. Jij dus ook. Dat is vrijheid, Jannie! 🙂

   Jij geeft jezelf de vrijheid om te reageren op jouw manier! En kan je de ander misschien ook dezelfde vrijheid geven om op zijn of haar manier te reageren. 🙂

   En misschien dat jij je niet prettig voelt bij, zoals je schrijft ‘die 2 anderen’, maar ik heb persoonlijk met niemand moeite! 🙂 Bovendien geloof ik dat onze ‘moeite’ met de ander uit Onszelf komt! 🙂
   Dus ja, ‘de ander’ blijven aanspreken op iets waar je Zelf last van hebt, is natuurlijk een beetje illusioneel. En zonde ook! 🙂 Misschien kan je het wat los laten, ‘die 2 anderen’?

   Bovendien, kan je natuurlijk niet ‘zomaar’ invullen wie er wel en niet en waarom eventueel wegblijven. Wie weet is iemand op vakantie.. of heeft net een begravenis achter de rug.. of wilt even bijkomen van alle energieën. Kan dus van alles zijn! Daarom is gelijk oordelen ook zo tricky.

   Oh, en wat je schreef over de Gesloten Inrichting, waar Aart het dus over had, die dus het Nu beleeft als zijnde een Gesloten Inrichting.. jij schrijft dat je dat “bullshit” vind. Ik vind dat nogal een opmerking van je. Ik daarentegen kon me eigenlijk wel in zijn beschrijving vinden! 🙂 Het Nu heeft ook iets eindeloos en eeuwigs, pff, ik vind dat Nu nogal wat :). Bovendien, hij had het er wel vaker over, ik dacht even dat-ie écht in een Gesloten Inrichting bleek te zitten! Maar het bleek gewoon zijn Nu-beleving te zijn. Trouwens, ik dacht ook even dat-ie 76 was. Maar volgens Gordon is-ie geen 76. Nou goed, had gekund. Ik weet niet hoe oud Aart eigenlijk is. Soms denk ik dat-ie eigenlijk al heel oud is. Soms denk ik dat-ie misschien wel in mijn computer zit.. hmm.. Ik vind hem in ieder geval erg intrigerend, Jannie! 🙂

   Jouw interpretatie van deze site, Jannie, en wat wel of niet zou mogen, en waar het wel of niet voor zou moeten zijn, is jouw beleving! 🙂 Misschien kan je proberen het een beetje los te laten en niet proberen anderen te overtuigen van jouw eigen beleving… of wacht ff… zit ik hier nu hetzelfde te doen..;)

   Leven, en laten leven, Jannie! Er zijn geen vijanden! ‘t Is een mooie site, met mooie mensen! Ik hou d’r van. ‘k Ga nu een bakkie zetten. Hè, lekker.. Okee, heb een fijne dag!

   🙂

   Liefs, Susanne

 10. Hoi Maan,

  Ik zag dat ik m’n zin eigenlijk nog niet af had, was te snel met verzenden, :), nog een keer dan, gaattie:

  “En wat zichtbaar voor je is, heb je dus durven te ontvangen.”
  Dat was mijn zin. Maar wat ik er nog achteraan wilde zetten/schrijven, was/is:

  En wat zichtbaar voor je is, heb je dus durven te ontvangen, heb je dus aanwezig durven te laten zijn.

  Dus ja, zover denk ik dus dat dat Ontvangen is. Iets Ontvangen is denk ik dat je dat iets Aanwezig durft te laten Zijn. Zeg maar. Zoiets. Zeg maar.

  Okee, dat was het! 🙂

  Liefs, Susanne

  • @Susanne, “Iets Ontvangen is denk ik dat je iets Aanwezig durft te laten Zijn” Wouw! Dank je Susanne! Dit neem ik mee als uitgangspunt in de oh zo interessante gesprekken die hier sinds een aantal dagen gevoerd worden n.a.v. het artikel.

