Ervaar jij pijn binnen een relatie - dit kan de reden zijn
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

“We zijn niet in een relatie om pijn te vermijden. We zijn in een relatie om elkaar te helpen verborgen oude wonden te helen.”

Deze tekst kwam ik jaren geleden op het internet tegen en heb hem bewaard, hij intrigeerde mij. Nu voelt het als de tijd om daarover te schrijven.

Relaties

Voor veel mensen houdt het woord relatie in dat je een liefdesrelatie hebt, maar relaties bestaan in zoveel vormen. Het zijn verbindingen die je aangaat met iemand of met een groep personen. En dat kan zijn op liefdesgebied, maar ook op je werk, met je vrienden of je buren.

Het draait zeker niet alleen maar om liefdesrelaties, terwijl er wel bij elke vorm liefde om de hoek komt kijken. En dat is dan niet gebaseerd op de seksuele liefde, maar wel op de liefde van mens tot mens. Bij de liefdesrelaties zit er alleen nog een verdieping in, omdat je elk deel van je zijn met elkaar deelt.

Verbindingen

Verbindingen aangaan met anderen, dat is voor veel mensen nog iets wat een bepaalde angst met zich mee brengt. En zeker de diepe verbindingen op zielsniveau. Want dat komt wel héél dichtbij. Daardoor kiezen veel mensen (bewust of onbewust) voor verbindingen die meer aan de oppervlakte blijven. Die je niet in verwarring brengen.

We geven voor onszelf dan de goedkeuring voor deze oppervlakkige relaties door de verklaring dat het zo goed voelt bij de ander, een gevoel van rust of blijheid, maar in feite gaan we onze groei uit de weg. Vermijden we de confrontatie met onze eigen ‘pijnpunten’/ leermomenten.

Pijnpunten

De ‘pijnpunten’ zijn de punten in onze ziel die (nog) heling nodig hebben. Die verbonden zijn met ervaringen uit vorige levens en die bepaalde wonden hebben achtergelaten. Dat zijn letterlijk de wonden op onze ziel. En ook door die wonden op zielsniveau kun je dus letterlijk de ‘groeipijnen’ voelen.

Dat zijn de momenten die je meemaakt, die je voelt als je gaat groeien op zielsniveau. Maar daarvoor moet je wel eerst door die pijn/ervaring heen. We hebben ze in vorige levens ervaren, maar zijn er niet klaar mee. En dan is het moment gekomen in je huidige leven om er iets mee te doen. Dan kom je iemand tegen die die ‘pijnpunten’ bij jou naar boven haalt. Die ze weer zover naar de oppervlakte brengt dat ze geheeld kunnen worden.

Het is echter aan jou als mens om te bepalen of je die groei wilt doormaken of nog steeds wilt ontwijken. We hebben als mens namelijk een vrije wil gekregen en die vrije wil kan soms totaal tegendraads werken. Ook al heb je er als ziel voor gekozen om te groeien om bepaalde lessen in dit leven te leren. Als mens kun je dat zelf behoorlijk dwarsbomen.

Diepere lagen

De wonden op je ziel bevinden zich op diverse lagen. Hoe meer je met iemand verbonden bent, hoe dieper die verbinding gaat (bewust of onbewust) en hoe meer die ‘pijnpunten’ in de diepere regionen van je ziel getriggerd worden. Die vreselijk diepe ‘zielswonden’ worden door die diepere verbondenheid naar de oppervlakte geduwd waar ze de ruimte krijgen om geheeld te worden.

Dat betekent dus ook dat je dan die pijn weer zult doorleven. Dat is de enige manier om de wonden te helen. Hoe dieper je met iemand verbonden bent, hoe intenser de beleving van de ‘pijnpunten’ ook zal zijn. De ‘pijnpunten’ die het diepst verborgen liggen en die alleen maar door een heel diepe zielsverbinding naar boven gehaald kunnen worden, die wonden zullen ook de meest intense ‘groeipijnen’ geven. En ja, dat betekent dus ook dat die persoon die dat bij jou veroorzaakt, die die wonden naar boven brengt, vaak gezien wordt als iemand die jou zeer doet. Als iemand die niet goed voor je is. Terwijl die persoon juist héél erg goed voor je is.

