dit is jouw ontwaken.

Het ontwaken

Er komt een moment in je leven waarop je het eindelijk doorhebt. Dat je, te midden van al je angsten en de krankzinnigheid een noodstop maakt op de weg die je bewandelt en er ergens een stem in je hoofd het uitschreeuwt…….. GENOEG! Genoeg gevochten, gehuild, jezelf de schuld gegeven en geworsteld in een poging om vol te houden. Dan, net als een kind dat na een woedeaanval tot zichzelf komt, knipper je je tranen weg en bekijk je de wereld met andere, nieuwe ogen.

Dit is jouw spirituele ontwaken.

Je realiseert je dat het tijd is te stoppen met hopen en wachten op iets dat verandert, op geluk, veiligheid of zekerheid om als uit het niets, magisch te verschijnen aan de volgende horizon.

Je realiseert je dat er in de echte wereld niet altijd sprookjesachtige einden zijn, dat de garantie voor “ze leefden nog lang en gelukkig” moet beginnen bij jezelf…….en dat tijdens dat proces een gevoel van sereniteit wordt geboren vanuit acceptatie.

Je realiseert je dat je niet perfect bent en dat niet iedereen altijd van je zal houden of je waarderen om wie of wat je bent …… en dat is goed. Ze hebben recht op hun eigen visie(s) en meningen.

Je leert wat het belang is van liefdevol zijn en opkomen voor jezelf…… en tijdens dat proces wordt een gevoel van nieuw gevonden vertrouwen geboren vanuit goedkeuring naar jezelf.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je stopt met klagen en anderen de schuld geven van dingen die ze je hebben aangedaan – of niet voor je hebben gedaan – en je leert dat het enige waar je écht op kunt vertrouwen het onverwachte is.

Je leert dat mensen niet altijd zeggen wat ze bedoelen of bedoelen wat ze zeggen, dat niet iedereen er altijd voor je is en dat niet alles altijd over jou gaat. Dus leer je op eigen benen te staan en voor jezelf te zorgen….. en tijdens dat proces wordt een gevoel van veiligheid en zekerheid geboren vanuit zelfredzaamheid.

Je stopt met het oordelen over en het wijzen naar anderen; je begint mensen te accepteren zoals ze zijn en ziet hun tekortkomingen en innerlijke zwakheden over het hoofd ….. en tijdens dat proces wordt een gevoel van vrede en tevredenheid geboren vanuit vergeving.

Je leert jezelf open te stellen voor nieuwe werelden en andere gezichtspunten.

Je begint jezelf opnieuw te waarderen en te herdefiniëren en uit te vinden waar je écht voor staat.

Je leert het verschil tussen iets willen en iets nodig hebben en je begint je te ontdoen van de normen en waarden die je bent ontgroeid of waar je je om te beginnen nooit mee had moeten inlaten.

Je leert dat er kracht en eer te behalen is aan creëren en bijdragen aan, en je stopt met je door het leven te manoeuvreren als een “consument” die op zoek is naar z’n volgende verslaving.

Je leert dat principes zoals eerlijkheid en integriteit geen verouderde idealen van een lang vervlogen tijdperk zijn, maar het cement voor het fundament waarop je een leven op moet bouwen.

Je leert dat je niet alles weet, het niet jouw werk is om de wereld te redden en dat je een varken niet kunt leren zingen. Je leert dat het enige kruis om te dragen het kruis is waar je zelf voor kiest om te dragen.

Dan leer je over de liefde. Je leert naar relaties te kijken zoals ze écht zijn en niet zoals je ze zou willen hebben. Je leert dat “alleen zijn” niet betekent dat je eenzaam bent. Je houdt op te proberen controle over mensen, situaties en uitkomsten te hebben. Je leert onderscheid te maken tussen schuld en verantwoordelijkheid, het belang van het stellen van grenzen en het NEE zeggen.

Je houdt ook op met hard werken om je gevoelens opzij te zetten, om dingen glad te strijken en je behoeften te negeren.