   Warme groet,
   Maan

   • @Maan,

    Hoi Maan,

    Jij schreef, naar aanleiding van mijn schrijven aan jou: “Dit neem ik mee als uitgangspunt in de oh zo interessante gesprekken die hier sinds een aantal dagen gevoerd worden n.a.v. het artikel”.

    Ik snap niet zo goed wat je met die zin bedoelt. 🙂 Zou je het me willen uitleggen?

    Liefs, Susanne

 11. Je hebt me geholpen hoor Jannie. Door jouw woorden was mij plotseling iets duidelijk geworden. Voelen/weten wat “ontvangen” betekent heeft volgens mij te maken met “eigenwaarde”.Voelen/weten dat je er mag zijn door bevestiging van de wereld om je heen dat men blij is dat je er bent.
  Dank je voor het meedenken.
  Lieve groet,
  Maan

  • @Maan,

   Hoi Maan,

   Is eigenlijk echt een goeie vraag! Wat Is nu eigenlijk inderdaad Ontvangen…?

   Kunnen natuurlijk allerlei termen aan gegeven worden, zeker wanneer je uit verschillende invalshoeken kijkt/leest/interpreteert.

   Ik denk, althans, tot nu toe, zo’n beetje, en blijkbaar, dat ‘ontvangen’ hetzelfde ergens lijkt te zijn als ‘aanwezig laten zijn’. Zeg maar.

   Iets dat je ontvangt, althans, dat je Toelaat om te ontvangen, dat dus Toelaat in Jouwzelf.

   Alles is natuurlijk al aanwezig. Ook al lijkt dat of voelt dat natuurlijk niet altijd zo ;). Datgene wat je Durft te ontvangen, dat Durf je dus vanuit Jouwzelf te Ontvangen, en aangezien Alles al in jou Aanwezig is, Durf je dus datgene Aanwezig te laten zijn! Er dus licht op te schijnen, als het ware, waardoor het zichtbaar is. En wat zichtbaar voor je is, heb je dus durven te ontvangen. 🙂

   Maar goed, is een beetje mijn idee op het moment ;).

   Doeg!

   Liefs, Susanne

 12. Beste maan grappig. Hoor je kwartje . Ik probeer het even toe te lichten , als jij b v veel voor je vriend , vriendin . Doe altijd klaarsta om dingen te doen voor die persoon alle verhalen aan moet horen , en jij heb nu eens hulp nodig voor je problemen maakt niet uit wat , en je vriendin heeft op eens geen tijd voor je b v die is met haar zelf bezig ., en luistert niet , wil zeggen dat jij nu niet kan ontvangen , terwijl voor haar altijd klaarstond , jij heb gegeven en je krijg er niks voor terug , in relaties ook vaak zo dat je partner alle energie uit je trekt , alles komt van jou af de gever , en je partner is niet in staat om het zelfde voor jou te doen , helpen met de dagelijkse dingen B v , en jij maar geven , tot dat je er zat van ben , je moet gelijkwaardig zijn en weer energie terug ontvangen . Dit geld voor iedereen waar mee je om ga , als jij het gevoel heb dat je nooit eens op een lijn sta , praten er over , het is geven en weer wat terug ontvangen . Ik hoop dat serieus is en geen grap . Ik probeer ook op mijn manier te helpen . H groeten Jannie

 13. Beste maan Susanne heeft het te druk met Lia en aart dus zal ik je maar even zeggen wat je kan doen, ik kan het wel vertellen maar het staat hierboven allemaal op papier , Jennifer Hoffman heeft het zo goed beschreven , het is vertaald daar zij Amerikaans is dus neem de moeite het staat er, weet je ik ben er niet helemaal uit maar door te lezen gaat bij mij ook het kwartje vallen . Ook voor je vriendin , print het uit voor haar . Met vr groet Jannie

  • @Jannie, Hartelijk dank voor jouw antwoord Jannie. Wat het kwartje betreft voel ik wat je bedoelt. Zo nadenkend realiseer ik me dat een kwartje niet kan vallen als er geen kwartje is. Genoeg om over na te denken en genoeg gespreksstof om te delen.
   Nogmaals dank.
   hartelijke groeten,
   Maan

  • @Jannie,

   Hoi Jannie,

   Je schreef: “Beste maan Susanne heeft het te druk met Lia en aart dus zal ik je maar even zeggen wat je kan doen”.