Strijden

De relatie tussen jou en die persoon kan dan uitmonden in een strijd. In een opéénvolging van botsingen en conflicten en dat is iets wat ieder mens wil voorkomen en uit de weg wil gaan. Maar die strijd hoeft het niet te worden. De strijd is alleen een uiting van de strijd die jij binnenin jezelf voert… tegen jezelf. Tegen het doorleven van de zielepijn.

Wanneer je die pijn die je vanbinnen voelt, toelaat, is degene die het bij je los heeft gemaakt de perfecte steun en de meest waardevolle aanvulling tijdens het doorleven van jouw oude ‘pijnpunten’.

Afstoten

Er kan echter een (inwendig) conflict optreden. Want ook al wil je het niet bewust, vaak kies je er dan voor om juist zo ver mogelijk weg te gaan van diegene die de belichaming is van jouw ‘pijnpunten’. Niet omdat je de persoon kwijt wilt, maar omdat de confrontatie met die ‘pijnpunten’ (nog) te confronterend voor je is.

Op zielsniveau voel en weet je dat die persoon zo diep met je verbonden is en er zoveel (onvoorwaardelijke) liefde nodig is om met iemand door dit proces te gaan en tegelijkertijd wil je dit als mens/ego ontlopen en stoot je die persoon juist van je af. Je ziet dan ook dat mensen vaak (eerst) weglopen voor deze verbinding(en).

Ze kiezen er dan voor om de ander uit hun leven te bannen, terwijl dit alleen inhoudt dat ze zichzelf en hun zielenpijn (nog) ontkennen op dat diepere niveau. Dat ze (nog) niet alles van zichzelf onder ogen durven te komen. En dat ze er (nog) voor kiezen om voor de weg van de minste weerstand te gaan. Terwijl dit juist inhoudt dat ze de grootste weerstand in stand houden… de weerstand tegen hun heelheid.

Omzwervingen

Nadat er gekozen is voor de weg van de minste weerstand, zullen ze zichzelf voorhouden dat ze gelukkig en in harmonie zijn met wat er daarna in hun leven gebeurt. En dit kan jaren standhouden. Maar ergens, diep vanbinnen, blijft dat gevoel knagen. Blijft de roep om heelwording omhoog borrelen en zal er een bepaalde onrust blijven heersen… tot het moment dat die superdiepe zielenwonden de kans hebben gekregen om doorleefd en daardoor geheeld te worden.

Bereiken van heelheid

Het bereiken van heelheid… wanneer dat moment er is… dat is een kwestie van liefde naar jezelf toe. Hoe langer je het afhoudt om door die zielenpijn heen te gaan, hoe langer je jezelf de onvoorwaardelijke liefde ontzegt (van de ander, maar vooral van jezelf). Dat is iets wat ieder mens zelf mag beslissen. Ieder mens heeft een zielentaak, maar ook de vrije keuze als mens om te kiezen om je leven in heelheid te gaan leiden of om heel lang tijdens je leven te blijven lijden…

vitaal water
vitaal water
vitaal water

23 REACTIES

 1. Hoi Karin

  Heel mooi artikel , dank je.
  Ergens wist ik dit wel want na 5 jaar wordt de strijd steeds minder binnen onze relatie.
  Het begon heel heftig, geen roze wolk voor ons , maar toch was er bij ons beide een weten dat we elkaar konden helpen.
  We zijn er nog niet , maar het verschil is zo groot en er is veel meer liefde tussen ons.
  Ik ben bezig mijn innerlijke kind te helen en heb een aantal technieken , weet jij ook een goede techniek die ik zelf kan toepassen?
  Ik heb ook de boeken van eckart tolle gelezen en die zijn ook erg hulpvol geweest.
  Eigenlijk kan niets en niemand van buiten ons schade of pijn doen.
  Als we wel pijn ervaren is dat onze eigen pijn en ook alleen wijzelf kunnen deze pijn liefdevol benaderen , omhelsen en transformeren.

