DELEN
door Frieda Bakker

loslaten

Aspartaam, amalgaam vullingen, fluoride, geur-, kleur- en smaakstoffen… Check google en volgens de één zou het verboden moeten worden en is de toevoeging in de producten onderdeel van een groot complot om de mensheid schade toe te brengen. Volgens de ander zal dat wel meevallen want anders had de overheid het toch verboden? De meningen zijn duidelijk verdeeld. Het gevolg? Je weet niet meer wat je moet geloven. Wat is nu goed en wat is nu slecht en wie heeft er gelijk? In deze discussie blijft er bij mij steeds maar één ding overeind staan, mijn eigen oordeel. En die zegt: ‘maakt het eigenlijk zoveel uit?’ Enge stofjes zijn namelijk net als emoties van andere mensen. En er valt om te gaan met deze emoties. Dus ook met enge stofjes. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Emoties van anderen

Soms kom je mensen tegen. Ze gooien hun woede, frustratie of verdriet zo in je schoot. Soms raakt je dat, soms niet. Op de momenten dat het je raakt, ben je vaak zelf al wat gevoeliger, moe of heb je gewoon je dag niet. De emotie komt bij je binnen en als een besmettelijke ziekte word je zelf onrustig, boos, down of gefrustreerd. Het kan soms even duren voordat je weer bij jezelf bent gekomen. (Lang douchen doet wonderen!)
Je zou kunnen zeggen dat dit proces plaatsvindt op emotioneel niveau. De emoties raken je en geven vervolgens een emotionele reactie in jezelf.

Enge stofjes 

Soms eet je voedsel waar veel E-nummers, cafeïne of bijvoorbeeld aspartaam in zit. Als je moe en wat gevoelig bent, kan je er last van hebben. De stoffen maken je bijvoorbeeld onrustig, geven je soms zelfs een vies gevoel of maken dat je iets te vaak naar de wc moet. Het kan even duren voordat de stoffen uit je lichaam zijn en je weer de oude bent. (Veel water drinken doet wonderen!)
Je zou kunnen zeggen dat dit proces plaatsvindt op fysiek niveau.

In essentie hetzelfde

Als de twee zo naast elkaar staan, is te zien dat het proces in essentie eigenlijk precies hetzelfde is. Iets komt van buitenaf bij je binnen, het raakt je en het duurt even voordat je weer bij jezelf bent. Of het raakt je op andere momenten helemaal niet. Het enige verschil zit hem in het niveau of de laag waar het proces plaatsvindt. De emotionele laag of de fysieke laag.

Er overheen komen

Terug naar de emotionele laag. Naarmate je ouder wordt of naarmate je bewuster wordt, merk je dat bepaalde emoties je steeds minder raken. Je bent beter in staat om bepaald commentaar, woede of vreemd gedrag langs je heen te laten gaan. Of je weet dat als het je raakt, het meer over jezelf dan over de ander zegt. Dat je met deze emoties, in jezelf of van de ander, om kunt leren gaan, vinden we niet vreemd.
Dat we om kunnen gaan met enge stofjes in ons voedsel, stuit echter vaak in onszelf op weerstand. Zijn we in staat om boven de onrust en het gevaar van deze middelen te staan?
Als je weet dat je de ene dag meer last hebt van koffie dan de andere dag, dan heb je het antwoord zelf al gegeven: Ja, je kunt de stofjes gewoon langs je heen laten gaan. Alsof het emoties zijn. Het proces is, zoals eerder al gezegd, namelijk precies hetzelfde.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven

Tijdens mijn halfjaarstage in 1999 ben ik terechtgekomen bij een groep mensen die voorop liepen als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in de landbouw. Zij waren bezig om meetmethodes te ontwikkelen om “vitaliteit” te kunnen meten van landbouwproducten. Daaruit zou blijken dat een appel die groeit zónder gebruik van kunstmest of chemicaliën een hogere vitaliteit heeft dan een appel waar deze middelen wel zijn toegepast.
In deze groep trof ik een man die in staat was om stoffen zoals kunstmest of antibiotica te detecteren zonder meetapparatuur. Iedere stof heeft namelijk zijn eigen energie of trilling. Het waarnemen deed hij geheel intuïtief. Dat lijkt onwaarschijnlijk maar het tegendeel werd keer op keer bewezen. Hij is mij de kneepjes van het vak gaan leren want wat blijkt: ik ben rete-gevoelig. Vanaf dat moment leerde ik de vitaliteit en aanwezigheid van stoffen te herkennen. Zonder meetapparatuur en puur op gevoel.
Vanaf datzelfde moment kon ik ook moeilijk meer broodbeleg met gemodificeerd zetmeel of voedsel uit de magnetron eten. Een mobiel deed mijn hoofd ontploffen en het computerlokaal op school maakte dat ik er niet langer dan een half uur kon zitten. Ik werd compleet leeggezogen door de straling van de elektriciteit. Ik vond het raar dat ik ineens zoveel last had van al die stoffen en EMS (Elektro Magnetische Straling) nu ik er mee bezig was. Dat klopte voor mijn gevoel niet. De meest logisch reactie daarop was als volgt: dat komt omdat je je nu bewust bent van het effect. Wat een stom iets! Je word je bewuster en daarom ben je niet meer in staat om recht overeind te blijven staan in deze maatschappij vol troep?!

Slachtoffer van materie?

En dat laatste leek logisch maar ging er bij mij onbewust niet in. Ik kan wel leren omgaan met de emoties van anderen maar we zijn slachtoffers van materie? Dat klopt niet.
Bovendien voelde het voor mij niet goed om weerstand te hebben naar bepaalde zaken. Want dat was wat de genoemde groep had: weerstand naar alles wat niet alternatief, natuurlijk of biologisch was. Ik kan niets met die frustratie. Het lurkt me misschien nog wel leger dan een compleet schoolgebouw vol computers. En dat gaf de doorslag. Stofjes kunnen je leeg lurken maar mensen met hun emoties ook. En je voelt je daarna precies hetzelfde. Het is energie, wat in de ene situatie werkzaam is op emotioneel niveau en op fysiek niveau in de andere.

Zelf kiezen

Ik heb, hoe ego strelend het ook kan zijn als blijkt dat je aanleg hebt voor iets aparts, daarom de boel de boel gelaten. Ik ben gestopt met het trainen met deze mensen en heb mijn schouders opgehaald bij de pindakaas op mijn niet biologische broodje. Mijn eigen gevoel zei namelijk dat ik zelf kon kiezen. Wil je dat het je wat doet, dan doet het je wat. Wil je dat het je niet raakt? Dan ben je gelukkig in staat er mee om te gaan.

Door je heen laten waaien en uitpoepen

En daarmee valt voor mij de angst voor het effect van deze stoffen weg. Hoe waarschuwend sommige berichten en onderzoeken ook zijn voor het gevaar wat schuilt in bijvoorbeeld fluoride in tandpasta of aspartaam als zoetstof. Ik ben nog niet volledig in staat om ze door me heen te laten waaien alsof het een briesje is. Er zijn namelijk gewoon dagen dat álles me raakt. Dus ook de genoemde stoffen. Er zijn echter ook dagen, en dat worden er steeds meer, dat ik gewoon lekker bij mezelf ben. Een niet biologisch broodje met hagelslag kan me dan niet van mijn voetstuk blazen. En de emoties van andere mensen ook niet. Ik laat de energie door me heen waaien, haal eruit wat erin zit en poep het er aan de andere kant gewoon weer uit! Zo…

Frieda
Frieda

Frieda

bezoek ook eens de website van Frieda

47 REACTIES

 1. Zo is dat! Ik ben er zelf ook niet zo’n fan van dat je je tegen alles moet beschermen met wit licht en het mijden van mensen, producten of situaties.
  Soms eet ik een lekker stukje rookworst en soms eet ik noten, soms drink ik een kopje koffie en kikker ik ervan op en soms loop ik daarna de hele dag te trillen. Het is maar net in welke staat je zelf bent.
  Ik kies elke keer op gevoel of iets goed voor me is op dat moment of niet en de rest laat ik lekker waaien! Deze methode heeft me zoveel meer energie opgeleverd! zou iedereen moeten doen!