   Ze had het niet tegen mij, geloof ik, Jannie, anders had ze m’n naam er wel bijgezet, of op mijn tekst gereageerd.

   En haha, te druk met Lia en Aart.. ? .. Oh trouwens, ik heb gisteren een vet mooie mobiele telefoon gekocht, ik heb ooit het boek ‘The Power’ gelezen, van Rhonda Byrnes, die van ‘The Secret’, en zo ging ik aan de slag met het Universum. Of iets dergelijks. En ik wilde nu toch eindelijk wel die ene telefoon hebben, had helemaal opgeschreven, geaffirmeerd etcetera hoe of de wat, staat-ie prompt drie dagen later op de voorpagina van een folder (!), dik afgeprijsd, nouou, moet niet gekker worden! Haha, hoe te gek! Ik heb ’em nu dus! Ik ga nu nog even puzzelen hoe er een ander deuntje op te krijgen. Hoe een deuntje te ontvangen op mijn nieuwe mobiele telefoon.. hmm.. ik ga eens opzoeken op Internet!

   🙂

   Liefs, Susie!

 14. “Ontvangen” het woord wordt vaak gebruikt en lijkt zo “gewoon” Een lieve vriendin vroeg: wat betekent ONTVANGEN eigenlijk? Wie kan mij dat vertellen?
  Ik denk er over na hoe ik het kan omschrijven. Moeilijk vind ik dit. Ben er inmiddels voor mijzelf wel achter gekomen dat ONTVANGEN en VERTROUWEN onlosmakend met elkaar verbonden zijn.
  Heb jij een antwoord op de vraag van mijn vriendin?

  Hartelijke groeten,
  Maan

  • Hallo Maan,
   Wellicht kun je ontvangen omschrijven als een zich openen.
   Je doet de deur open, je opent jezelf om energie uit de omgeving te kunnen binnenlaten.
   Groet van Lia

   • @Lia, Dank je Lia. Inderdaad heel mooi omschreven. Denk dat het niet anders kan dan dat je de deur naar de buitenwereld pas kunt openen wanneer je de deur naar je eigen ziel en hart geopend hebt. Angsten leert omarmen en durft open te staan voor de directe wereld en het universum. Het klinkt zo simpel allemaal. Mijn ervaring is dat het belangrijk is om bereidt te zijn de tijd te nemen om de dingen die op je pad komen te doorleven. Bewust ZIJN. In deze hectische wereld razen mensen meestal door. Ben heel blij met dit artikel want het heeft geleid tot hele interessante gesprekken waar we veel van elkaar kunnen leren.
    Hartelijke groeten,
    Maan

 15. Ontvangen is denk ik ook het engst, ergens. Geven is 1 ding, nemen weer een heel ander ding, maar ontvangen.. het dúrven te ontvangen. We kunnen in relaties blèhren om te ontvangen (of heb ik het hier nu tegen mezelf (?)..hmm..), maar je zou maar krijgen en dan ontvangen (!).. Heb ik over na zitten denken in mijn leven. Praat hier natuurlijk tegen mijzelf, maar dat terzijde. Wanneer je in een relatie(s) zit en die hele ‘rolverdeling’, of hoe je dat ook kan noemen, van geven en ontvangen is in onbalans, disbalans, hoe je het noemt, dan kan je dus inderdaad gaan kijken waarom je eventueel moeite hebt met ontvangen. Geven is makkelijk. Is toch eigenlijk zo gedaan. Nemen zou ook heel makkelijk gaan, wanneer je nog niet echt tuned-in ben, zoals ik het zelf dan noem, want hoe onbewuster, hoe nemeriger, is althans mijn idee. Maar ontvangen daarintegen..