Je leert dat je lichaam echt je tempel is. Je begint er om te geven en behandelt het met respect. Je begint met een uitgebalanceerd dieet, drinkt meer water en neemt meer tijd om te trainen of te sporten.

Je leert dat moe zijn gevoelens van twijfel, angst en onzekerheid voedt en dus neem je meer tijd om uit te rusten. En, net zoals voedsel brandstof is voor het lichaam, voedt lachen de ziel. Dus neem je meer tijd om te lachen en te spelen.overvloed Je leert dat je voor het (over)grote deel in het leven krijgt wat je toekomt, en dat veel in het leven wel degelijk een zelfvervullende voorspelling is.

Je leert dat alles dat je wilt bereiken de moeite waard is om voor te werken en dat wensen dat iets gebeurt iets anders is dan er naartoe werken om te realiseren dat het gebeurt. Nog belangrijker, je leert dat je, om succes te verkrijgen, richting, discipline en volharding moet hebben.

Je leert dat niemand alles alleen kan, en dat het geen kwaad kan om om hulp te vragen. Je leert dat het enige waar je écht bang voor moet zijn de angst zelf is. Je leert om jezelf direct met je angst te confronteren of door je angst heen te gaan, omdat je weet dat wat er ook gebeurt, je het aan kunt en dat toegeven aan de angst betekent dat je het recht je leven op je eigen voorwaarden te leven weggeeft.

Je leert om te vechten voor wat je wilt in je leven en het niet te verkwisten terwijl je gebukt gaat onder een wolk van naderend onheil. Je leert dat het leven niet altijd eerlijk is, dat je niet altijd datgene krijgt waar je recht op denkt te hebben en dat nietsvermoedende goede mensen soms nare dingen overkomen…… en je leert het niet altijd persoonlijk op te vatten.

Je leert dat niemand je straft en dat alles niet altijd iemands schuld is. Het is gewoon het leven dat zich ontvouwt. Je leert om het toe te geven als je fout zit en bouwt bruggen in plaats van muren.

Je leert dat negatieve gevoelens, zoals woede, afgunst en wrok, moeten worden begrepen en omgezet, of ze zullen je verstikken en het Universum om je heen vergiftigen.

Je leert dankbaar te zijn en genoegen te nemen met veel van de  eenvoudige dingen die we voor lief nemen; dingen waar miljoenen mensen op de wereld alleen maar van kunnen dromen: een volle koelkast, schoon en helder stromend water, een zacht warm bed, een lange hete douche. Dan begin je zelf voor jezelf de verantwoordelijkheid te nemen en je belooft jezelf om jezelf nooit te verraden en nooit genoegen te nemen met minder dan wat je hart begeert.

Je maakt er een punt van om te blijven lachen, vertrouwen te houden en open te blijven staan voor iedere prachtige nieuwe mogelijkheid.

Je hangt een windvanger naast je raam zodat je naar de wind kunt luisteren.

Als laatste, met moed in je hart, neem je je plek in, haalt een keer diep adem en begint het leven te ontwerpen dat je wilt leven, zo goed als je kunt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

43 REACTIES

 1. Ontwaken gebeurt niet 1 moment maar gaat in fasen. Als een kind dat leert lopen. Alles in het leven gaat in fasen met vallen en opstaan. En er is zeker geen eind station

 2. Het doet mij goed niet alleen op pad te zijn naar de innerlijke rijkdom die binnen on allen aanwezig is , niemand is eenzaam het hogere en onze engelen begleiden ons en als we erom vragen kunnen we extra hulp krijgen , in elk van ons zit een stukje god en met ons allen veranderen we de wereld , vele groetjes liefde en licht aan allen .