 2. Frieda, wat wordt ik hier blij van!

  Ieder bewandeld zijn eigen weg, zijn eigen waarheid.
  Alles valt uiteindelijk in elkaar, op de juiste moment.

  Fijn dat je dit deelt 😉

 3. Die stofjes poep je echt niet zomaar ff uit blijven wel degelijk in je cellen zitten hoor. En tasten ze in ieder geval aan.

 4. are you sure Frieda?

  negatieve emoties zijn idd niet gezondheidsbevorderend, maar kunnen wel behulpzaam zijn. ik ben bv niet bang voor bakstenen maar hoef ze ook niet op m’n hoofd te krijgen.
  gif hooft niet in ons lijf, en het transformeren er van vereist volgens mij behoorlijk wat oefening.

  • @harrie, Nee, nooit zeker van mijn zaak. Morgen kan de wereld en dus mijn perspectief, er weer anders uitzien. 😉
   Ik vind het een fijne gedachte dat het (die enge stofjes die we zo mondjesmaat binnenkrijgen) geen schade aan ons hoeft te brengen. Misschien in eerste instantie wel maar man oh man, wat heeft mijn lichaam (in reactie op mijn eigen handelen) mijzelf verbaasd. Dat herstellende vermogen is ongekend en is groter dan ik zelf ooit heb durven hopen. Dat geeft verteouwen en haalt angst weg. Een wonderlijk systeem. Ik. Jij. Wij.

   • @Frieda Bakker,
    ja de gedachte is zeker fijn. het is allemaal mondjesmaat, e-nummers, weekmakers, brandvertragers, beetje wifi, snufje g-4. ga zo verder.
    gaan kinderen hier ook meteen herstellend mee om?

 5. Bedankt Frieda Ik ben een type mens wat overal gevoelig voor is , o à mag ik geen tarwe dat is omdat ik astma heb , een enorme waslijst , als ik het wel eet weet ik zeker dat ik constant ziek blijf , aspartaan is puur gif , ik kreeg jaren terug al een mail van een kennis , wat een gif , Ik kan het natuurlijk allemaal negeren , maar , wat betreft e nummers en emotie , en daarna ziek worden ja dat weet ik van toevoegingen vooral e 621 krijg ik hoofd pijn , en mijn zus kan b v van de Chinees heel ziek worden , eigelijk om emotioneel van te worden . , maar dat alles te maken heeft met emotie en loslaten nee dat had ik nooit gedacht , in je eigen emotie blijven en geen emotie van een ander toelaten gaat zeker makkelijker nu ik ouder ben , wegspoelen onder de douche , ik snap het , een mens is eigelijk alleen maar emotie , je moet er alleen mee om leren gaan , Dat enge stofjes net als emoties van andere mensen zijn , ja grappig de vergelijking , ik kan mij er in vinden , enge stofjes die je leeg lurken , maar mensen met hun emoties ook , dat is weer eens van een hele andere kant bekeken . Bedankt Frieda mooi

 6. Know exactly what you mean! Zit er middenin en heb geen verklaring voor mijn pijntjes in mijn lijf. Denk doordat ik 3x gestoken ben door n onbekend insect met de heftigste lichaamelijke reacties. En mijn gevoeligheid maakt veel los, het gevoel dat je lijf verrot is. Ben ik radeloos geworden, heb v ellende n levende bloedanalyse laten doen! Geen succes! Doe nu de MIR herapie, aan te raden. Nu gaat elke dag de hemel n klein beetje meer open! Ook vooral doordat ik op welke wijze dan ook n antwoordt krijg wat in eerst in mijn gedachten is en dan ergens te voorschijnt komt. Geloof in jezelf.