  Nogmaals dank voor je artikel

  Lieve groet P

  • Lieve P,

   Wat fijn dat je bezig bent om je innerlijke Kind te helen, dat is zo ontzettend belangrijk. Zowel voor jezelf als je geliefden <3

   Ik werk zelf met mijn TLCC-methode die heel erg verricht is op het helen van en verbinden met je Innerlijke Kind. Je me volgen op KarinWalda.nl (fb) en op mijn website staat ook allerlei informatie <3

   Ik wens jou een liefdevolle verbinding toe met je Innerlijke Kind waardoor je kunt gaan helen en vanuit deze verbinding kun je (weer) een liefdevolle verbinding aangaan met anderen <3

   Liefs, Karin <3

 2. Beste Karin,

  Dank je wel voor je mooi artikel. Ik sta nu in de punt om mijn tweede lange relatie stopzetten, omdat ik kan mijzelf niet uiten, letterlijk mijn vriend na 6 jaar samen wil sommige mijn verhalen( wat interesseert mij, belangrijk intellectueel en spiritueel) gewoon niet luisteren. Hij zegt dat ik soms zo veel praat, ben te enthousiast en probeer ik doordat visies en idee verkopen en hij is sceptisch en wilt dat zelf ondervinden( tenzij ik wil gewoon dellen en niet per se hem overtuigen). Ik voel afgewezen, eenzaam doordat, ik voel dat mijn vrijheid is beperkt en niks samen heeft zin meer want alles wat wij doen is verbonden met gepreek, uitwisseling van verhalen en gedachten en hij wilt hier bepalen hoeveel en zelfs wanner wilt naar mij te luisteren. Relatie betekend voor mij ultieme verbintenis en ondanks wij zo veel fijn samen hebben dat ,,niet willen naar mij te luisteren” heb ik als enorme pijn , afwijzing en verscheuring ervaart en ik heb besloten toch uit elkaar…want ik voel niet vrij meer, ik mag niet meer uiten, voel als ,,vogel in kooi”, niet per se dat ik moet altijd en zo veel te vertellen maar een idee dat het mag als ik wil was als vrijheid voor mij…mijn vriend vindt dat ik vergroot kleine probleem, dat hij te gevoelig is en kan soms niet tegen…dat wij kunnen toch altijd een compromis zoeken, maar als ik hier compromis zal doen, dan zou ik part van mijzelf en mijn vrijheid verliezen, anders weer hij moet tegen zichzelf luisteren naar iets wat wilt niet horen. Wat voor lessen zijn in ons geval dat…voor mij, voor hem ?…hoe kunnen wij bij elkaar te blijven, fijn samen te voelen met deze dilemma ?…ik voel juist dat mijn ziel schreeuw naar zelfbescherming, weg gaan uit deze relatie door liefde en respect naar mijzelf…tenzij jij schrijf dat juist uit liefde naar eigen ziel zou moeten in relatie te blijven om healing te ervaren. Ik probeer het door te krijgen wat juist en wijs in mijn /onze geval is maar het lijkt mij iets te groot en onbegrijpelijk op dit moment. Daarom schrijf ik je, want mijn 6,5 jaar relatie ( LAT relatie)staat op spel, eigenlijk is uit maar het zou nog wel misschien kunnen herstellen, maar ik weet het niet meer of ik heb goed gehandeld of fout op spirituele level ?

  Ik zou heel erg dankbaar zijn voor je reactie !,

  Warme groet,

  Eva

  • Lieve Eva,

   Ik kan en mag jou niet zeggen wat jij moet doen. Dat kan en mag niemand doen. Het zijn allemaal jouw beslissingen. <3

   Het is wel belangrijk dat je kijkt wat voor jou nodig is. En nu ben je bezig met wat moet en wat jouw vriend wil. Maar wat wil jij echt? Het zijn gecompliceerde vraagstukken als je het hebt over wat je wilt vanuit het diepste van je kern. Voel wat jij echt wilt vanbinnen en voel dan ook wat er nodig is om dat te bereiken. Je kunt het niet bij anderen neerleggen (niet bij je vriend of iemand anders). <3

   Je geeft aan dat je ziel schreeuwt om zelfbescherming. Als dat echt is wat je voelt en niet wat je ego zegt om te kunnen vluchten, dan is het voor jou goed om weg te gaan. Dat is dan ook een les voor jou…een groeimoment…dat je leert om op eigen benen te staan en om je eigen pad te volgen om jouw eigen identiteit te vinden. En van daaruit kun je een relatie opnieuw oppakken of een nieuwe relatie aangaan. <3

   Je bent nu nog zoekende naar jezelf en het er volledig mogen zijn, concentreer je daar (eerst) op en je zult dan, zonder verwarring, voelen wat voor jou de weg is <3