 3. Volgens mij zit ik hier middenin en momenteel heel gefrustreerd omdat ik mijzelf zo in de weg zit de hele tijd.Kan niet meer terug naar het oude maar zit ook nog niet in het nieuwe.Daardoor twijfel ik konstant of ik de goede keuzes heb gemaakt..Ben mij zeer bewust van het feit dat ik zo snel voor het negatieve kies terwijl ik zoveel goede dingen heb bereikt juist doordat ik de goede keuzes heb gemaakt!Maar ook zo vaak teleurgesteld de laatste tijd dat nieuwe deuren die open gingen ineens weer worden dicht gegooid in je gezicht zonder uitleg waarom?En dan ga ik weer piekeren en mezelf de schuld geven want hetzal dan wel eraan liggen dat ik tekort schiet!Ik heb zo weinig plezier nog in het leven de laatste tijd…

 4. Gisteren, met mn kleinzoon bij de patatboer, net 2, ;Zegt ie, broodje fricandel zonder broodje, hi hi.

 5. Dat denk ik ook, soms krijg je dat inzicht pas als je bijna 60 bent…. en het gaat door tot je 90 bent… dat is gewoon het leren om te leven…

 6. Hoi Petra
  Heb meerdere keren mijn hart niet gevolgd en in een burnout terecht gekomen. Ik kan nu ik heel duidelijke grenzen stel en dwars door mijn gevoelens heen ga en ze er gewoon laat zijn, oprecht zeggen dat je er sterker van wordt. Vaak kun je het pas zien als het achter de rug is en jn eens goed bekijkt wat er gebeurt is in die periode. Leer je grenzen neer te zetten en niet altijd ergens bij te willen horen. Je kunt het en het is veel gezonder… volg je hart(makkelijk gezegd, en ja het wordt steeds makkelijker … je moet wel de knop omzetten)

  Sterkte en liefs Toos

 7. @Petra; door JA te zeggen tegen hetgeen je nu voelt. We hebben als mens zo de neiging om ons te willen verzetten tegen hetgeen we voelen. 100% JA tegen je burnout. Ik weet makkelijk gezegd en wel de bedoeling. Verder lief zijn voor je lijf, veel wandelen in de natuur en dansen op jouw muziek, voldoende rust en goed eten.
  Dan komt dat ” leren” vanzelf….♡

 8. Wat prachtig verwoord. En voor mij zo waar.
  Na een moeilijke periode in mijn leven eindelijk tijd om het leven weer te zien met alle goede dingen die ik in mij heb.
  Leven is vertrouwen.

 9. @Petra,
  .
  Dan zit je midden in het leerproces, alleen ben je er nog niet helemaal uit. Je bent nu op het punt gekomen dat je niet langer je gevoelens kunt negeren, ze willen je wat vertellen. Hoe lang wil je jezelf nog onder druk zetten? Besef dat je dit zelf doet (om een bepaalde reden) en besef dat jij alleen daar wat aan kunt veranderen.
  Ook dit allemaal is je leerproces.
  .
  Groeten Robert 🙂

 10. Hele mooie tekst waar ik me helemaal in kan vinden en mijn droom is. Maar nu midden in een burn out met alleen maar angst zie ik steeds in de tekst: ik leer…. Maar hoe leer je dat als je werkelijk op een dieptepunt zit van gevoelens, emotie e.d.?

 11. @Elles, ik reageer even hier, onder jouw reactie lukt het niet…
  .
  Ik begrijp wat je zegt met dat de oplossing soms simpel kan zijn…"als mensen gewoon eens zus of zo…". Maar ja, dan doen ze dat niet, en dan heb jij er last van. In het kader van een betere wereld begint bij jezelf : die gevoelens van last van de ander (en misschien wel een oordeel naar de ander toe) en jezelf een alien voelen komen uit jezelf, dus je hebt de keuze om er mee aan de slag te gaan.
  .
  Wat betreft verhevenheid : voel gewoon hoe het voor jou voelt en of je er wat mee kunt. Of het nu een trigger is of een inzicht, het kan even waardevol zijn.
  .
  Groeten Robert 🙂

 12. ben ik met je eens. ben soms alleen verhaal, omdat de oplossing soms zo simpel is, wat merer vriendelijkheid, een welgemeende excuses enz. Ik heb ook niet de intensie om een ander te veranderen, een kleine gebruiksaanwijzing bij sommigen zou handig zijn. Dan heb ik even het gevoel dat ik een alien ben.
  Vind de reacties op deze site soms wel erg verheven. Vraag me dan oprecht af iedereen dat wel zo oprecht meent, als men stelt dat men dat ook zo voelt, zo recht uit het hart enz. Sommige stellingen zijn toch enigszins open deuren en de aanbevelingen werken voor ieder weer anders.