  Ik las laatst een reactie op deze site van ene Jeroen, ben hem overigens daarna nooit meer hier ‘tegengekomen’, want best jammer is, want hij had me toch een opmerking; dat we in het ontvangen van die ander, of van de liefde van die ander, onszelf toelaten, zoiets dergelijks, in het ontvangen van ons Zelf. Dus van jezelf, dat je dan iets van jouwzelf ontvangt. Met andere woorden; ben je bereid, durf je, jezelf te ontvangen. ..!.. Ik vond dat nogal een opmerking van die Jeroen. Geeneen therapeut heeft mij naar mijn weten mij ooit daar over ingelicht, over dat wanneer je liefde ontvangt, je eigenlijk jezelf ontvangt. En dat na al die kosten. En ene Jeroen, van ene site, meld zoiets gewoon even tussen neus en lippen. ‘k Stond er nogal van te kijken. Is natuurlijk een gouden opmerking! Durf je jezelf te ontvangen? Kan je blèhren naar die ander (of heb ik het nu weer over mijzelf) dat die ander maar niet geeft, en dat de rolverdeling niet goed is, etc. en etc., maar in hoeverre sta je zelf überhaupt open om te ontvangen? En waarom schijnt daar, naar wat het lijkt, moed voor nodig te zijn? Waarom lijkt daar eigenlijk Moed voor nodig te zijn? Waarom heb je Moed nodig om jezelf te ontvangen? Haha, waar gaat dat over :). Zeker gezien het gegeven dat je nooit bij jezelf vandaan bent, al met jezelf Bent. Dat je wel ‘crap’ van de ander durft te ontvangen, blijkbaar, wat natuurlijk weer uiteindelijk van jezelf is, maar dat je ‘liefde’ van de ander weer niet of moeilijk durft te ontvangen, terwijl dat óók en dus inderdaad van jouwzelf is. Hmm.. apart..
  Je zou maar heel erg geliefd gaan zitten zijn! Het moet niet gekker worden nu. Dus ja, onbalans in geven en ontvangen zit natuurlijk, zoals met alles, in jezelf.
  Bewust worden en dan Toestemming geven. Toestemming geven om te ontvangen. dan komt die balans er vanzelf wel :). Denk ik.
  Doeg! ‘k ga verder ontdekken..

  Veel liefs, een geïntrigeerde Susie

 16. Weer een mooie blog van Jennifer. Ik keek er al naar uit wanneer ze weer een stukje schreef. 🙂 Kan hier veel uit halen.

  Blijft natuurlijk de vraag; ‘wat en wanneer is ‘t teveel en/of te weinig? Wat de één als teveel ervaart, kan bij de ander totaal anders ervaren worden natuurlijk. Dus ja, ook daarin blijft het natuurlijk een beetje schipperen, ofzo. Wanneer je zelf goed weet Wie je bent, en de ander kent zichzelf ook goed, is al de helft van het werk. Wanneer beide partijen erg bewust zijn van hun eigen gevoelens / wensen / verwachtingen, en allebei bereid zijn om absoluut de verantwoording te nemen voor zichzelf, nou, dan ben je al zo’n end joh. 🙂 Dus gebalanceerd zijn, ook in en met relaties dus, begint natuurlijk bij Bewust Zijn. Want als de één een heel ander bewustzijn (b)lijkt te hebben dan de ander, kan die hele ‘rolverdeling’ van geven en ontvangen behoorlijk stroef verlopen, en de balans daarin nog ver te zoeken zijn.