 7. Ik ben het helemaal met je eens Frieda!!
  Het is de intensie die het em doet 🙂
  Juist met je gedachten kun jijzelf bepalen hoe je hiermee omgaat! Mooi geschreven! <3

  • @Heidi Verheul, Dank je wel Heidi. Ik zoek de stoffen zelf niet op maar met alles wat je hoort is het makkelijk om er bang van te worden. Weten dat het slechts energie is en dat je er mee om kunt gaan, geeft (mij in ieder geval) vertrouwen.
   Groet,
   Frieda

 8. Dank jullie wel voor de reacties Marla en Karin!
  Ik kwam 2 weken terug een artikel tegen waarin nu officieel bewezen is dat het placebo effect zelfs werkt als mensen weten dat het een placebo is… Leuke berichten zijn dat! Voorheen werd gedacht dat placebo (erin geloven dus het werkt) alleen werkt als je hier onbewust van bent. En dat ging er bij mij niet in! 🙂
  En wat heeft placebo te maken met het artikel? Dat een lichaam, een mens, een wezen om kan gaan met materie wanneer nodig.
  Fijne dag!

 9. Ze zeggen weleens: Je bent wat je eet. Dit geldt natuurlijk voor alle ‘voeding’. Alles is bewustwording. De Aarde is een levende bibliotheek. Alle informatie is daarin aanwezig waarmee wij ‘bewust’ of ‘onbewust’ mee in verbinding staan. Volgens mij is alles er op gericht om het ‘bewust’ te worden. En als we het niet zien worden we ermee geconfronteerd dmv al het aanwezige hier op Aarde. Eigenlijk best wel heel mooi. I’amstillearningallthetime 🙂

 10. Hoi!

  Zo heb ik er ook altijd over gedacht. Ik heb de visie dat als je gedachten je werkelijkheid scheppen dat je dit voor alles kunt gebruiken. Dus ook voor die stofjes, met de gedachte: deze stoffen gaan door mijn lichaam zonder schade aan te richten. Hierdoor heb ik ook nooit last ervan, net zoals van straling van de computer e.d.

  groetjes Marla

 11. Mooi Frieda! En mooie reacties dat er meer mensen door hetzelfde proces gaan. Mooie vergelijking tussen wat er aan schadelijks in de fysieke laag en in de emotionele laag binnen komt. Voor beiden noem je water (veel douchen, veel drinken) als middel om het weer af te voeren.
  Merk bij mezelf ook dat ik er steeds beter tegen kan, denk dat het ook te maken heeft met de veranderende energie op aarde. De basisenergie is hoger geworden, zeg maar. Meer hartsverbinding, en dan maakt een schadelijk stofje meer of minder niet meer zo veel uit, gelukkig. Al denk ik dat de basisenergie eerst nog meer moet verhogen om er helemaal geen last meer van te hebben 😉

  • @Nora, Dank voor je reactie Nora! Ik deel je visie over de veranderende energie op aarde en het effect op hoe je zelf om kunt gaan met energie. Dat gaat bij mij ook hand in hand. Fijn!

 12. Wat een fijne tekst!!! En ik ben met net hetzelfde proces bezig, alleen niet vanuit zo een bewuste achtergrond. Maar vanuit mijn achtergrond situatie. Ik was bij het bewustworden van mijn hoogevoeligheid zo gevoelig geworden dat ik niets meer verdoeg, geen stroom, geen gsm masten, maar inderdaad ik mocht ook bijna niets meer eten, melk, tarwe, soja, er bleef weinig over. Drie volle jaren leefde ik op strikt dieet. Tot ik voor mezelf uitmaakte dat dat ten eerste niet leefbaar is en dat ik me op die manier ook ziek hield. Zeker in het perspectief van gedachten zijn krachten, hoe meer ik me voorhield dat ik tegen die dingen niet tegenkon hoe slechter ik ze zou gaan verdragen. Ik ben nu van de mening toegedaan dat ik alles verdraag en alles kan eten, en dat doe ik nu al met redelijk succes een jaar. Ik heb inderdaad nog dagen, dat ik slecht slaap wanneer mijn man zijn gsm aan het bed oplaadt of als ik teveel tarwe eet, maar zoals je zegt er zijn steeds meer dagen dat ik daar wel tegen kan!