   Heel veel kracht en liefde gewenst en blijf dicht bij jezelf <3

   Liefs, Karin <3

 3. Hoi Karin,
  Wat mooi en herkenbaar. In een nieuwe relatie werden inderdaad mijn pijnpunten geraakt. Mijn nieuwe liefde stond niet op een. Mijn kinderen wel. Het vrouw zijn en moeder zijn kon/wilde ik niet samenvoegen. Beide ben ik met overgave. Maar wie ben ik. Het ging zo’n pijn doen en ik raakte zo in verwarring van deze spagaat. En nu heel ik van deze pijn zonder partner.. met therapeut ik ontmoet het kind wat liefde wil, bang is om alleen te zijn. ik had het pad wel samen willen gaan. Maar dat gaat nu niet.

  • Lieve A,

   Deze liefde, deze verbinding heeft jouw pijnpunten aangeraakt en aangereikt en nu mag je die helen. Nu is voor jou de tijd gekomen om die pijnpunten te gaan helen en het kind in jou te helen, zodat je straks als sterke vrouw kunt genieten van zowel haar kinderen als van haar (eventuele) liefde, maar dan wel met zichzelf op de eerste plaats. Dan mag jij in heelheid van alles genieten…dat lukt niet als je jezelf niet kent of bent. <3

   En ja, het is zo fijn om het pad samen te gaan, maar je hebt nu de ruimte voor jezelf nodig om te kunnen helen <3

   Ik wens je heel veel liefdevolle zorg voor jezelf toe <3

   Liefs, Karin <3

 4. Lieve Karin. Dank je voor deze mooie quote en het ware stuk. Pas geleden zo iemand ontmoet. Ons contact heeft zoveel pijn bereikbaar gemaakt. Ik kan er nu iets mee. Het doet me wel pijn dat ik dat zonder hem moet doen. Hij verlangt niet sterk genoeg naar me, zegt hij. Misschien ook beter, ik sla nogal op hol van ons contact. Het doet pijn maar ik voel ook dat dit me ergens naartoe brengt. Dank je. Je tekst versterkt mijn gevoel. Liefs Kim

  • Lieve Kim,

   Ja, dat het pijn doet, is heel logisch. Je hebt zo’n sterke zielsverbinding en die zit tot diep van binnen, dus als je die persoon dan kwijt raakt, is dat ook een pijn die je heel diep raakt. Letterlijk tot in je ziel <3

   Maar wat prachtig dat je kunt voelen dat deze verbinding je laat groeien, dat voelt dat jullie verbinding je pijn bereikbaar heeft gemaakt. Dat is zo ontzettend belangrijk voor je eigen proces en ik voel de liefde waarmee je dat zegt….hartverwarmend <3

   Ik wens je heel veel bijzondere momenten tijdens je verdere reis en voel dat het een hele bijzondere reis zal zijn <3

   Liefs, Karin <3

  • Lieve Elizabeth,

   Voor mij zit er een duidelijk onderscheid tussen de persoon en het handelen. Ieder persoon is goed, het handelen kan echter (vaak) nog zoveel beter. En iedere ziel is liefdevol, maar als de persoon niet (op de juiste manier) in contact kan komen met z’n ziel, zal het liefdevolle deel (nog) afgeschermd blijven en gaat het ego regeren. En dat is het deel dat vanuit harDheid kan reageren..niet vanuit harTelijkheid en ja, dan mag je van dat handelen zeker afstand nemen. De ziel heeft je dan toch weer vanuit liefde verder geholpen…die heeft je geleerd om je eigen veiligheid boven alles te zetten en liefdevol voor jezelf te zijn en te blijven ❤

   Liefs, Karin ❤

 5. Sommigen mensen hebben pijn punten nodig in dit leven, zo kan je de ander goed inzien, wie hij is.
  doorgronden noemen ze dat, Liefde is een beetje gek zijn, je ziet dingen die voor anderen onbegrijpelijk zijn, ook de gene die de pijn punten bij jou open breekt, ziet zijn eigen tekortkoming op den duur, want door die pijn ga je andere vriendschappen aan, die liefdevoller zijn, omdat je geleerd heb door ondervinding, je Ziel is rijker geworden, je trapt nergens meer in, degene die jou graag pijn doet, zal zelf in de duisternis komen, mensen die je pijn doen, zijn geen zielsverwanten, maar mensen die jou sterker maken in dit aardse leven, je zielsverwant is liefdevol net als jij zal zijn, die herken je.