  Onze eigen Zelfliefde is natuurlijk uiteindelijk ons mooiste cadeau aan de ander. Of die ander nu een nemer is of niet, en zich daar bewust van is of niet. Dan maakt dat ook niet zoveel meer uit. Bovendien ‘vind’ je dan vanzelf wel iemand die op dezelfde frequentie als het ware zit. De weg naar de ‘juiste’ relatie met een ander is natuurlijk uiteindelijk de weg naar jouwzelf. Via Jouw Zelf. Hoe bewuster jij wordt van jouw Zelfliefde (die ergens op een bepaald niveau al bestaat, we hoeven het ons alleen maar te Her-Inneren), hoe meer zich dat natuurlijk vertaald in de relaties met ander. De relatie met die ander, is de relatie met jezelf. En als je iets niet bevalt aan die ander, dan kijk je naar wat dat iets niet bevalt in jezelf. Zo schaven wij, poetsen wij, aan de (nog ruwe?) diamant die wij al zijn! 🙂

  Dank je Jennifer, voor altijd maar weer je mooie artikelen! Ik ben er blij mee. 🙂

  Liefs, Susanne

 17. Hallo ne’le. Het overal hoor waar ik kom , en het is niet altijd hinderlijk , maar wat ik al zei het is er ingebakken , ik heb zelf die keuze gemaakt , je kan dat natuurlijk , maar ik ben een vis ik zwem met de stroom mee ik wil het iedereen naar de zin maken , het zijn mooie onderwerpen kom je weer even bij je zelf , ja en ik kan inderdaad moeilijk ontvangen , maar dat sluipt er in ik ben een Pleaser ,pech So be it , en ik verwacht niet special wat van mijn partner , ik hou ook van mijn vrijheid , ik heb eigelijk nooit boosheid, en zelfmedelijden mensen in de buurt , nee een hele zieke kennis daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen , maar Okee to THE point in mijzelf zoeken waarom ik niet kan ontvangen , een beetje weet je wat ik al zei net een Pleaser dat ben ik , en blijkbaar zit ik graag in die rol , ik weet het niet . Ik zou het nu al moeten weten eigelijk , misschien wil ik het wel niet weten . Ik zal even hard mij eigen toe spreken Jannie ontvangen , wie weet komen ze dan allemaal aan rennen . Een fijne avond ik zit mij zelf al te verheugen op de hobbit deel 2 daar richt ik mij nu op en de rest komt goed veel liefs Jannie

 18. Het lijkt mij, dat er bij geven en nemen een ik aanwezig is die geeft of neemt, hetzij te veel, hetzij te weinig van het een of ander.
  Bovendien is de vraag waarvan wordt er gegeven of genomen? In principe is dat toch energie die iemand te veel of te weinig heeft?
  En energie stroomt eenvoudig van een te veel naar een te weinig. Daar komt geen ik aan te pas. In tegendeel dat ik blokkeert de zaak alleen maar.

  • Jennifer geeft het zelf al aan:
   (–De energie-stroom moet in balans zijn in een relatie. Dat betekent niet dat iedereen altijd dezelfde hoeveelheid tijd schenkt, het betekent dat er een balans is in de energie-stroom zodat ieder voelt dat zijn in- en uitstroom gelijkwaardig is (niet noodzakelijk gelijk).–)

   Energie stroomt…Als energie niet stroomt, is er een ik aanwezig die deze stroom blokkeert, of energie uitput.

 19. In dit stuk wordt de gever of nemer benoemd.
  We kennen allemaal wel het gevoel bij vrienden of families veel te geven, maar niets terug te krijgen.
  Ik denk een gever te zijn, dat is positief, niet waar.
  Maar er zijn vriendschappen en problemen met familie waarbij ik bedenk, misschien was ik toch een nemer?
  Misschien kon ik de verwachtingen van de ander juist niet vervullen door te geven?