  Dus leuk om te lezen dat ik niet de enige ben!!!
  Groetjes,
  Nele

   • @Frieda Bakker,

    Graag gedaan! Jij was trouwens eerst met je tekst ;-D

    En ja wat je zegt schiet me ook wel eens te binnnen, trouwens wordt dat in andere woorden niet vaak als opvoedtip gegeven… negeren wat je niet wil en aanmoedigen wat je wel wil bereiken?

  • @Lara Slierings-Bakker, Dank je wel, en helemaal mee eens! 😉 (met dat er leuke reacties zijn gekomen, ach, en waarom ook niet, ook dat ik het verdiend heb… zo!) 😉

   • @Frieda Bakker, Ik geef je groot gelijk 🙂 Bescheidenheid, dat kennen we nu wel! En bovendien heb ik laatst ontdekt dat het iets is wat de maatschappij van ons verwacht. Dus weg er mee 😉 Gewoon lekker trots zijn op jezelf.

 13. hahaha ik had zoveel plezier met het lezen van jouw stukje! Ik ben het afgelopen jaar namelijk precies hetzelfde proces doorgegaan. zowel op gebied van enge stofjes als van enge emoties van andere mensen! Nu ik het allemaal heb losgelaten is het allemaal een stuk makkelijker te hanteren en heb ik er ook geen bepaald oordeel meer over. dat is bevrijdend! 😀
  haha ik juig iedereen toe die ook graag zijn oordeel los wil laten over bepaald voedsel, bepaalde mensen of denkwijzen.

  liberate your mind!

 14. Als we geloven dat het schade toebrengt dan zal dat zo zijn, ik geloof dat mijn lichaam alles kan loslaten wat niet bij me hoort, ook de zogenaamde schadelijke stoffen.
  Dankjewel om het zo mooi te verwoorden.

 15. Geweldig 🙂 Daar sluit ik me helemaal bij aan. En ik vind dit zo’n leuke tekst dat ik m al 2 keer met plezier heb gelezen! Thanks!

 16. Dank je wel voor dit schrijven! Ik worstel vaak met enge stofjes en het onderbuik gevoel wat vaak gepaard gaat met die worsteling snap ik nu beter; ik hoef niet te kiezen, ik kan het van het moment af laten hangen. Dat wat ik eigenlijk al doe. Dank je wel & leuke website heb je!

  • @Marielle Diemel, Dank voor je complimenten. Doet me goed! En grappig, dat je het dus blijkbaar al goed doet voor jezelf. Op jouw manier. Hoofden (zeer inclusief de mijne) zijn soms wat traag van begrip! 😉 Geeft niet, mag allemaal.

 17. Hai Frieda,
  Wauw, mooie beschrijving over je keuzes om om te gaan met je sensitiviteit. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor ‘gezonde stofjes’…. Nu we midden in die overgang zitten (zeg maar rustig een wereldwijde transitie) is het niet altijd eenvoudig de beste keuzes te maken. Ik denk dat jouw generatie meer van nature kiest en daarmee uitein-de-lijk toegaat naar een gezondere leefomgeving. Daarmee stappen we uit een tijdperk waarin -zonder na te denken over het effect en puur uit winst bejag- van alles wordt geproduceerd. Toen men ooit begon die stofjes te produceren vergaten ze dat vanuit het hart te doen. En dat is de grote verandering die we hopelijk nu meemaken. Als we – maakt niet uit wat – produceren met liefde en aandacht voor onze omgeving, kan het niet anders of we gaan andere keuzes maken (met minder gif en afval). Kiezen en je hart laten spreken, dat geeft mij hoop. Dus fijn dat je dit hebt beschreven.

 18. Fantastisch nuchter! Je hebt een keuze en de ene keer kun je beter met stofjes/straling/emoties van anderen/je eigen gevoeligheid omgaan dan de andere keer. Niet vermijden, gewoon accepteren. So be it!

  • @Pepine van den Berg, Ik moest lachen om je reactie: “fantastisch nuchter!” Heerlijk om te horen dat iemand het fantastisch nuchter vindt, een artikel over gevoeligheid, energie en emotionele lagen! 😉 Leuk he, dat dat samen kan! Goed om te horen dat dit ook zo overkomt. Dank!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in