 13. @Elles,
  .
  Je kent dat bekende gezegde wel : een betere wereld begint bij je zelf. Dat is ook nog eens waar, immers iedereen zal voor zichzelf de keuze moeten maken om met zichzelf aan de slag te willen gaan. Dat geldt voor die ander, maar ook voor jou. Misschien is het dit leven, anders wel een volgend. Iedereen is in dat opzicht dus onderweg met ervaringen op te doen en ontwikkeling door te maken. Het laat zich niet afdwingen, hoeveel 'verlichte figuren' er ook rondlopen.
  .
  Groeten Robert 🙂

 14. Als ik de reacties op deze site lees krijg ik het gevoel dat er veel verlichte figuren op deze aardbol rondlopen, waarom is het dan nog steeds zo'n zooitje op deze aardkloot. Wat mij opvaltis dat veel mensen totaal geen rekening met anderen houden, onbeschoft en respectloos zijn, de ander beschuldigen van dingen die ze zelf gedaan hebben de boel verdraaien enz. Als je je on een ivoren toren kan terugtrekken heb je er geen last van maar je kunt je door valse beschuldingen en bedreigingen aardig aangeslagen voelen.
  ,

 15. Ja,goed voor jezelf en lichaam zorgen is voor ieder mens anders. Ken mensen die compleet doorschieten in een uitgebalanceerd dieet en sporten. Misschien wandel, fiets je liever en let je gewoon een beetje op wat je eet, ook prima

 16. Ik ben het wel met Mieke eens dat er hiaten in het stk staan. Eigenlijk zou men erbij kunnen vermelden dat: indien de mens de behoefte heeft om iets te doen wat goed voelt voor die persoon.dat men het zou kunnen doen.

 17. @Martine, volhard je dan omdat je het moet (van jezelf), of omdat je het graag wilt?

  Groeten Robert 🙂

 18. Hoi,
  Er staat dat als je volhard dat je dan bereikt wat je wilt bereiken. Maar wat als je al elf jaar aan het volharden bent. Misschien is het dan niet de bedoeling dat je op die weg blijft?
  Wat mij betreft is volharding niet altijd voldoende.
  Soms is het ook wijs die volharding los te laten.
  M.

 19. Over ontwaken gesproken, mijn hart begeert enkel bloed.
  .
  Baai de wee, een ieder ontwerpt zijn/haar eigen leven al.
  .
  Hooguit een kwestie van of dat uit het onderbewustzijn (ego/oud zeer/mind/angst/verleden/kleine kind) of dit moment geschiedt.

  .
  Wat een herrie zeg zo'n windvanger, ik hoorde de wind niet eens meer.
  .
  Maar het leven draai niet om mij (al dacht ik dat wel voor het ontwaken, alhoewel ontwaken, meer even met de ogen knipperen en een; "waar ben ik, oh ja, aarde" en weg was ik weer in mijn eigen hoofdwereld), ik mag die Sonny Carroll wel.

 20. Ik voel je Sonny! Dit artikel komt ook precies op het juiste moment langs.
  Het is geen beslissing van mijn hoofd maar van mijn hele wezen merk ik steeds meer.

 21. Fantastisch geschreven en bewijs dat het leven altijd leren blijft. Zo mooi. Dankjewel ! Lutje

 22. met vele dingen niet akkoord, waarom een uitgebalanceerd dieet? waarom sporten? waarom vechten voor wat je wilt?enz
  de tekst zit vol tegenstrijdigheden

 23. Misschien de volgende keer in' ik' vorm schrijven. Wat jij hebt geleerd gaande weg. Voor iedereen is dat anders