  Er moet toch dieper over deze blog nagedacht worden…

 20. Bij mij is het al jaren bezig , ik geef meer dan ik terug ontvang , het is een fout van mij zelf , en is moeilijk nog te herstellen , aan de andere kant in vele gevallen is het juist fijn om te geven en er niks voor terug te ontvangen , er is zeker een energie – onbalans , maar hoe moet je die nu nog veranderen na al die jaren, het zit er namelijk in gebakken.ik lees dat het problemen zijn rond. Zelfwaarden en zelfvertrouwen en die je voortdurend doen geven.ik moet zeker de balans vinden om te ontvangen. Ja het echt waar ik soms hangt het me de keel uit als je je voelt uitgezogen . Ik moet de balans op maken en het is nooit te laat om veranderingen toe te passen , ook al zei ik net dat het er in zit gebakken. en dat je een nemer niet in een ontvanger kan veranderen snap ik poeh poeh niet makkelijk . Even alles relativeren . Een belangrijk ding is nu de ontvanger toch proberen aan te pakken misschien is het toch niet te laat . Praten maar eens praten , wie weet komt het toch aanwaaien ik ben erg moe en de oorzaak is mij meer en meer duidelijk. Ik wist het maar sloot er mijn ogen voor . Dank u wel Jennifer Hoffman hopelijk worden wij er wijzer van .

  • Hey Jannie,

   Het is inderdaad niet gemakkelijk. Heb jij ook niet dat je zelf moeilijk in ontvangst kan nemen, omdat je denk het niet nodig te hebben, niet te verdienen? Dat merk ik namelijk bij mezelf.

   Praten alleen helpt niet. Voor mezelf is het leren onderscheiden wat van mezelf is wat van anderen, wanneer ik in zelfbeklag zit, wanneer ik geef zonder een tekort op te vullen. Ik geef gemakkelijk uit afhankelijkheid. Het is een patroon uit mijn kindertijd, en zonder er echt bewust van te zijn, hoop ik stiekem op erkenning door te geven, zeg ik geen neen, omdat ik bang ben afgewezen te worden of mij niet meer geliefd te voelen. Deze processen zijn zeer geleidelijk aan het licht gekomen. Nu probeer ik vooral mezelf te geven. (rust, begrip, liefde, mededogen) en terwijl ook zelf verantwoordelijkheid te nemen voor wat ik wil. In mijn eigen relatie verwacht ik namelijk veel van mijn partner om het leven rondom mij te organiseren zoals ik het voor ogen heb. Wil ik iets, dan probeer dat doel zo te zetten dat het voor mij ook realistisch en haalbaar is. Dat lukt alleen via lief zijn voor jezelf. In mijn dagdagelijks leven leidt dit momenteel regelmatig tot boosheid, wanneer ik mijn grenzen aangeef en deze door mijn gezin niet worden gerespecteerd. Na veel weerstand voel ik wel dat dingen aan het verschuiven zijn. Maar dat is voornamelijk omdat ik met mijn eigen gevoel aan het werk ben gegaan en leer mijn grenzen op een liefdevolle manier naar mijn omgeving te houden. Ik leer ook neen te zeggen tegen de boosheid, frustraties, zelfmedelijden van anderen. Ik neem deze dingen gemakkelijk over, waardoor ik er uiteindelijk de dupe van wordt.
   Wat ik probeer te zeggen, wat voor mij bleek is dat als je dat ervaart, je best niet je energie op de andere richt, maar in jezelf op zoek gaat naar de redenenen, waarom je moeilijk kan ontvangen en jezelf weggeeft. De oorzaken kende ik al lang, de patronen ook, maar energetisch lag ik met dat thema nog volledig in de knoop, die knoop begint nu stilaan op te lossen. Ik krijg nu stilaan ook zicht op de energetische processen die er achter zitten. Niet dat ik er al ben, en boosheid voel ik nog regelmatig hoor, maar stap voor stap.
   Liefs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in