De essentie van yoga

Yoga is HOT, yoga is BOOMING! De cijfers liegen er niet om, naar schatting beoefent één op de tien Nederlanders yoga en/of meditatie.

Overgewaaid vanuit de VS, waar de yogahype de piek alweer heeft bereikt. In Nederland gaan we nog even door in de yogaflow. Een van de meest verkochte yoga artikelen is de yogapant, die we allemaal kennen, in alle kleuren, met alle mogelijke prints. Andere cijfers liegen er ook niet om:

25 procent van de yoga beoefenaars komt wel eens bij de fysio terecht vanwege blessures. Veelal veroorzaakt door het nabootsen van online yogaposes: het ‘sexy’ yogameisje op Instagram. Je zou bijna vergeten dat Yoga een diepgaande filosofie en levenswijze is, die eigenlijk helemaal niets met leuke leggings te maken heeft. Of er ‘sexy’ uitzien.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Yoga en overgave

Toen ik jaren geleden mij volledig overgaf aan het yoga pad, gebeurde er iets wonderlijks. Ik kreeg de bijzondere ervaring dat er diep van binnen in mij een plek is waar er altijd rust is: Geen babbelbox, geen kritiek, geen verdriet, geen pijn, maar een intens gevoel van vertrouwen en oneindig weten. Een plek waar we allemaal naartoe kunnen gaan. Een plek waar onbegrensde mogelijkheden zijn. No limits. Dit is ook de reden dat ik besloot om yoga docent te worden. Om je mee te nemen naar die plek, die plek waar JIJ helemaal tot rust kan komen. De plek waar alles er mag zijn.
Om te helen, maar ook om te genieten. En om je (nieuwe) potentie te ontdekken. Om deze plek te vinden heb ik een hele reis moeten maken in de ‘Emotionele Jungle’, zoals ik hem noem. En heb ik elke emotie vele malen van alle kanten bekeken, ervaren en doorvoeld. De ervaring is iedere keer weer anders, omdat elke dag weer een ander licht werpt op jezelf. En dus zijn we nooit uitgeleerd.

Yoga in je dagelijkse leven

In mijn lessen leg ik sterk de nadruk op Yoga in je dagelijkse leven: “Maar moet ik dan elke dag 1 uur yoga beoefenen?” vragen mijn leerlingen mij vaak. Beoefenen als ‘stromend water’, door dagelijks een paar simpele oefeningen te doen, zal je meer rust geven dan jezelf onnodig leed aandoen en jezelf hierin te forceren. Ik roep ook altijd: “Als je moet stressen om naar een yogales te komen, kun je beter thuis blijven. Ga dan een boek lezen of relaxed een filmpje kijken.”

Verbinding en eenheid

Yoga betekent niets anders dan: verbinding en eenheid. Er zijn zoveel momenten in je dagelijkse leven waarin je de diepere betekenis van Yoga kunt toepassen. Dan gaat de beoefening pas echt wat voor je doen in je leven. Dat is iets anders dan een mooie pose aannemen tijdens de yogales.

Ik noem er een paar:

 • Wees dankbaar voor de kleine dingen in je leven. Dankbaarheid is helend en zet de poorten open naar universele liefde.
 • Als je in de supermarkt na een drukke werkdag staat te wachten in de rij, kun je een heerlijk rustig muziekje opzetten, in plaats van in de ‘stressmodus’ te blijven en je te ergeren. Zo maak je weer even verbinding met jezelf.
 • Wees zo vaak mogelijk vriendelijk. Ook tegen de buurman of de kassière in de supermarkt. Het geeft je veel zachtheid en rust in je leven. (wat overigens niet hoeft te betekenen dat je het overal mee eens bent of altijd maar probeert ‘lief’ te zijn)
 • Neem ‘s morgens de tijd om wakker te worden, op te staan en even tot jezelf te komen. Echt, het helpt je! Zet de wekker gewoon wat eerder en geniet van deze eigen tijd.
 • Wacht niet met genieten tot je ‘vrij’ bent. Maak eens een lijstje van ‘dagelijkse dingen’ waar je van geniet en doe ze gewoon wat vaker.
 • Haal het woord ‘moeten’ uit je woordenlijst. Wist je dat er landen zijn die dit woord niet eens kennen?
 • ADEM! Neem tijd om te ADEMEN: Ademen terwijl je werkt, ademen tijdens een gesprek, Yoga is Ademen! Alles in de werkelijke yoga beoefening is erop gericht om datgene wat het allerbelangrijkste is voor het functioneren van ons lichaam goed te laten verlopen. Onze ademhaling!
 • Kijk eens naar je huisdier, hoe deze een prachtige natuurlijke ademhaling heeft en doe hem gewoon na. Dit is ook heel leuk om te doen.
 • Ga wat vaker de natuur in. De natuur geeft je simpelweg rust en verbinding. Dit heeft met de energietrilling van bomen, planten en dieren te maken. En wat denk je van de enorme hoeveelheid ZUURSTOF in een bos of aan zee. Het is een luxebad voor je longen en je hele systeem.