 6. Lieve Karin,

  Ik ben het niet met je eens, Karin. Wanneer een vriend of partner je een pijnpunt laat voelen dat een verbond heeft met je verleden in dit leven, heb je gelijk. Dat is liefdevol te helen.
  Maar op het moment dat je na vele jaren en na een periode van helen en groeien de moed hebt verzamelt om jezelf te zijn, om degene te zijn wie je werkelijk bent, en je wordt door een vriend zonder pardon onder het gras gebuffeld, wat mag ik dan helen?
  Ik ben wie ik ben, wie ik werkelijk ben en wil zijn. Daar kan ik naar kijken tot ik scheel zie, ik kan in mezelf voelen tot ik helemaal geen gevoel meer heb, er zal niks veranderen. Ik ben wie ik ben; lichtwerker.
  Ik ben wel weggelopen bij mijn vriend. Omdat ik een vader had die net zo was als mijn vriend; narcist. Ik zie het goede in mijn vriend echt wel, maar narcisten zijn een soort dr. Jekyll en dr. Hyde. Twee voor de prijs van een. En die ene hoef ik niet meer in mijn leven.

  Lieve groet,
  Robert.

  • Lieve Robert,

   Dit is ook het allermoeilijkste deel, wat je nu tegenkomt. De informatie die ik van mijn gidsen door krijg, is dit juist een onderdeel van het proces. Jouw proces. Je geeft zelf aan dat je na vele jaren van groeien de moed hebt verzameld om jezelf te zijn en dan is dat (nog) zo kwetbaar en zo pril. Hoe moeilijk dit ook is, dit draagt ook weer bij om jou krachtiger te maken. Hoeveel weerstand je ook krijgt, jij mag zijn wie je bent. Zou je geen weerstand krijgen, dan zou je ook géén versterking daarin krijgen. Denk aan: what doesn’t kill you, makes you stronger.

   En dat betekent niet dat je het gedrag moet accepteren, absoluut niet!! Maar het maakt je wel krachtiger en dat is één van de (soms) ondoorgrondelijke wegen van het Universum….<3

   Ik wens je heel veel liefde en zachtheid toe voor jezelf en wees trots op wie je bent. Je mag stralen. Je mag zijn wie je bent. En je mag gaan staan … en blijven staan….in je kracht, hoe zwaar de storm ook is <3

   Liefdevolle knuffel van mij <3

   Liefs, Karin <3

 7. Dankjewel lieve Karin! Jouw woorden zijn helend voor mij. Sommige mensen geven woorden aan een gevoel dat bij de ander nog erkenning nodig heeft en een diepe buiging eigenlijk besef ik nu naar mijzelf. Jaren blijf ik eigenlijk al trouw aan mijn ziel waarvan ik mij regelmatig afvroeg of dit wel de bedoeling was. Ondanks al mijn innerlijke tegenstrijdigheden en gevechten wist ik diep van binnen dat het dienstbaar was. Mijn hart opent zich steeds meer voor mij en daardoor ook in onvoorwaardelijke liefde voor de ander. Heling en dus ook de pijn in liefde ontvangen is een mega groot geschenk aan vrijheid , vrede en vreugde. ♡

  Liefs Indra

  • Lieve Indra,

   Wat ontzettend fijn om te horen dat mijn artikel zo helend voor je werkt. Dat geeft mij zoveel hartevreugde, dan maakt mijn ziel een sprongetje. De boodschap die ik mag overbrengen, de onvoorwaardeljke liefde, heeft weer iemands hart beroerd. <3

   En ik kan alleen maar beamen, dat als je vertrouwen houdt, als je in connectie blijft met je ziel, dan zal je steeds dichterbij de onvoorwaardelijke liefde (voor jezelf) komen. Het is een pittig pad, vaak totaal onbegrijpelijk, maar dat komt omdat onvoorwaardelijke liefde niet te begrijpen is, dat kun je alleen maar binnen laten komen en ervaren <3

   Ik wens je heel veel onvoorwaardelijke liefde, heling en zachtheid toe <3

   Liefs, Karin <3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in