Verbinding met jouw lichaam

Maak verbinding met je lichaam: JOUW lichaam! Wat heeft het nodig? Wat is bijvoorbeeld je voedingspatroon en past dit wel bij je?
Waar ‘vraagt’ het om? Aandacht geven en luisteren is verbinding maken. Het lichaam is een wonderbaarlijk instrument!
Yoga heeft ook te maken met RELAXEN en GENIETEN. In de brede zin van het woord. Waar word JIJ relaxed van? (En dan doel ik natuurlijk niet op overmatig drank & drugsgebruik of andere verslavingen) Doe het zo vaak mogelijk want het is simpelweg goed voor je.

‘Sleep is the best meditation’ ~ Dalai Lama.

Zorg voor voldoende nachtrust en zet je telefoon of laptop minimaal een half uur voordat je gaat slapen uit. Bereid je voor op de nacht, die jou reinigt, verfrist en kracht geeft voor de volgende dag met behulp van je eigen ritueel. Bijvoorbeeld kruidenthee drinken of een korte meditatie.
Tijdens een yoga beoefening zul je ook merken dat hoe meer je je ontspant, je grenzen accepteert en jezelf niets oplegt van hoe het eruit moet komen te zien, de beoefening heel prettig wordt en je het beste uit jezelf kunt halen. En ineens merk je dat je tot zoveel meer in staat bent.

‘I’m going to teach yoga until i can’t breathe anymore, then iIll just fly away to the next planet’ ~ Tao Porchan Lynn (100 year old yogateacher )

Yoga in je dagelijkse leven is voor iedereen.Omdat het je gelukkiger kan maken en tevreden met jezelf. Ondertussen werk je aan een gezonder lichaam en gezondere geest. Elke dag is weer een goed moment om ermee te beginnen. Elke dag is er een goed moment om je te verbinden jezelf en de wereld om je heen. Dát is de essentie van yoga.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Dag lieve dame,

  Ik ben 70 en doe dagelijks een half uurtje yoga om de dag te starten, tussendoor wat oefeningetjes in het ” dagelijkse ” leven en dan ook een half uurtje mindfulness :-). Ik zie dat ik automatisch toepas wat je aan bijkomende zaken aanraadt : vriendelijk zijn tegen mensen, rust zoeken in de natuur enz … Ik eet macrobiotisch en denk, aan jouw lijstje te zien van goeie dingen, dat ik dus goed bezig ben. Dank je dat je er bent; ik ben ook blij geworden dat ik er ben 🙂 Warme groet, Linda uit België.

 2. Beste mijnheer, ik weet dat het zo is, ik heb het zelf meegemaakt. Zoek maar op, kundali syndroom, dat kan een ieder die aan yoga doet overkomen.
  En blijkbaar heeft u zich niet genoeg verdiept in yoga, om te weten dat je jezelf openstelt voor demonen.
  U kunt het onzinnig vinden, masr u heeft er blijkbaar te weinig ervaring mee.
  Begin maar met 2 uur per dag yoga, minimaal 2 jaar lang en dan elke dag iets langer, dan spreek ik u wel weer.
  En wat ik hier vertel over mijn ervaring is maar een topje van de ijsberg.

 3. Yoga is lang niet zo mooi.als het lijkt.
  Bij elke asana buig je voor een andere hindoe god.
  De kundali ontwaken kan zeer gevaarlijk zijn.

  Op een gegeven moment waren er bij mij intentiteiten/demonen in huis. Door de dagelijkse yoga die ik deed. Mijn gevoelens gingen van hoog naar laag, ik werd verward, onrustig en een beetje gek.
  In het begon voelt het allemaal.zo goed, maar dat is enkel bedrog.
  Yoga heeft een hoop stuk gemaakt.

  • Yoga is al een eeuwenoude manier om goed voor je zelf te zorgen en er zijn vele goede leraren. Om nou Yoga de verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven lijkt me een beetje onzinnig 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in